Review: Noctua NH-U14S & NH-U12S

Productpagina NH-U14S @ Noctua.AT
Productpagina NH-U12S @ Noctua.AT


Na de high-end Noctua NH-D15 en de high-end-HTPC koeler de NH-L12 leek het mij tijd de mid-range-tower van Noctua een beetje aandacht te geven. De Noctua NH-U12S zat namelijk al dik een jaar in het systeem bij mijn voeten, maar een review kwam er maar niet van. Onlangs voegde de NH-U14S zich toe aan mijn collectie van luchtkoelers en zo ontstond het plan twee vliegen in één klap te vangen. Daarnaast was het uiteraard handig dat het platform met de NH-U12S was gepromoveerd tot test platform en de resultaten dus praktisch al klaar stonden. 😉

In 2005 was de U-serie één van de eerste Noctua producten (mogelijk zelfs de eerste, ik weet de details niet) en er zijn in de loop der jaren meerdere U-serie koelers met 120mm ventilatoren gelanceerd, waarvan de U12S van begin vorig jaar de meest recente is. Op dat zelfde moment lijkt Noctua besloten te hebben dat 140mm koelers toch best interessant zijn, want de U14S was toen hun eerste single-tower luchtkoeler met een 140mm ventilator.

Twee verschillende producten, maar toch producten die aardig wat overeenkomsten hebben. Zo zijn de accessoires exact gelijk, en is ook het mounting systeem gelijk (Dit geldt overigens voor de meeste recente Noctua koelers), dus reden genoeg ze samen te bespreken. De NH-U12S gaat vanaf 50 euro over de toonbank (57-58 inclusief bezorgen) en de NH-U14S is leverbaar vanaf 58 euro echter kost je normaliter 64-65 euro inclusief bezorgen. Mid-range voor Noctua, maar wat luchtkoelers in zijn algemeen betreft toch de bovenkant van de markt. Hoewel beide koelers standaard met één ventilator worden getest zal ik ze beide ook in een dual-fan setup testen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.