MSI Vigor GK50 Elite review


Met de Vigor GK50 Elite bouwt MSI verder op hun GK50 die we een tijdje geleden revieweden, en vervangen ze de low profile switches met volwaardige mechanische switches. Geen gekke keuze, want ik was gewoon heel positief over de GK50: prima bouw, leuke uitstraling, en een scherpe prijs.

Ook de GK50 Elite blijft relatief betaalbaar, 85 euro adviesprijs en een straatprijs momenteel al rond de 7 tientjes is ongeveer het minimale wat je kwijt zal zijn voor welk mechanisch bord dan ook, dus MSI hoeft enkel te laten zien dat ze geen echte fouten hebben gemaakt met hun nieuwste bordje.


Als je de GK50 al kent dan komt de GK50 Elite zeker bekend voor, hij deelt het grootste deel van het design, maar er zitten dus gewoon grotere knoppen op. Kende je de GK50 nog niet, het is een keurig mechanisch bord met een plastic behuizing waarop een aluminium bovenplaat zit voor een wat luxere look. Het is niet het toppunt van bouwkwaliteit, daarvoor mag je flink meer uitgeven, maar voor een betaalbare mech is zowel de bouw als afwerking keurig in orde.

En ook de looks, die net wat anders zijn dankzij de achthoekige keycaps en goed uitgevoerde RGB verlichting. Er is natuurlijk maar zo veel wat je kan doen met een toetsenbord, maar ze doen voldoende om hun bordje toch net even anders dan anders te maken.


Gezien de prijs, verwacht geen echt opvallende features. Zo ontbreken een vervangbare kabel, dedicated media buttons (je hebt wel gedeelde media buttons), USB passthroughs of wat dan ook anders. Het is een toetsenbord, met wat basale macro support en profielen via de software van MSI, maar daar blijft het bij.


Waar ik zelf enorm over te spreken ben is de keuze voor de Kailh Box White switches. Dit is een relatief zeldzame switch, maar wel een hele aangename. Hij is clicky, maar voelt meer als een iets zwaarder dan gemiddelde tactile switch. Maar wel verdomd smooth. Een switch gevoel is altijd lastig uit te leggen, maar dit is gewoon een verdomd fijne all-rounder. Je hoort hem wel, dat is het enige nadeel, maar het gevoel is goed en in tegenstelling tot traditionele clicky switches voelt dit wat beter als je in FPS games snel zit te tappen (voor meer informatie, Google de Kailh Box White nog even). Simpel samengevat: dit heeft een lekkere aanslag.Conclusie


En daar draait het uiteindelijk om. Een mechanisch bord valt of staat met de bouwkwaliteit en de gekozen switch. En hoewel de bouw niet echt uitzonderlijk is, is het zowel objectief meer dan genoeg als relatief goed op dit prijspunt. En de switch? In de eerste avond dat ik hem aansloot een Warzone win met 14 kills? Ondanks dat de muis leidend is in die game mag ik toch concluderen dat dit bordje mij niet in de steek heeft gelaten en dus meer dan capabel is om echt serieus mee te knallen (en lekker mee te tikken). Mocht je nog twijfelen aan een mech, de meerwaarde boven een rubberdome bord staat voor mij niet ter discussie.

Er zijn absoluut redenen om meer uit te geven als je budget over hebt. Extra features ontbreken, denk aan de media keys of een polssteun bij Corsair, of ultieme bouwkwaliteit en afwerking bij Leopold. Maar ik kan het een 70 euro toetsenbord lastig kwalijk nemen dat hij wat zaken mist die we op dik 100 euro kostende bordjes gewend zijn. Of je nu gewoon een fijne mech zoekt voor een lage prijs, of je specifiek aangetrokken voelt tot dit design, dit is gewoon dik prima.

Interesse? De MSI Vigor GK50 Elite is momenteel het voordeligst bij Megekko.nl


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.