MSI MPG Velox 100R review


MSI’s MPG Velox 100R is een redelijk nieuwe ATX-behuizing met tempered glass panelen aan de voor- en zijkant. Bij menig RGB-liefhebber zal de 100R vast in de smaak vallen, hij komt namelijk met vier RGB-fans én een ledstrip. Daarbij biedt hij ook genoeg ruimte voor grote E-ATX borden en is er aan vrijwel alle kanten plek voor extra fans en radiatoren voor waterkoeling. MSI levert dit alles met een huidige prijs van zo’n €150, laten we snel kijken of het wat is.


Bouw en afwerking


Aan de buitenkant ziet de 100R er netjes uit. Zo heeft hij een front panel wat deels bestaat uit een stuk tempered glass, met daaromheen kunststof onderdelen. Om enige airflow door te laten zitten er aan de zijkanten ventilatieroosters, de vier ingebouwde RGB-fans verzorgen vervolgens de rest. Qua formaat is de Velox 100R niet gek groot, en eigenlijk gewoon prima voor een beetje behuizing. Bouwkwaliteit is daarbij goed in orde voor een standaard mid-range ATX-kast, het metalen frame is stevig en de afwerking is prima, al dan niet wat eenvoudig. Verder zitten er aan de onderkant een viertal stevige pootjes, wat het een chique look geeft.


Om de binnenkant te bereiken kan je makkelijk het zijpaneel opendraaien, deze zit namelijk op een scharnier en wordt door een paar magneten op zijn plek gehouden. MSI heeft er ook nog een klein handgreepje aan bevestigd, wat het een best nette oplossing maakt.


Bovenop vinden we de I/O’s: 1x USB Type-C, 2x USB 3.0, audio en in totaal drie knoppen waarvan een voor de RGB, een voor de reset en een voor power. Verder zit er bovenop een magnetisch stoffilter, wat natuurlijk altijd praktisch is.


Aan de achterkant van het moederbord is weinig geks te zien, al is er wel een extra ventilatierooster aan deze kant te vinden, uiteraard voorzien van magnetisch stoffilter aan de binnenkant.MSI biedt de optie om een verticale GPU-mount te plaatsen, al moet je dan nog wel zelf een riser-cable regelen, die zit namelijk standaard niet in de doos.


Kijken we naar de binnenkant, dan ziet dat er gewoon netjes uit: PSU-shroud met doorkijkje naar de voeding, genoeg ruimte voor maximaal een E-ATX moederbord, vier RGB-fans en genoeg ruimte om meer kwijt te kunnen, er passen er namelijk nog twee rechts van het moederbord. Verder kunnen er aan alle kanten nog radiators voor waterkoeling bevestigd worden, met zelfs tot 360mm boven- en voorin.

In de PSU-shroud heeft MSI een RGB-ledstripje gebouwd om zo iets meer effect aan de case te geven. Zelf moet ik toegeven dat het stripje mij eerst niet opgevallen was, het is best netjes weggewerkt. Om deze strip en de fans aan te sturen heeft MSI nog een RGB-controller ingebouwd achter het moederbord, deze heeft van zichzelf zes aansluitingen, waarvan er dus vijf al bezet zijn, dus wil je uitbreiden dan zal je een RGB-splitter nodig hebben.


Cable-management is in orde, zo zijn er klittenbandjes om je kabels netjes te bundelen, en zijn er genoeg kabeldoorvoeren met rubberen grommets om alle snoeren op een logische manier kwijt te kunnen. Het had wat netter gekund met kabelgeleiders, maar het is functioneel. Qua drive-bays is er plek voor twee 3,5” en twee 2,5” drives, wat tegenwoordig genoeg moet zijn voor een systeem.


In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Net als bij vrijwel elke ATX-behuizing tegenwoordig spreekt de installatie van de Velox 100R vrijwel voor zich, kwestie van alles vastschroeven en aansluiten, no big deal. Nogmaals complimenten voor het cable-management, het is allemaal netjes in orde met de klittenbandjes en de ruimte achter het moederbord. Rond het moederbord kan je alle snoeren etc. allemaal goed kwijt, dus dat doet de 100R goed.Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fan plus de ML120L gebruikt.Kijken we naar CPU-stress dan doet de Velox 100R het prima, hij is erg koel bij de processor en rond de grafische kaart, maar iets hoger qua overall case-temperatuur. Met gaming blijft de GPU goed koel, zweeft de CPU wat rond het gemiddelde maar is de case-temperatuur weer wat aan de hoge kant. Deze temperaturen zitten daarentegen nog wel prima binnen de marge, dus zal dit niet snel problemen geven.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Deze test kijkt voornamelijk naar de demping van een behuizing.Op naar geluidsproductie! Onder CPU-stress is hij erg stil, netjes. Zelfde verhaal voor gaming, waar hij met 41dB maar weinig herrie doorlaat.

Showcase


We sluiten maar eens af met een beetje RGB-show, wat de Velox 100R best goed doet. De fans en de ledstrip hebben een mooie kleurweergave, en de RGB-controller heeft genoeg kleurschema’s voorgeprogrammeerd.Conclusie


De MSI MPG Velox 100R is een nette en goed gebouwde ATX-behuizing met een goede RGB-factor. In de case is genoeg ruimte voor goed cable-management, extra fans, waterkoelingsradiatoren en drive bays, wat allemaal altijd mooi meegenomen is. De vier fans en de ledstrip maken het geheel compleet. Qua koeling doet de case het, vooral rond de processor en grafische kaart, erg goed. Verdere koeling in de behuizing is prima, maar maak het niet te gek. Ook met een wat luidere koeler weet de 100R goed om te gaan, en blijft het qua herrie beperkt.

Blijft over, de prijs. Op het moment is de MPG Velox 100R rond de 150 euro verkrijgbaar, en dat is best wel even slikken. Voor dit bedrag mag je best wel wat verwachten, en op dit moment vind ik dat deze kast daar nog niet bij in de buurt komt. En begrijp me niet verkeerd, de Velox 100R is absoluut geen slechte case, maar mist de luxe om zo’n prijs te vragen. Zo is de bouwkwaliteit en het uiterlijk wel gewoon in orde, maar niet dat je zegt ‘wauw daar staat iets van €100+’.

Onder de streep is MSI’s MPG Velox 100R best een prima case mocht je deze kunnen kopen ergens tussen de €100 en €120, alles daarboven voelt echt als te veel geld. Van die €150 mogen dus best nog wat tientjes af.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.