MSI MPG Gungnir 100 review


Gezien de grote concurrenten aan de kasten gaan kon MSI natuurlijk niet achter blijven, ook bij hen zal het ultieme doel om een pc volledig uit MSI onderdelen mogelijk te maken toch spelen. De vraag is natuurlijk eenvoudig: zijn MSI’s eerste cases matige “me too” cases, of hebben ze ook echt wat leukste bieden in deze enorm verzadigde markt? In deze review bekijken we de MSI MPG Gungnir 100. Er is eventueel ook een goedkopere (non RGB) 100P of een model met een draken-print, de 100D. Prijskaartje van dit model, ca 109 euro.Goed, als we ons even over de (in mijn optiek niet echt sexy) naam zetten zien we onder de streep toch echt een prima behuizing. Het design is ingetogen en redelijk elegant, totaal niet gamer-y zoals veracht. Genoeg metaal om hem stevig te maken, al zijn de plastic panelen niet veel dikker dan significant goedkopere cases. Positief echter: de afwerking is goed, met geen rare gaten of scheve stukjes. Hij oogt gewoon prima, strak, netjes, en eigenlijk beter dan ik vooraf had durven hopen.


I/O aan de voorzijde is ook prima voor dit bedrag met o.a. twee USB drie poorten en een LED controller. Die controller kent tig standen en stuurt de RGB details aan op het voorpaneel, al kan je eventueel met een moederbord met aRGB header de case via de software aansturen. MSI Mystic Light welteverstaan, want deze case hoort natuurlijk bij een MSI moederbord.


De binnenkant brengt geen echte innovaties maar volgt wel de gangbare regels. Cover over de PSU, wat afwerking van het kabelmanagement, maar ergens is het interieur ook wat traditioneler dan sommige andere cases. Aan ruimte echter geen gebrek, zowel voor kabelmanagement als voor de CPU koeler (170mm), videokaart (400mm) plus genoeg opties voor radiatoren. De aanwezigheid van vier fans is ook wel chic, want vaak moet je het met slechts twee stuks doen.


Eveneens positief is de aanwezigheid van een RGB hub met ruimte voor 8 aRGB accessoires, waarvan je er standaard drie kwijt bent aan het voorpaneel en de aRGB fan achterin. Een fan header ontbreekt echter. Wat opslag betreft zien we verder vier dedicated SSD spots plus nog twee SSD of HDD slots, dus ook daar komen we niet echt tekort.

We bouwden het volgende systeem:
Moederbord: MSI B450 tomahawk
CPU: AMD Ryzen 5 2600X
Cooler: Cooler Master Hyper 212 Black edition
RAM: Corsair LPX Geheugen
GPU: MSI GeForce RTX 2070 Gaming Z
Voeding: Seasonic Focus Gold 650W
SSD: Samsung 960 Evo


Weinig opmerken over het inbouwen, al merken we wel op dat je met dit moederbord geen aRGB headers hebt om de case aan te sturen. Gelukkig heeft de case tientallen presets, maar achteraf gezien zouden we toch een aRGB header bord pakken. Verder zoals gebruikelijk, testen we met deze hardware in idle, gaming en blender.
Wat prestaties betreft zien we de MSI Gungnir 100 het prima doen. Goed koel, niet te luid, dus ondanks dat het frontje gesloten lijkt zien we geen enkel probleem in de koeling of geluidsproductie van een low- tot mid-range systeem. Een i9 9900K en een RTX 2080 Ti durven we niet te beloven, maar in mijn optiek hoor je dan geen 100-en-change euro kastje te kopen, maar iets luxers.


Liever een video? Nada heeft van deze behuizing ook een video review gemaakt. Daar zie je nog veel meer ins en outs van deze behuizing.


Conclusie


Al met al zien we gewoon een prima presterende kast, met ruim voldoende mogelijkheden en een ruime featureset met o.a. RGB controller en vier fans. Zien we echte innovatie? Dat niet, noch is het design of zijn de plastic panelen iets waar je meteen uit je dak van gaat. Echter de bouwkwaliteit is prima, de afwerkig is prima, de koeling is dik in orde en de vraag is dan vooral: is dit wat jij mooi vindt. Er is geen gebrek aan uitstekende behuizingen op de markt waar deze ook niet echt bovenuit steekt, maar hij plaatst zich wel prima naast menig populair alternatief en dat is (gezien hoe goed die veelal zijn) al een enorm compliment. Eerlijk is eerlijk, ik had niet verwacht dat MSI ons even een serieuze concurrent in behuizingenland ging laten zien, maar hij doet het gewoon harstikke goed. Als dit jouw smaak is (of jij een hele MSI build wilt) is het gewoon een objectief prima kast om serieus naar te kijken.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

SpecificatiesOver Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.