Nvidia Shield Experience Deel 2

Games, Games en nog meer Games!


In deel 1 hebben we onze Nvidia Shield uitgepakt en hadden we het over de media streaming capaciteiten van de Nvidia Shield. Best indrukwekkend enzo, maar vandaag gaan we kijken naar de reden dat we ECHT enthousiast over de Shield zijn geworden: Gamen!

Mocht je die inleiding hebben gemist, die vindt je hier. Vandaag gaan we meteen aan de bak met games.

Veel games standaard


Dat Nvidia de Shield op gamers richtte wisten we natuurlijk al, en echt als een verrassing kwam het niet dat het startscherm meteen al de nodige game tips onze richting op knalt. Vanaf het eerste moment wordt je een beetje warm gemaakt met een combinatie van tal van free to play games (denk aan Fortnite), games die Nvidia gratis aanbiedt via GeForce Now (zoals Tomb Raider, Street Fighter nogwat), en de mogelijkheid om een aantal games te spelen die jij zelf al hebt aangeschaft (of wil aanschaffen). Maar goed, er is dus direct genoeg te spelen zonder dat je kosten hoeft te maken.




Met slechts 16GB aan opslag streamt Nvidia de games direct via het internet. Om die reden is een goede, bedrade internetverbinding dan ook een echte must voor alle games die ook maar enigszins snelheid erin hebben zitten (Civilization fans? WiFi is fine guys).

Enfin, de eerste ervaring is dan eigenlijk ook een beetje een inkoppertje. Er is geen sprake van een installatie voorbij wat basale bestanden, dus de eerste keer duurt het enkele tellen tot tientallen secondes voordat de game start. Dat maakt het een frustratie vrije ervaring om verschillende games te proberen en weg te leggen als je het niets vindt.


Beetje meppen, altijd leuk.

Wait, Battle.net?


Toen viel onze oog op de “Battle.net” app van Blizzard, waar overigens best komisch bij staat “Requires Battle.net to play”. Blijkt er gewoon een Battle.net client in te zitten. Log in, en net als op je PC kan je de games kan spelen die jij hebt gekocht. Wederom: zonder installatie, even paar tellen wachten de eerste keer en gaan. Woop, beetje Diablo 3, Overwatch en Call of Duty dan maar!




Alhoewel, eerst even de Corsair Lapboard erbij gepakt, want een toetsenbord en muis combinatie is wel echt een must voor sommige games (Zoals Diablo) of gewenst (uh, voor mij eigenlijk elke game). Echt heel relaxed dat je de draadloze USB dongle van o.a. de Corsair K63 Wireless en Dark Core RGB muis gewoon in de Shield kan prikken en alles werkt zonder morren.


De games zelf lopen lekker soepel. Niet vreemd gezien de Shield enkel hoeft te decoderen, maar toch een compliment waardig en belangrijke opmerking voor iedereen die zich zorgen maakt over de visuele presentatie. Toch valt op dat in FPS games, zeker multiplayer online, de extra vertraging vanwege het streamen het competitive element wel wegneemt.

Hoewel we met onze glas verbinding normaliter tussen de 5 en 10 ms naar een gemiddelde game server ping hebben zien we die via de Nvidia servers op slechts ca 25-30 uitkomen, best netjes. Daarbij komen we echter op eenzelfde vertraging tussen Nvidia en onszelf, een paar milliseconde voor de input, en nog een paar voor de output. Laat het bij elkaar grofweg 100ms zijn, echt niet gek.

Op dat moment spreken we weliswaar van een prima ervaring voor iets als Diablo 3 of Tomb Raider, een mooi voorbeeld waarbij het schieten ook gewoon goed voelt, maar bijvoorbeeld Call of Duty 4 Blackout streamen op je Shield moet je echt niet willen. In zo’n razendsnelle game waar elke milliseconde telt kan je gewoon niet concurreren met die extra stappen ertussen. Overwatch kom je iets makkelijker mee weg, zeker als je het louter als casual potje ziet, maar ook dat is inherent een PvP game waarbij alle beetjes helpen, en ook daar pakken we toch liever de ‘echte’ PC.

Enfin, misschien maar beter ook, anders zou Nvidia geen GPU’s voor zelfbouw meer kunnen verkopen I guess.


Wel tof Blackout op de TV, tenzij je echt wilt winnen dan.

Steam Stream All The Things


Ook Steam heeft zijn eigen app binnen de Shield omgeving, en die is nog een flink stuk chiquer ook. Niet alleen is er een vergelijkbare Big Picture mode met het overzicht van jouw apps, de optie om ze aan te schaffen etcetera, maar je hebt ook veel meer settings om zaken als je keyboard, muis en controllers aan te passen.



Ook hier geldt: in de basis kan je direct van Steam streamen, niet zoals de Steam Link waar je PC aan moet staan. Je moet de game enkel op Steam bezitten. En ook hier geldt: praktisch geen wachttijd bij het starten van je games.

Rocket league werkt ook lekker. Een redelijk snelle game, en je merkt zeker wel wat verschil met een directe install op je PC, maar met een klein beetje ruimte voor anticipatie is het een goed voorbeeld van een vlotte game die wel lekker te streamen valt.


But wait, there is more!


Eerlijk is eerlijk, met zowel Battle.net als Steam support, plus praktisch elk relevant Uplay spel, was ik eigenlijk al verkocht. Toch moeten we het ook even over de local-streaming optie van Nvidia zelf hebben. Met hun GameStream feature kan je namelijk tig verschillende games (platform onafhankelijk) van je Game PC naar je Shield streamen.


GeForce Experience in, GameStream aan, en gaan. Hier vindt je overigens een mooie compatibility lijst. Hou er rekening mee dat games die er niet op staan best kunnen werken, dit is enkel hun ’tried en tested’ lijstje: https://www.nvidia.com/en-us/shield/games/

Met tal van games direct al cloud-stream-baar vraag ik mij af in hoeverre er veel noodzaak is voor local streaming. In theorie? Ik vermoed dat het voor sommige games wat beter zal werken. Zo geeft de Steam app op de Shield bij een paar games bijvoorbeeld aan dat het ‘mogelijk niet goed werkt’. Het vreemde is: vooralsnog werkt alles gewoon goed, dus kan ik lastig zeggen dat iets anders ‘beter’ werkt.

GameStream verhelpt wel een klein stukje latency, de verbinding Shield-PC is natuurlijk wat sneller. Het probleem is echter dat voor sommige games elke vertraging gewoon ongewenst is, en dat je zelfs met deze kortere link nog altijd jezelf in een lastigere situatie zet als je echt op hoog niveau competitive shooters wilt spelen. Het kortere lijntje maakt Blackout bijvoorbeeld nog altijd niet echt interessant, terwijl het bij medium-snelle games zoals Rocket League of Diablo de cloud-stream lag eigenlijk al beperkt genoeg was. Enfin, het is fijn de extra optie te hebben, laten we ook niet vergeten dat je met cloud diensten altijd het risico hebt dat ze extern iets veranderen.


Afsluitend


Eerlijk is eerlijk, en ik zei het vorig stukje al, ik ben echt heel erg onder de indruk van dit ding ondanks dat de Shield al tig keer de hemel in geprezen is en de verwachtingen hoog waren. Het lijkt maar een simpel klein zwart doosje, maar het is een toffe alle-media-streamer, en een nog veel toffere game slash game-stream console. Met support voor Steam, Battle.net, Uplay en tig andere PC games, een collectie gratis games via GeForce Now, en de optie om via je eigen Nvidia powered Game PC de nodige games te livestreamen naar je TV zien we dat de Shield zijn do-it-all reputatie eenvoudig verdient. Laten we ook niet vergeten dat de Shield in de basis op Android draait en je dus ook het mega Android game assortiment er op kan spelen. HEt totale aanbod zo alles bij elkaar is echt enorm. Belangrijker nog is dat wat hij doet ook goed doet: soepele framerates, minimale wachttijden, so far so friggin’ happy.

Als hardware man wordt ik zelf vooral erg blij van de compatibiliteit met andere apparatuur via de USB poorten. De controller van de Shield zelf leuk om mee te spelen, maar in mijn optiek als fanatieke PC Gamer is het nog veel fijner is dat hij praktisch andere randapparatuur even makkelijk slikt. Draadloos toetsenbord en muis in de huiskamer? Geen enkel probleem, alles wat we er in prikte werkte gewoon zonder morren. Daarmee heb je bijna een alles-kunnende dikke Game PC in de huiskamer erbij voor een fractie van het geld. Ook kan het best een leuke besparing zijn, want zowel PC, PS4 als Xbox controllers (althans die wij konden testen) zijn ook compatible.

Wacht, -bijna- alles-kunnende? Jep, want ongetwijfeld dat er een aantal games zullen zijn die linksom of rechtsom niet (goed) ondersteund worden. Er wordt hier en daar voorzichtig voor gewaarschuwd in elk geval. Vooralsnog speelt alles wat we willen spelen soepel en hoor je ons niet klagen, maar we willen de kanttekening plaatsen. Eigenlijk is er echter maar één echt vlak waarop game-streaming vooralsnog onze geliefde Game PC niet lijkt te kunnen overwinnen, en dat zijn de echt snelle competitieve shooters. De ‘lag’ is opvallend laag of je nu cloud- of local-streamt, slechte internetverbindingen daargelaten uiteraard, maar er zijn gewoon een aantal snelle games waarin elke vorm van vertraging gewoon ongewenst is.

Maar goed, als dat het enige is waar we over willen zeuren op al die lofzang? Het is dat we onze ‘best of 2018’ awards al achter de rug hebben: dit is een blijvertje ondanks dat hij al even mee gaat.

Nogmaals, vergeet niet dat Nvidia momenteel een promo heeft lopen met hun Shield. 189 euro voor de kit die wij gebruiken in plaats van de gebruikelijke 229. Geen slechte deal voor wat last minute kerstvakantie vermaak. Laat ook even weten als je dit soort content nuttig vindt, dan doen we het vaker in plaats van louter reviews.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.