Noctua lanceert de NA-FH1 fanhub met acht PWM-kanalen


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Noctua

Noctua heeft een nieuwe ventilator hub genaamd de NA-FH1 gepresenteerd. Met deze hub kunnen tot acht ventilatoren via één PWM-moederbordaansluiting of een aparte controller, zoals de optionele NA-FC1, worden aangestuurd. De hub ondersteunt zowel 12V- als 5V-ventilatoren met 4-pin PWM- en 3-pin connectoren en is dus geschikt voor zowel pc-omgevingen als andere 12V- of 5V-toepassingen.

Veel beschikbare ventilator hubs hebben een erg eenvoudig ontwerp zonder bescherming of schakelingen om de signaalkwaliteit te verbeteren. Dit is weliswaar kostenbesparend, maar het heeft ook nadelen op het gebied van functie en veiligheid. Met name de snelheidsregeling op basis van PWM kan onbetrouwbaar zijn als er meerdere ventilatoren zijn aangesloten, en de RPM-signalen kunnen van slechte kwaliteit zijn, vooral bij lage ventilatorsnelheden, wat leesfouten kan veroorzaken. Bij de NA-FH1 is dit allemaal verbeterd door de signaalkwaliteit te optimaliseren met behulp van schakelingen, zodat de snelheidsregeling en het uitlezen van RPM-signalen betrouwbaar blijven, zelfs als de binnenkomende signalen van mindere kwaliteit zijn.

Op het gebied van veiligheid kunnen onbeschermde ventilator hubs risico’s opleveren bij overbelasting of kortsluiting op de uitgangspoorten. Met name bij het voeden van apparaten via S-ATA kan dit resulteren in smeltende kabels en connectoren, en zelfs vonken of vlammen veroorzaken. Om dit te voorkomen heeft de NA-FH1 beschermingscircuits met resetbare polyfuses die uitschakelen bij overbelasting of kortsluiting, waardoor de aangesloten ventilatoren en omliggende componenten worden beschermd.

De NA-FH1 kan worden gevoed via de S-ATA-ingang (voor 12V-ventilatoren tot 54W) of 4-pin PWM-ingang (voor 5V- en 12V-ventilatoren tot 24W). Beide poorten kunnen tegelijkertijd worden gebruikt, waarbij het apparaat automatisch stroom krijgt via S-ATA en RPM- en PWM-signalen uitwisselt via de 4-pins interface. Dankzij de status-LED’s is de hub gemakkelijk te monitoren en dankzij de magnetische bevestiging is de NA-FH1 eenvoudig te installeren in een pc-behuizing of op een ander stalen oppervlak. De hub is CE-, UKCA- en UL-gecertificeerd en voldoet aan alle toepasselijke veiligheidsnormen, waardoor het een veilige en betrouwbare keuze is om tot acht ventilatoren aan te sturen en te voeden. De verkoopprijs is €34,90.Bronnen: Noctua

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.