Nest Thermostat review (v3) review
Productpagina @ Nest


Hoewel je soms anders zal vermoeden hanteren wij in ons huis als het even kan het principe dat we zaken die goed functioneren lekker laten zijn. Dat was ook het geval met onze tig jaar oude thermostaat in de huiskamer die welgeteld drie functies had: Warmer, Kouder, en aangeven wat de temperatuur is, en dat laatste was niet eens nauwkeurig. Maar goed met een exotische dame die de verwarming als het even kan toch op volle toeren laat draaien maakt het ook niet gek veel meer uit of het nu 25 of 35 graden is in huis; goed heet werd het toch wel.

Tot haar grote geluk, en mijn pijn, overleed die thermostaat eerder dit jaar op de meest gruwelijke manier die je als man maar voor kan stellen: de knop om de temperatuur naar beneden te stellen kwam te overlijden. Hoewel de tijdelijke oplossing, de thermostaat hardhandig van de muur trekken, ergens wist te voldoen aan bepaalde mannelijke verlangens wist ik, als toch wel beetje moderne huisvader, dat het tijd was voor iets nieuws. Ditmaal misschien toch maar iets waar je minimaal een beetje planning in kon stellen? Wel zo handig. En als we dan toch bezig zijn: doe maar bediening via een app, doe GPS functionaliteit er dan ook maar bij, zelf lerend ook dan meteen maar, en laat hem ook maar meteen een beetje mooi zijn. Een paar uurtjes later was de keuze voor een Nest thermostaat een feit en keerde de thuissituatie terug naar normaal. Dat wil zeggen: elke keer als zij de Nest passeert schiet de instelling omhoog, en ik dat ding maar weer omlaag stellen, maar dit keer natuurlijk via de App!


Alvast even een screen preview, een mooi beeld geeft de Nest zeker.

De Nest V3 kost je ca 249 euro en in deze review gaan we kijken wat je van dat apparaat mag verwachten, en laten we de discussies van het thuisfront verder maar lekker op de achtergrond 😉


De specificaties vanaf de (US) Nest site:




Wie Google kent weet dat de producten praktisch altijd netjes worden geleverd. Nu lijkt Nest hard hun best te doen om zich gescheiden te houden van de Google-connectie, je ziet die feitelijk nergens, mag een oude geek die naam toch wel even aanhalen. Daarbij maak ik zelf af en toe nog wel de fout om hem “Google Nest” te noemen, maar gelukkig is het ontwikkelproces net voor het implementeren van gevoelens in de thermostaat gestopt. De Thermostaat is in elk geval geen uitzondering op wat we van de grote Amerikaan kennen wat presentatie betreft: Keurige verpakking met veel karton in plaats van overbodig plastic, en intern ook een keurige presentatie wat best genieten is bij het uitpakken. Hoewel ik de eerdere Nest thermostaat niet heb gehad laat de verpakking alvast even weten dat deze V3 een groter scherm heeft, met hogere helderheid, en hogere resolutie.





Wat mij opviel was dat de Nest V3 toch best klein is, kleiner dan ik had verwacht op basis van de stock foto’s. Wat uitstraling betreft louter positieve woorden en spreken de foto’s hopelijk voor zich.






Een flinke verbetering ten opzichte van het oude ‘geval’ hier nietwaar?

Uiteraard nogal cruciaal: De Heat Link module die je in de buurt van je ketel moet monteren via welke de Nest Thermostaat kan communiceren.



Even de inhoud op een rijtje: Je krijgt de Nest Thermostaat zelf, de bevestigingsring, en de module die met de ketel communiceert. De USB kabel en ac-adapter zullen veelal overbodig zijn wanneer je hem op de plaats van je huidige thermostaat hangt, daar zal je hem veelal direct op de bestaande bekabeling kunnen hangen, maar je kan hem dus besluiten op een willekeurige plek in huis te hangen. Overigens is er een optioneel standaard te koop als je geen muur montage wilt. Ik maakte mij even zorgen dat de Nest te klein was om de schade aan de muur van de oude thermostaat te verbergen, maar gelukkig hebben ze daar ook aan gedacht met een forse extra plaat. Het voelt een beetje als zeurpieten, maar een iets kleiner tweede plaatje was wel fijn geweest, want deze is best fors.





Wat wellicht is opgevallen is dat de achterzijde van de Nest Thermostaat er anders uit zag dan de meeste plaatjes op het internet, dit komt omdat de Amerikaanse en Europese installatie van elkaar verschilt. Wij Europeanen moeten gebruik maken van de Heat Link welke je op ca 30 cm van je ketel moet plaatsen (ze zeggen minimaal, zal met de warmte te doen hebben dus controleer gewoon even of de gewenste plek niet –te- heet wordt wanneer de boiler aan staat). Afhankelijk van je ketel en keuze voor OpenTherm of aan/uit protocol zal je dan de juiste stekkers moeten aansluiten. Los daarvan loop je de installatieprocedure op de Nest Thermostaat zelf door, maar dat is niet meer dan een eenvoudige riedel vragen met betrekking tot je huis en uiteraard wat persoonsgegevens waar niemand op vast zal lopen. Op zich is het voor een klein beetje handige huisvader of moeder prima zelf te installeren.


Bij de Nest krijg je echter ook een flyer om het door een installateur uit te laten voeren, in ons geval kwamen we bij Feenstra uit (die tegenwoordig ook in de Radiocommercials op 538 te vinden zijn, dus ik vermoed dat zij het landelijk wel uit zullen voeren). Zij vragen je welke ketel je hebt, installeren de Heat Link en doorlopen de Thermostaat installatie met je, en geven daarbij meteen ook wat advies met betrekking tot de afstelling, uiteindelijk iets van een uurtje werk. Uiteindelijk waren de totale kosten van de installatie 92 euro. Dat is inclusief alle kosten, dus voorrijden / arbeid / administratie), wat mij verre van onredelijk lijkt als je net als ik liever niet aan je ketel zit te prutsen. Vooral het adviserende deel kwam bij ons goed uit, want in een woning grotendeels verward door radiatoren maar met een convector als verwarming voor de huiskamer (die pas bij goed warm water noemenswaardig begint bij te dragen, oftewel alles is snel warm te krijgen behalve de woonkamer waar je altijd achter de feiten aan loopt) werden wij na uitvoerig overleg met zowel installateur, hoofdinstallateur en nog een aantal anderen die we kregen te spreken uiteindelijk aangeraden om –niet- te gaan moduleren, terwijl alle hype natuurlijk om moduleren gaat (iets wat de Nest V3 tegenwoordig ook gewoon kan natuurlijk). Voor mij echter een leermomentje, en hoe hip moduleren ook is hoeft het dus niet per definitie voor iedereen ideaal te zijn. Bij deze dan ook een dankwoordje aan de uitvoerige zorg die Feenstra ons in de laatste dagen heeft gegeven om te zorgen dat we toch een lekker warm te houden huisje behielden.

Hoe ziet dat er uiteindelijk uit in de praktijk? Dit is wat je normaliter zal zien. Uiteraard schakelt het scherm zichzelf uit, en enkel als de Nest ziet dat iemand in de buurt is geeft hij beeld; dit werkt uitstekend scherp en je zal niet hoeven springen om het scherm aan te laten gaan. Kanttekening: Wij hebben bewust voor Engelstalig gekozen, de Nest kan ‘gewoon’ in het Nederlands worden ingesteld.



Je raadt het al: Rood houdt in dat hij aan het verwarmen is.


Na die installatie is het natuurlijk tijd om te testen, maar eigenlijk –hoef- je vanaf dat moment weinig meer te doen. Uiteraard dolenthousiast over je nieuwe speeltje duik je wel even de app in en het zal je ook niets verbazen dat Nest de app uitstekend heeft uitgevoerd: intuïtief, snel, overzichtelijk.



De eerste dagen gaat de Nest aan de slag om aan de hand van jouw wensen een schema op te stellen. Het idee is dat je zelf simpelweg even aanstuurt, en dat de Nest een mooie verwarming agenda voor je maakt. Met het voordeel van twee biologische wekkers met een vrij vast schema (lees: jonge kinderen) zelf meteen maar even aangegeven wanneer ik het huis in de ochtend warm wil hebben (wel zo prettig met een kruipend babytje), en daarbij hoe warm we het willen gedurende de rest van de dag. Dit kan dan eenvoudig via het schema in de app of in de thermostaat, waarbij de app net wat eenvoudiger is: nieuwe instelling sleep je zo warm of koud, en zo vroeg of laat als je wilt. Doe je dat niet dan maakt hij vanzelf een schema op basis van je handmatige instellingen, en doe je het voor een deel dan vult hij het andere deel later zelf aan; even wennen voor iemand die tot voorkort 2 knopjes had. Hoe werkt het schema invullen precies? Geen idee, maar binnen een week stond er een schema die praktisch voldeed. Handig is dat bij het handmatig aanpassen van de temp de Nest direct aangeeft tot wanneer die instelling actief is, gezien het schema dan later weer wordt opgepakt, en opvallend is ook dat hij leert hoe lang het duurt om een gewenste temperatuur te bereiken, maar precies –hoe- slim dat in zijn werk gaat, bijvoorbeeld door rekening te houden met de buitentemperatuur, durf ik niet te zeggen; ik ga er niet naar zitten staren.


Zo ziet een schema er na een week ongeveer uit


Je kan ook exact terugzien hoe veel en wanneer per dag de verwarming aan staat

Alhoewel, ik lieg een beetje, want naar de Nest staren is onvermijdelijk, zeker wanneer hij in de huiskamer hangt en je er vrijwel niet omheen kan. Het is en blijft een prachtig ding, fysiek, en met zijn heldere en scherpe scherm. De Farsight optie (standaard aan) schakelt het scherm in zelfs als iemand van een stoel opstaat op een paar meter afstand (in ons geval ca 6), iets waarvan ik meen dat het een nieuwe feature is in deze Nest V3. Op dat moment wordt de temperatuurinstelling, huidige temperatuur, het weer of bijvoorbeeld een klok getoond, afhankelijk van je wensen. Hoewel het erg prettig is dat je bijvoorbeeld de huidige buitentemperatuur en weersvoorspelling ook kan aflezen als je dat wilt is het jammer dat het of/of is wat die opties betreft; ik mis een optie om zowel de buiten temp, binnen temp, temperatuurinstelling –en- als het even had gekund ook nog even de tijd te zien. De Nest heeft er de resolutie voor, maar de optie om het scherm wanneer Farsight activeert te personaliseren lijkt te ontbreken. Een druk op de bovenzijde van de Nest geeft echter wel de gewenste informatie aan, dus ik ga eens vragen of het in een update kan worden toegevoegd. We zagen eerder al de standaard weergave van temperatuur, maar hier nog enkele plaatjes van (een klein deel van de) instellingen of andere weergaveopties:





Verder, wat wil je nog meer? Verwarming aan/uit schakelen afhankelijk van je GPS locatie op je telefoon? Check, al is dat voor onze situatie simpelweg overbodig. Ook de eco stand, hoe graag ik het ook zal willen, vrees ik van dat het te veel onbenut al blijven. Wellicht een reward systeem voor energie besparen? Dat zou gebruikers wellicht nog kunnen aanmoedigen meer te willen besparen! Het feit dat je eenvoudig terug kan zien wanneer de verwarming op elke dag heeft staan blazen, en hoeveel uur totaal in een weekoverzicht, moedigt efficiënter gebruik natuurlijk wel aan.



De Nest Thermostaat is een bloedmooi, uitstekend werkend, compleet en van intuïtieve app voorzien stukje tech waar je, zeker als je zoals wij van een meuk thermostaat afstapt, je een beetje het gevoel krijgt alsof je een sprong in de toekomst maakt. Daar zou ik het praktisch bij kunnen laten, want het is gewoon sexy tech waarbij de puntjes nauwkeurig op de i zijn gezet.

Enkel de droge Hollander ergens diep verborgen (en grotendeels verdrongen) in mij zal zich afvragen of het echt nodig is om 250 euro (Correctie: Momenteel te koop voor 199,- euro)voor een Thermostaat neer te leggen, of die bezuinigingen wel gaan werken in een huis met een warmte-verslaafde, en of de meest cruciale features niet voor een beetje minder te vinden zijn in een eenvoudiger alternatief (het antwoord op die laatste vraag is “ja” overigens). Sommige features zoals de GPS locatie hebben ook een beetje een gimmicky gevoel en doen je afvragen of het hier en daar niet een beetje ‘te’ is, maar feit is dat er simpelweg meer dan genoeg in is gestopt om ongeacht je wensen (ruim) te voldoen: ik zie niet waar je hier in welke vorm dan ook concessies doet. We kijken hier dus duidelijk naar een premium product en –de- thermostaat die je stiekem wilt, waarbij het nog wel een redelijke opmerking is dat er de laatste jaren flink meer slimme thermostaten op de markt zijn gekomen die ook hard aan hun app en AI werken. Aan de andere kant is de Nest Thermostaat ervaring zelf van begin tot eind even premium als het product oogt, voelt en werkt, en daar mag dan ook wel een passend (maar niet overdreven) prijskaartje aanhangen. Zeker als je dan ook in het achterhoofd houdt dat de Nest op praktisch alle verwarmingssystemen kan worden aangesloten, want ook voor zij met zone systemen kunnen hiermee een flink slim net in elkaar zetten. Het enige wat ik persoonlijk wel fijn had gevonden was een iets kleiner extra montage ‘backplate’, en een iets meer personalisatiemogelijkheden wat betreft de weergave op de thermostaat zelf, maar wellicht ben ik nog iets te veel naar een thermostaat aan het koekeloeren die feitelijk het werk automatisch moet invullen.

Over een paar maanden zullen we gaan oordelen hoe de winter is verlopen en hoe het zit met zowel de besparingen en het comfort, maar vooralsnog met de Nest enkele weken in gebruik kijken we terug op een louter positieve ervaring; prettig in gebruik, heldere informatie op display en in de app, en een genot voor het oog: Een pareltje van een Thermostaat.

De positieve Nest Thermostaat ervaring heeft er toe geleidt dat we ook een Nest Protect (rook-/koolmonoxidemelder) toe gaan voegen in huis, daarover binnenkort een update.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.