MSI Z490 Preview


Binnen nu en enkele weken zullen de 10e generatie Intel Core Desktop processors op de markt komen. Om die te kunnen gebruiken zal je een moederbord met het nieuwe socket LGA 1200 moeten hebben. De eerste van deze moederborden hebben we inmiddels binnen, en over de komende dagen zullen we ze vast kort bespreken. Nog niets over performance overigens, want dat staat allemaal nog onder embargo. Eerder vandaag keek Nada in een video naar de nieuwe Gigabyte borden, maar omdat we van MSI op dit moment slechts twee van de tien aanstaande moederborden hebben laat een video nog even op zich wachten.

De twee bordjes die hier liggen zijn echter zeker niet de minste. Dus laten we een kijkje deze MSI MEG Z490 Godlike en MEG Z490 ACE nemen, en kijken naar welke veranderingen MSI deze generatie geplanned heeft.


Ook voor MSI ligt de focus vooral op de stroomvoorziening. Intel brengt meer cores op een vergelijkbaar productieproces, dus high-end boards moeten flink wat aankunnen. Alle MEG borden krijgen ook nog eens een extra fan in de IO cover ingebouwd, en voordat je daar meteen zorgen over maakt: daar zit een fan stop op dus hij zal alleen werken wanneer echt noodzakelijk, of gewenst.
Praktische nieuwe features zijn o.a. Type-C headers op elk bord (eindelijk), addressable RGB headers op elk bord (yay RGB), en snellere LAN poorten. We zullen deze generatie over de hele linie meer 2,5 Gbit/s LAN headers zien gezien Intel die nu native support op de CPU en daarvoor de I225 chips beschikbaar heeft gesteld, maar opvallend genoeg heeft MSI het nog over Realtek dus we zullen even scherp moeten opletten welk bord welke chip gebruikt. Hoe dan ook: lang niet alle Gigabyte en ASUS borden hebben 2,5 Gbit LAN, MSI belooft dat dus wel.

De ondersteuning van PCIe 4.0 lijkt een pijnpuntje te worden van deze generatie, ondanks het feit dat Gen 4 zowel aan de GPU als aan de SSD kant vooralsnog weinig toevoegt. In de veronderstelling dat de 11e generatie Core processors PCIe 4.0 wel toevoegt, en die CPUs moeten ook op deze LGA 1200 borden werken, zet MSI wel alvast in op PCIe 4.0 support op hun Z490 borden. Een minstens even opvallende feature: de toevoeging van USB 3.2 Gen 2×2 op een select aantal borden. Deze 20GB/s poorten zijn twee keer zo snel als bestaande USB 3.2 Gen 2 aansluitingen, en we zullen binnenkort testen of dat al voordelen heeft met bestaande externe storage.Door naar de twee borden die we hier nu hebben. De ATX MSI MEG Z490 ACE is het sub-vlaggenschip van deze generatie, en dat zien we aan o.a. de extreme stroomvoorziening met 16+1 van de nieuwe 90 A smart power stages (typische power stages tot voorkort zaten tussen de 40 en 70 A). MSI lijkt doublers trouw te blijven, maar theoretische discussies terzijde kan je dit eenvoudig overkill noemen en lijkt OC headroom totaal geen beperking te worden. We gaan de nadruk leggen op de VRMs in onze tests, maar voorlopig maken we ons weinig zorgen over dit soort layouts. Er zit een heatpipe bij, stevige heatsinks, plus dus die fan verborgen onder de IO cover.

Verder is het uiteraard ook een dik aangekleed bord: 8 fan headers, 1 RGB header, 2 Addressable RGB headers, drie M.2 sloten (allemaal met heatsink), 6 SATA poorten, en uiteraard een USB 3.0 en snelle Type-C header voor je behuizing. Zaken als fysieke knoppen, hex display voor probleemdiagnose en voltage meetpunten voor overclockers zijn ook aanwezig. Achterop zitten acht USB poorten, waarvan dus één zo’n extra snel USB 3.2 Gen 2x2poort, en één voor bios flash geschikt is. WiFi 6 ontbreekt niet, Gigabit en 2,5 Gigabit LAN, plus high-end audio met optical out. Kortom, de Ace is redelijk overcompleet op de meeste fronten.

De vraag is dan, wat kan een echt topmodel zoals de Godlike dan nog toevoegen? Voor de typische gamer is de ACE eigenlijk al dik overkill, maar voor de échte enthousiasteling? Nog twee fan headers erbij voor een totaal van tien, een insteekkaart voor nog twee M.2 SSD’s voor een totaal van vijf (!) voor de storage-freak, en de extra breedte (E ATX format) maakt wat ruimte voor een OLED display om wat info of je eigen animaties weer te geven. De Godlike voegt ook nog eens twee Thunderbolt 3 poorten toe achterop, en krijgt een LAN upgrade naar 2,5 Gbit/s en 10 Gbit/s.

Enfin, stevige bordjes dus, zoals we momenteel vermoeden zullen de prijskaartjes ook niet mis zijn. Zodra we meer weten voegen we die informatie toe, en we proberen de komende dagen nog wat meer MSI borden binnen te harken. Vooral de nieuwe Unify en Unify ITX, MSI’s eerte serieuze ITX bord in een aardige tijd, lijken veelbelovend. Hoe deze bordjes allemaal verhouden tot elkaar zal je nog even op moeten wachten, zoals het er nu voorstaat mag je over ca 3 weken het nodige aan resultaten en vergelijkingen van ons verwachten.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.