MSI MPG Quietude 100S review


MSI’s MPG Quietude 100S is een redelijk nieuwe ATX-behuizing met tempered glass zijpaneel en geluiddempende foam op de metalen voorkant en achter het moederbord. Om de honger van menig RGB-liefhebber te stillen zit er op de PSU-shroud en onder het front-panel een ledstrip in alle kleuren van de regenboog. Daarbij biedt hij ook genoeg ruimte voor grote E-ATX borden en is er aan vrijwel alle kanten plek voor extra fans en radiatoren voor waterkoeling. MSI levert deze behuizing met een huidige prijs van zo’n €120, laten we kijken of het wat is.


Bouw en afwerking


Aan de buitenkant ziet de 100S er strak uit. De metalen front-panel klik je makkelijk los, met daarachter een geluiddempende laag en een stoffilter. Voor de airflow zitten er rondom dit paneel doorvoeren voor koele lucht. Qua formaat is de Quietude 100S niet gek groot, en eigenlijk gewoon prima voor een beetje behuizing. Bouwkwaliteit is daarbij goed in orde voor een standaard mid-range ATX-kast, het metalen frame is stevig en de afwerking is prima, al dan niet wat eenvoudig. Verder zitten er aan de onderkant een viertal stevige pootjes, wat het een chique look geeft.





Bovenop vinden we de I/O’s: 1x USB Type-C, 2x USB 3.0, audio en in totaal drie knoppen waarvan een voor de RGB, een voor de fanspeed (0%, 70% en 100% rpm) en een voor power. Ook bovenop zit een magnetisch stoffilter met daarbovenop een geluiddempend paneel


Om de binnenkant te bereiken kan je makkelijk het zijpaneel opendraaien, deze zit namelijk op een scharnier en wordt door een paar magneten op zijn plek gehouden. MSI heeft er ook nog een klein handgreepje aan bevestigd, wat het een best nette oplossing maakt.


Kijken we naar de binnenkant, dan ziet dat er gewoon netjes uit: PSU-shroud met ingebouwd RGB-ledstripje en een doorkijkje naar de voeding, genoeg ruimte voor maximaal een E-ATX moederbord, een enkele 120mm fan achterin en plek om meer kwijt te kunnen, er passen er namelijk in totaal zeven. Complimenten voor de ledstrip, die is erg netjes afgewerkt en viel mij in het eerste geval niet eens op. Verder kunnen er aan alle kanten nog radiators voor waterkoeling bevestigd worden, met zelfs tot 360mm boven- en voorin. Om de ledstrip en de fans aan te sturen heeft MSI nog een RGB-controller ingebouwd achter het moederbord, deze heeft van zichzelf vier aansluitingen, waarvan er dus twee al bezet zijn. Op deze controller zijn ook vijf fan-poorten, zodat alle ventilatoren via de knop bovenop bedient kunnen worden.


Cable-management is in orde, zo zijn er klittenbandjes om je kabels netjes te bundelen, en zijn er genoeg kabeldoorvoeren met rubberen grommets om alle snoeren op een logische manier kwijt te kunnen. Qua drive-bays is er plek voor twee 3,5” en twee 2,5” drives, wat tegenwoordig genoeg moet zijn voor een systeem.


In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– G.Skill Flare X F4 16GB 3200MHz-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Net als bij vrijwel elke ATX-behuizing tegenwoordig spreekt de installatie van de Quietude 100S vrijwel voor zich, kwestie van alles vastschroeven en aansluiten, no big deal. Cable-management is goed, het is allemaal netjes in orde met de klittenbandjes en de ruimte achter het moederbord. Rond het moederbord kan je alle snoeren etc. allemaal goed kwijt, dus dat doet de 100S goed.



Kleine note voor de oplettende lezer, op de twee foto’s hierboven is niet de 100S, maar de 100R van MSI gefotografeerd. Heel eerlijk ben ik deze foto’s vergeten te maken, doordat de kast alweer de deur uit was voordat ik erachter kwam zijn hier geen plaatjes van. Omdat de kasten aan de binnenzijde maar weinig verschillen (andere fans en andere fanhub) zou dit geen groot probleem moeten zijn. De foto’s bij het onderdeel ‘showcase’ kloppen wel met de 100S.

Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fan plus de ML120L gebruikt.







Onder CPU-load presteert de Quietude 100S vrijwel gelijk aan zijn broertje, de Velox 100R. Vooral de overall case-temperatuur is goed, dus complimenten daarvoor. Onder gaming zit hij dan weer wat hoger, vooral rond de grafische kaart. Dat laatste is niet heel gek, door de isolatiepanelen van de 100S zal hij zijn warmte immers wat lastiger kwijt kunnen.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Deze test kijkt voornamelijk naar de demping van een behuizing.



Op naar geluidsproductie, en daar presteert de Quietude 100S simpelweg teleurstellend. Van een kast met Quiet in de naam zou je ook een stille werking verwachten, dat is niet helemaal het geval. Zowel onder CPU-load als gaming zit de Quietude 100S zo’n 3dB boven de 100R, welke niet eens over isolerende panelen beschikt.

Showcase


We sluiten maar eens af met een beetje RGB-show, en ondanks dat de Quietude 100S enkel een ledstripje in de zijkant en onder het voorpaneel heeft, ziet het er best leuk uit. De ledstrips geven een mooie kleurweergave, en de RGB-controller heeft genoeg kleurschema’s voorgeprogrammeerd.






Conclusie


MSI’s MPG Quietude 100S is een nette en goed in elkaar gestoken behuizing, met een klein maar leuk RGB-accentje. Qua formaat is de 100S niet te groot, maar biedt toch zat ruimte voor goed cable-management, extra ventilatoren en radiatoren. Een erg welkome functie is de RGB- en fancontroller in een, waardoor je zowel de verlichting als de ventilatorsnelheid in kan stellen voor meerdere apparaten. Verder ziet de case er best mooi uit, en voelt het ook als een robuuste basis voor een beetje systeem.

De basis is dus prima in orde. Toch laat de Quietude 100S een paar flinke steekjes vallen. Waar er namelijk Quiet (oftewel stil) in de naam zit, kan ik hem zeker niet geruisloos noemen. Zijn isolerende panelen lijken vrij weinig uit te halen tegen een veel gebruikte AIO-koeler, waar deze meer geluid doorlaat dan menig case zonder deze panelen.

Voor zo’n €120 kan je de Quietude 100S van MSI in huis halen, en dat lijkt een mooi bedrag te zijn voor een ATX-behuizing van deze klasse. Toch kan je er lastig omheen dat ondanks hij geadverteerd wordt als super stil, dat niet het geval is. Voor de liefhebber van een nette behuizing met een kleine RGB-factor is de 100S een leuke koop, maar verwacht je een stil systeem dan kan je beter verder kijken.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.