NVIDIA kondigt de RTX 4080 en RTX 4090 aan


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van NVIDIA

NVIDIA heeft vandaag de GeForce RTX® 40-serie GPU’s onthuld, ontworpen om revolutionaire prestaties te leveren voor gamers en makers, geleid door zijn nieuwe vlaggenschip, de RTX 4090 GPU, met tot 4x de prestaties van zijn voorganger.

‘S Werelds eerste GPU’s op basis van de nieuwe NVIDIA® Ada Lovelace-architectuur, de RTX 40-serie levert enorme generatiesprongen in prestaties en efficiëntie, en vertegenwoordigt een nieuw tijdperk van realtime raytracing en neurale weergave, waarbij AI wordt gebruikt om pixels te genereren.

DLSS 3 genereert volledige frames voor snellere gameplay
Huang kondigde ook NVIDIA DLSS 3 aan – de volgende revolutie in de Deep Learning Super Sampling neurale grafische technologie van het bedrijf voor games en creatieve apps. De AI-aangedreven technologie kan hele frames genereren voor een enorm snellere gameplay. Het kan CPU-prestatiebeperkingen in games overwinnen door de GPU volledige frames onafhankelijk te laten genereren.

De technologie komt naar ’s werelds meest populaire game-engines, zoals Unity en Unreal Engine, en heeft ondersteuning gekregen van veel van ’s werelds toonaangevende game-ontwikkelaars, met binnenkort meer dan 35 games en apps.

Nieuwe Ray-Tracing-technologie voor nog meer meeslepende games
Decennialang werd het weergeven van raytraced-scènes met fysiek correcte verlichting in realtime beschouwd als de heilige graal van grafische afbeeldingen. Tegelijkertijd is de geometrische complexiteit van omgevingen en objecten blijven toenemen, aangezien 3D-games en grafische afbeeldingen ernaar streven de meest nauwkeurige representaties van de echte wereld te bieden.

Het bereiken van fysiek nauwkeurige grafische afbeeldingen vereist enorme rekenkracht. Moderne ray-traced-games zoals Cyberpunk 2077 voeren meer dan 600 ray-tracing-berekeningen uit voor elke pixel om de belichting te bepalen – een 16x meer dan de eerste ray-traced-games die vier jaar geleden werden geïntroduceerd.

De nieuwe RT-kernen van de derde generatie zijn verbeterd om 2x snellere straal-driehoek-intersectietests te leveren en bevatten twee belangrijke nieuwe hardware-eenheden. Een Opacity Micromap Engine versnelt raytracing van alfa-testgeometrie met een factor 2x, en een Micro-Mesh Engine genereert on-the-fly micromeshes om extra geometrie te genereren. De Micro-Mesh Engine biedt de voordelen van verhoogde geometrische complexiteit zonder de traditionele prestatie- en opslagkosten van complexe geometrieën.

De GeForce RTX 4090 en 4080: de nieuwe ultieme GPU’s
De RTX 4090 is ’s werelds snelste gaming-GPU met verbluffend vermogen, akoestiek en temperatuurkenmerken. In full ray-traced games is de RTX 4090 met DLSS 3 tot 4x sneller in vergelijking met de RTX 3090 Ti van de vorige generatie met DLSS 2. Hij is ook tot 2x sneller in hedendaagse games met hetzelfde energieverbruik van 450 W. Het beschikt over 76 miljard transistors, 16.384 CUDA®-cores en 24 GB supersnel Micron GDDR6X-geheugen en levert consistent meer dan 100 frames per seconde bij gaming met 4K-resolutie. De RTX 4090 is vanaf woensdag 12 oktober beschikbaar vanaf €1959.

Het bedrijf kondigde ook de RTX 4080 aan, die in twee configuraties wordt gelanceerd. De RTX 4080 16GB heeft 9.728 CUDA-cores en 16GB high-speed Micron GDDR6X-geheugen, en is met DLSS 3 2x zo snel in hedendaagse games als de GeForce RTX 3080 Ti en krachtiger dan de GeForce RTX 3090 Ti bij een lager vermogen. De RTX 4080 12GB heeft 7.680 CUDA-cores en 12GB Micron GDDR6X-geheugen, en is met DLSS 3 sneller dan de RTX 3090 Ti, de vlaggenschip-GPU van de vorige generatie.

Beide RTX 4080-configuraties zijn beschikbaar in november, met prijzen vanaf respectievelijk €1469 en €1099.

Waar te kopen
De GeForce RTX 4090 en 4080 GPU’s zullen beschikbaar zijn als aangepaste kaarten, inclusief standaard geklokte en in de fabriek overgeklokte modellen, van topaanbieders van invoegkaarten zoals ASUS, Colourful, Gainward, Galaxy, GIGABYTE, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY en Zotac.

De RTX 4090 en RTX 4080 (16 GB) worden ook rechtstreeks door NVIDIA geproduceerd in beperkte Founders Editions voor fans die het NVIDIA-in-house ontwerp willen.Bronnen: xxx

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.