MSI VIGOR GK71 SONIC review


De afgelopen weken heb ik dit nieuwe toetsenbord van MSI mogen testen, de Vigor GK71 Sonic. Een erg interessant en vooral ook mooi uitziendg toetsenbord, maar zis het kwalitatief ook wat?


Uitpakken


Dit toetsenbord zit in een mooie strakke doos verpakt en bij het uitpakken merk je ook gelijk dat hij met zorg is ingepakt; veel beschermhoezen en foam bumpers om vervoersschade te voorkomen want zelfs MSI weet hoe de pakketbezorgers soms omgaan met je pakketje.

De kabel van het toetsenbord is een 1.8 meter gevlochten kabel en is niet te vervangen. Ook wordt er in de doos een prima wrist rest en een keycap puller geleverd, de wrist rest is relatief dun maar door het stevig terugkomend foam is hij prima te gebruiken.



Installatie en Gebruik


Het is een plug and play toetsenbord dus je hoeft niks te doen buiten de usb kabel in de goede ingang te stoppen. Als het toetsenbord aangesloten is zie je gelijk de de RGB uit je toetsenbord springen, dit komt doordat je toetsen aan de zijkanten allemaal doorzichtig zijn en zo de RGB extra goed te zien is, de RGB is aan te passen via de Mystic Lights app.

Het toetsenbord heeft een plastic frame met een aluminium top laag waardoor hij stevig aanvoelt. Hij is aan de achterkant uitgerust met een kabelgoot die niet geweldig werkt. De diep uitgesneden X vormige kabelgoot onderop zou nog te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld een microfoon of headset kabel, maar de kleine kabelgoot aan de bovenkant die bedoeld is voor de kabel van het toetsenbord zelf werkt niet, de kabel valt er steeds uit en dat zorgt voor wat irritatie.

Het toetsenbord beschikt over MSI SONIC BLUE switches, MSI maakt zijn switches samen met Kailh en dat levert een vrij bekend, ietwat standaard mechanische aanslag op. Daar is niets mis mee, want het zal voor de meeste mensen makkelijk wennen zijn. De blauwe switches die ik in dit bord heb zitten zijn wel de clicky switches, dus je moet niet schrikken van het geluid wat er af komt. Bruin of rood is de veiligere (stille) optie, blauw is voor de liefhebber van gekliik.

De toetsen zijn ook enorm gevoelig en daar moet je maar net van houden, zo hoef je de toets maar 1.4 millimeter in te drukken en dan komt er al een reactie, vergeleken met zo’n 2mm op een traditioneel bord. Zelf vind ik het enorm wennen en iets te gevoelig, maar anderen die juist bewust een extra snelle, extra lichte aanslag willen zitten hier juist weer goed.

Veel extra functies zitten niet op dit bord, de voornaamste zijn de media knoppen. De kleine toetsen zijn prima stabiel en goed, maar de volumeregelaar voelt enorm goedkoop aan en is ook niet bijzonder nauwkeurig, soms skipt hij iets meer of minder procent van het volume dan een andere keer. Jammer, want zo krijg je een goedkope nasmaak terwijl de rest juist best degelijk voelt.






Conclusie


Uiteindelijk moet de MSI Vigor GK71 rond de 100 euro gaan kosten. Dat is een beetje de onderkant tot middenmoot wat mechanische toetsenborden betreft. Dat is ook de klasse waar ik dit bord in zou plaatsen: prima stevig, ziet er leuk uit met zijn RGB, maar hij doet ook niets dat echt bijzonder is en hij laat ook wat punten liggen. Zo is de kwaliteit van het volumewiel echt ondermaats, zeker als je dit vergelijkt met de K70s van deze wereld die soms ook rond de 100 euro te koop zijn, en de kabelgoot dient zijn enige functie niet goed.

De meerwaarde zit vooral in de merknaam; als je een volledige MSI setup wil is dit leuk. Je krijgt ook wel meer RGB dan gebruikelijk dankzij de semi transparante keycaps, plus een pols steun, wat voor deze prijs vaak geen gegeven is. Zo zet hij zich dus wel iets af van de budget borden die nog net wat meer basic zijn


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over David
Van oppassen op de kinderen tot team TechTester. Met de kennis vanuit het gamen, het bouwen van wat computertjes, en leermeester Stephan moet het vast goed komen om wat nieuws berichten, reviews en computers te maken toch?