Samenvatting


Een uitstekende Radeon RX 570; snel, stil en voorzien van een nette backplate. Of ‘rood’ je ligt zal wel een overweging zijn. Inhoudelijk laat MSI hier niets te wensen over, de vraag is alleen of en wanneer hij naar Nederland komt, en of hij dan ook een beetje concurrerend geprijsd gaat zijn. Het is een uitstekende kaart, maar of het ook een uitstekende koop wordt moet nog blijken.


MSI Radeon RX 570 Mech 2 review


Het is makkelijk om super enthousiast te zijn over RTX kaarten, zeker als je de pak-em-beet 800 euro hebt om aan de nieuwe RTX 2080 uit te geven, of nog meer voor de Ti. Zit je daar onder met je GPU budget? Dan zijn de zakkende prijzen van o.a. de GTX 1080 en GTX 1080 Ti ook reden om blij te zijn, zeker na de schaarste van de afgelopen maanden.

Maar voor eigenaren van een ‘gewoon’ 1080p scherm? Gamers die wel de grote titels willen spelen maar voor wie dergelijke dure kaarten gewoon geen optie zijn? Het lower-mid-range segment zal voorlopig het domein blijven van de GTX 1060 en RX 570-RX 580 chips, en MSI heeft daar een nieuwe optie voor beide: de ‘Mech’ serie. Deze serie is niet geheel onomstreden gezien MSI hiermee kwam tijdens het hele GeForce Partner Programme debacle waar inmiddels een streep onder (of door) staat, maar laten we politiek onze beoordelingen van een product niet te veel beïnvloeden.

Prijs? Vooralsnog zijn ze nergens te koop, maar MSI heeft het over een adviesprijs van 329 euro. Gezien er RX 580 kaarten met 8GB onder de 299 euro te koop zijn lijkt ons dat geen recent voor succes, maar ervaring leert ons dat adviesprijzen voor videokaarten veelal weinig zeggen. We houden de prijs-deur dan ook nog eventjes open.

Uitpakken


De geschiedenis mag dan wel een smetje kennen, het is toch minimaal leuk te noemen dat MSI de moeite heeft genomen om hun ‘nieuwe’ AMD serie ook daadwerkelijk van een nieuw design te voorzien; Asus veranderde het product louter in naam en met een sticker, wat het GPP verhaal nog wat pijnlijker aan deed voelen. Dat gezegd hebbende, de gelijkenissen met de Gaming serie zijn niet heel ver te zoeken.




Een backplate waarderen we altijd wel met GPU’s, en hoewel liefhebbers van de klassieke zwart-rood look ongetwijfeld blij zullen zijn dat er weer een lekke rode GPU te koop is vraag ik mij een beetje af of deze kleurstelling vandaag de dag zo handig gekozen is. Het gros van de builds die wij zien gebruiken RGB om een kleur te tonen, en het aantal builds (althans hier in Nederland) dat vol inzet op zwart-rood lijk af te nemen. Smaak blijft echter subjectief, en ‘dik’ mogen we hem ook wel noemen.




Maat ter referentie (naast KFA GTX 1050 Ti, Asus ROG GTX nogwat, Gigabyte GTX 1080 Ti Xtreme)


Features en specs




In de features en specs zien we de nodige gelijkenissen met de Gaming X varianten wel terug. Torx fans die stilstaan in idle, double ball bearings, dezelfde heatpipe constructie en RGB. En wederom merken wij dan op dat RGB als feature op een overduidelijk ‘rode’ kaart een beetje apart is, maar goed.

Test setup


Onze GPU test opstelling voor 2018 bestaat uit:
– Cooler Master Test Bench (Open)
– Asus ROG Z370-F Strix Gaming moederbord
– Intel Core i7-8700K @ 4,5 GHz
– 32 GB Corsair Vengeance LPX 3000 MHz
– Seasonic Prime Titanium 850W PSU
– Samsung 960 PRO 1TB SSD
– Samsung T5 External SSD 2TB
– Windows 10 Pro x64

Zoals in het andere hoofdstuk genoemd hebben we de laatste weken alle GPU’s die je in de lijstjes ziet staan hertest, oftewel alles van de GTX 1050 Ti tot en met de RTX units, en van de RX 570 tot en met Vega 64. Er is namelijk zo veel gebeurd (Spectre, Meltdown, algemene Windows 10 updates en driver updates) dat hergebruik van oudere resultaten van twee jaar terug simpelweg niet acceptabel is.


3D Mark



3D Mark benchmarks zijn toch de onbetwiste vaste hap wat benchmarks betreft. Fire Strike is een oude bekende DX11 benchmark, Extreme en Ultra zijn respectievelijk 1440p en 4K varianten van het 1080p origineel, en Time Spy is de nieuwe DX12 1440p benchmark. Lang verhaal kort: nog altijd een sterke graadmeter wat onderlinge krachtverschillen betreft.





Assassin’s Creed Origins



Assassin’s Creed Origins is door Ubisoft uitgebracht in Oktober 2017 en is de zoveelste game in de Assassin’s Creed series (who is keeping count). Na de nodige stukjes herhaling in eerdere games in de serie is Origins een opvallende positieve uitschieter in ons boekje: uiteraard genoeg bekende elementen, maar het gevechtsysteem is goed onder handen genomen, en de game draait ook uitermate soepel en je klimt vlotter dan voorheen overal naar boven. De game speelt zich af in een grote open spelwereld en kent de nodige snelle scenes en gevechten, een gemiddelde van 55-60 FPS vertaalt zich in een soepele spelervaring, waarbij enkel de meest fps gevoelige gamer in grote gevechten meer zal willen. Niet de game van het jaar, maar wel één die echt de moeite is om te spelen.




Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands



Ook Wildlands (2015) is een grote open wereld game, maar dan met minder klimmen en klauteren, en meer rondrennen met moderne wapens. Of eigenlijk rondsluipen, want hoewel we de nodige drukke gevechten meemaken is het een Tom Clancy game en is de primaire focus eigenlijk om ongemerkt je missies uit te voeren. Als FPS game is een gemiddelde score richting de 60 ook gewoon gewenst, wat in de praktijk ook redelijk stabiel blijft. Wel is het een extreem zware game an sich, zeker vergeleken met de minder-open-world broeder van Ubisoft The Division, en het is ook de enige game in de huidige line-up waarin de RTX 2080 Ti op 4K Ultra de 60 FPS niet haalt.




Tom Clancy’s The Division



Vergeleken met Wildlands is de wereld van the Division (2015) weliswaar wat kleiner, het voornaamste verschil is dat je door een verlaten, door een apocalypse verwoeste stad slentert. Het is een echte looter shooter, waarbij je soms wellicht wat te veel tijd bezig bent met je inventory en je wapens wisselen of verpatsen (iets wat Wildlands een stuk soepeler wist te verwerken), maar onder de streep een heerlijke co-op game die je een keer gespeeld zou moeten hebben. Wederom een shooter, dus een gemiddelde richting de 60 FPS is nog wel gewenst, maar de game draait een stuk soepeler dan de grote-wereld Wildlands.




Total War: Warhammer



Total War in het Warhammer universum, dat kon bijna niet mis, en dat ging ook niet mis. Een genot voor strategy liefhebbers, zowel op meta niveau als zij die graag hands-on gaan met gigantische legers. De sfeer is goed, de uitdaging is goed, zo ook die voor je systeem, al gaat dat met 2017-hardware redelijk eenvoudig. Als strategy game heb je niet direct een hoog gemiddelde framerate nodig, maar gezien de druk op je computer flink toe kan nemen met hele grote battles kan het geen kwaad om je alsnog op de 60 fps te richten als uitgangspunt. Gelukkig lukt dat zelfs met een mid-range kaart tegenwoordig, ook op 1440p, al heb je voor 4K wel een GTX 1080 Ti of RTX 2080 nodig.




Middle Earth: Shadow of War



Shadow of Mordor maakt plaats voor Shadow of War in onze suite, al zeg ik wel dat het de moeite is om de eerste game er voor een paar euri bij te kopen als je hem nog niet hebt. De Assassin’s Creed stijl game in de wereld van Lord of the Rings combineert strategie met vooral veel vecht scenes, en met de character ontwikkeling, aardige verhaallijn en goede sfeer een leuk game om wat uurtjes in door te brengen. De completionist in mij heeft wat moeite met de tig dingen die je kan doen en het feit dat het verhaal af en toe wat rekt, maar als je niet te gehaast bent zit er simpelweg tientallen uren aan fun in. In de framerates zijn beide games best onrustig; meestal is een 60 fps gemiddelde voldoende om een soepele ervaring te bieden, maar een beetje hoger inzetten kan geen kwaad voor de drukste momenten.




Far Cry 5



Far Cry Primal maakt plaats voor Far Cry 5, waarin Far Cry een beetje naar de roots terugkeerd in gameplay met meer guns en minder melee wapens als in Primal, maar het is en blijft een echte, herkenbare Far Cry 5 game. Goed verhaal, lekkere gameplay, genoeg humor en hoewel de co-op ervaring een teleurstelling was vanwege de slechte co-op mechanics is ook dit een game die je wel gespeelt zou moeten hebben. Ook hier is 60 FPS een prima uitgangspunt voor een soepele ervaring door het hele verhaal heen.




Strange Brigade



Strange Brigade is een heerlijke nieuwe co-op shooter waar ik eigenlijk weinig vanaf wist, maar ons de laatste dagen (totdat RTX uit kwam en we volop in test modus gingen) het nodige plezier bracht. Lichte humor, hordes zombies, wat puzzelwerk met een Indiana Jones achtige stijl, en vooral heel veel knallen. Verwacht niet te veel diepgang, maar een avondje knallen met je vrienden weet deze moderne, vriendelijkere take op het Left 4 Dead en Vermintide concept toch goed te brengen.

Technisch een interessante bench omdat deze game zowel Vulkan als DX12 API opties biedt, die we dan ook naast elkaar zetten met één (high) setting:




Grid Autosport



Eigenlijk zou deze game in een 2018 test lijstje niet thuis horen, maar kennelijk doet auto’s iets met gamers waardoor ze die ook in games willen zien. Voor high-end kaarten zoals de RTX units eigenlijk geen geschikte graadmeter, ook niet op 4K Ultra settings, maar het is wel een benchmark die wat mindere goden de kans geeft om hun relatieve krachten te laten zien; niet iedereen koopt louter high-end kaarten.




Final Fantasy XV



Final Fantasy XV daarentegen is wel een mooie benchmark voor high-end kaarten om wat spierballen te tonen. We testen hier enkel 1080p en 4K, maar de 4K ‘high’ preset (daar zit standaard niets boven) is een mooi stukje eye candy waar ook de duurste kaarten nog niet de limieten van de CPU weten te vinden. Over de gameplay kan ik weinig kwijt, want de game zelf hebben we nog niet gespeeld.



Prestaties


De RX 570 als chip ziet er wellicht niet zo indrukwekkend uit naast het grote geweld van AMD en Nvidia, maar de realiteit is dat het gewoon een hele interessante chip is. De GTX 1050 Ti is namelijk een flink stuk trager, en waar die net wat tekort komt bij een aantal AAA games zelfs op 1080p medium kom je er met een RX 570 juist weer wel mee weg. RX 580’s en GTX 1060’s zijn een stuk duurder dan de betaalbare RX 570 opties en weliswaar sneller, maar niet zo veel dat de meerprijs per definitie noodzakelijk voelt.

Kijken we naar de absolute prestaties van de koeler worden we best blij. 59 Celcius in de stress test met een mooie 36,5 dBA op 50 centimeter exact is een prachtig resultaat. Dat is ca 3 dBA stiller en 10 graden koeler dan de Asus ROG Strix variant; een gigantisch verschil. Dat MSI een kleine 20 Mhz lager klokt is een onnodige kanttekening waarvan de praktische impact eigenlijk nihil is, maar die we toch even aanstippen als iets wat nog wat beter had gekund. Iemand met een goed geheugen zou herinneren dat dit dezelfde scores waren als de MSI RX 570 Gaming X. Ahem.

Het verhaal wordt complexer zodra we opmerken dat een 4GB en 8GB RX 570 binnen niet significante afwijkingen van elkaar scoren in de prestaties, enkel afhankelijk van de kloksnelheid en geheugensnelheid en niet van de geheugenhoeveelheid; de reden dat we één RX 570 in de grafiek hebben staan. Het is niet ondenkbaar dat er bepaalde games en settings zijn waar het verschil maakt, maar als het in de huidige game line-up, net als in onze gpu game line-up twee jaar terug, niet uit maakt? Pittig argument om meer te vragen voor een 8GB variant van de RX 570.



Conclusie


De nieuwe Mech koeler van MSI doet prima zaken, opvallend genoeg exact even goede zaken als hun eigen Gaming X koeler op de RX 570. Hij is ongelofelijk stil onder load, blijft keurig koel, en hoewel we hier en daar nog een RX 570 zien die een procentje sneller tikt is dat eventueel prima met een handmatige (of software-oc) setting te ondervangen, tot zover dat soort verschillen iets zijn om je zorgen over te maken. De RX 570 an sich blijft ook een uitstekende optie voor iedereen die zo goedkoop mogelijk op 1080p games wil spelen, inclusief hier en daar wat grote titels met wat mindere (medium-ish) settings, en helemaal als je daar nog een Freesync scherm aan toe zou voegen heb je een ideale budget combinatie.

De grote vraag zal zijn wanneer deze RX 570 naar Nederland komt, en of hij op dat moment concurrerend genoeg geprijsd zal zijn tegenover betaalbare RX 570’s, RX 580’s en GTX 1060 6GB’s die respectievelijk (praktisch) even snel, sneller, en nog sneller zullen zijn. Gezien de vrij luxe featureset met o.a. backplate en 8GB geheugen zet ik daar vraagtekens bij. Het zijn natuurlijk de bekende uitdagingen van elke luxere uitvoering van elke niet high-end GPU.

Zoek je een RX 570, en dat kan ik goed begrijpen, dan doe je er verstandig aan om de straatprijzen van de MSI Mech en vergelijkbare MSI Gaming X varianten in de gaten te houden gezien de uitstekende prestaties van de koeler. Zolang de meerprijs te overzien blijft en snellere RX 580 en GTX 1060’s uit de buurt blijven zijn dat uitstekende keuzes.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter. Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal!



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.