MSI Prestige 15 Review


Enkele maanden geleden keken we naar de MSI PS63 Modern, een thin & light van MSI waar we potentie in zagen, maar gezien dat model al even mee ging ook wat punten die op de vooravond van 2020 wat achter liepen. En toen verscheen de Prestige 15, grotendeels gebaseerd op hetzelfde chassis maar dan met de nieuwste onderdelen plus nog wat praktische extra’s. In deze video vertelt Nada je alles wat je moet weten over deze laptop, of lees verder voor een Nederlandse samenvatting.


Samenvatting


Zodra je als fabrikant met een nieuwe premium ultrabook aan komt zetten moet je het altijd opnemen tegen de zwaargewichten die de markt al jaren domineren. De Macbook Pro is er één van, en als een Windows laptop maakt neem je het altijd op tegen o.a. de Dell XPS 15 waarvan het design al flink wat jaartjes mee gaat. Voor de MSI Prestige 15 gaat dat zeker op, want laat de Prestige 15 nu in exact vergelijkbare specificaties naar de markt komen: Intel Core i7, 512 of 1TB SSD, 1080p of 4K IPS paneel en GTX 1650. De Prestige 15 maakt echter een goede start, want niet alleen is de Intel Core i7-10710U de nieuwste generatie, de meeste concurrenten zitten nog op 9th gen, maar onze combinatie met 16GB geheugen, 1 TB SSD en 4K IPS paneel komt op 1750 a 1800 euro uit terwijl je voor een vergelijkbare XPS 15 (of Lenovo 2200 euro mag aftikken; dat is toch een fors verschil.

Toch zullen je verwachtingen niet heel anders zijn, 1800 euro is tenslotte ook niet niks en daarvoor wil je minimaal een dunne, degelijke, fijn werkende en goed presterende laptop. We doorlopen al deze punten.

De fysieke presentatie van MSI is goed. Chique metalen constructie, stevig scharnier, nette afwerking. Zelf vind ik de blauwe gloed die van de randen afkomt wel wat hebben. Hij is vooral erg dun, en erg licht, want 1,6 kg voor een laptop met deze specs is echt niets. Mijn eigen XPS 15 is absoluut een klasse meer solide, maar ook merkbaar zwaarder dan de MSI. En nogmaals: kwalitatief is hier echt niets mis mee. Het metaal houdt wel van vingerafdrukken, dus een beetje poetsen op zijn tijd is onvermijdelijk.


Aan de zijkanten krijg je twee Type-C poorten met Thunderbolt support, en beide porten kunnen worden gebruikt om de laptop op te laden. Via de meegeleverde Type-C lader, of via een hub of docking station op je bureau. Daarmee wordt een één-kabel werkplek waarmee je in één keer je monitor, netwerk en randapparatuur aansluit mogelijk. Ook de andere aansluitingen zijn prima: HDMI, audio jack, en nog twee Type-A poorten. Mini SD kaartlezers heb ik zelf niets mee, maar daar moet je het maar mee doen.

De inputs van MSI zijn tevens uitstekend. Het grote touchpad met precision drivers werkt top, tot zover touchpads top kunnen werken, met in mijn ervaring prima palm-rejection. Vooral de extra breedte merk je positief op in de praktijk. Toetsenbord is eveneens prima. Prima maat toetsen, een beetje wobble op de hoeken, maar onder de streep een bord waar ik als XPS 15 bezitter in één keer over op kon gaan: prima dus. En uiteraard van backlight voorzien.


Ook het scherm is niets minder dan uitstekend. 423 nits peak is niet extreem, maar wel ruim voldoende, contrast en kleurreproductie is goed, en dito voor de kijkhoeken en witbalans. In mijn ervaring een fijn scherm voor de lange zit (rustig voor de ogen) als een capabel scherm voor content creation. MSI levert meerdere kleurprofielen mee waarbij ik wel moet opmerken dat de gamma waarde in de sRGB mode echt afwijkt van perfect. Kan je zelf kalibreren dan is het scherm helemaal top, je hebt het volledige sRGB en AdobeRGB bereik tot je beschikking, kan je dat niet wil je hem vermoedelijk op de AdobeRGB setting laten staan. Althans op deze sample gaf die de beste kleurweergave, ook voor sRGB content.


De prestaties liggen in lijn der verwachtingen. De 6-core 10th gen Intel Core i7 is krachtig, zeker vergeleken met de 8th gen 4-core uit de Modern PS63. Je hebt voldoende horsepower voor foto- en video editting of andere creative apps, en dat is wat je hier verwacht. De game ervaring is wat wisselvalliger omdat de GTX 1650 Max Q meer een ondersteunende GPU is dan een echte game GPU, maar zolang je genoegen neemt met wat lichtere games kan je er ook prima een spelletje op spelen. Sommige AAA gmaes zoals The Division 2 of Assassin’s Creed Odyssey zijn echt wat te zwaar, maar lichte games zoals Overwacht, World of Warcraft, Minecraft of de meeste e-sports titels zijn geen enkel probleem.

Thermals, ongeveer hetzelfde verhaal. CPU en GPU liggen rond de 80 C in games, CPU loopt iets verder op tijdens o.a. render taken maar dat zien we bij elke dunne laptop met dikke CPU wel; elke fabrikant zoekt daar de grens op om zo veel mogelijk uit de CPU te persen. Belangrijker: de laptop is stil in idle, en acceptabel in de zwaarste taken. Kortom: Thermals & Noise zijn geen bezwaar.


De accuduur van de Prestige 15 is redelijk, maar niet uitzonderlijk voor de 82 Wh accu. MSI claimt 16 uur accu met het Full HD model, we komen hier op 6 uur bij gemengd gebruik of ca 8,5 uur bij licht gebruik op 180 nits (met het 4K model), eco mode en met toetsenbord verlichting uit. Genoeg voor één dag voor de meeste werkers dus, maar niet zo extreem als ik vermoedde.

De laatste puntjes dan: speakers zijn een beetje zoals je zou verwachten: er komt geluid uit. Het voldoet. Maar echt overtuigen doet het niet (de XPS doet dit beter, maar het blijft een laptop). En de webcam is ook typisch so-so; prima voor een call, maar daar blijft het bij. Wel positief is het gemak waarmee je de laptop open trekt en kan upgraden. Fans schoonmaken is zo gepiept, accu upgraden is makkelijk, geheugen is te upgraden en mocht WiFi 6 en Bluetooth 5 niet genoeg zijn over een paar jaar kan je ook die chip vervangen. Je kan er zelfs een tweede M.2 SSD bij zetten (NVMe of SATA kan), en dat is echt een added value als je het mij vraagt (als iemand die nooit genoeg opslag heeft).


Conclusie


En dan weet je inmiddels wel waar we heen gaan met de MSI Prestige 15, een laptop die ons positief wist te verrassen op meerdere fronten. Heerlijk licht en mobiel, toch degelijk gebouwd, fijn toetsenbord, uitstekend touchpad, uitstekend 4K IPS scherm, degelijke all-round prestaties, prima connectiviteit en wat fijne moderne features zoals de dubbele Type-C headers met Thunderbolt en Type-C charging. Dat de accuduur prima maar niet uitzonderlijk is valt goed mee te leven, net als het feit dat de XPS 15 weliswaar nog iets degelijker is en een nog wat beter touchpad heeft, maar enkele andere voordelen hier moet missen en tevens 400 euro meer kost voor een vergelijkbare configuratie. Het feit dat je nauwelijks concessies hoeft te doen om die besparing te scoren plus wat unieke voordelen erbij krijgt zet de MSI Prestige 15 in een uitstekende positie als je het mij vraagt: het is een serieuze en volwassen ultrabook die je zeker moet overwegen als je een laptop in deze klasse zoekt.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.