MSI Vector GP78HX Review


De MSI Vector GP78HX wordt gepositioneerd als alternatief voor iedereen die een grote, krachtige desktop replacement zoekt, maar topmodellen zoals de MSI Raider net wat te duur vindt. Zo behoudt de Vector de focus op snelle onderdelen, een wat dikker design zodat de videokaart en de CPU ook maximaal kunnen presteren en een groot 17” display met keurige 1600p resolutie en 240Hz refresh rate, maar knipt hij wat extra’s weg zoals RGB verlichting, een stukje van de accu, en wat nog andere zaken.


MSI Vector GP78HX Ontwerp en Design


Met 3 kilo is de 17” MSI Vector een monster van een machine. Niet zo extreem als die watergekoelde constructies, maar met 3 kilo, plus de mega 330 Watt lader is het een verre van mobiel apparaat. Kleinere adapters bestaan, ook voor 330 Watt, dus MSI zou daar wel eens naar mogen kijken. Maar het is dus duidelijk een desktop vervanger voor iedereen die gewoon geen desktop PC kwijt kan in zijn of haar situatie.


Visueel is het feitelijk een MSI Raider frame met wat kleine verschillen. An sich positief, want hij zit stevig in elkaar en de scharnieren zijn ook uitstekend. Flex is minimaal, het voelt als een stevige werk- en game bak. Ze behouden ook het fijne Steelseries tactile toetsenbor en een prima glazen touchpad. Het is geen MacBook scherpe touchpad, maar voor een Windows machine is het prima bruikbaar.


We zien twee duidelijke besparingen vergeleken met de Raider. De RGB bar aan de voorkant is weg, net als de speakers aan de zijkant van het toetsenbord. Dat laatste is duidelijk merkbaar: de speakerkwaliteit is niet zo heel spannend. Voldoende, maar zeker niet uitzonderlijk.


MSI Vector GP78HX Aansluitingen


De aansluitingen zijn uitstekend. Type-C met Thunderbolt, full-size SD kaartlezer en 3.5mm jack aan de linker kant. Achterop zit de stroomaansluiting, nog een Type-C aansluiting met DisplayPort support, HDMI 2.1 voor externe monitoren, en 2.5 Gigabit Ethernet, en rechts zien we two Type-A poorten, nog een Type-C aansluiting waarmee je de laptop ook via USB laders kan opladen.



Vooral dat laatste is erg fijn als je de Vector af en toe mee wil nemen voor licht gebruik, scheelt je toch een mega lader in je rugtas. Wel zie ik graag een Type-A poort links of achterop voor de game muis, in plaats van enkel aan de rechter kant.


MSI Vector GP78HX Prestaties


Zoals altijd heb je verschillende uitvoeringen van de Vector. Aan de onderkant zien we opties met een RTX 4060, maar er zijn (in sommige regios) ook RTX 4090 varianten. De versie die wij hebben kwam met een 175 Watt RTX 4080, een Intel Core i9-13980HX, 32 Gigabyte DDR5 werkgeheugen en een 2TB SSD.


De Intel Core i9-13980HX is een beest. 8 Performance cores, 16 Efficiency cores, 32 Threads total. In Cinebench R23 levert dat een score van maar liefst 32483 op. Simpel samengevat: in multi-threaded applicaties is deze CPU ca 3x sneller dan de i9-10980HK van 3 jaar geleden. In de veronderstelling dat 3 jaar je minimale tijd tussen upgrades is is dat een gigantische sprong.

Gamen gaat de Vector natuurlijk ook goed af, met 175 Watt in je RTX 4080 is deze laptop zo snel als een RTX 4080 laptop kan zijn en RTX 4070 laptops komen daar niet bij in de buurt en zijn dus per definitie een stuk trager. Alle games die we hebben getest draaiden eenvoudig op het 1600p scherm, native resolutie. Cyberpunk 2077, God of War, Baldur’s Gate 3 en Spider-Man zitten in de 90-160 FPS range, uitstekend dus, en alleen Starfield zit dichter bij de 60 FPS. Maar goed, dat ligt meer aan Starfield en met FSR erbij zien we wel gewoon 80+ FPS.

Omdat het een RTX GPU is krijg je ook Ray Tracing en DLSS er bij. Je kan er dus ook voor kiezen om games zoals Spider-Man en Dying Light 2 met Ray Tracing effecten te spelen. Knal dan DLSS erbij en je hebt een prima ervaring. Tel daar eventueel Frame Generation support bij op en je hebt genoeg vermogen voor de toekomst. Zo kan je bijvoorbeeld ook Cyberpunk 2077 in de path traced RT Overdrive modus spelen. Met alle toeters en bellen aan, DLSS op balanced, Ray Reconstruction en Frame Generation aan zien we dan meer dan 80 FPS average en 60 FPS 1% lows. Nice.


MSI Vector GP78HX Display


Het 2560x1660p 240Hz scherm is simpelweg uitstekend. Het kleurbereik is uitstekend, met een colorimeter kan je hem voor (semi) professioneel creative doeleinden gebruiken in zowel de sRGB en P3 spaces. De fabriekscalibratie, inclusief profielen voor alle gangbare gamuts, is ook meer dan goed genoeg voor de meeste gebruikers. Alleen de echt kleurkritische gebruiker zal zelf willen kalibreren.

De helderheid is ook uitstekend: bijna 500 nits, meer dan genoeg voor gebruik buitenhuis mits het niet in de volle zon is. Het contrast is wat matig met net geen 1000:1, een consequentie van de keuze voor een IPS paneel.

Het scherm is ook relatief snel. Totale end-to-end latency is 9.2ms en daarmee is het scherm lekker geschikt voor competitive shooters. De responsetijden zijn echter mid-range. Sommige transities zijn zijn weliswaar in de 1-2ms range, maar de meeste zitten rond de 5ms met uitschieters richting de 9-11ms. Daarmee is het eigenlijk meer een soort 200Hz scherm. Ook niets veel mis mee, maar als je een 240Hz OLED laptop er naast zou zetten dan zie je dat zo’n scherm flink sneller was.


MSI Vector GP78HX Batterijduur


De Batterij in de Vector GP78HX is een 90Wh model, een kleine downgrade van de Raider GE78HX die een 99Wh. In de praktijk is het verschil echter een stuk groter. De Vector haalt 4 uur 45 minuten in de Modern Office benchmark, een goede indicatie voor wat je mag verwachten bij licht gebruik, maar de Raider zat daar met dezelfde profielen en schermhelderheid op 6 uur 30 minuten.

Beide geen all-day laptop dus, al kom je met een compacte USB lader dus heel ver voor regulier gebruik, maar dat is toch een flink verschil.


MSI Vector GP78HX Overige Parts


De 2TB SSD van onze Vector komt van Samsung en presteert prima: zo’n 370 MBps gemiddeld in de PC Mark Storage suite is voldoende. De allersnelste opties zitten rond de 500-600 MBps, maar 300-400 MBps is redelijk gemiddeld en tal van (ook high-end) laptops zitten onder de 300.

De webcam valt eerst positief op met zijn fysieke privacy slider, daar houden we van. Eenmaal in gebruik valt hij echter volledig door de mand. Vergeleken met de Stealth 16 Studio waarmee we prima voor de dag kwamen lijken we met de Vector GP78HX alsof we een budget chromebook met aardappel camera gebruiken. Een vreemde keuze.


MSI Vector GP78HX Geluidsproductie


Zoals alle andere MSI gaming laptops komt de Vector met verschillende performance profiles, maar hier vinden we de afstelling ervan toch wat vreemd. Dat het Extreme profiel lekker luid is en alle hardware tot het maximale pusht is natuurlijk logisch, maar “balanced” kan het best beschreven worden als “iets minder overdreven luid” en zelfs “silent” zit nog op 48 decibel in een CPU en GPU zware game. Dat zijn headset-verplicht volumes.


Alleen op de Super Battery modus weten we het geluid tot een keurige 35.6 dB te beperken, maar daar kakken de prestaties natuurlijk fors in. Zo blijft de GPU daar zo rond de 70 Watt hangen.

Tijdens licht gebruik is er niks aan de hand, dan kan je de Vector wel stil en praktisch aangenaam houden. Maar in zware CPU taken of zware AAA games? Dan ontkom je feitelijk niet aan flink wat fan geluid: niet ideaal als je daar gevoelig voor bent, of wilt gamen met iemand anders in je nabije omgeving. Het meest opvallende echter? De Raider met vergelijkbare specs deed dit veel beter: daar had je een mooie, luide doch extra rappe Extreme modus, maar was de Balanced mode gewoon heel goed in balans: hoorbaar maar niet té luid, en toch praktisch volledige prestaties.


MSI Vector GP78HX Conclusie


De MSI Vector GP78HX is zoals alle andere high-end gaming laptop een model met de nodige kanttekeningen, maar ook één die de basis gewoon heel goed voor elkaar heeft.

De voornaamste nadelen zijn de pannenkoek webcam kwaliteit, so-so speakers en de afwezigheid van een goed gebalanceerd performance profile: je mag kiezen tussen luid en snel of stil en traag (ish, voor een 4080 toch). Iets wat MSI overigens kan oplossen met een software update, dus wie weet. Hierin gaan we voorbij aan wat inherente nadelen van een grote laptop, zo is dit dus geen model die je dagelijks mee wil slepen, maar als je dat zoekt kijk je in de verkeerde productcategorie.

Aan de positieve kant staat een hele stevige machine met goede scharnieren, een fijn toetsenbord, tal van handige aansluitingen waaronder USB charging, je krijgt uitstekende CPU en GPU prestaties en een aangenaam 1600p 240Hz display. Let wel op: instap Vectors komen met een goedkoper 1200p scherm met mogelijk andere prestaties.

Kijken we naar de opties die je hebt dan zien we de Vector hier en daar als goedkoopste uit de bus komen. Niet deze specifieke configuratie, maar als we puur op RTX 4080 zoeken bijvoorbeeld is de goedkoopste optie momenteel een MSI Vector model. Kijken we naar de voor- en nadelenbalans dan kan ik mij voorstellen dat zo’n laptop wel interessant kan zijn.

De keerzijde zien we echter in deze high-end configuratie, die momenteel voor 3400 euro in de lijst staat, terwijl MSI’s eigen Raider met praktisch vergelijkbare specs voor 3600 te koop is. 200 euro is niet niks, en de Vector heeft de nipt (zeg 1%) snellere processor, maar de Raider komt met een mooie RGB bar, betere speakers, een significant betere accuduur en betere performance profiles inclusief een goed gebalanceerde optie. Ik kan mij haast niet voorstellen dat je, wanneer je al bereid bent dik 3000 euro uit te geven aan een laptop, dan op 200 euro gaat beknibbelen.

Ofwel, de MSI Vector kan zeker interessant zijn en een aanbeveling verdienen, mits op moment van aanschaf de configuratie en de prijs ervan op jouw wensen aansluit en je met de nadelen kan leven. Maar je zal er scherp op moeten letten of dat ook echt het geval is, want de besparing vergeleken met wat luxere modellen moet wel echt significant zijn.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.