MSI RTX 3060 Gaming X Trio review

“160 Watt GPU meet 450W Koeler”


We gaan door met nog een GeForce RTX 3060, de MSI Gaming X Trio. Iemand bij MSI lijkt gedacht te hebben dat als ze maar een RTX 3090 koeler op een RTX 3060 plakken dat ze dan wel de grafiekjes zouden “winnen”, en die samenvatting lijkt zo ver van de waarheid niet.

De consequentie normaliter is de prijs, maar laten we daar momenteel nog geen informatie over hebben. Zoals jullie weten is de hele GPU markt momenteel verziekt, dus we kunnen hooguit gissen dat deze kaart net als alle anderen niet of nauwelijks leverbaar zal zijn of bizar geprijsd zal zijn, en deze review is dan vooral ook bedoeld voor die dag ergens in de toekomst waarin de boel normaliseert. Of als antwoord op de vraag als deze toevallig ergens in het schap ligt: is dit nu wat zo’n Gaming X Trio?


De MSI Gaming X Trio


MSI gaat voor de grootste, en dat doen ze niet verkeerd. Dikke zwarte shroud, aggressieve lijnen, RGB strip, extra 8-pin aansluitingen zodat je net kan doen alsof je een RTX 30770 hebt, en een formaat waarvoor je best een stevige case nodig hebt. Maar goed, als je al een stevige case hebt dan wil je natuurlijk juist zo’n dik ding. Je krijgt er zelfs een steuntje bij om zakken tegen te gaan, maar deze oplossing werkt in de praktijk niet zo goed als een staande pilaar; dit hangt tenslotte ook aan je expansie sloten. Vooral voor de show dus.Waar ASUS hun topmodel juist op features richt, met o.a. extra headers, video uitgangen en dubbele bios, doet MSI dat juist niet. Los van de fan-stop zit er eigenlijk geen echte featureset op. Ik vermoed dat de meesten dat geen probleem zullen vinden, mits de prijs dan ook maar wat beter uit pakt.


Prestaties


Voor de vergelijking tussen de custom kaarten kijken we naar de kloksnelheid, de temperatuur die wordt bereikt, de geluidsproductie, het stroomverbruik en de efficientie van de koeler. We beginnen met de snelheden:MSI klokt uit de doos het hoogst, maar de verschillen in de praktijk zijn er eigenlijk niet. In Time Spy loopt hij zelfs iets achter, en in drie games is het gelijkspel, met één FPS winst voor MSI in Far Cry 5. Niet echt iets om over naar huis te schrijven dus; functioneel gelijkwaardig.

En dan de prestaties van de koeler:


Met de grootste koeler pakt MSI dit keer net aan de winst; hij is iets koeler en nipt stiller dan de ASUS, en bij een gelijke geluidsproductie is hij nipt efficienter, zeker wanneer je meeweegt dat de MSI ook iets meer warmte genereert om af te voeren.Het probleem daarbij is enkel dat ze alle drie gewoon objectief goed zijn. MSI pakt weliswaar de winst hier, maar of je videokaart nu 50 of 55 graden wordt maakt niks uit. Het is kiezen tussen uitstekend (Gigabyte), overkill (ASUS) en extra overkill (MSI).


Conclusie


MSI’s keuze voor een beestachtig grote koeler kan ik wel waarderen, vandaag de dag is de uitstraling van je game pc tenslotte niet minder belangrijk dan de prestaties zelf. Dat het een beetje overkill is moeten we opmerken, maar hoeft niet per se een probleem te zijn natuurlijk. Ook de keuze voor een beperkte featureset, zaken als dual bios, extra headers en aansluitingen, kan ik voor een mid-range chip wel begrijpen; je wil tenslotte niet te veel geld in extras stoppen wanneer een chip-upgrade (RTX 3060 Ti bijvoorbeeld) binnen handbereik ligt. Het maakt hem wellicht iets minder compleet, maar geef jij daar echt om?

De vraag is natuurlijk wat hij echt gaat kosten. Op dit moment valt daar gewoon geen zinnig woord over te zeggen. In theorie levert hij prestaties die vergelijkbaar (nipt beter) zijn met de ROG Strix, maar die biedt een flinke featureset dus het liefst zou MSI daar wel onder moeten blijven. Aan de andere kant zien we een Gigabyte Gaming OC gewoon al hele goede prestaties bieden, die is ook prima koel en erg stil, oftewel MSI moet het niet te bont maken met de prijs gezien je uiteindelijk vooral in de looks investeert.

Wederom is het dus een kwestie van afwachten. Het is een prachtige kaart met uitstekende prestaties, maar je zal zelf naar de prijzen moeten blijven kijken om te bepalen of het een goede koop zal zijn.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.