Nvidia GeForce RTX 3080 Review


Vandaag is is één van de belangrijkste dagen voor hardwareland in 2020. Dat klinkt misschien wat overdreven voor één nieuwe productlancering, maar vergeet niet dat Nvidia’s nieuwe generatie videokaarten het dominante onderdeel zijn in onze PC Gaming ervaring in de komende twee jaar. De prestaties die we vandaag zien bepalen de ervaring van miljoenen gamers, en hebben vergaande gevolgen voor alle pilaren van de game industrie zoals game development, game streaming, esports en content creation. Of je een videokaart nu wel of niet als een Hollandse droogkl.. wil benaderen, en al het marketing geneuzel om deze kaart heen interesseert mijzelf ook echt verdomde weinig, het is objectief meer dan je typische productlancering.

De grote vraag die we veelvuldig hebben gehoord de afgelopen dagen is simpel “hoe goed is dat nieuwe ding”, en daar gaan we vandaag natuurlijk primair naar kijken. In deze video Nada vertelt je alles wat je moet weten over de nieuwe RTX 3080 voordat je er één aanschaft. Liever een stukje lezen, scroll dan verder voor een samenvatting.


Wat is de nieuwe 30-serie


In 2018 draaide Nvidia’s hele presentatie om Ray Tracing, iets wat niet in dank werd afgenomen dankzij een gebrek aan games die het daadwerkelijk ondersteunden. Dit jaar pakken ze het duidelijk beter aan. Uiteraard is de focus op RTX en DLSS onverminderd en hebben ze hun RT en Tensor cores verbeterd voor betere RTX en DLSS prestaties, maar dit keer was er ook geen gebrek aan focus op de klassieke performance indicators: meer rekenkernen, verbeterde efficientie en sneller geheugen. Hierdoor mogen we ook grote stappen voorwaarts verwachten voor non-RTX games, iets wat twee jaar geleden een pijnpuntje was.



Meer cores, snellere cores, sneller geheugen ten opzichte van de RTX 2080 SUPER.

Prestaties


De grote vraag is natuurlijk, hoe veel sneller is hij? Nou, flink. Voor alle grafieken bekijk je beter de video, maar samengevat zien we een verbetering van ca 25% boven de snelste factory OC RTX 2080 Ti kaarten op 4K, of ongeveer 60% boven een RTX 2080 Founder’s Edition. En we zien die grote verschillen niet louter in RTX-DLSS games, maar ook in ouderwetse DX11 games en dergelijke. Niet alleen dat, maar we hebben nu voor het eerste een videokaart die echt comfortabel op 4K kan gamen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over die magische 60 FPS ondergrens.


Op 1440p blijft het gat groot, en we zien dat menig grote titel op deze resolutie en met hoge settings optimaal gebruik maakt van snelle monitoren. Als je al een RTX 2080 Ti hebt is het gat misschien niet groot genoeg om te upgraden, die kan 1440p tenslotte ook prima aan, maar van een RTX 2080 FE, of een nog oudere GPU? De upgrade in ervaring is gigantisch.


Op 1080p loopt het verschil af omdat sommige games tegen CPU limieten aanlopen, zelfs met een i9-10900K. In theorie kan je zeggen dat je in menig game nog winst ziet, maar als je geen interesse hebt in een hoger resolutie scherm kan je beter een RTX 3070 pakken en wat centen besparen.

Tenzij je een fanatieke esporter bent en geld verdient door te winnen, want in esports games op hoge refresh rate schermen zie je wel degelijk voordeel. Zeker iets zwaardere games als Warzone lopen nog een stuk sneller op een RTX 3080 dan op vorige generatie kaarten, en die hogere framerates zijn absoluut voelbaar. Ik zie het al op mijn 280Hz ASUS TUF scherm in warzone, op aankomende 360Hz schermen ga je het ook zeker zien. Dus als je geld verdient door te winnen, dan verdien je de investering ook wel terug.


Nieuwe Features


Nvidia zou Nvidia niet zijn als ze ook geen mega focus op nieuwe features zouden hebben. De grootste focus is absoluut nog op Ray Tracing en DLSS, maar gezien de RTX line-up eigenlijk geen concurrentie heeft vind ik dat hele onderwerp niet zo spannend. Als je tenslotte al dit soort bedragen wilt uitgeven is RTX support vanzelfsprekend, dus dan maakt het niet veel uit wat ik er van vind. Het eindresultaat is simpel: het zit in een select aantal games, in een aantal games biedt het duidelijk meerwaarde, en dankzij DLSS zijn die titels vervolgens ook nog eens harstikke soepel speelbaar. Kies je liever voor nóg hogere framerates, dan laat je RTX lekker uit, even goede vrienden.


DLSS upscaling is inmiddels echt heel goed geworden, veelal (maar niet altijd) beter dan native renders

Andere nieuwe features dienen specifieke doelgroepen. Reflex is een hele grote voor liefhebbers van snelle games, een techniek om de latency te verlagen en je frames dus sneller naar je scherm te krijgen. Reflex vereist dat een game support biedt, maar meerdere grote titels zoals Fortnite en Valorant hebben al support aangegeven. Positief is dat wij dit op zeer korte termijn zelf kunnen gaan testen in de vorm van response time tests, op dat moment gaan we er dan ook meer op in en kunnen we meten of specifieke onderdelen niet alleen méér frames bieden, maar ook snellere frames.

Voor creatievelingen is er Nvidia Broadcast, de opvolger van Nvidia Voice. Hiermee kan je jouw microfoongeluiden van nare achtergrondgeluiden verlossen, maar je kan ook AI Noise cancelling toepassen op geluid dat jij hoort. Leuk om die vervelende collegas op Zoom of Teams en hun toeterende familie’s in de achtergrond lekker te filteren. De optie is wel echt beta, dus hij past het toe op alle geluiden via één device. Hopelijk kunnen ze dit op termijn met Discord integreren, zodat je bijvoorbeeld bij slechts één gebruiker de geluiden kan filteren.


Eveneens in broadcast zit de webcam filter feature. Green screen effecten zonder green screens zijn al jaren oud, maar ze waren altijd .. wel.. echt crap. Nvidia is de eerste die een echt goed resultaat weet te krijgen, beter zelfs dan een slecht afgestelde greenscreen setup, en zonder dat jij moeite hoeft te doen. Je moet alleen niet te veel en te snel bewegen, dan zie je nog wat artifacts, maar het is een verdomd knappe en snel reagerende feature die je echt kan gebruiken. Nog fijner is de background blur feature, dat effect is nog iets aantrekkelijker, en laat je alles in de achtergrond een beetje verzachten. Het vervangt geen luxe DLSR setup, maar het geeft wel een aangenamer beeld, en wederom zonder dat je zelf wat hoeft te tweaken: installeren, webcam effect aan, en gaan.


Dat is mijn “Not bad” face, met Broadcast die de achtergrond van mijn webcam wat verzacht

De kaart, Stroomverbruik en de 12-pin aansluiting


Over de FE zelf kunnen we kort zijn: prachtige kaart, veel mooier dan de foto’s deden vermoeden. Volledig metaal, top afwerking, hier is keihard over nagedacht. We plaatsen deze GPU de komende dagen in verschillende cases, maar we zien in traditionele tower cases vooralsnog alleen positieve resultaten. Dat is niet het geval voor sommige ITX cases, zoals de NZXT H1 waar de tweede fan tegen een stuk metaal vast zit en niet kan ademen. Het is dus cruciaal dat je geen FE overweegt in een behuizing waar de videokaart geen ruimte heeft aan de voor- EN achterzijde.

Nieuw op de Nvidia founder’s edition is de 12-pin stroomkabel. De meeste voedingen hebben deze aansluiting niet (understatement), maar Nvidia levert een 2×8-pin adapter. Seasonic kon ons vroegtijdig voorzien van hun nieuwe kabel die direct in de voeding gaat, en dit is natuurlijk wel aantrekkelijker, maar je hebt niet direct een nieuwe voeding nodig. En ik vind de stap toch positief: op termijn hebben we compactere, elegantere GPU power aansluitingen dan die logge 8-pins.


Een nieuwe voeding is wel nodig als je momenteel een mid-range systeem hebt. De combinatie i9 met RTX 3080 of Ryzen 9 met RTX 3080 lust wel een slokje. Normaliter zo’n 400 a 500 Watt respectievelijk in gaming, maar met peaks boven de 600 Watt. Kortom, een stevige 650 Watt voeding is een vereiste.

Desondanks is het stroomverbruik van de RTX 3080 wel goed, want hij is veel sneller dan een RTX 2080 Ti, en significant zuiniger met ca 320 Watt. De RTX 2080 Ti die je in de video grafieken zit gebruikt namelijk zo’n 350 Watt. Wel verbruikt de RTX 3080 meer dan de RTX 2080 kaarten, grofweg 50 Watt meer, maar daar staat wel veel meer vermogen tegenover; een prima deal.

Benieuwd naar de prestaties van de Nvidia FE? De kaart presteert objectief goed, met een gemiddelde stress temp van 75 graden bij iets minder dan 39 decibel, objectief uitstekend. Voor een vergelijking met andere koelers moet je morgen echter terugkomen, dan mogen we over de kaarten van o.a. MSI en ASUS praten en hebben we een uitgebreidere vergelijking.



Conclusie


We hebben nog het nodige aan testwerk te gaan. Zo draaien de AMD vs Intel benches momenteel overuren, maar het feit dat we nu bij Intel zijn gebleven verraad die conclusie al een beetje: Intel houdt zijn gaming lead wel. Ook zijn er nog wat features die heel mooi klinken, maar we nog niet echt goed kunnen bevestigen. Denk aan Reflex, iets wat wij op korte termijn wél goed kunnen doormeten, en de staat van RTX in de nieuwste games zoals Cyberpunk. Nvidia houdt de RTX focus onverminderd, en de toekomst oogt redelijk positief, maar het blijft toch wel een gevoelig onderdeel van de hele ervaring.

Maar het maakt allemaal niet veel uit, want onder de streep is dit gewoon met marge de snelste chip die er momenteel is, en los van je mening over reflecties en realistischer licht heb je gewoon geen dikker alternatief. De RTX 3090 zal sneller zijn, maar die gaat ruim 1500 euro kosten en de prestatiewinst gaat voor het gros van de gamers de meerprijs nimmer goedpraten. Sterker nog, Nvidia legt alle nadruk op de RTX 3080 voor die reden. Zo lijken zijn de “good guys” met een ultieme 720 euro videokaart in plaats van dat je het gevoel krijgt dat je een RTX 3090 moet kopen, en iedereen met echt geld koopt de RTX 3090 toch wel. Een simpele, maar effectieve en slimme tactiek denk ik zo.

Moet je daar verdrietig om worden? Ik denk het niet, voor die 700 euro nogwat krijg je nu echt een monster, en niet de net-niet upgrade die de RTX 2080 boven de GTX 1080 Ti was. 4K gaming met alle games boven 60 FPS? 1440p gaming met alles op hoge settings en high refresh rates? Ultiem esports gamen? Alles zit er in, en zonder concurrentie. Dat alleen al is genoeg voor de Editor’s Choice; dé GPU die ik zelf zou pakken.

October lijkt interessant te worden omdat Nvidia dan de RTX 3070 uitbrengt rond de 500 euro, en omdat AMD dan hun nieuwste videokaarten lanceert. Misschien toch maar even wachten met je RTX 3080 aanschaf dan? Persoonlijk zou ik het niet doen, want ik denk -en dit is speculatief- dat als AMD écht een antwoord had gehad om de RTX 3080 dat ze deze week iets meer hadden laten zien dan een teaser van hun cooler; leuk h oor, maar inhoudelijk zegt het niets. Hopelijk brengen ze wat concurrentie op een iets lager prijspunt, maar ik heb er een heel hard hoofd in dat de RTX 3080 op dit prijspunt serieuze concurrentie gaat krijgen. Kortom, als je een kaart zoekt in dit segment, of je nu van een 10-serie of 20-serie afkomt (of nog ouder), de stap vooruit in prestaties is gewoon groot. We zijn (terecht kritisch) op Nvidia als ze gekke dingen roepen waar we weinig aan hebben, maar als ze hun belofte waarmaken dat ze een hele grote stap zetten in één generatie geven we ze er ook de complimenten voor: dit is dé nieuwe koning:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Benchmark Overzicht – 4K Gaming











Benchmark Overzicht – 1440p Gaming












Benchmark Overzicht – 1080p Gaming











Benchmark Overzicht – Competitive Gaming





Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.