Noctua en ASUS lanceren RTX 4080 Noctua Edition


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Noctua

Na de lancering van de ASUS GeForce RTX 3070 en RTX 3080 Noctua Edition, is de Noctua Edition van ASUS’ GeForce RTX 4080 de derde grafische kaart met Noctua-ventilatoren en een koellichaam dat mede is ontwikkeld door Noctua. Door over te schakelen van de standaard drie dunne 110 mm ventilatoren naar twee van Noctua’s NF-A12x25 PWM 120 mm units en naar een meer uitgebreide, op maat gemaakte heatsink met vijf in plaats van twee 8 mm diameter heatpipes is het een van de stilste grafische kaarten.

Terwijl de koellichamen van de RTX 3070 en RTX 3080 Noctua Edition al op maat zijn gemaakt in aspecten zoals grootte en heatpipe-lay-out om het meeste uit de aerodynamische prestaties van de Noctua NF-A12x25-ventilatoren te halen, is de koellichaam van de RTX 4080 Noctua Edition is vanaf het begin opnieuw ontworpen om maximale thermische efficiëntie te bereiken: door een dampkamer toe te voegen en de superieure warmteverspreidingsmogelijkheden te gebruiken om de thermische energie over te dragen naar vijf in plaats van twee 8 mm heatpipes (plus drie in plaats van zes 6 mm heatpipes) , biedt de Noctua-editie aanzienlijk betere koelprestaties dan de originele TUF Gaming GeForce RTX 4080. Dit stelt hem in staat om met lagere ventilatorsnelheden te werken en, in combinatie met de toonaangevende efficiëntie van de NF-A12x25-ventilatoren, stiller te werken dan elke andere luchtgekoelde kaart in zijn klasse.

Net als de vorige Noctua Edition-kaarten beschikt het GeForce RTX 4080-model over een dubbel BIOS waarmee klanten kunnen schakelen tussen een prestatieprofiel dat de laagste GPU-temperaturen biedt en een stil profiel dat iets hogere temperaturen toelaat om de best mogelijke akoestiek te bereiken. Om tegemoet te komen aan de eisen van de klanten van Noctua, is het stille profiel standaard ingesteld.

Voor enthousiaste gebruikers die een stap verder willen gaan, biedt de meegeleverde ASUS GPU Tweak III-software extra mogelijkheden, zoals het instellen van aangepaste ventilatorcurves of undervolting. Door de thermische output van de kaart te verminderen, kan undervolting het mogelijk maken om de kaart nog stiller te laten werken. Als u bijvoorbeeld de GPU-spanning met ongeveer 100 mV verlaagt, kunnen de GPU-temperaturen met enkele graden dalen en daardoor de thermische marge vergroten om de ventilatoren nog verder te vertragen.

De GeForce RTX 4080 Noctua Edition beschikt over een semi-passieve ventilatorregeling (ASUS 0dB-technologie) die de ventilatoren volledig kan uitschakelen wanneer de GPU-temperatuur onder de 50°C zakt. Dit betekent dat in typische configuraties met lage tot matige omgevingstemperaturen en goed geventileerde behuizingen, de kaart volledig passief kan werken bij lagere GPU-belastingen, zoals tijdens kantoortaken, webbrowsen of zelfs licht gamen. Zelfs bij hoge GPU-belastingen, zoals tijdens gamen of benchmarking, blijven de ventilatorsnelheden extreem laag zolang de omgevingstemperatuur in de behuizing niet te hoog is.

Samenvattend is de ASUS GeForce RTX 4080 Noctua Edition de ideale kaart voor liefhebbers van stille koeling die serieuze GPU-prestaties eisen zonder in te leveren op stille werking. Er zijn nog geen specifieke prijzen bekendgemaakt.Bronnen: Noctua

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.