MSI MPG Z590 Carbon EK X review


Vandaag iets nieuws, een moederbord dat samen met een monoblock geleverd wordt. De nieuwe MSI MPG Z590 Carbon EK X, het tweeling broertje van de MPG Z590 Gaming Carbon Wifi welke zich richt op de custom loop markt. Wat maakt precies het verschil? En wanneer is de meerprijs (499 om 349 euro voor het basismodel) verstandig om uit te geven?


Het moederbord


Hoewel de Carbon EK X veel van de Carbon Wifi weg heeft is deze op één punt flink anders, de VRM koeling. Hier heeft MSI er voor gekozen om het koelblok weg te laten en de VRM koeling te integreren in het waterblock.


De 16+1+1 stage stroomvoorziening met 75 Amp stages is robuust en ruim voldoende voor een overclocked i9 chip. Helemaal als je er vanuit gaan dat deze power stages actief gekoeld wordt door het waterblock.


De verdere featureset is niet anders dan de MSI Z590 Gaming Carbon Wifi, maar deze is grotendeels in order. Je krijgt:
– 6 fan headers
– 1 RGB headers
– 2 aRGB headers
– 2 USB 2.0 headers
– 1 USB 3.0 header
– 1 Type C USB 3.2 Gen2 header
– 3 M.2 sloten
– 6 SATA poorten
– Debug LEDs
– Postcode

Dit lijkt ons voldoende voor de meeste gamers en pc liefhebbers. Een feature die helaas ontbreekt is de temperatuursensor header, deze is zeer handig bij custom loop systemen om de ventilator snelheden te regelen aan de hand van de vloeistof temperatuur voor stil en koel systeem.

Daarentegen biedt het bord wel extra feature voor zowel RGB lovers als mensen die geen RGB willen. Op het moederbord is namelijk één Corsair RGB header geïntegreerd om Corsair producten rechtstreeks op aan te kunnen sluiten.


Maar mocht je nou toch niet zo van RGB houden dan is er een fysieke schakelaar aan de onderzijde van het bord om dit uit te kunnen schakelen zonder hiervoor software nodig te hebben.


Achterop komt het bord ook weinig tekort:
– 2,5 Gigabit LAN
– 10 USB poorten met een goede mix van USB 3.1 Gen2, USB 3.2 Gen 2, type C en bios flashback.
– High-end audio.
– WiFi 6e
– Displayport en HDMI

Lijkt mij niet dat de doelgroep iets te kort gaat komen.


De waterkoeling


Het onderdeel dat Carbon EK X van de Carbon Wifi onderscheid is het mee geleverde monoblock met ingebouwde flow indicator. Deze zorgt er voor dat zowel de cpu als powerdelivery tegelijkertijd gekoeld kunnen worden door één waterblock. Terwijl met behulp van de ingebouwde flow indicator er in één oogopslag eenvoudig te zien is of de vloeistof nog door het monoblock stroomt.Het installatieproces van het monoblock is niet veel moeilijker dan een gemiddelde AIO koeler. Je moet een paar simpele stappen doorlopen die ook goed in de handleiding beschreven staan. Demonteren IO cover en IO shield, op maat maken thermal pads, aanbrengen thermal pads en koelpasta, plaatsen en vastschroeven monoblock, monteren IO cover en IO shield en aansluiten aRGB kabel.

Ook wordt het benodigde gereedschap zoals een kruiskop schroevendraaier, een inbussleutel, thermal pads en koelpasta meegeleverd. Het enige wat ontbreekt is een manier om de thermal pads op maat te maken, echter kan dit eenvoudig gedaan worden met een schaar of stanleymes.Naast het waterblock wordt het moederboard ook geleverd met een handige Leak tester kit. Deze bestaat uit een klein luchtpompje, druk meter (inclusief afsluitkraan) en koppelstukken. Hiermee kun je voordat je de custom loop vult met vloeistof het systeem checken behulp van lucht. Dit proces kost een kleine 20 minuten en geeft een goede indicatie of de loop gaat lekken of niet.

Daarnaast is er ook een voucher van €50,- inbegrepen voor en EK webshop, perfect voor een start van de rest van loop onderdelen.


De prestaties van dit moederbord en monoblock zijn dik in order. Voor de test is gebruik gemaakt van 28mm dikke 360mm radiator met de fan snelheid op 900rpm in combinatie met een D5 pomp op 50% snelheid.

Na een één uur lange stresstest met een i7 10700k (alle cores op 5,0Ghz met 1,38v) is er geen enkele core boven de 60C gekomen. De powerstages zijn hierbij een koele 38c gebleven terwijl er geen enkele vorm van airflow over het moederbord was.Conclusie


De MSI MPG Z590 Carbon EK X is een opvallend makkelijk bord om te bespreken, want het is gewoon een MSI MPG Z590 Gaming Carbon Wifi gericht op de custom loop markt. De tweeling broer is een goede basis om verder op te bouwen en dat is dit geval zeker gelukt.

De prestaties van het monoblock zijn gewoon goed en houden zowel de processor als het powerdelivery koel. Daarnaast zijn de extra accessoires zoals de leak tester en voucher zeker een pluspunt helemaal wanneer je eerste stappen in de custom loop markt wil maken.

Zijn er dan ook nog punten die beter kunnen? Eigenlijk zie ik maar één ontbrekend puntje op de i bij dit bord: Het ontbreken van input voor een temperatuur sensor. Zonde op een bord dat volledig gericht is op de custom loop market waar deze sensor vaak gebruikt wordt om ventilator en pomp snelheden te regelen.

Een reden om het bord niet serieus te overwegen is het niet, het is een gemiste kans om de puntjes op de i te zetten. Het blijft een goed allround bord en met alle inbegrepen accessoires oo een goede value. Als je in de custom loop markt wil stappen is 150 euro meer betalen voor een mooi monoblock, enkele handige accessoires plus 50 euro korting op je overige EK hardware geen slechte deal.

Update: Dit bord is getest door- / deze review is geschreven door Jeroen, niet door Stephan. Hij zal de komende tijd meer custom loop content voor zijn rekening gaan nemen!


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
2 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Merwin
Merwin
9 maanden geleden

Alles goed met jullie? Zie helaas geen updates meer op YouTube. Hopelijk gaat alles goed met jullie.