Nvidia Shield TV (2019) Review


Eind 2018 reviewde ik de Shield TV (Pro) die Nvidia in 2017 uit bracht. Mijn conclusie was volgens mij simpel en helder: Nvidia had niet alleen de beste, meest complete TV Streaming Box in handen, maar ze scoorden ook nog flink bonus punten met de game opties. Android Games spelen, tal van games cloud-streamen via GeForce Now, plus in-home streaming vanaf je GeForce powered Game PC. Dat plus uiteraard de hele Android TV app collectie, dus Netflix, Prime, Disney+, YouTube en 100 andere ‘streaming’ platformen in één kastje. Spotgoedkoop was hij niet, maar in de wereld van ‘premium’ streamers viel de prijs niet uit de toon terwijl de featureset niets van de rest heel liet.

Viel er nog wat te verbeteren? Kennelijk wel, want er is een refresh! Een nieuwe vorm, een snellere CPU, een nieuwe remote, AI Upscaling naar 4K content en support voor Dolby Atmos zijn nieuw. De positie als ‘dé media streamer’ staat niet echt onder druk, dus als je vooral benieuwd bent of deze nog steeds bovenaan je lijstje mag staan als je een media streamer zoekt hoef je eigenlijk niet verder te lezen. We richten ons vooral op de elementen die nieuw zijn, en proberen de lastigere vraag te beantwoorden: is hij ook de upgrade waard?


Het Design


Net als vorige iteratie komt de Shield TV in twee varianten, de standaard en Pro versie. De standaard versie heeft een complete design overhaul gekregen, en dat is echt een flinke stap in de goede richting. Een kleine cylinder, formaat kleine zaklamp van een tientje, en daarmee vooral een stuk makkelijker te verbergen dan de voorganger. Niet té goed verbergen trouwens, want te veel staal kan het signaal naar de remote wel degelijk beïnvloeden. Bouwkwaliteit is top, afwerking is chic, maar je ziet er vermoedelijke uiteindelijk toch niets van.


Ethernet en stroomaansluiting aan één kant, HDMI en micro-SD aan de andere kant. En daar komen we bij de voornaamste zwakte van deze standaard versie ten opzichte van de Pro: die heeft namelijk twee USB poorten. De Pro heeft ook iets meer geheugen, al heb ik daar nog niets van gemerkt. Toch is de positie van de Pro als betere optie voor de fanatiekere gamer (meer kunnen aansluiten) wel duidelijk. Maar voor de incidentele gamer? De kleinere vorm is toch wel lekker. Let op dat je voor Twitch streamen of Plex server functionaliteit wel de Pro nodig hebt, maar dat dat sowieso al kan met een media ‘player’ is al heel wat.



Nieuwe Afstandsbediening


Een grotere verbetering is de nieuwe afstandsbediening. Niet langer plat maar in en driehoek gevormd zodat je hem niet telkens tussen de kussens kwijt bent en rechtop tafel kan zetten. Er zit ook een lekkere hoeveelheid gewicht in, hij voelt echt een stuk beter dan de voorganger in gebruik.


De knoppen zijn backlit, dus ook de bediening in het donker is een stuk beter. En fysieke volume knoppen: simpele dingen werken.

Nieuwe Processor – AI Upscaling


Nvidia’s nieuwe Tegra X1+ processor moet een stuk sneller zijn dan de voorganger, maar dat verschil is niet direct merkbaar bij normaal gebruik. Menu navigatie, opstarten van apps en dergelijke voelt niet merkbaar anders op de 2017 Shield Pro dan op de 2019 Shield. Geen argument om te upgraden dus, maar ergens ook te verwachten: de originele Shield voelde al prima rap en was al prima in staat om met 4K HDR content overweg te kunnen.


Met de nieuwe chip komt echter ook een nieuwe techniek, en die is wel interessant: AI Upscaling. Gezien Nvidia een giga hoeveelheid inkomsten uit hun AI Development haalt en op AI focust met hun GeForce kaarten (DLSS) is de stap naar ‘meer AI’ in hun Shield niet meer dan logisch, en is het niet gek dat Nvidia er ook echt op hamert. Niet alleen zit deze nieuwe upscaling tech in het menu, er zit ook een demo mode in, een optie om side-by-side content te vergelijken met/zonder deze optie. Je kan discussieren over hoeveel ‘AI’ is en in hoeverre het gewoon een slimme, snelle sharpening filter is (of eigenlijk een sharpening filter getraind door heel veel materiaal te bestuderen i guess), het resultaat is in de meeste gevallen gewoon heel positief. 1080p en vooral 720p content komt wel degelijk wat beter tot zijn recht op een 4K scherm, helemaal als je al verwend bent met een beetje chic OLED scherm en 4K HDR content. Side by side ziet een 1080p origineel er dan toch vaak net wat te zacht uit.



Klik hier en hier voor een vergroting. Dan is het effect duidelijk.

Helaas zitten er ook wat beperkingen aan. Zo werkt AI upscaling niet bij 60 FPS content en niet bij sub-720p content. Dat laatste lig ik niet wakker van, we mogen vandaag de dag wel wat chiquers verwachten dan DVD kwaliteit nietwaar? 60 FPS content komt echter vaker voor, en beloftes over een mogelijke software update kopen we niet gek veel voor. Maar tegelijkertijd: zelfs de ‘enhanced upscaling’ (één stap onder AI) die daar wel werkt doet al meer dan welke andere media player dan ook. Hetzelfde gaat op voor wat andere kleine dingetjes, zo lijkt HDR content in de YouTube app niet als HDR content te werken (Netflix en Amazon Prime content wel natuurlijk). Nu is HDR in YouTube zeldzaam, en andere players doen het naar mijn weten ook niet, maar laten we de engineers van Nvidia niet helemaal op hun gat rusten.

Hoe zat het al weer met de oude?


De verschillen terzijde, de meeste zaken werken net als bij de voorganger. Je hebt je bekende Android TV OS waar je uit de verschillende applicaties kiest wat je wilt doen. Netflix, Amazon Prime, Disney+, YouTube, alle grote content apps zitten erin. Ook Nederlandse applicaties zoals NL Ziet zitten erbij. Uiteraard heb je wel die abonnementen nodig, die krijg je niet bij de aanschafsprijs.



Daarbij blijft ook gaming dus een ding, met de optie om tal van (gratis of betaalde) Android games te downloaden, je kan je PC games streamen, en je kan nog altijd tal van games (vooralsnog gratis) spelen via GeForce now. De laatste twee vormen hebben nog altijd wat kanttekeningen. Vanaf je PC streamen werkt goed, zeker als je je Shield bedraad aan je netwerk hangt, maar alle games waar elke milliseconde telt (competitive online games) heb je gewoon een duidelijk nadeel. Iets als The Witcher 3 is prima te doen, maar Call of Duty is… just don’t. Ook fijn is dat je gewoon je eigen Steam en Battle.net library kan gebruiken, je hoeft de games dus niet meermaals te kopen, of loop je risico als Nvidia de plug uit GeForce Now zou trekken.



GeForce Now is hetzelfde verhaal als local streaming, maar dan versterkt omdat de games vanaf de servers van Nvidia komen. Veelal goed speelbaar, maar het liefst blijf je bij games waarbij elke milliseconde niet telt. De oudere Tomb Raider is bijvoorbeeld nog prima te doen, maar daar merk je het al een beetje. Beter blijf je bij rustigere games. GeForce now kwam overigens net uit beta toen ik de laatste woorden van deze review tikte, dus binnenkort gaan we het daar even los over hebben.


Conclusie


Het uitgangspunt van Nvidia was makkelijk: maak de beste koop nog wat beter. Maar een gebrek aan concurrentie leidt vaker dan niet tot matige vooruitgang. Goed nieuws echter, de stappen voorwaarts zijn meer dan genoeg om dit een waardige refresh te noemen. De vorm is een goede stap voor iedereen die primair een media -speler- zoekt, de nieuwe remote is veel beter en AI Upscaling is in sommige (maar niet alle) content een duidelijke winst voor 4K beeld eigenaren met veel sub-4K content. Dit is gewoon een stuk beter dan de vorige.

Moet je upgraden als je al een 2017 Shield hebt? De remote komt kennelijk ook los te koop, en de betere vorm is vermoedelijk de moeite niet als je je huidige al een plekje hebt gegeven. Dan komen we bij het upscaling verhaal. Hoewel wel overtuigend als een feature die je aan zal zetten en aan laat met een in de regel wat fijnere beeldkwaliteit dan voorheen, moeten wij hier toegeven dat we er eigenlijk niet gevoelig genoeg zijn om onze 2017 Shield Pro aan de kant te schuiven, en dan gebruiken wij de extra USB poorten van de Pro niet meer dan incidenteel. Wij kijken echter vooral naar onze betaalde Netflix, Amazon Prime en Disney+ abonnementen, praktisch alle content is daar 4K en upscaling doet dan niets. Kijk jij heel veel 720p en 1080p 24p of 30p content, dan tja, misschien wel, tenzij je juist weer heel erg geniet van de ‘originele’ kwaliteit.

Voor nieuwe kopers van een media player slash bonus game console? De vorige Shield was eigenlijk al de go-to keuze als je iets zoekt wat alles speelt, soepel werkt en veel extra’s biedt. En de nieuwe is beter, simpel.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.