Nvidia GeForce RTX 3060 Ti Review


We wisten dat hij er aan zat te komen uiteraard, Nvidia had de RTX 3090, 3080 en 3070 al uitgebracht, dus een nieuwe GeForce RTX kaart voor iedereen die de RTX 3070 net even te duur vond is niets minder dan een logische stap. Inmiddels hebben we deze nieuwe RTX 3060 Ti in alle rust kunnen testen, en is het tijd om de balans op te maken: Wat mag je komende maanden verwachten voor een ca 400 euro videokaart?

Althans, een videokaart die ca 400 euro, plus een eventueel premium voor een custom variant, zou moeten kosten. Want hoe het met prijzen en beschikbaarheid gaat lopen in deze bizarre tijd is vooralsnog gissen. Daarom kijken we voorlopig eerst naar het product zelf.

Liever een video? Ik geef je geen ongelijk:


Wat is de nieuwe 30-serie


Mocht je de lancering van de RTX 3080 en RTX 3090 hebben gemist, eerst even een stukje over de 30-serie GPUs in hun algemeenheid:

In 2018 draaide Nvidia’s hele presentatie om Ray Tracing, iets wat niet in dank werd afgenomen dankzij een gebrek aan games die het daadwerkelijk ondersteunden. Dit jaar pakken ze het duidelijk beter aan. Uiteraard is de focus op RTX en DLSS onverminderd en hebben ze hun RT en Tensor cores verbeterd voor betere RTX en DLSS prestaties, maar dit keer was er ook geen gebrek aan focus op de klassieke performance indicators: meer rekenkernen, verbeterde efficientie en sneller geheugen. Hierdoor mochten we ook grote stappen voorwaarts verwachten voor non-RTX games, iets wat twee jaar geleden een pijnpuntje was.

De RTX 3080 toonde echter al dat dat dit jaar geen punt ging zijn: deze kaarten zijn gewoon een stuk sneller. We zagen en verbetering van ca 25% boven de snelste factory OC RTX 2080 Ti kaarten op 4K, of ongeveer 60% boven een RTX 2080 Founder’s Edition. De RTX 3070 deed vervolgens RTX 2080 Ti performance op een veel lager prijspunt, en ook de prestaties van de RTX 3060 Ti moeten goed te vergelijken zijn met een voorganger: Nvidia belooft RTX 2080 Super performance, maar dan voor een RTX 2060 Super prijs. Klinkt prima, vooral omdat dat zou betekenen dat je met een “60” kaart nu serieus op 1440p zou moeten kunnen gamen, iets waarvoor de RTX 2060 “net niet” was.


1080p Prestaties


We knallen gewoon lekker door met waar het om gaat: prestaties. Te beginnen 1080p, want dat is waar de meeste mensen in het verleden 60-modellen toch voor kochten:














Lijkt mij een helder verhaal: de RTX 3060 Ti heeft geen moeite met welke game dan ook op 1080p, Ray Tracing inclusief. Ook het verschil met de alternatieven wordt duidelijk: hij presteert zoals beloofd rond het prestatiepunt van de RTX 2080 Super, gemiddeld genomen in alle benchmarks (je ziet hier overigens maar een deel daarvan) zit hij er 1,5% boven, dus we klagen er zeker niet over dat Nvidia hem als dusdanig op de markt zit. Vergeleken met de 20

1440p Prestaties


Resultaten op 1440p:














Deze zijn in mijn optiek nog interessanter, want het feit dat elke game op 60 FPS+ op 1440p wordt weergegeven is echt goed nieuws. Rappe 1440p monitoren worden goedkoper, en zijn ook gewoon de ideale all-round monitoren van dit moment, en nu zou je met een 400 euro kaart echt comfortabel uit de voeten moeten kunnen. Ja, een RTX 3070 is nog steeds beter en wat je eigenlijk wilt hebben, maar als je dat te duur vindt heb je hier nu gewoon een goed alternatief met minimale concessies.

4K Prestaties


Wellicht ten overvloede, want ik neem aan dat niemand zou verwachten dat een RTX 3060 Ti een 4K gaming kaart zou worden:


Hoewel sommige games, al dan niet met hulp van DLSS, wel degelijk goed op 4K speelbaar zijn is dat lang niet altijd het geval. De realiteit is dan ook simpel: voor een 4K ervaring wil je toch eigenlijk gewoon een RTX 3080.. als je er één weet te vinden uiteraard.

Esports


Esports is een lastig verhaal. Dat weet Nvidia ook, en hun marketing is daarom soms ook wat verwarrend voor een minder geinformeerde gamer. Enerzijds zetten ze de RTX 1650 Super namelijk op de markt als kaart waarmee je in esports games goed zou kunnen concurreren, en anderzijds zetten ze de RTX 3080 neer als kaart die voor esports toch ook weer geen overkill is. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het is wel een feit, want hoewel je strikt genomen echt geen high-end kaart nodig hebt voor de populaire esports titels die grafisch niet veel vereisen, is het wel zo dat je met een betere kaart zichtbaar betere prestaties weet te halen. Helemaal als je een 240Hz of zelfs 360 Hz monitor overweegt. Dat zien wij ook:




Kortom, je hebt een RTX 3060 Ti technisch gezien niet nodig om lekker CSGO, Overwatch of Warzone te spelen, maar als dit binnen je budget valt haal je er wel voordeel uit. Vooral de 1% Lows zijn merkbaar beter.

Nieuwe Features


Nvidia zou Nvidia niet zijn als ze ook geen mega focus op nieuwe features zouden hebben. De grootste focus ligt wederom nog op Ray Tracing en DLSS, zeker nu dat is gebleken dat AMD’s nieuwste generatie kaarten op gebied van Ray Tracing nog wel wat werk aan de winkel hebben. Het begint echter een vermoeiend verhaal te worden om elke keer dezelfde genuanceerde discussie te voeren, en daarom springen we naar de conclusie wat ray tracing betreft: het zit in een select aantal games, in een aantal games biedt het duidelijk meerwaarde, en dankzij Nvidia’s (prachtige) DLSS feature zijn die titels vervolgens ook nog eens harstikke soepel speelbaar. Kies je liever voor nóg hogere framerates, dan laat je RTX lekker uit en DLSS aan, hopsakee. Je hebt zelf de keuze. En totdat AMD met een DLSS alternatief op de proppen komt, die zullen wij ongeacht hun eigen benaming dan gewoon AMDLSS noemen, heeft Nvidia het voor het zeggen in real-time-ray-tracing-land.


DLSS upscaling is inmiddels echt heel goed geworden, veelal (maar niet altijd) beter dan native renders

Andere nieuwe features dienen specifieke doelgroepen. Reflex is een hele grote voor liefhebbers van snelle games, een techniek om de latency te verlagen en je frames dus sneller naar je scherm te krijgen. Reflex vereist dat een game support biedt, maar meerdere grote titels zoals Fortnite en Valorant hebben al support. Positief is dat wij dit op zeer korte termijn zelf kunnen gaan testen in de vorm van response time tests, op dat moment gaan we er dan ook meer op in en kunnen we meten of specifieke onderdelen niet alleen méér frames bieden, maar ook snellere frames. Maar hoe dan ook, het zit er in, en je doet er verstandig aan het aan te zetten in games met support. Ook Warzone, mijn eigen favorietje, heeft er ondersteuning voor.

Voor creatievelingen is er Nvidia Broadcast, de opvolger van Nvidia Voice. Hiermee kan je jouw microfoongeluiden van nare achtergrondgeluiden verlossen, maar je kan ook AI Noise cancelling toepassen op geluid dat jij hoort. Leuk om die vervelende collegas op Zoom of Teams en hun toeterende familie’s in de achtergrond lekker te filteren. De optie is wel echt beta, dus hij past het toe op alle geluiden via één device. Hopelijk kunnen ze dit op termijn met Discord integreren, zodat je bijvoorbeeld bij slechts één gebruiker de geluiden kan filteren. Maar er zijn zeker wat praktische doeleinden denkbaar.


Eveneens in broadcast zit de webcam filter feature. Green screen effecten zonder green screens zijn al jaren oud, maar ze waren altijd .. wel.. echt crap. Nvidia is de eerste die een echt goed resultaat weet te krijgen, beter zelfs dan een slecht afgestelde greenscreen setup, en zonder dat jij moeite hoeft te doen. Je moet alleen niet te veel en te snel bewegen, dan zie je nog wat artifacts, maar het is een verdomd knappe en snel reagerende feature die je echt kan gebruiken. Nog fijner is de background blur feature, dat effect is nog iets aantrekkelijker, en laat je alles in de achtergrond een beetje verzachten. Het vervangt geen luxe DLSR setup, maar het geeft wel een aangenamer beeld, en wederom zonder dat je zelf wat hoeft te tweaken: installeren, webcam effect aan, en gaan.


Dat is mijn “Not bad” face, met Broadcast die de achtergrond van mijn webcam wat verzacht

De kaart, Stroomverbruik en de 12-pin aansluiting


Over de FE zelf kunnen we kort zijn: prachtige kaart, volledig metaal, top afwerking, hier is keihard over nagedacht. Hij is wel een maatje kleiner dan de RTX 3080 en even groot als de RTX 3070. Eigenlijk opvallend klein zelfs met “slechts” 24 centimeter, maar het materiaalgebruik en de afwerking is echt top. De kleurstelling is weer een tintje lichter dan de RTX 3070, de RTX 3060 Ti is meer zilverkleurig, nog altijd redelijk breed inzetbaar zal zijn. Het compacte maatje geeft hem wel voordelen in sommige ITX behuizingen, want hij is niet hoger dan een expansieslot, en precies twee sloten dik.






Nieuw op de Nvidia founder’s edition is de 12-pin stroomkabel. De meeste voedingen hebben deze aansluiting niet (understatement), maar Nvidia levert een 8-pin adapter mee. Seasonic kon ons vroegtijdig voorzien van hun nieuwe kabel die direct in de voeding gaat, en dit is natuurlijk wel aantrekkelijker, maar je hebt dus niet direct een nieuwe voeding nodig. En ik vind de stap toch positief: op termijn hebben we compactere, elegantere GPU power aansluitingen dan die logge 8-pins, en voor nu heb je gewoon een werkend alternatief. Aan de achterkant krijg je verder drie DisplayPort 1.4 poorten, en één HDMI 2.1 poort, oftewel met support voor 4K 120Hz op moderne TVs en aankomende monitoren.



Het verbruik van ca 350 Watt voor een volledig systeem met Intel Core i9-10900K tijdens het gamen is erg netjes gezien de prestaties, dat houdt ook in dat een goede 550 Watt voeding een mooie basis is voor een RTX 3060 Ti systeem, zeker als je een zuinigere processor koopt zoals een Ryzen 5 5600X. Een 650 Watt model is wel de moeite met een high-end processor en een wens om te overclocken.
De prestaties van de Founders Edition vergeleken met andere kaarten komt in reviews van custom kaarten aan bod, en zie je ook al in de video. Maar we willen wel opmerken dat een geluidsproductie van 35 dBA en een stresstest temperatuur van 67 graden gewoon een objectief uitstekende baseline is om mee te werken. Grotere kaarten zullen het beter gaan doen, maar dit design is meer dan prima, en geen enkele reden tot zorgen.



Conclusie


Het was een voorspelbare lancering, en voor een deel is het resultaat ook voorspelbaar. Omdat dit de goedkoopste videokaart is uit de nieuwste generatie, zonder directe concurrent, heeft hij het rijk alleen op zijn adviesprijspunt. 400 euro was het domein van de RX 5700 XT en de RTX 2060 Super. De RTX 2060 Super komt hier niet aan te pas, en waar de RX 5700 XT het an sich nog best leuk doet is de RTX 3060 Ti alsnog een flinke klap beter, plus heeft hij Nvidia’s duidelijke feature voorsprong (ray tracing, dlss, nvenc, broadcast, etc) in de pocket. Totdat AMD met iets nieuws op de proppen komt en/of totdat Nvidia zelf met een concurrent komt in de vorm van een iets goedkopere, iets tragere RTX 3060 non-Ti, heeft de RTX 3060 Ti dit prijspunt helemaal voor zichzelf. Zolang Nvidia ervoor zorgt dat hij ook daadwerkelijk goed te koop is is aankoopadvies op dit prijspunt een eitje.

Maar, in mijn optiek is het beste nieuws dat de nieuwe 60-kaart nu echt een capabele 1440p kaart is geworden. Ik blijf erbij dat de RTX 3070 voor 1440p echt de moeite is als je het extra geld kan opbrengen (of RX 6800, of RTX 3080, etcetera, mocht je nóg meer willen uitgeven), maar de RTX 2060 Super was voor mij net-geen-1440p kaart, terwijl de RTX 3060 Ti dat duidelijk wel is. Een dikke snelle 1440p gaming ervaring kostte voorheen flink geld (RTX 2070 Super of hoger, 500 euro plus voor je monitor), en wordt dit jaar een stuk toegankelijker (RTX 3060 Ti of hoger, met goede 1440p gaming monitoren inmiddels rond de 300 euro). Budget-Gaming zal ik het niet noemen, maar het wordt wel aantrekkelijker zo.

Kortom. Goed spul, mooie adviesprijs-prestatieverhouding. Nu maar hopen dat de beschikbaarheid en resulterende prijzen die balans de komende weken of maanden niet te veel verstoren.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.