MSI Spatium M480 Play


Vorig jaar bracht MSI hun eerste SSD uit, de Spatium M480. Een rappe M.2 NVMe SSD die een uitstekende indruk achter wist te laten ondanks dat de markt voor SSDs eigenlijk al verzadigd is met goed presterende drives. Inmiddels bestaat er echter een apparaat genaamd “Playstation 5” en gezien MSI’s originele M480 daar niet in past was het tijd voor een nieuwe versie: de M480 Play. De M480 Play komt wel met een PS5-compatible heatsink, plus brengt wat kleine updates om -als het goed is- weer lekker te concurreren met de top in 2022.


Fysiek niets dan credits voor MSI, de M480 Play zit uitstekend in elkaar met een prachtige heatsink, mooi logotje ingebouwd, strakkere kleurstelling dan voorheen, en de heatsink is ook nog eens makkelijk los te schroeven als je er geen gebruik van wilt maken bijvoorbeeld bij PC gebruik met een moederbord heatsink; menig SSD zit praktisch vastgelijmd.Vergeleken met de originele M480 is de M480 Play wat slanker, en voorzien van een ander kleurtje.

Ook de randzaken heeft MSI voor elkaar: er is ondersteuning voor hardware encryptie, en je krijgt er de 5 jaar garantie bij die je van een high-end SSD verwacht.

Maar een SSD koop je natuurlijk vooral om de prestaties. Omdat alle meer dan 50 SSDs momenteel door de molen gaan voor een complete roundup richten we ons specifiek op gaming, het onderdeel waar elke SSD al wel door heen is gewalst en waar MSI zich ook volledig op richt met deze SSD. We kijken naar een deel van de resultaten: de gemiddelde latency, en de trace resultaten van drie game loading times:

Flinke lijsten, waarbij duidelijk wordt dat de MSI Spatium M480 Play het structureel goed doet. Je kan stellen dat hij prima concurreert met onze go-to opties van de laatste maanden. SSDs zoals de Kingston KC3000, WD Black SN850 en Corsair MP600 PRO XT en LPX. En als je het over prestaties hebt is dat eigenlijk het maximaal wat haalbaar is: geen enkele SSD is echt uitzonderlijk, er zijn gewoon veel goede opties.

Waar het uiteindelijk om gaat is dat de prijs ook goed is, en helaas heeft MSI op dat vlak nog wat werk te doen. De nieuwe M480 Play is momenteel nog niet leverbaar, maar de voorganger is gedurende zijn leven structureel wat te duur geweest. Een kleine meerprijs kan je nog door de vingers zijn als je een voorkeur hebt voor een merk, of de heatsink tof vindt, maar tientallen euros meer betalen voor een M480 dan voor een SN850 of zelfs een P5 Plus is lastig te verdedigen.


Conclusie


MSI doet het objectief uitstekend met de Spatium M480 Play. Het is een SSD die concurreert met de absolute top, de randzaken zijn in orde, en hij zit fysiek uitstekend in elkaar: Editor’s Choice op basis van het feit dat MSI product technisch niet meer had kunnen doen.

De bal ligt echter wel bij MSI om te zorgen dat deze M480 Play snel beschikbaar komt, en vooral ook wat prijs betreft goed gaat concurreren met vergelijkbaar presterende top-tier Gen4 drives. Als ze dat lukt dan is dit een hele interessante optie voor zowel PC als PS5, maar onthoud dat geen enkele SSD dusdanig bijzonder is dat je er een enorme meerprijs voor wilt betalen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.