Nvidia GeForce RTX 3080 Ti Review


Ik ga jullie het geneuzel besparen over hoe lastig het is om momenteel een videokaart te kopen. Dat weten we allemaal inmiddels wel. En, net als jullie hebben wij heus wel een mening over het lanceren van méér high-end kaarten terwijl de markt keihard roept om wat betaalbare oplossingen.

De realiteit is echter dat hoe hard we ook roepen het geen zin heeft. Laten we daarom ook maar gewoon zo snel en efficient mogelijk kijken naar wat de nieuwe Nvidia GeForce RTX 3080 Ti te bieden heeft. Deze kaart kent een adviesprijs van 1200 dollar. Ahem. Laten we zeggen dat ik er één ga weggeven als we voor het einde van het jaar RTX 3080 Ti’s goed verkrijgbaar zien voor dat bedrag.

Liever een video? Click dan hieronder. Liever een oer Hollandse samenvatting? Scroll dan verder.


De nieuwe Magic Card


Gezien de RTX 3080 Ti voortborduurt op reeds bestaande chips brengt hij geen enorme veranderingen met zich mee. Alles wat je al kent van de RTX kaarten an sich, en zeker de RTX 3080 en 3090, zijn hier ook gewoon van toepassing. Denk aan Ray Tracing, DLSS, NVENC, et cetera. Het enige echte verschil is de core-count, en de hoeveelheid geheugen. Dat maakt de RTX 3080 Ti eigenlijk een soort net-geen 3090 met de helft geheugen. Easy.


De kaart zelf is echter gewoon een RTX 3080 met twee extra letters erop. Niks mis mee, Founders Editions zijn prachtige kaarten met gewoon prima thermals; niet te heet, niet te luid. Er komen efficientere modellen aan, maar dis is dik prima. En, aantrekkelijk voor de niet-RGB liefhebber.
Je gebruikt de nieuwe 12-pin connector (al dan niet via 2x 8-pin adapter) om hem van stroom te voorzien, en je krijgt drie displayports en één HDMI 2.1 poort achterop.Performance


Waar gaat het om? Right. Games. We hertesten o.a. de RTX 2080 Ti, 3080, 3090 en vanuit amd de RX 6900 XT:Waar komt dat op neer? Zoals de specs doen vermoeden is de RTX 3080 Ti zo’n 9-11% sneller dan de RTX 3080, en maar een paar procent achter de (let op, snelle MSI variant) RTX 3090. Praktisch is het dus eigenlijk een 3090 voor gamers die meer dan 12 GB VRAM voorlopig zeker niet nodig hebben. De keerzijde is dat de RTX 3080 normaliter flink meer dan 9-11% goedkoper moet zijn, en dus de betere deal is, zeker gezien je met een 3080 ook gewoon goed kan gamen op 4K. Maar, als je het kan missen heeft de RTX 3080 Ti een mooie performance boost in huis. Nvidia zelf richt zich op RTX 2080 eigenaren, en was het niet voor de huidige ellende was dat een logische upgrade geweest


Vergelijken met de RX 6900 XT is wat lastiger. De RTX 3080 Ti is net wat sneller, maar het echte verschil zit natuurlijk in RTX en DLSS. AMD heeft hun DLSS alternatief weliswaar aangekondigd voor later deze maand, maar het zal vermoedelijk even duren voordat we daar echt een brede support voor zien en DLSS heeft inmiddels een aardig rijtje games die het ondersteunen. Ga je met Cyberpunk of Control aan de slag, of de aanstaande Battlefield 6 ongetwijfeld ook, dan maakt DLSS gamen op 4K echt een flinke slag beter. De vraag natuurlijk hoe lang Nvidia die dominatie houdt, maar vooralsnog is hij er.

4K is ook het sleutelwoord achter de RTX 3080 Ti echter, want op 1080p is het duidelijk overkill en ook op 1440p vraag je je af of hij het geld waard is. Iets mindere goden doen het daar tenslotte ook al heel goed.Overige zaken


Stroomverbruik valt in lijn met de verwachtingen, dat loopt syncrhoon met de prestaties van o.a. de RTX 3080. En ook de thermals zijn prima, al willen we wel aanhalen dat enkele custom kaarten die inmiddels zijn gearriveerd wel efficienter zijn.
De kloksnelheden suggereren dat daar nog iets te winnen valt, dat gaan we ontdekken met aanstaande (hurr) custom kaarten.


Conclusie


GPUs reviewen momenteel is gewoon goed ku.. knudde. Het is jammer voor jullie, voor ons, en de fabrikanten, want wat wij hier zien zijn gewoon verdomd mooie producten. De RTX 3080 Ti is een beest van een videokaart, met dikke prestaties zelfs op hoge resoluties, en ware het niet voor de huidige markt dan waren redelijk vermogende gamers, 1200 dollar blijft geld, best blij geworden. Maar, de huidige wereld verpest dat hele gevoel en laat gewoon een stuk leegte achter.

Of en wanneer MSRPs en normale beschikbaarheid weer een realiteit gaat zijn weet ik niet. Ooit wellicht, maar op korte termijn lijkt dit niet veel meer te worden dan een product om over te kwijlen, en een product waar een paar scalpers en zelfs retailers flink aan zullen verdienen ten koste van de “normale” gamer. Hopelijk weet een handje vol van jullie deze kaart te scoren, of hopelijk biedt deze informatie op de lange termijn nog een keertje meerwaarde. Meer woorden en tijd ga ik er nu niet aan vuil maken, als je nog vragen hebt por dan gerust op onze Discord server.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.