MSI Raider GE67HX Review


De MSI Raider GE67HX is een unieke laptop, het is namelijk de eerste die met een 240Hz Quad HD OLED Display komt. Oftewel hogere resolutie, hogere refreshrate, en dan met de beeldkwaliteit van OLED. Dat klinkt veelbelovend, maar we hebben op elke laptop natuurlijk wel wat aan te merken. Leer alles over deze laptop in onze video review:

Samenvatting


Dit is een beknopte samenvatting, bekijk de video voor alle relevante data en details.

Zoals je in de video kan zien blijkt het scherm van de Raider GE67HX daadwerkelijk uitstekend. Hij is scherp, snel, het kleurbereik is uitstekend en de meegeleverde kleurprofielen zijn ook goed gekalibreerd. Het is niet alleen een rappe gaming laptop, het is daarmee ook nog eens één van de beste content creation én consumption machines. Sterker nog het is het beste paneel dat we tot dusver in een laptop hebben gezien. We testen de nodige laptops, maar het komt zelden voor dat een laptoppaneel zo enorm positief opvalt.


De basis is een bekend verhaal als je eerder MSI laptops in het midden tot hoge segment hebt gezien. Bouwkwaliteit is prima, zij het niet op het niveau van aluminium unibody modellen zoals de (veelal duurdere) Apple MacBook Pro of Razer Blade. Maar het toetsenbord is erg fijn, het touchpad voldoet, en je krijgt een ruim aantal aansluitingen die ook mooi verdeeld zijn over de achterkant en zijkanten. En als iets dikkere laptop laat hij zich makkelijk openen, schoonmaken en upgraden. Zo zijn er natuurlijk meer, maar de basis is meer dan in orde.


Wat prestaties betreft verwijzen we naar de video voor alle details, maar MSI haalt hier praktisch het onderste uit de kan met zowel de RTX 3080 Ti als de Intel Core i9-12900HX, al zijn wij wel van mening dat de veel goedkopere RTX 3070 Ti versie eigenlijk de enige echt redelijke koop is; praktisch elke RTX 3080 Ti laptop is te duur als je het ons vraagt. Positief zijn ook de thermal prestaties, al ontkom je tijdens het gamen of CPU werk niet aan wat fan geluid. En als je echt de maximale prestaties wilt hebben dan is hij ronduit luid: max FPS gamen doe je dus met een headset, en niet terwijl iemand naast je slaapt.

Los van de prijs is de accuduur een nadeel: dit is geen laptop om de hele dag mee op school te werken. Daarbij is de lader gigantisch, dus dit is vooral een optie wanneer je af en toe je laptop verplaatst, niet wanneer je hem dagelijks mee sleept en verwacht hele dagen zonder lader te werken. Het is jammer dat MSI geen type-c charging optie heeft toegevoegd, want dat had hem een betere all-rounder gemaakt in een markt waarin gaming laptops met een accuduur van 8 tot 10 uur in lichte taken echt niet uitzonderlijk zijn.


Op moment van schrijven ligt de Core i7 en RTX 3070 Ti variant voor ca 2300 euro in de winkel. Veel geld, maar gezien mainstream laptops met een standaard IPS scherm en dezelfde specs voor ca 2000 euro (let altijd even op aanbiedingen natuurlijk) over de toonbank gaan denken we dat MSI met vooral die ultieme schermkwaliteit wel meerwaarde biedt voor een grote groep gamers die niet op een paar honderd euro meer of minder kijken. Bedenk alleen voor jezelf of je bereid bent dat extra te betalen voor het scherm, en denk goed na dat de nadelen als de accuduur geen bezwaar zijn voor jouw doeleinden.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.