MSI Z390 Gaming Plus review


Alle aandacht gaat momenteen natuurlijk naar AMD, maar er valt genoeg te zeggen voor Intel’s Core processors, of in elk geval de i9-9900K, en dus blijven Z390 borden het bekijken waard. In deze review kijken we naar de MSI MPG Z390 Gaming Plus, een bord aan het betaalbare eind van het Z390 spectrum. Dat op zich is al lastig vandaag de dag, want juist de lager gepositioneerde Intel chips staan enorm onder druk van de nieuwe Ryzen CPUs.

De vraag voor vandaag echter: stel je zoekt een instap Z390 bord, is dit dan wat je zoekt?


de MSI Z390 Gaming Plus


Zwart en rood, alsof het 2010 is zou je denken. Maar smaken verschillen en dus gaan we er even vanuit dat je het mooi vindt. Positieve kanttekening: als je zwart-rood zoekt zijn je opties sowieso beperkt. Heel bijzonder dik oogt het echter allemaal niet, zeker als we bedenken dat de Z390 Tomahawk grofweg hetzelfde kost en veel dikker is, een bord dat we nog een paar keer zullen aanhalen.





De reden waarom we dit bord los reviewen is eigenlijk niet heel positief, we zien namelijk een deel van de CPU stroomvoorziening bovenaan zonder heatsink zitten. De 4×2 phase is op zich niet eens heel verkeerd, zij het wel instap, maar zonder heatsink vragen we ons af ‘waarom’. Je koopt Z390 tenslotte om te overclocken, anders kan je net zo goed B350 halen. Of B365 tegenwoordig. De Tomahawk gebruikt dezelfde VRM maar heeft wel heatsinks, de Gigabyte Gaming X heeft een iets betere stroomvoorziening en heatsinks.

Verdere features variëren tussen goed en mwah. Zeven fan headers is nice, Twee RGB headers is prima, maar dan ontbreken aRGB headers weer. Twee interne USB 3.0 headers is aardig voor cases met vier USB 3.0 poorten voorop, maar Type-C ontbreekt. Twee M.2 en zes SATA is prima binnen verwachtingen.

Achterop: Zes USB totaal is.. niet indrukwekkend. Geen optical out ook, weer iets wat je prima kan vinden op dit prijspunt. Zorg dus dat dit voldoet.


Overzicht aansluitingen intern





Overzicht ansluitingen achterop




Prestaties


Test rig voor de Z390 moederborden:
– Intel Core i7-8700K
– Corsair Vengeance LPX 16GB 3000Mhz
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 960 PRO 1TB
– Cooler Master Bench Table
– Windows 10 x64 Pro.
Let op: Om de vergelijking correct te houden is deze setup niet bijgewerkt naar 1903. De resultaten zijn dan ook puur om de borden te vergelijken. Deze prestaties moet je niet vergelijken met andere content.









Kijken we naar de testresultaten dan zien we geen echte afwijkingen, net als praktisch elk ander bord van de afgelopen maanden (SuperO’s hoge stroomverbruik in idle daargelaten). Er is wat dat betreft niets op aan te merken. Het ontloopt elkaar allemaal te weinig om harde conclusies te trekken op basis van een procentje hier en daar. Testen doen we vooral om grote uitschieters uit te sluiten, maar je uiteindelijk aankoop baseer op de combinatie features, uitstraling, en prijs. MSI’s bios kunnen we nog even een complimentje geven om goed toegankelijk te zijn en geen kopzorgen te geven, maar ook dat is een beetje standaard tegenwoordig.

Overzicht prijzen:




Conclusie


We zoeken altijd eigenlijk naar ‘het’ onderscheidende element, zeker bij moederborden waarbij inherente prestatieverschillen eigenlijk al tijden niet meer bestaan (incidentele problemen uitgezonderd). Antwoord op de vraag dus waarom je precies deze zou willen.

Op zich is het totaalplaatje niet per sé slecht. Hij loopt niet over aan mogelijkheden, maar hij heeft er zat voor de meeste typische gaming builds en daar is de prijs ook naar. Twee USB 3.0 headers intern is fijn, twee M.2 sloten zullen veelal voldoen, en verder zijn de dingen die ontbreken niet echt typisch in deze lage prijsklasse: geen Type-C header intern, geen ALC1220 audio, geen snellere netwerkpoorten. Zes USB poorten achterop is echter wel heel karig, en optical out mist ook.

Toch is het belangrijk dit soort borden te blijven bekijken, want waar MSI veelal prima stroomvoorzieningen weet te bouwen roept deze echt vragen open moeten we dat aanstippen. Op zich is een 4×2 phase met de gebruikte hardware prima, zelfs als je een i5 of een i7 een zetje wil geven, maar waarom een bord kopen waarbij een deel van die stroomvoorziening geen heatsink heeft? Zeker omdat je een Z390 overweegt voor overclocking, anders zijn B360/B365/H370 borden sowieso interessanter en goedkoper. Dat gaat vandaag nog harder op dan voorheen, gezien dankzij de Ryzen 7 en 9 modellen eigenlijk de enige resterende interessante overclockable Intel CPU de 9900K is.

Enfin, zelfs als ik MSI nog even het voordeel van de twijfel geef, een aparte VRM-koeling-keuze zien we meer borden doen in dit segment, loop ik tegen een ander probleem aan: alternatieven. MSI biedt voor welgeteld 3 euro meer de Z390 Tomahawk aan die wel een volledige heatsink heeft, twee netwerkpoorten en een optische uitgang heeft en er in mijn optiek ook tig keer beter uit ziet. Breekt die 3 euro je budget, dan heeft Gigabyte’s goedkopere Gaming X eveneens een beter gekoelde stroomvoorziening plus meer USB poorten (ten koste van een type-c poort).

Vooral dat MSI heeft note bene zelf een beter, en objectief gewoon goed, Z390 bord in huis met de mooie Z390 Tomahawk voor hetzelfde geld is wat mij betreft een duidelijke conclusie voor deze Gaming Plus; pak die Tomahawk dan. Ik zou nog kunnen zeggen “approved” voor de Z390 Gaming Plusvoor liefhebbers van een moederbord met rode details wat perfect in hun Intel build past, maar ik betwijfel of ik of MSI daar iemand echt mee aanspreekt.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.