NVIDIA stopt met mobiele Max-Q en Max-P naamgeving


Recent heeft NVIDIA met Notebookcheck gedeeld dat het zal stoppen met de aparte Max-Q en Max-P naamgeving voor mobiele videokaarten, respectievelijk stonden deze afkortingen voor maximale efficiëntie en maximale performance. Het verschil tussen deze kaarten was vooral de kloksnelheid, en daarbij ook het vermogen. Zo gebruikt de zuinige variant van de RTX 3080 een stuk minder dan de performance versie van de RTX 3060, wat zou betekenen dat deze laatste krachtiger in de praktijk zou kunnen zijn.

Dit zal betekenen dat de fabrikanten van verschillende laptops zelf kunnen kiezen welk vermogen de videokaarten tot hun beschikking zullen hebben, zonder daar een aparte naamgeving aan te hangen. Functies zoals Dynamic Boost 2.0 waren voorheen enkel voor specifieke varianten verkrijgbaar, waar OEM’s er nu voor kunnen kiezen om de snelheid en daarmee het vermogen iets op te schroeven om zo ook deze features te kunnen ondersteunen.

Wat dit zal gaan betekenen voor toekomstige kopers is nog niet helemaal duidelijk gemaakt. Vanaf nu zal het lastiger zijn om de verschillende mobiele GPU’s van elkaar te onderscheiden omdat de specificaties onderling wel zullen verschillen, maar dit niet eenvoudig uit de omschrijving af te lezen valt. De eerste laptops met NVIDIA’s RTX 30-serie mobiele videokaarten komen binnenkort verkrijgbaar.Bronnen: Notebookcheck

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.