MSI Radeon RX 570 Gaming X 4G & MSI Radeon RX 580 Gaming X 8G review.. en op de valreep: MSI Radeon RX 580 Gaming X+ review!


In de review van de ‘nieuwe’ GTX 1060 en GTX 1080 had ik het er al over: na een periode met een aantal echt interessante releases hebben we zojuist eigenlijk maar wat flauwe aanpassingen voor ons neus liggen. Waar Nvidia het concept ‘verbeterd’ wel heel strikt neemt doormiddel van enkel wat sneller geheugen te gebruiken komt AMD in elk geval nog met wat extra core prestaties. Toegegeven: Nvidia hanteert dezelfde benaming, AMD gaat wat naamgeving betreft wel een generatie vooruit en noemt de verbeterde RX 470 en RX 480 (gelukkig) niet heel origineel RX 570 en RX 580.

Vijf nieuwe RX modellen zal je in de grafieken aantreffen, waarbij we vandaag gaan kijken naar de nieuwe MSI Gaming X en X+ modellen, die laatste kwam even op het laatste moment binnen kaatsen. Ook MSI is wat dat betreft natuurlijk een klein beetje voorspelbaar, want de Gaming X varianten (de top of subtop afhankelijk van of ze (veelal later) een Gaming Z op de markt brengen) zijn al ruime tijd –de- focus varianten van MSI en een veel geziene gast hier in huis.

Opvallend natuurlijk dat er twee RX 580 Gaming X varianten zijn, dat hebben we nog niet eerder gezien, het blijkt dat AMD namelijk twee varianten chips uitlevert aan de kaart fabrikanten. De XTX is de standaard variant, aanwezig in de Gaming X kaart, en de iets duurdere XTR chip, een term die soms direct wordt gebruikt en bij MSI bijvoorbeeld herkenbaar is aan de naam “Gaming X+”. Ze lijken vooral te verschillen in de overclock capaciteit, en laatstgenoemde zal in de praktijk dan worden gebruikt voor de luxere, hoger geklokte varianten vanuit de fabriek

Prijzen zijn momenteel nog wel wat onduidelijk. Officieel mag deze serie dan wel even uit zijn, maar in de winkels zijn ze vooralsnog lastig te vinden en daarbij is er momenteel sprake van een ‘run’ op RX 500 series kaarten door miners. Gaming X producten komen in de regel met een redelijke meerprijs, maar op basis van eerdere series kunnen we er gemakshalve van uitgaan dat de concurrerende RX 580 in de grafiek, de ASUS Strix OC variant, minimaal –noemenswaardig- duurder uit zal pakken.


We beginnen met de RX 580 Gaming X, de X+ kwam namelijk echt pas binnen toen de review feitelijk al klaar stond dus krijgt even zijn eigen hoofdstuk (ik blijf aanpassen joh.. pff). Mocht je vorig jaar de review van de MSI RX 400-serie Gaming X kaarten hebben gezien kan je dit hoofdstuk bijna overslaan. MSI wijkt niet af van de bekende Gaming X weg wat betreft verpakking of de kaart zelf. Bij het uitpakken valt wel op dat er een aardige ‘computer (build) workshop’ bij zit, en enkele stickers.






Als je naar de foto’s kijkt zal het lastig raden zijn of het een MSI RX 580 Gaming X is, een RX 480, een GTX 1060 of 1070, MSI houdt zoals gezegd goed vast aan de bekende weg en enkel de GTX 1080 Ti is herkenbaar anders vanwege de extra dikte en “Geforce GTX” opdruk. Pas als je naar de SLI aansluitingen gaat kijken of de stroomaansluiting zal je echt verschil zien. Wat mij betreft een uitstraling die in een zwart/rode build beter tot zijn recht komt dan praktisch elke andere kaart, maar het ‘rood’ is lastig te negeren als je voor een andere kleurstelling gaat. Ook hier vraag ik mij dus af wat de echte meerwaarde is van de ingebouwde RGB LED verlichting voor alles behalve de ‘rood’ optie, of hooguit twee-kleur builds.







Kleuraspect terzijde, fysiek is er zoals voorheen weinig te klagen. Hoewel plastic voelt de constructie stevig aan wanneer wij hem tijdens het testproces een beetje heen en weer slepen, en zoals voorheen mag ook de backplate natuurlijk even de aandacht. De bekende draak ontbreekt uiteraard ook niet.




Weer even het rondje: duidelijke logo’s, heatpipes, genoeg speelse elementen en ook handig: een 8-pin connector. Verder veel moois, maar geen features om te benoemen.








Twee HDMI poorten en twee DisplayPorts achterop wijken af van de Nvidia standaard, het idee zijnde dat VR gebruik waarschijnlijker is dan 3x DP setups; klinkt redelijk.


Voor een betere praktische impressie mag ook de MSI RX 580 Gaming X weer even plaatsnemen in mijn eigen NZXT H440 build. Zoals gezegd: ga je voor zwart/rood, wat nog altijd de meest populaire kleurstelling lijkt te zijn, komt die Gaming X koeler volgens mij uitstekend tot leven.




Het logo licht dus ook op, in RGB, maar ik heb nog geen build gemaakt waarin ik iets anders dan wit of rood echt tot zijn recht vind komen. Hoe dan ook, je hebt de optie.


De RX 570 Gaming X dan, inhoud verpakking is gelijk aan hierboven dus slaan we vlot over, om vervolgens vrijwel dezelfde koeler te aanschouwen; zelfde concept, zelfde fan-frames, zelfde icoontjes erin, etcetera.




Vrijwel, want net als bij de RX 470 moet ook de RX 570 de backplate missen. Een zwarte PCB misstaat natuurlijk niet per sé, maar visueel wint de backplate het toch.








Leggen we ze direct naast elkaar valt nog op dat de RX 580 ook een stukje afdekking heeft direct naast het MSI logo, en een extra heatpipe. Zo wordt het klasseverschil toch redelijk zichtbaar. Wat aansluitingen betreft doen ze in elk geval hetzelfde: twee maal HDMI 2.0, twee maal DP, en één DVI’tje erbij.





En ook deze mag even in de eigen setup voor de foto:





Zoals gezegd kwam de Gaming X+ op de valreep binnen, dus snel uitgepakt en op tafel gelegd met het idee dat het toch veel van hetzelfde zou zijn. Wat verpakking betreft natuurlijk wel, wederom de extra’s zoals de stickers, en daarbij ook een 6-pin naar 8-pin verloopje.




En kijken we naar de kaart van voren of naar de backplate dan is het natuurlijk wel een bekend beeld.




… maar vanaf de zijkant? Die is toch echt significant anders dan de standaard RX 580 Gaming X. hij is een half slot dikker, het onderliggende heatsink design is significant anders.




Geen zichtbare heatpipes, wel een wat dikker aangezet frame met daarop duidelijk te herkennen dat het een AMD Radeon kaart betreft, en daarin een extra 8-pin PCIe power aansluiting. Wat aansluiting betreft overigens geen veranderingen.


De backplates ontlopen elkaar dus verder niet, en hoewel de X+ wat dikker is is er ook geen extra lengte om rekening mee te houden. Ditmaal dan maar wat side-by-sides van de RX 580 Gaming X en Gaming X+:



En de Gaming X+ ging voor de aardigheid niet in mijn vaste bak, maar in een mooie Phanteks Enthoo Evolv Tempered Glass, waarbij de MSI zich ongetwijfeld wat knusser voelt bij de Z270M Mortar uit eigen stal. Review van de case volgt ook nog, alvast een hint: geweldig mooi speelgoed.






De specificaties van de drie kaarten op rij:










De specificaties van deze drie kaarten laten zich eenvoudig samenvatten. MSI geeft hun Gaming X kaarten een core overclock boven de standaard RX 580 specificaties, geen (relevante) geheugenoverclock, en de uitgangen zijn met twee HDMI 2.0b en twee DisplayPort 1.4 poorten ook anders, het idee erachter is dat een tweede HDMI poort (prettig voor VR doeleinden) relevanter is dan een derde DisplayPort zoals AMD (en Nvidia overigens) standaard voorzien voor specifieke tri-scherm setups waarbij DP gewenst kan zijn, een gedachte die ik wel kan volgen.

Met iets minder dan 28cm lengte zal de MSI Gaming X variant van de meeste chipset ook prima passen in het gros van de behuizingen gericht op gaming builds, zonder dat ze te klein zijn om fysiek indruk te maken door een venster. Een prima balans, behalve voor zij met zeer compacte builds uiteraard. Voor beide kaarten is een enkele 8-pin PCIe power aansluiting vereist.

De Gaming X+ variant is nog altijd redelijk goed te passen en meten, maar de extra dikte is wel een overweging voor sommige Crossfirebuilds. Daarbij is ook een extra 8-pin stekker vereist, en kijken we naar het echt inhoudelijke verschil zien we dat de Gaming X+ gewoon nog een beetje sneller wordt geklokt. Helaas geen interessante inzichten in eventuele verschillen tussen de XTX en XTR chips.

Voor de aardigheid even de focus features van MSI die voor alle drie van toepassing zijn: Nieuwe ventilatoren van betere kwalteit, stilstaande fans in idle, RGB-fest, en natuurlijk hun manier van kwaliteitaanduiding. Zonder manier om daar iets zinnigs over te zeggen laat ik het daarbij.







Alle recente kaarten zijn getest met een Intel Core i7-6700K met 16GB DDR4 op 2400MHz. Vanaf volgende review worden individuele resultaten van vorige generaties samengevoegd onder de chipnaam, niet de productnaam. Alle kaarten zijn getest met de instellingen zoals ze uit de fabriek komen, fabrieks-overklok instellingen blijven dus in tact. Verder overklokken en eventueel resultaten die daarbij van toepassing zijn worden in de individuele reviews onder de header “overklokken” besproken. Indien geen resolutie is gespecificeerd mag je uitgaan van 1080p. Alle benchmarks zijn om uitschieters te voorkomen meerdere malen uitgevoerd, waarbij opvallende uitschieters worden gefilterd en het gemiddelde wordt weergegeven.

Een belangrijke opmerking met betrekking tot de drivers. Driver updates geven soms wat prestatieverbeteringen, maar veelal in specifieke games. Een vergelijking maken met een oudere kaart op oudere drivers is dan ook niet altijd 100% eerlijk. De meeste games in deze vergelijking zijn echter al eventjes uit, dus de kans dat een nieuwe driver verder geoptimaliseerd is voor die game is dan zeer klein. Het blijft echter onvermijdelijk risico gezien je nieuwe kaarten ook niet kan testen op oude drivers.

Alle games in deze review hebben een geïntegreerde benchmark. Dit zorgt voor een reproduceerbare vergelijkingen tussen de kaarten, de gebruikte instelling staat in de header van elke grafiek.



Laten we beginnen met toch wel de grote single GPU benchmark: 3D Mark FireStrike. Deze resultaten zijn nog altijd representatief voor onderlinge krachtverschillen en deze ranking pinnen we dan ook vast in alle onderstaande grafieken: zo zie je de directe concurrenten consequent direct naast de kaart in test. Resultaten bespreken we achteraf.



















































Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande testsysteem, met een Voltcraft 4500PRO. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een basic USB toetsenbord en een USB muis. Die verbruiken uiteraard ook een klein beetje, en op deze manier hoop ik het verbruik van een gangbaar systeem (excl monitor) te tonen. Hoewel deze meting niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem, een redelijke vergelijking van het verbruik van de verschillende kaarten, en een indicatie van welk vermogen voeding geschikt zou zijn voor dit product.

Het verbruik op drie momenten is opgenomen in deze grafiek:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 10 minuten in idle (Dus niet de slaapstand, vergelijkbaar met een beetje mailen of in word/excel werken).
– Het gemiddelde verbruik gedurende enkele specifieke game benchmarks.
– Het piek-verbruik gedurende de hele benchmark sessie.


Helaas geen directe vergelijking met de eerdere generatie meer, maar wel voldoende interessante informatie. Vooral interessant is dat de MSI RX 570 en RX 580 Gaming X in eerdere grafieken gemiddeld sneller waren dan hun Asus tegenhangers, maar dat het verbruik aanzienlijk lager ligt (Toegegeven: ‘sneller’ is wel –heel- strikt genoemen, maar goed). Bij de RX 580 scheelt het niet veel, te weinig om meteen grote conclusies te trekken, maar gedurende de hele sessie zagen we toch significante verschillen tussen de RX 570 modellen waarbij het resultaat in de grafiek ook representatief is: zo’n 15 W is toch fors.

Fors is ook het verschil tussen de Gaming X en de Gaming X+ variant van de RX 580; zo’n 20W voor weliswaar de winst in elke grafiek, maar we zien duidelijk waar die winst vandaan komt: de chip gewoon net even harder op z’n staart trappen.

Wat voedingsadvies betreft veranderd er natuurlijk weer weinig, want ook met deze kaarten blijft het Core i7 systeem ruim onder de 300W zitten. Elke voeding die de vereiste PCIe aansluitingen heeft moet ze kunnen draaien, al wil je natuurlijk wel een degelijke kwaliteit voeding. Puur op basis van vermogen is er geen reden waarom een 350-450W voeding niet zou voldoen.



In dit hoofdstuk bekijken we de geluidsproductie, doen we een stabiliteitstest (duurtest), en kijken we of er nog meer uit de kaart te halen valt.

Over de geluidsproductie kunnen we heel erg kort zijn: MSI heeft hun tuning weer dik voor elkaar. Alle drie zitten elkaar op de hielen wat dat betreft, met verschillen binnen de enkele decibel en allemaal komt het neer op het volgende: je zal er bovenop moeten zitten om ze onder load te horen, en in idle hoor je sowieso niks. Op onze gebruikelijke halve meter afstand brengen ze geen verandering in de 37 dBA ambient, en pas direct ernaast komt er beweging in de meter: keurig.



Extra keurig gezien de temperaturen. Zo zien we hierboven de MSI RX 570 Gaming X op een luttele 59 graden hangen, een paar graden lager dan de Asus is natuurlijk mooi meegenomen maar vooral in absolute termen heel erg goed. En ook het overclocken zat deze kaart mee: 1400MHz zonder enige problemen, bijna een 10% toename. Natuurlijk heb je geen garantie dat elke kaart het doet, maar dat is een mooi resultaat.



Bij de MSI RX 580 Gaming X zien we de temperaturen een stukje hoger oplopen: 69 C is niets om treurig om te zijn, maar een duidelijk verschil en ook rondom de kaart merk je dat er duidelijk meer hitte vanaf komt; een beetje case airflow kan zeker geen kwaad. Koeler kan natuurlijk wel, maar enkel als je genoegen neemt met de verandering van een fluisterstille kaart naar een duidelijk aanwezige. Overclocken op dit model kwam tot 1460 MHz, wat vanaf de 1381 stock iets minder spectaculair was dan bij de RX 570.



Uiteraard hadden we dan goede hoop voor de Gaming X+, die standaard al op 1431MHz draait. Hoewel de koeler een stuk dikker is, en deze kaart (in de tienden dB) iets stiller werkt compenseren die zaken met het extra verbruik van ca 20 W. De Gaming X+ stabiliseert namelijk op 68 graden Celcius, op zich een redelijke balans gezien de andere punten maar het neemt niet weg dat ik voor een 2,5 slotter wat lagere temps had verwacht. Hoewel gesuggereerd dat de chips in deze luxere varianten betere overclockers zouden zijn viel dat in de praktijk wat tegen: 1500MHz lijkt de limiet. Ja, technisch gezien ‘hoger’, maar daar is het wel mee gezegd.

Zoals altijd: Je moet een beetje geluk hebben met overclockpotentieel. Garanties heb je nooit, en verder is overclocken geheel op eigen risico.



Om andere resoluties te bespreken op basis van bovenstaande resultaten eerst de grafiek met het aantal pixels per resolutie:


Kijken we naar de prestatiegrafieken dan zien we zowel de RX 580 als de RX 570 zich primair richten op 1080p / Full HD gaming. Op 1440p komen ze soms nog wel goed uit de voeten, maar we zien de zwaarste zelfs met medium settings soms al aardig laag zakken; voor meer dan casual e-sports gaming op die resolutie ligt een GTX 1070 of luxer toch echt voor de hand. 2560x1080p behoort nog wel tot de redelijke mogelijkheden, mits je niet alles op de hoogste settings wegt hoeft te tikken maar genoegen neemt met veelal ‘high’.

Op 1080p concurreert de RX 580 net als zijn voorganger primair met de GTX 1060 (6GB), die soms (typisch in DirectX 11) iets sneller is, en soms (typisch in DX12) weer langzamer. Voor liefhebbers van AMD die de RX 480 prefereerden boven de GTX 1060 versterkt de RX 580 ongetwijfeld dat sentiment, maar fanatieke voorstanders van Nvidia zullen door de veelal in enkelvoudige procenten uit te drukken winst vermoedelijk niet spontaan overlopen. Die strijd blijft toch redelijk nek-aan-nek.

Het is in mijn optiek vooral Freesync voor zij die reeds een Freesync monitor hebben of overwegen en het ontbreken van een meerprijs zoals bij Nvidia G-Sync monitoren die echt de knoop door kan hakken. Er zijn genoeg Freesync monitoren die niets of nauwelijks meer kosten dan vergelijkbare geen-Sync alternatieven terwijl G-Sync voor kopers van betaalbare schermen en max 300 euro grafische kaarten eigenlijk gewoon te duur is; voor dat geld koop je dan ook de upgrade van een GTX 1060 naar een 1070 om maar iets te noemen. Zelfs met een RX 580, capabel genoeg voor vrijwel alle games op de aller hoogste of toch zeer hoge settings op 1080p, is Freesync soms toch een hele prettige extra om te hebben, dus wederom lijkt dat de joker in handen van AMD in dit segment.

De grootste druk op de RX 580 komt opvallend genoeg eigenlijk vooral van de eigen RX 570, die feitelijk maar weinig concurrentie heeft van onderen, en niet gek veel achter zijn duurdere broer zit wat prestaties betreft. Bij recente builds van ons was het verschil in prijs tussen een GTX 1050 Ti en een RX 470 niet groot genoeg om de RX 470 te laten liggen voor zij die meer dan esports of andere lichte games overwegen. Uitgaande van een situatie waarin de RX 570 op het prijspunt van de RX 470 komt te liggen lijkt de keuze voor de RX 570 bijna vanzelfsprekend, al is een dergelijke prijsstelling onwaarschijnlijk totdat de cryptovaluta in waarde zakken. Het prestatiegat met de RX 580 is echter veelal op te vangen met een detail instelling of twee, wat de RX 570 ook een interessante kostenbesparing kan maken voor eventuele RX 580 kopers die liever een paar tientjes uitsparen ten koste van wat detail in de zwaarste games. Dat tesamen geeft een goede RX 570 variant toch sterke kaarten.




Alle kaarten die sinds de GTX 1080 Ti’s (en de KFA2 GTX 1050) aan de grafiek zijn toegevoegd zijn nog maar net uit en in de praktijk nog niet of lastig te krijgen. Ik ga de conclusie dus in met de gedachte dat de huidige prijzen in shops nog wel gaan veranderen, hou bij je uiteindelijke keuze rekening met eventuele schommelingen. Overigens is er tot die tijd ook weinig mis met bijvoorbeeld een leuke aanbieding op een RX 400 serie kaarten, de ‘nieuwe generatie’ blijft tenslotte beperkt tot een kleine snelheid upgrade.

Wat de strijd tussen AMD en Nvidia betreft is het gewoon stuivertje wisselen. Welk argument je zelf dan ook wil gebruiken om je eigen keuze goed te praten: go for it, ik weet beter dan je tegen je eigen gevoel in te adviseren voor ‘het andere merk’ te gaan. Van alle chips zijn uitstekende kaarten te vinden wat betreft koeling en geluidsproductie, maar objectief is Nvidia wel wat zuiniger terwijl de sterkste troef van AMD toch vooral Freesync lijkt te zijn. Heb je een recente monitor die het ondersteunt of ben je in de markt voor een nieuw scherm, dan heeft AMD toch wel een hele mooie plus in huis.

Het begint inmiddels een beetje voorspelbaar te worden, maar MSI weet gewoon weer goed gebalanceerde Gaming X kaarten op de markt te brengen. In de regel houdt MSI de meerprijs voor die modellen goed te overzien, terwijl de prestaties op gebied van koeling en geluidsproductie zijn zoals je ervan verwacht: gewoon goed. Dat legt de druk duidelijk bij Asus, die het vooral van de neutrale (breed inzetbare) uitstraling moeten hebben en de extra fan headers, maar waarvan de prijzen in de regel hoger uitpakken; en ondertussen zien we de MSI’s nipt sneller zijn en ook ietsjes zuiniger, al kan dat laatste even goed onderdeel van de silicon lottery zijn. Droog en praktisch bekeken maakt het weinig uit welke je bezit, en daarmee komt er dus meer druk op zaken als prijs en uitstraling. De RX 500’s zelf zijn sowieso sneller dan vorige generatie, en alle drie vallen in de praktijk op als nagenoeg onhoorbaar onder volle belasting; zelfs met de testbench op een halve meter afstand moet het wel echt stil zijn voordat ik door heb dat ze draaien, en dat beloofd veel goeds voor mensen die hem in hun systeem onder of op tafel willen gebruiken en hem niet willen horen.

Welke dan de meest interessante is is lastig, net voor de RX 500 release kozen wij voor een game build voor de RX 480 Gaming X vanwege een minimale meerprijs boven de RX 470 variant (ik meen 15-20 euro op dat moment), want naast de prestaties wil het oog vaak ook wat en is de backplate die op de x70 modellen ontbreekt dan wel een minpuntje. Echter wat het in een eventuele aankomende build moet worden zal per dag verschillen, prijzen en beschikbaarheid schommelen nu eenmaal en afhankelijk daarvan kan een MSI RX 570 Gaming X een echte prijsvechter zijn, of juist een te bescheiden besparing naast zijn wat snellere, backplated broer. Ook tussen de twee RX 580’s is dat het geval, waarbij de plus versie net wat sneller is, en heel marginaal stiller, maar je moet van goeden huize komen om echt verschil te ervaren. Ongetwijfeld dat ook maar een klein beete extra prestaties plus vooral ook de nog dikkere uitstraling van de Gaming X+ de doorslag gaan geven wanneer de meerprijs maar te overzien blijf; met 2.5 slots is het tenslotte een om te aanschouwen beest (maar vergeet niet dat je twee 8-pin aansluitingen nodig hebt!)

De grote vraag zal echter zijn wat er met de Bitcoin en vergelijkbare valuta gaat gebeuren, want zolang miners alle RX 400 en 500 serie kaarten opkopen tegen enorme meerprijzen lijkt de keuze voor gamers vooralsnog beperkt tussen a) lang wachten op je pre-order, b) Nvidia kopen, want de GTX 1060 heeft vandaag het mega pluspunt dat hij daadwerkelijk in de winkels ligt. Zodra deze drie modellen echter gewoon weer beschikbaar komen is één ding zeker: alle drie zijn capabele, goed gebalanceerde videokaarten, en (zodra ze daadwerkelijk voor normale prijzen beschikbaar komen) overtuigend het aanraden waard.

Nog enkele vergrotingen, klikken voor vol formaat:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/msi-rx-570-gaming-x-rx-580-gaming-x-rx-580-gaming-x-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.