Nvidia GeForce RTX 3070 Review


De lancering van de RTX 3080 leek één van Nvidia’s beste in jaren: hij presteerde als een beest en er leken nog nooit zo veel mensen bereid om de 700 a 800 euro neer te tellen om er één in huis te halen, met enorme tekorten en veel boze gamers als gevolg. Maar gedoe met tekorten terzijde, de prestaties stonden niet ter discussie, en dat belooft dus ook veel voor de RTX 3070 die vandaag lanceert, en vanaf aanstaande donderdag (29 oktober) in de verkoop zal gaan vanaf ca 519 euro. Dat geeft je dus een goede twee dagen om te beslissen of je er één wilt, en mocht je die beslissing maken, razendsnel te bestellen donderdag a.s. en maar hopen dat er genoeg zijn donderdag.

Of, kan je toch nog even beter wachten? Niet geheel toevallig heeft AMD morgen nog een verhaaltje te vertellen over de nieuwe videokaarten die zij in november uitbrengen. Spannende tijden dus, met veel vraagtekens die wij nu nog niet kunnen wegnemen. Wat we wel kunnen doen is kijken wat een 500 euro GeForce GPU je brengt dit jaar, voor iedereen die niet kan wachten, niet wil wachten, of al besloten heeft dat ze per sé een Nvidia kaart willen hebben. En ja, wat je daar ook van mag vinden, dat is simpelweg een (flinke) doelgroep.

We beginnen vandaag met de Founders Edition van Nvidia die voor 519 euro over de toonbank zal gaan. Donderdag mogen we het over partner kaarten hebben, en volgen reviews van o.a. ASUS, Gigabyte en MSI. Bekijk de video, scroll verder voor meer informatie, of spring naar de conclusie voor een eenvoudige samenvatting.


Wat is de nieuwe 30-serie


Mocht je de lancering van de RTX 3080 en RTX 3090 hebben gemist, eerst even een stukje over de 30-serie GPUs in hun algemeenheid:

In 2018 draaide Nvidia’s hele presentatie om Ray Tracing, iets wat niet in dank werd afgenomen dankzij een gebrek aan games die het daadwerkelijk ondersteunden. Dit jaar pakken ze het duidelijk beter aan. Uiteraard is de focus op RTX en DLSS onverminderd en hebben ze hun RT en Tensor cores verbeterd voor betere RTX en DLSS prestaties, maar dit keer was er ook geen gebrek aan focus op de klassieke performance indicators: meer rekenkernen, verbeterde efficientie en sneller geheugen. Hierdoor mochten we ook grote stappen voorwaarts verwachten voor non-RTX games, iets wat twee jaar geleden een pijnpuntje was. De RTX 3080 toonde echter al dat dat dit jaar geen punt ging zijn: deze kaarten zijn gewoon een stuk sneller. We zagen en verbetering van ca 25% boven de snelste factory OC RTX 2080 Ti kaarten op 4K, of ongeveer 60% boven een RTX 2080 Founder’s Edition.Prestaties


De RTX 3070 kwam met een belofte van Nvidia dat die grofweg een RTX 2080 Ti in prestaties zou zijn, en dat bleek in de praktijk inderdaad het geval. Nu was de RTX 2080 Ti nooit echt een interessante kaart wat waar-voor-je-geld betreft omdat je er minimaal 1200 euro voor kwijt was, maar het is wel een hele rappe kaart, dus een 500 euro kaart die deze prestaties ging bieden klonk heel interessante. En, waarschijnlijk tot niemand’s verrassing, leek dat ook het geval: uitstekende prestaties op 1080p en 1440p, en een vergelijkbare bijna-60FPS ervaring in de zwaarste titels op 4K:
De prestatieverschillen met de RTX 2080 Ti wisselen weliswaar flink per game, per-game resultaten zie je in de onderstaande video vanaf 4m36 (klik hier: https://youtu.be/vK6QrnOKGKE?t=276 ) of onderaan de pagina. Daar zie je dat de RTX 3070 soms 10% of in uitzonderlijke situaties zelfs 15% trager uitpakte dan onze RTX 2080 Ti, maar in andere games was hij weer sneller dan de RTX 2080 Ti, soms zo’n 5%. Samengevat:


Daarbij leggen we de nadruk op “onze” RTX 2080 Ti, want de zwaar factory overclockte RTX 2080 Ti waar wij het mee moesten doen was flink sneller dan de RTX 2080 Ti Founders Edition uit de tijd, een kaart die we gewoon niet hebben. Dat betekent dus dat je met een gangbare RTX 2080 Ti gemiddeld genomen een paar procent zou verliezen, en dat is ongeveer het verschil wat we zien. Gemiddeld ligt de RTX 3070 bij ons 2% achter op deze RTX 2080 Ti op 1080p, 3% op 1440p, en 5% op 4K, maar als we die overclock even in overweging nemen, komen we ongeveer op een vergelijkbare prestatie uit.


Nieuwe Features


Nvidia zou Nvidia niet zijn als ze ook geen mega focus op nieuwe features zouden hebben. De grootste focus is absoluut nog op Ray Tracing en DLSS, maar gezien de RTX line-up eigenlijk geen concurrentie heeft vind ik dat hele onderwerp niet zo spannend. Als je tenslotte al dit soort bedragen wilt uitgeven is RTX support vanzelfsprekend (alhoewel, met AMD op de horizon…), dus dan maakt het niet veel uit wat ik er van vind. Het eindresultaat is eigenlijk simpel: het zit in een select aantal games, in een aantal games biedt het duidelijk meerwaarde, en dankzij DLSS zijn die titels vervolgens ook nog eens harstikke soepel speelbaar. Kies je liever voor nóg hogere framerates, dan laat je RTX lekker uit, even goede vrienden.


DLSS upscaling is inmiddels echt heel goed geworden, veelal (maar niet altijd) beter dan native renders

Andere nieuwe features dienen specifieke doelgroepen. Reflex is een hele grote voor liefhebbers van snelle games, een techniek om de latency te verlagen en je frames dus sneller naar je scherm te krijgen. Reflex vereist dat een game support biedt, maar meerdere grote titels zoals Fortnite en Valorant hebben al support. Positief is dat wij dit op zeer korte termijn zelf kunnen gaan testen in de vorm van response time tests, op dat moment gaan we er dan ook meer op in en kunnen we meten of specifieke onderdelen niet alleen méér frames bieden, maar ook snellere frames.

Voor creatievelingen is er Nvidia Broadcast, de opvolger van Nvidia Voice. Hiermee kan je jouw microfoongeluiden van nare achtergrondgeluiden verlossen, maar je kan ook AI Noise cancelling toepassen op geluid dat jij hoort. Leuk om die vervelende collegas op Zoom of Teams en hun toeterende familie’s in de achtergrond lekker te filteren. De optie is wel echt beta, dus hij past het toe op alle geluiden via één device. Hopelijk kunnen ze dit op termijn met Discord integreren, zodat je bijvoorbeeld bij slechts één gebruiker de geluiden kan filteren. Maar er zijn zeker wat praktische doeleinden denkbaar.


Eveneens in broadcast zit de webcam filter feature. Green screen effecten zonder green screens zijn al jaren oud, maar ze waren altijd .. wel.. echt crap. Nvidia is de eerste die een echt goed resultaat weet te krijgen, beter zelfs dan een slecht afgestelde greenscreen setup, en zonder dat jij moeite hoeft te doen. Je moet alleen niet te veel en te snel bewegen, dan zie je nog wat artifacts, maar het is een verdomd knappe en snel reagerende feature die je echt kan gebruiken. Nog fijner is de background blur feature, dat effect is nog iets aantrekkelijker, en laat je alles in de achtergrond een beetje verzachten. Het vervangt geen luxe DLSR setup, maar het geeft wel een aangenamer beeld, en wederom zonder dat je zelf wat hoeft te tweaken: installeren, webcam effect aan, en gaan.


Dat is mijn “Not bad” face, met Broadcast die de achtergrond van mijn webcam wat verzacht

De kaart, Stroomverbruik en de 12-pin aansluiting


Over de FE zelf kunnen we kort zijn: prachtige kaart, veel mooier dan de foto’s deden vermoeden. Volledig metaal, top afwerking, hier is keihard over nagedacht. Hij is wel een maatje kleiner dan de RTX 3080, opvallend klein zelfs met “slechts” 24 centimeter, maar het materiaalgebruik en de afwerking is echt top. Wel fijn is de iets neutralere kleurstelling dan het brons van de RTX 3080, wat hem wat makkelijker laat combineren met andere hardware. Het compacte maatje geeft hem wel voordelen in sommige ITX behuizingen, want hij is niet hoger dan een expansieslot, en precies twee sloten dik.

Nieuw op de Nvidia founder’s edition is de 12-pin stroomkabel. De meeste voedingen hebben deze aansluiting niet (understatement), maar Nvidia levert een 8-pin adapter mee. Seasonic kon ons vroegtijdig voorzien van hun nieuwe kabel die direct in de voeding gaat, en dit is natuurlijk wel aantrekkelijker, maar je hebt dus niet direct een nieuwe voeding nodig. En ik vind de stap toch positief: op termijn hebben we compactere, elegantere GPU power aansluitingen dan die logge 8-pins, en voor nu heb je gewoon een werkend alternatief.


Een goede 650 Watt voiding is wat Nvidia je wel aanraadt, en daar gaan we ook in mee, zeker wanneer je ook een high-end CPU hebt. Heb je momenteel al een (goede) 550 Watt PSU, heb je geen echte high-end CPU en ga je niet overclocken, dan kom je daar vermoedelijk wel mee weg. De RTX 3070 verbruikt zelf tenslotte maar zo’n 200 tot 220 Watt, zo’n 100 minder dan een beetje RTX 3080, dus je hoeft niet te overdrijven. Een typische RTX 2080 Ti zou overigens ergens tussen de 250 en 300 Watt verbruiken, maar onze zwaar overclockte tikt bijna de 350 aan. Je krijgt dus bijna die prestatie, maar dan voor een veel gunstiger stroomverbruik.


Hoe de prestaties van deze FE zich verhouden tot grotere kaarten mogen we donderdag pas zeggen, maar de datapunten zelf zijn op zich best prima: hij wordt niet heel warm, en blijft vooral opvallend stil. Nvidia’s eigen koelers hadden jarenlang geen al te beste reputatie, maar deze keer doen ze dat toch dik prima: goede game prestaties uit een chic en stil kaartje van nog geen 25 centimeter, dat is objectief gewoon echt prima. Ook de kloksnelheid kunnen we dan pas bespreken, maar het lijkt er wederom op dat Nvidia’s FE zich als een typische fabrieksoverclokte kaart gaat gedragen:
Conclusie


Maar wat betekenen dat soort getallen voor jou als gamer? Zeker als je het type gamer bent die gewoon wilt weten of iets goed is, of dat je misschien toch beter wat anders koopt. Kortom, wat kan je nu echt met deze kaart, en waar is hij écht goed voor?

In mijn optiek is de positie van de RTX 3070 glashelder: het is een uitstekende kaart voor mensen met een rap 1440p scherm, die alle games willen spelen, het liefst op hoge settings, en vrijwel altijd op (ruim) meer dan 60 FPS. Daar toont hij zijn meerwaarde over minder krachtige (en/of oudere) kaarten, en hoewel een RTX 3080 daar ook erg goed uit de verf komt zal niet iedereen dat willen betalen. Mocht je een 3440x1440p monitor hebben en je wilt wederom geen RTX 3080 willen kopen, dan is dit ook een uitstekende optie. Kijken we echter naar 4K gaming, dan zien we dat je wel een beetje moet gaan tweaken met je settings om alles soepel te houden, en ligt een RTX 3080 toch wel voor de hand. 4K Gaming begint toegankelijk te worden, maar wij leggen de lat dan wel bij minimaal een RTX 3080.

Heb je een 1080p monitor? Dan zouden wij zelf even wachten op de RTX 3060 Ti die volgens de verschillende leaks over niet al te lang uit lijkt te komen. Een RTX 3070 is uitstekend als dat binnen je budget valt, maar je kan op die resolutie ook prima één stapje lager gaan zitten. Uitzondering is wellicht competitive gaming, want als je echt het maximale uit een 240Hz of sneller paneel wilt halen is elke GPU upgrade in theorie de moeite. Dan kan een RTX 3070 interessant zijn, maar zelfs een RTX 3080 als elke frame het verschil kan maken tussen een prijzenpot winnen of verliezen.

De aller grootste vraag is echter wat de nabije toekomst gaat brengen. Het is niet ondenkbaar dat AMD weer echte concurrentie gaat leveren op dit prijspunt, iets waar ze morgen al meer informatie over gaan geven. Al is dan nog maar zeer de vraag in hoeverre wat ze beloven ook waarheid is, in hoeverre Nvidia -of- AMD daadwerkelijk kaarten te koop gaat hebben, en ga zo maar door. We weten nu wat je van een RTX 3070 mag verwachten, en we weten met redelijke zekerheid dat als je er één wilt je hem het beste snel kan bestellen donderdag, én dat de kans klein is dat je objectief met iets anders dan een uitstekende videokaart komt te zitten voor de komende paar jaar. Maar voor échte duidelijkheid zullen we de zaken dus nog minimaal een paar weken moeten gaan aankijken.

Besloten dat het een RTX 3070 moet worden maar je weet nog niet welke? Check dan terug komende donderdag. Maar de RTX 3070 chip an sich? Daar worden wij in elk geval blij van.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Benchmark Overzicht – 4K GamingBenchmark Overzicht – 1440p Gaming
Benchmark Overzicht – 1080p GamingOver Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.