Nest Cam IQ Review


Ondanks de aanwezigheid van een Synology NAS gebruiken we nu al ruime tijd camera’s van Nest. Niet helemaal volgens het boekje overigens, want ik vond de oorspronkelijke outdoor nu eenmaal een stuk aantrekkelijker dan de indoor variant, dus die staat ook gewoon lekker binnen. Het gaat wellicht te ver om Nest een volledig domotica systeem te noemen, maar met de Nest cams, Nest Thermostaat en de Nest Protect brand- en koolmonoxide melders hebben we toch een redelijk breed pakketje in huis, zeker wanneer gecombineerd met de Athom Homey.

Belangrijker: Wij draaien deze Nest producten inmiddels al zo’n jaar dag in dag uit, en de kwaliteit van het systeem, de app en tevens de stabiliteit en betrouwbaarheid staat wat dat betreft voor ons niet ter discussie. Dat gezegd hebbende, het kan natuurlijk altijd beter, uitgebreider, of nog feature-rijker, en dat is wat Nest met de nieuwe Nest Cam IQ die we vandaag gaan bekijken belooft.

De Nest Cam IQ is een camera voor binnen met de uitstraling van de Nest Cam Outdoor, maar wat er in zit is nog interessanter: een 4K sensor en bovenal veel extra slimmigheidjes met persoonsherkenning en dus beter gedetailleerde informatie naar de gebruiker als primaire feature.

Goedkoop was een Nest Cam voorheen al niet, maar met een prijskaartje van ca 349 euro kunnen we de Nest Cam IQ in elk geval een prijzig stukje techniek noemen. Hoewel zonder abonnement wel degelijk bruikbaar waarschuw ik wel alvast dat een betaald abonnement met dergelijke producten echt voor de hand ligt. Daarover straks meer.

Specificaties


Voor we gaan uitpakken eerst even een blik op de features en specs:


Camera
1/2.5-inch, 8-megapixel (4K) color sensor with 12x digital zoom and enhance
Close-up tracking view

Video
Up to 1080p (1920 x 1080) at 30 frames/sec, H.264 encoding, HDR

Field of view
130° diagonal

Night Vision
High-power infrared LEDs (940 nm) with IR cut filter

Audio and lights
High-quality speaker, 3-microphone array, LED light ring, LED status light

Operating temperature
32 to 104°F (0 to 40°C)

Weather resistance
Indoor use only

Power
AC adapter input: 100-240V AC, 50/60Hz, 0.65A
AC adapter output: 15V DC, 1.87A
Camera input: 15V DC, 1.0A

Security
128-bit AES with TLS/SSL

In the box
Nest Cam IQ camera
Power adapter
Power cable
Quick Start Guide

Wireless
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, 2.4GHz or 5GHz (WEP, WPA, WPA2 encryption supported)
Bluetooth Low Energy (BLE)
802.15.4 at 2.4GHz

Connectivity requirements
Wi-Fi connection.
Working broadband internet connection with at least 2 Mbps upload speed (DSL may not qualify).
Requires a compatible phone or tablet with the free Nest app and Bluetooth 4.0. Some phones, tablet and networks do not support 1080p. For more info visit nest.com/requirements.

Bandwidth requirements
At 1080p, Nest Cam requires 800 to 2000 Kbps of upload bandwidth while streaming video.
Cameras will use more bandwidth to stream video when there is more motion in the scene.
If you subscribe to Nest Aware, your camera streams all video to the cloud for secure offsite storage. At 1080p, each camera could use 150GB to 300GB of upload bandwidth per month depending on the video quality setting.

Languages
English, French, Spanish (Latin America), Dutch, German, Italian, Spanish (Spain)

Green
Recyclable packaging

Warranty
2-year limited warranty.

Indrukwekkende specs op gebied van de camera zelf. Een 1/2,5” 4K sensor met digitale zoom feature, waarbij je wellicht denkt “digitale zoom kan je achteraf ook”, maar gezien een Nest Cam normaliter constant opneemt is de videokwaliteit beperkt tot 1080p; 4K streaming op je Wi-Fi hakt er gewoon heel hard in, zelfs met de 2×2 WiFi-ac implementatie. Hoewel er dus digitaal gezoomed wordt op de sensor kunnen we dat met de 4K sensor dus wel doen zonder dat we onder de 1080p beeldkwaliteit zakken, wat zeker een grote feature genoemd mag worden.

Opnamehoek is een vrij ruime 130 graden, nachtzicht is inbegrepen, en we zien ook focus op een beter geluidsysteem dan de originele Nest Cam. En met enkele maanden met de Cams achter de rug kan ik mij dat ook wel voorstellen.

Relevant op op te merken is dat het een bedrade camera is die met USB adapter en USB kabel wordt geleverd. Netwerk verloopt enkel via WiFi maar stroom is dus wel nodig.

Uitpakken


Hoge prijzen scheppen hoge verwachtingen, al heeft Nest wel een goede reputatie wat gebruikerservaring betreft op gebied van uitpakken. Chique, stevige doos, heldere details, nette presentatie van het product.


De camera zelf is ook echt een plaatje. Netjes gebouwd, afwerking zoals we ook mogen verwachten top, en zelf ben ik er heel blij mee dat ze feitelijk het outdoor design naar binnen hebben gebracht. De wat oudere Nest Indoor oogt in mijn optiek in elk geval een stuk eenvoudiger.

Achterop zien we een grote speaker, en we zien de verstelbaarheid van het geheel: draaien, knikken, that’s it.
Verdere uitpakervaring brengt ons net verpakte accessoires, een heel gelukkig doosje, en een chique USB adapter voor je stroomvoorziening, de benodigde USB Type-C naar USB Type-C kabel om hem aan te sluiten. Mocht de 3 meter niet voldoen dan kan je uiteraard een andere USB Type-C kabel er aan hangen, al mis je dan wel net die strakke vierkante afwerking achterop. Het gat is in elk geval groot genoeg dat de paar standaard kabels die wij hebben liggen er in passen.
Installatie


Zij die eerder een Nest product hebben ervaren, en laat ik er gemakshalve vanuit gaan dat de Nest Cam IQ toch vooral richt op mensen die reeds in Nest geïnvesteerd hebben, dan weet je dat de installatie ervaring en software ervaring in zijn algemeenheid echt heel erg dik in orde is hier. De app loopt vlot, is goed afgewerkt, en behoud het overzicht goed. Installatie is niets meer dan aangeven dat je een product toe wilt voegen, de QR code scannen op de camera met de app, en vervolgens loopt het vrijwel vanzelf. Uiteraard niet voordat je even accepteert dat je je aan de wet moet houden wat camera’s betreft.
Hoewel wordt aangegeven dat je je WiFi password moet weten hoeft dat niet eens als je al andere apparatuur had. In ons geval vroeg de app ons of wij even op de knop van de rookmelder wilden drukken, en de installatie ging automatisch door. Veel eenvoudiger kan dit niet, en dat is ook cruciaal voor de doelgroep.


Software en App


Direct daarna krijgen we het eerste beeld te zien met de vraag f we ‘familiar face detection’ willen gebruiken, gevolgd door de eerste melding ‘Je camera heeft een onbekend persoon gezien’! Specifiek aan de Nest Cam IQ is het onderdeel gezichtsherkenning, dus uiteraard even de nodige aandacht daarvoor. Zoals we eigenlijk ook wel konden verwachten is die feature heel toegankelijk gehouden voor de niet-tech doelgroep, maar het is wel een effectieve oplossing. Afhankelijk van hoe je je meldingen afstelt krijg je dus niet zoals voorheen “er is activiteit” of “er is een persoon gezien” als melding, maar wordt er onderscheid gemaakt tussen wie. Het systeem moet natuurlijk wel leren wie ok is en wie niet. Je hoeft niet direct iedereen in beeld te laten komen, maar na de eerste dagen en de bekende gezichten te laten passeren (waarbij de camera dezelfde mensen al redelijk samenvoegt onder één labeltje), en dan aangeven of dat bekenden zijn of niet. Een paar keer passeren van ons vier in huis was genoeg dat wij de laatste weken vooralsnog zonder problemen correct weergegeven zien, zelfs wanneer de persoon op ruime afstand in een hoekje van het beeld komt.Opvallend nieuw is de optie dat de camera meer inzoomt op het gezicht, en de persoon ook gaat volgen. Het helpt om de Nest Cam IQ als een duidelijkere upgrade te voelen als huis beveiliging camera boven de eerdere units, net als de toevoeging van de Activity Zones feature dat in de tijd deed door de meldingen die je krijgt ‘slimmer’ te maken, of in elk geval meer overzichtelijk.

Keerzijde is wel dat zowel die Activity Zones als het Familiar Face verhaal wel een actief Nest Aware abonnement vereisen. Gebruikers die uit de voeten denken te kunnen met de erg basale functionaliteit van een Nest Cam zonder abonnement zijn in elk geval beter af met een flink goedkopere camera, of een alternatief waarbij de versie zonder maandelijke kosten wat meer ruimte geeft dan Nest doet. De Cam IQ komt pas echt tot zijn recht met het abonnement.

Terug naar het product. We zien uiteraard ook veel van dezelfde functionaliteiten als in de eerdere Nest cams. De optie om de cam in/uit te schakelen op afstand, natuuurlijk ook buitenshuis, de optie om de Mic aan te zetten en niet onhandig: de Home/Away assist zodat je niet helemaal leip wordt van meldingen wanneer je door je eigen huis loopt maar hij zelf doorheeft wanneer je thuis bent. Je kan ook je handmatige schema’s maken, en ook de meldingen aanpassen. En natuurlijk meerdere camera’s tegelijk eenvoudig tegelijk in de gaten houden, klik je op een camera krijg je weer de opties om bijvoorbeeld specifieke beelden van de 24/7 opname terug te zoeken.

Verder zien we nog een kwaliteit instelling, met de niet onbelangrijke boodschap dat de hoogste instelling normaliter tot zo’n 400 GB beperkt zal blijven (of eigenlijk, de belofte dat ze dat proberen). Nu zitten in Nederland niet veel mensen aan een datalimiet, maar onderschat niet dat 400 GB aan data ook best belasting is op je WiFi netwerk. In onze prima WiFi opstellingen geen punt, maar hou er wel even rekening mee dat je voor de hoogste kwaliteit de Nest Cam op een plek wil hebben waar de WiFi toch goed is. Uiteraard helpt dat ook wat begrip op te brengen dat 4K 24/7 opnemen toch niet heel handig is, vooral vanuit een WiFi bandbreedte perspectief.

In de praktijk


Ik begon er in de introductie eigenlijk al mee dat Nest hun productervaring gewoon heel dik in orde heeft, dus ‘de praktijk’ lijkt bijna een overbodig hoofdstuk. Echter wat voor ons gesneden koek is kan voor een ander een onduidelijk verhaal zijn, en zeker een product als dit richt zich toch niet specifiek op mensen met al te veel technische kennis.

En zo benaderen wij de producten dus ook al enkele maanden. Geen getweak, geen gepruts, maar gewoon de basis taken tot hun recht laten komen. Net voor de vakantie de camera opgezet in een paar minuten, en via de App (en/of mail) meldingen zien, door de opname scrollen, tevreden knikken dat onze beste buurman weer bijzonder accuraat was met het voeren van de vissen, en we hebben weer een kind kan de was doen product aan ons Nestje toegevoegd.

Specifiek op gebied van de Nest Cams ligt veel nadruk op het feit dat we vooral geen overbodige notificaties willen zien, uiteraard wel nauwkeurige persoonsherkenning willen zien, maar bovenal gewoon een systeem dat werkt en consequent blijft werken. Dat laatste is geen punt, want na installatie van het eerste Nest product iets van een jaar terug hebben we aan geen enkel product wat hoeven doen. Dat ging voor de Nest Cam ook op, we zien niet hoe dat voor de IQ anders gaat zijn. Er is iets meer hands-on tijd dan bij eerdere camera’s omdat je even aan wilt geven welke gezichten ok zijn en welke niet, maar daar houdt het op.

Geen enkele camera is echt perfect, en ook de Nest niet. Wat betreft beeldkwaliteit is er geen discussie, die is uitstekend, stabiliteit niet, online tijd niet (en handig dat je een melding krijgt als de camera offline gaat, onafhankelijk van je internet of stroomvoorziening), maar ook de Nest ziet af en toe wel eens ‘iets’ wat niet is, al hebben we gelukkig nog geen ervaringen met ‘niets’ wat wel wat bleek te zijn. De IQ is wat dat betreft niet anders dan de eerdere modellen. Aparte lichtinval kan een reden zijn, of soms is de reden onduidelijk, maar zonder enige extra instelling krijgen we gewoon elke paar dagen een keer een nutteloze melding, die kan je negeren, of je kan toch een klein beetje tweaken. De oplossing met andere Nest Cams was het zo in te stellen dat je enkel push notificaties wil van de ingestelde activity zones. Lichtinval in de hoek waar enkel de toilet bevindt kunnen we uitsluiten door de camera enkel ons te waarschuwen wanneer de zone met de deur erin in beweging komt, het risico dat een inbreker door het riool en de pot komt nemen we dan maar voor lief. En geen zorgen, komt er een persoon in beeld dan piept hij alsnog, of je kan natuurlijk gewoon enkel push en/of mail meldingen ontvangen wanneer de cams daadwerkelijk een persoon zien.

De IQ uitvoering is in feite de volgende stap op het bovenstaande idee wat we in eerdere Nest Cams ook zagen. Want in essentie wil je helemaal niet weten of er activiteit is, maar je wilt weten of er een persoon wordt gedetecteerd, zo ja wie dan. Dus geen melding wanneer de oudere Nest Cam op kantoor weer dolblij reageert dat hij ‘een persoon’ (mij) elke ochtend binnen ziet komen voordat hij door heeft dat ik ‘thuis’ ben, maar alleen een melding wanneer de persoon onbekend is. Of andersom: misschien wil je wel heel specifiek weten wanneer dat ‘bekende’ vriendje van je dochter voor de zoveelste keer in huis is gedetecteerd. (Blij dat ik jongens heb overigens).


En zeker voor dat laatste doeleinde is de nieuwe track en zoom feature van de IQ natuurlijk wel wat woorden waard. Want hoewel 4K opname gewoon niet gaat gebeuren wat betreft rekenkracht en dataverbruik is de mogelijkheid om eigenlijk “optisch” te zoomen met behoud van 1080p resolutie op wat er exact gebeurd best leuk. Dat gaat ook automatisch, tenminste als je het niet uitschakeld. Nu is er weinig mis met het volledige beeld op 1080p, of helemaal niets mee mis eigenlijk, maar wellicht dat het extra detail soms nog net even helpt? In de praktijk voelt het in elk geval net even wat vlotter om te zien wat er gebeurd wanneer de camera op de actie inzoomt. Daarnaast is ook het geluid een stuk beter, wat helpt wanneer je iets wil zeggen of roepen. Een verbetering van een technisch goede camera is de IQ in elk geval.

Bij de Nest Cams haalden we het ook al aan, maar bij de Nest Cam IQ lijkt een abonnement helemaal een vanzelfsprekendheid omdat je die voor de volledige persoonsherkenning nodig hebt. Mooi als ik het product vind, goed als de opname is, het gratis abonnement is gewoon heel erg beperkt; feitelijk tot niet meer dan notificaties, een snapshot, en dan de optie om live mee te kijken. Nu is dit typerend voor dit segment camera’s, maar ze snijden wel erg hard in de niet-sub optie waar concurrentie meestal nog wel iets meer geeft zonder dat je meteen maandelijks mag bijtikken. Overweeg je een Nest voor de notificaties zonder abonnement dan zie ik weinig reden om al 150 euro meer uit te geven aan deze mooiere, betere camera, om vervolgens praktisch de gehele extra functionaliteit te missen.


Voor 30 euro per maand krijg je 30 dagen lang 24/7 opnames, de ‘slimme’ meldingen, de handige activity zones en praktisch eindeloos clips van alle spannende momenten in en rond je huis. Geweldig, ware het niet dat 300 euro op jaarbasis gewoon heel erg veel geld is, of nog meer als je extra cams toevoegd. Daarbij vraag ik mij af in hoeveel situaties die extra 20 dagen echt nodig zijn, want je kan opnames en clips ook gewoon downloaden. Pak je dan het 10 dagen abonnement dan verwacht ik dat de meeste mensen daar toch mee kunnen werken. In geval van nood kan ik mij lastig voorstellen dat je in 10 dagen geen moment gaat vinden om je belangrijke opnames even op te slaan.

Dat gezegd hebbende, ook 100 euro op jaarbasis is nog best wel een bedrag. Ik snap dat 24/7 beeldopname best wat data verstookt, maar vergeleken met de prijzen van datadiensten is het nog altijd een hele pittige zelfs wanneer we ook meewegen dat het hele ‘slimme’ gebeuren meer vereist dan alleen data. Heb je meerdere camera’s, dan betaal je voor een extra camera 5 euro per maand of 50 euro per jaar extra. Zeker met de niet misselijke prijs van de camera’s zelf weegt dat toch wel heel sterk op de verder prettige praktische ervaring.


Conclusie


Puur product technisch zijn we erg gecharmeerd door wat Nest laat zien. Van de verpakking tot het installatiegemak, en bovenal belangrijk: de daadwerkelijke praktijkervaring, alles is tot in de puntjes afgewerkt. Het is een top-op-the-line productervaring, en dan is een flink prijskaartje waar ik een beetje tegen aan hik eigenlijk ook wel te verwachten. Het zijn fysiek nette apparaten, de beeldkwaliteit is echt uitstekend, nachtzicht een hele knappe prima, en ook de slimme elementen zijn goed doordacht en uitgevoerd, zonder de toegankelijkheid te verliezen voor de massa. De Nest Cam IQ focust op herkenning van personen en gezichten, en het nog slimmer maken van de meldingen daaromtrent, en dat technisch lastige element weet toch dezelfde goede indrukken achter te laten als andere Nest-zaken tot dusver.

En dat is niet onbelangrijk, want mensen met een technische achtergrond zullen het rekensommetje van deze camera en abonnement al snel afwegen tegenover een NAS, ‘domme’ camera’s en een beetje installatietijd, en dat rekensommetje, even los van de andere praktische voordelen van bijvoorbeeld een beetje NAS, weegt best wel stevig op de positie van de Nest Cam IQ. Of je Nest nu overweegt omdat geld minder uit maakt, of omdat je gewoon makkelijk een extra toegankelijk camera wilt zonder gedoe, de aantrekkingskracht is in elk geval wel sterk voelbaar.

Hoewel we op de prijs hameren normaliter proberen te voorkomen, vooral omdat de koper uiteindelijk zelf moet bepalen of het product wat wij laten zien en beschrijven voor hem of haar dat waard is, is dat wel een beetje ‘het’ ding wat voorkomt dat de Nest Cam voor alles en iedereen (nou ja, heel veel) ideaal is, en dat mogen we dan best jammer vinden. Wanneer een camera 349 euro kost en je daar normaliter zo’n 100 euro per jaar (of 50 wanneer je extra units toevoegt, of 300 per jaar wanneer je 30 dagen 24/7 opnames wilt) extra bij op mag tellen dan moeten we daar ook even streng op zijn. Stel dat Nest stopt of de abonnementen herziet loop je het risico dat je met een product zit dat verder op zichzelf weinig kan, maar ook andere mogelijke vormen van aanpassingen aan de dienstverlening heb je feitelijk te slikken. Door geen aandacht te besteden aan lokale fysieke (of andere) opslagmogelijkheden, en door het gratis abonnement dermate in te perken dat de druk richting een betaald abonnement erg sterk voelt, zien we de ‘value’ wel erg onder druk staan. Ongetwijfeld dat het argument is dat zij nu een hassle-free oplossing bieden die toegankelijk is voor niet-techy tante truus, en daar wil ik best in mee, maar dat neemt niet weg dat het jammer is dat dergelijke sexy cameratjes –met- een pro optie om er zelf mee te sleutelen voor de tech liefhebbers ook interessant hadden kunnen zijn.

Google, en Nest viel oorspronkelijk natuurlijk onder de Google vlag, en Apple zijn weliswaar de grote concurrenten in tech land, maar het is denk ik wel terecht en gepast om te stellen dat deze Nest producten een vergelijkbare positie in de markt innemen als Apple producten, en als ik dat zeg zal men een aardig beeld kunnen schetsen van Nest. Het is een positie waarbij de ervaring en het gevoel, vanaf de eerste keer dat je de doos open trekt tot elke dag in gebruik, prioriteit één, twee en drie is. Prijs is in dat geheel niet eens secundair, maar bevindt nog veel verder ‘down the ladder’. Met een dergelijke premium insteek en focus doelgroep is het natuurlijk in eerste plaats cruciaal dat we product inhoudelijk ook heel weinig kunnen klagen, en met aardig wat Nest producten in gebruik is dat iets wat vooralsnog niet bij ons aan de orde is. Daarmee zien we dus wederom wat moois, voor een toch wat selecte groep.


Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.