MSI Radeon RX 5700 Gaming X & RX 5700 XT Gaming X review


Morgen mogen we officieel praten over de nieuwe Radeon RX 5600 XT, en later dit jaar krijgen we (als we AMD mogen geloven) een nieuwe echte high-end Radeon kaart. Maar als je ergens tussen de 350 en 500 euro aan een videokaart uit te geven hebt zal de RX 5700 of RX 5700 XT vooralsnog hoog op je lijstje staan. In deze review bekijken we de MSI Gaming X variant op zowel de RX 5700 als de RX 5700 XT.

Heb je een ander budget? Check dan eerste deze even:


Design


Het design van beide kaarten is exact hetzelfde, dus vatten we ze in één stukje samen. MSI’s nieuwe design voor Radeon Gaming X kaarten mag er best zijn: twee fans, maar onderschat de afmetingen niet, dit zijn echt hele dikke en grote kaarten van bijna 30 centimeter lang. Alleen de rode details begrijp ik niet goed, als die grijs waren geweest had ik de kaart persoonlijk mooier gevonden en was kleur-matchen makkelijker geweest. De backplate vind ik wel weer prachtig. Van verdere features om te bespreken is geen sprake, anders dan de fan-stop feature uiteraard. Wel relevant om te melden is dat de fout die MSI bij de Evoke maakte wat thermalpads betreft hier niet van toepassing is.

Specificaties RX 5700 XT Gaming XSpecificaties RX 5700 Gaming XPrestaties


Waar het om gaat, de prestaties. Meer informatie over de prestaties van de RX 5700 en RX 5700 XT, check eerst deze video:

Kijken we naar de gemiddelde kloksnelheid dan zien we dat de MSI Gaming X variant op de RX 5700 XT snel is, één van de snelste. De RX 5700 variant is aan de andere kant maar iets sneller dan reference.


Geheugensnelheden zijn voor elk model tot dusver gelijk:


Naar de stress test: de RX 5700 XT Gaming X is één van de koelste opties, dezelfde koeler op een non-XT heeft het uiteraard nog makkelijker.Dat zien we uiteraard ook terug in de geluidsproductie, die RX 5700 Gaming X is niet alleen superstil, het is ook één van de aller stilste GPUs die we ooit hebben getest. De RX 5700 XT is een tikkie meer hoorbaar, vooral omdat hij de focus legt op lagere temperaturen. En laten we ook niet wakker liggen van 39 decibel op 50 centimeter op een open testbench.In deze video vergeleken we de RX 5700 XT Gaming X al met de Gaming OC van Gigabyte en ROG Strix van ASUS:


Conclusie


De juiste videokaart kiezen valt niet mee, vooral omdat echt slechte kaarten een zeldzaamheid zijn sinds moderne mid-range videokaarten dermate zuinig zijn dat je met een dikke koeler zoals deze units bijna niet mis kan. Ook MSI heeft de nodige ervaring en weet inmiddels wel wat ze met een RX 5700 of RX 5700 XT aan moeten.

De MSI RX 5700 XT Gaming X is vooral erg snel, wat koeler dan de concurrentie, en is als gevolg net wat luider dan de iets warmere opties maar het ontloopt elkaar allemaal weinig. De non-XT wordt wat extra-prestatie boven referentie tegengehouden om de RX 5700 XTs niet in de weg te zitten, vermoedelijk meer door AMD dan MSI, maar vervolgens is het wel een extreem stille en koele RX 5700.

Het komt dus zoals vaker vooral weer neer op subjectieve factoren zoals de uitstraling of lokale factoren zoals de prijs bij je favoriete winkel. Ja, een saai antwoord maar wel de realiteit waarin we leven: het is een goede optie in een zee van goede opties, en bij afwezigheid van objectieve fouten is de juiste GPU kiezen vandaag de dag (paar uitzonderingen daargelaten) echt een subjectieve overweging. Als dit de uitstraling is die je zoekt, als je gewoon liever MSI hebt dan andere merken, of als de prijs gunstig is ten opzichte van de andere opties die je overweegt, heb je aan beide een dik prima GPU:


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.