MSI MPG Gungnir 300R Airflow Review


Met de MPG Gungnir 300R Airflow zet MSI een nieuwe upper-mid-range behuizing op de markt met een prijskaartje van 170 tot 180 euro. Daarvoor verwachten we een degelijke bouw, stevige featureset, goede out-of-the-box prestaties, plus in dat segment natuurlijk het liefst ook nog een extra je ne sais quoi omdat er in die prijsklasse ontzettend veel goede behuizingen te koop zijn. In deze review zoeken we uit of MSI in huis heeft wat nodig is om die concurrentie aan te gaan.


De Build


Een behuizing in deze klasse vereist een stevige build. We hebben gekozen voor een AMD CPU, de Ryzen 7 7800X3D wat toch dé gaming CPU van dit moment is, en die stoppen we in de MSI B650 Gaming Plus WiFi. Een keurig mid-range bord met voldoende opties voor de meeste gaming PCs, zonder echt te overdrijven.


Gezien het een stevige ATX toren is gaan we voor een 360mm all-in-one, en om in het MSI thema te blijven is dat de MAG CoreLiquid E360, die met 3 RGB fans de 4 reeds aanwezige fans mooi aanvult. Een 360mm is wel een beetje overkill voor de efficiënte Ryzen CPU.


Voor de videokaart pakken we de RTX 3080 Gaming X Trio, daarmee voegen we zo’n 350 Watt aan GPU warmte toe aan de behuizing.


En de voeding, zoals natuurlijk (bijna) altijd, een Seasonic Prime. Specifiek een 850 Watt Platinum, meer dan genoeg vermogen voor deze combinatie.


Met de build compleet, wat vinden we nou van deze MSI MPG Gungnir 300R Airflow?


Wat vinden we leuk aan de MSI MPG Gungnir 300R Airflow


Met een standaard ATX formaat kan je eigenlijk niet mis. Hij past de meeste moederborden en videokaarten zonder problemen, en ook een 360mm koeler past keurig bovenin. Net als bij zijn concurrenten hoef je niet al te veel tijd te stoppen in de vraag of alles wel gaat passen, want zolang je geen hele bizarre componenten uitzoekt valt alles wel op zijn plaats.


Ook kwalitatief is het allemaal degelijk. Het chassis is van stevig staal, het front mesh is metaal, en de kappen er om heen zijn van gangbaar plastic.

Smaak blijft subjectief, maar het is ook geen overdreven branded case. Voorop zit een klein MSI logo, en het paneel heeft wat lijnen om iets meer te zijn dan gewoon een zwarte doos, maar verder is het vooral aan jezelf en eventueel de RGB om hem op te laten vallen.


Ook het front IO is keurig. Twee keer USB Type-A, 1x Type-C, losse audio jacks en een RGB controller knop.


Want intern zit zowel een fan- als een RGB controller. Daarmee hebben we zowel de vier fans van de kast zelf, de RGB op de GPU holder, als de RGB fans van de waterkoeler allemaal aan elkaar gekoppeld.


Eenmaal in elkaar is kabelmanagement ook een eitje. Je hebt ruimte zat, en voldoende tie-wraps om alles onder te proppen, dus als je net als wij graag snel en lui wilt bouwen in een kast dan kan dat gewoon.


MSI laat ook zien dat ze wel over verschillende builds hebben nagedacht. Zo kan je de koeler, zoals wij hebben gedaan, bijvoorbeeld helemaal naar de glas kant halen. Zo hou je lekker veel ruimte voor kabelmanagement aan de bovenkant van je bord. Een kleinigheid die op veel cases toch ontbreekt.


Maar waar het natuurlijk vooral ook om gaat: de prestaties zijn gewoon uitstekend. Het begint een beetje een suf onderwerp te worden gezien praktisch alle fabrikanten op mesh behuizingen richten, waarmee je met wat fans eigenlijk zelden problemen ziet, maar een mesh case, 3 standaard intake fans, een standaard outtake fan, en zeker met dan nog eens 3 extra fans van de AIO bovenin, daar heb je natuurlijk geen problemen mee.


En het extratje? Het concept GPU holder zien we vaker, maar zo promiment aanwezig met RGB er in is wel even wat anders. Daarmee lijkt MSI echter wel volop in te zetten op een koper die toch graag iets meer wil dan de relatief minimalistische basis die de case zelf is.


Wat vinden we niet leuk aan de MSI MPG Gungnir 300R Airflow


De designers bij MSI hebben duidelijk een “hoe maken we een degelijke case” checklist gevolgd, want puur objectief doet deze behuizing eigenlijk weinig mis. We zien wat kleine dingen, zo kunnen ze de HDD cage een beetje naar voren schuiven om de kabels van je voeding wat toegankelijker te halen, maar dat is maar een klein nadeeltje.


Mijn voornaamste kritiek is dat het toch echt voelt alsof een lijstje gevolgd wordt om ook mee te kunnen doen in dit segment, en dat het geen behuizing is die is voortgekomen uit een origineel, innovatief idee. Er zijn zo veel behuizingen uitgekomen de laatste jaren die iets echt nieuws, anders, of innovatiefs brengen waar je van opkijkt en MSI heeft dat hier gewoon niet in huis. Bovenop het lijstje wilden ze duidelijk “iets” doen, en dat is die opvallende GPU holder, maar dat is een relatief kleine slap-on accessoire op een verder recht-toe-recht-aan behuizing.


Wanneer je je bedenkt dat je voor 130 tot 150 verschillende alternatieven hebt die ook met RGB fans komen en hier kwalitatief mee kunnen concurreren, denk aan de NZXT H7 Flow (155 euro) of een Fractal Meshify 2 Compact RGB (150 euro), dan vraag je je af “waarom deze MSI?”. Een objectief sterk antwoord hebben we daar gewoon niet op. Het is een leuke, degelijke case, maar hij doet ook niets waarvan we zeggen “hiervoor moet je deze hebben”, zeker niet voor een meerprijs. In onze optiek moet de prijs dan ook gewoon een paar tientjes omlaag.



MSI MPG Gungnir 300R Airflow Conclusie


Als de standaard voor behuizingen moet zijn dat ze per sé beter moeten zijn, of per sé iets unieks moeten bieden wat niemand anders doet dan kan 90% van de behuizingen van de markt vertrekken. Er zijn zeker cases die dat doen en die waarderen we ook enorm, maar het feit dat MSI dat hier niet doet vinden we ook niet direct een groot probleem.

MSI doet weliswaar niets wat we nog niet kennen, of je moet de opvallende GPU holder echt je-van-het vinden, maar wat ze doen klopt wel. De case is degelijk, presteert goed, biedt een ruime featureset inclusief 4 aRGB fans, fan- en RGB controller en zat ruimte voor praktisch alle componenten, en het eindresultaat mag er zijn. Wat MSI biedt voor de prijs is niet onredelijk, al denken we dat hij voor 130 tot 150 euro een stuk beter zou concurreren. En wil je gewoon een degelijke case voor een leuke prijs heb je dusdanig veel alternatieven waar tussen deze MSI niet direct enorm op weet te vallen. Maar voor MSI fans of liefhebbers van dit specifieke design die zich tot deze Gungnir 300R Airflow aangetrokken voelen zeggen we: dit is wel gewoon een prima behuizing.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.