https://www.youtube.com/watch?v=7WzdgI0p4l0

Showcase: Noctua Chromax Accessoires
Productpagina @ Noctua


We springen van ‘zelden aandacht voor ventilatoren’ naar twee stukjes over ventilatoren in een korte tijd. Nou ja, ventilatoren, ventilator-accessoires in elk geval (bijkomend voordeel, nu valt er helemaal niets te testen!). Hoewel het product eenvoudig lijkt wil ik toch even stilstaan bij het feit dat Noctua met dit product, na jarenlang keihard aan hun vaste creme-bruine kleurstelling vast te houden, toch echt meegaat met wat veel mensen willen: kleur. Nu zal ik toegeven ook ietwat sentimenteel te zijn en absoluut warme gevoelens te hebben voor de herkenbare kleur van Noctua, maar dat ze soms simpelweg echt niet passen kan je niet ontkennen.

De Chromax accessoires brengen wat kleur naar de hoeken van Noctua ventilatoren, en ook de schroef-loze ophanging kan worden meegekleurd. Hoewel prima toe te passen op sommige typische bruine ventilatoren (zoals de S12 of de A14) lijkt de voor de hand liggende Noctua ventilator om deze accessoires mee te gebruiken de ‘Industrial’ serie met zwarte ventilatoren. Hoewel ze niet zouden misstaan op een ‘Redux’ model (grijs) staan die niet in de compatibility list, maar wie weet komt het nog. Wij gaan ze dan ook plaatsen op een aantal zwarte Industrial fans, waarbij we meteen even kijken naar de meest recente modellen: Noctua heeft namelijk 24V ventilatoren aan hun assortiment toegevoegd. Hoewel niet gangbaar in consumentenhardware is er in de zakelijke markt vraag naar ventilatoren die op dit hogere voltage werken.Visueel ontlopen deze Industrials de 12V varianten niet, en ook werken ze gewoon op 12V indien gewenst (maar waarom je dan de duurdere 24V zou kopen ontgaat mij). Ook zien we dat ze uitkomen in de verschillende varianten, waaronder de grotere A14 met focus op static pressure, als de meer ‘all-round’ F12 die zowel op een heatsink als elders in te zetten is. Net als eerder Industrials worden ze geleverd met bruine rubberen hoeken.
En daar komt de Chromax lijn dus verandering in brengen. Je kan zoals gezegd zowel de hoeken (NA-SAVP1) als de schroef-loze trek-montage-gevallen (NA-SAV2) in de kleuren zwart, wit, rood, blauw, groen of geel bestellen. De hoeken gaan per zestien stuks, waarbij je normaliter dus acht per ventilator gebruikt en je per doosje twee ventilatoren kan voorzien. Als je enkel om de uitstraling geeft kan je er wellicht een paar uitsparen, maar gezien je voor 5,50-7,50 per doosje (ex verz) zal een Noctua koper vermoedelijk niet wakker liggen van een doosje meer of minder, een F12 of A14 Industrial ventilator ben je tenslotte al snel 25 tot 30 euro per stuk voor kwijt, om over de ~40 euro voor de 24V varianten nog maar te zwijgen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.