NZXT H500 review


Mocht je het leuk vinden, en is je Engels een beetje ok? Mrs Foritain en ikzelf zijn tegenwoordig ook video reviews aan het maken, onder andere van deze NZXT H500. Klik de YouTube video bovenaan deze pagina, daarin vertelt Nada (Mrs Foritain) alles wat je moet weten over de NZXT H500, en laat ons zeker even weten wat je ervan vindt! ?

Voor de liefhebber ook nog wat ouderwets zwart op wit ? over deze charmante opvolger van de NZXT S340, jarenlang de populairste 70 a 80 euro case. De H500 staat dus voor de pittige taak om even de populairste behuizing van 2018 te worden. No pressure.

H500 en H500i


Voor we beginnen even een korte toelichting op het verschil tussen de H500 en de H500i, waar we overigens een tijd geleden al een review over schreven. Wat de behuizing zelf betreft zijn er geen verschillen. Kwalitatief en dergelijke zijn het dezelfde cases, enkel in de extra toevoegingen zit het verschil. De H500i versie heeft namelijk een slimme fan- en addressable RGB controller toegevoegd gekregen, plus twee NZXT Hue+ addressable RGB strips, a 30 euro meerprijs.

Laten we duidelijk zijn: er is geen eenzijdig antwoord welke versie beter is. Er valt zeker wat af te dingen op de i versie, gezien de controller drie fans aan kan sturen (vier fans in je H500 is niet uitgesloten), en je hebt ook slechts een enkel RGB kanaal erop zitten. Oftewel je kan daarmee de twee strips aansturen en er nog wat strips bijhangen, maar als je ook de Aer fans van NZXT wilt gebruiken heb je alsnog de Hue+ controller nodig, die biedt ook twee kanalen. Daarbij werkt de automatische tuning van je ventilatoren simpelweg niet goed genoeg. Het was zeker geen pijnloze launch voor de controller zelf.

Aan de andere kant, 30 euro is echt niet veel geld voor een fan controller plus RGB controller wanneer je weet dat je genoegen gaat nemen met drie ventilatoren (of één op andere wijze aan gaat sturen) en wanneer je nu al weet dat je wel de RGB strips wil, maar niet de prijzige extra RGB fans. In dat geval is de i upgrade alleen voor de led strips al de moeite en dat kunnen we gewoon geen slechte deal noemen. Zeker omdat de Hue+ strips met software features best leuk zijn.

De buitenkant


Gezien de populariteit van zijn voorganger is het niet vreemd dat de H500 in de basis weinig afwijkt van zijn voorganger, of eigenlijk die sterkste elementen nog wat aandikt. Zo is de buitenkant nog net wat strakker dan voorheen. Belangrijker: keurige kwaliteit voor dit geld, en keurig afgewerkt. Het is allemaal niet -je-van-het natuurlijk, want daarvoor ben je al snel het dubbele kwijt, maar voor dit geld?








Vooral de glas upgrade is fijn, want het is toch echt tijd om acryl gedag te zeggen voor de meeste vensters. Glas is mooier, blijft mooier, en maakt makkelijker schoon. Twee dingen vallen op, zo lijkt de lucht intake enkel langs de rechter kant plaats te vinden, en liefhebbers van veel USB poorten voorop zullen teleurgesteld opmerken dat de S340 Elite meer USB opties had dan de twee poortjes op de H500.

De binnenkant


Kudos voor het venster-montage systeem van NZXT, want het systeem met enkele schroef en een handig inzet maakt het leven echt een stukje makkelijker. Geen gedonder met een glasplaat lastig op zijn plaats houden terwijl de rubberen tussenstukjes weer op de grond vallen. Nop, gewoon één schroef, geen gedoe, fijn.



Zonder panelen voel je wel dat de NZXT H500 geen echte high-end case is, veel gewicht heeft het chassis zelf niet, al vinden we dat niet per sé een bezwaar. Net als de S340 is ook de H500 voorzien van twee 120mm fans, standaard in outtake configuratie, en verder doet het binnenwerk ons natuurlijk even goed aan de voorganger en nieuwe H-serie denken. Balk om je kabels achter te verbergen, ruimte voor waterkoeling voorin (zij het dat je waterkoeling nu eerst in een bracket schroeft, de voorkant van de case komt namelijk niet langer los), en de SSD’s liggen weer op de PSU shroud waar we hetzelfde gaatjes patroon als op de H700i aantreffen. Het is allemaal herkenbaar, maar wel weer net even wat beter op elkaar afgestemd vanuit een design point of view; weer wat strakker dan vroeger.





Achterop is een soort combinatie van S340 Elite en H700i te zien. We zien wat van de recente slimmigheidjes zoals kabelgootjes en klittenband strips, maar we zien ook dat het chassis wel wat eenvoudiger is dan bijvoorbeeld de (flink duurdere) H700i. Hoewel de kabelgootjes leuk zijn voor standaard PSU cables lopen we met stevige extension cables helaas in de knoei, die moeten we maar op de ouderwetse manier gewoon tegen het achterkantje aan drukken. Extreem groot is de ruimte niet, maar voor beide builds was het ruim voldoende.


De HDD cage is wel weer duidelijk een nakomertje. Er passen twee HDDs in, maar het is gewoon een eenvoudige cage waar je schijven zonder demping in schroeft. Dit was bij de S340 ook al het geval, en daar is dus geen extra aandacht aan geschonken, en dat is jammer.

Features en Specs


Features en specs van de NZXT site (hun woorden):

Compact Mid-Tower Case with Tempered Glass

The H500 showcases the signature design of the NZXT H Series cases. The elegant all-steel construction includes the iconic cable management system to streamline building and upgrading your system. You can easily build a powerful system with plenty of options for storage and cooling. The H500 includes two Aer F* fans and a seamless tempered glass side panel.

– Premium, all-steel construction with the sleek H Series design; available in four color combinations

– Tempered glass panel showcases your build with crisp clarity

– System installation and expansion made easy with all-new cable management system

– Water-cooling installation simplified for both AIO and custom loop Dimensions
W: 210mm H: 435mm D: 428mm (without feet)
W: 210mm H: 460mm D: 428mm (with feet)

Material(s)
SECC Steel and Tempered Glass

Weight
7 kg

Motherboard Support
Mini-ITX, MicroATX, and ATX

I/O Ports
2 x USB 3.1 Gen 1
1 x Audio/Mic

Filters
Front right side panel, bottom front and PSU intake

Expansion Slots
7

Drive Bays
2.5”: 2+1
3.5”: 2+1

Radiator Support
Front: Up to 280mm
Rear: 120mm

Fan Support
Front: 2 x 120 / 2 x 140mm
Top: 1 x 120mm (1 Aer F120 Case Version included) / 1 x 140mm
Rear: 1 x 120mm (1 Aer F120 Case Version included)

Fan Specs
Aer F120 (Case Version)
Speed: 1200 + 200 RPM
Airflow: 50.42
CFM Noise: 28 dBA
Bearing: Rifle Bearing

Clearance
Cable Management: 19-23mm
GPU Clearance: Up to 381mm
CPU Cooler: Up to 165mm
Front Radiator: 60mm
Rear Radiator: 60mm
Reservoir & Pump: Up to 180mm (Along cable bar), Up to 86mm (Along bottom panel)

Warranty
2 Years

Model Number
CA-H500B-W1

EAN
5060301694068

UPC
815671013750

Onze build


Voor onze witte H500 gingen we voor het volgende lijstje:

– NZXT H500 Wit
– NZXT N7
– Intel Core i7-8700K
– Corsair Vengeance RGB PRO 32GB
– NZXT Kraken X52 (X62 past ook overigens)
– 2x NZXT Aer fans (aangestuurd door moederbord)
– ASUS ROG Strix GTX 1080
– Samsung 960 PRO 1TB
– NZXT E850

Ja, de nieuwe NZXT voeding zit erin, en daar komen we binnenkort op terug wat je er allemaal mee kan. Wel jammer dat je er achteraf wer niets van ziet I guess.




Zoals we de laatste jaren consequent bij NZXT zien is het inbouwen een eitje. Ruimte genoeg voor typische single-GPU gaming builds als dit, wat handige kabel gaten achterop plus een balk om het gros van de kabels direct uit het zicht te halen, en extreem veel werk heb je er niet meer aan.




Niet verkeerd toch?


Voor de liefhebber, dit was het resultaat met onze zwart-rode NZXT H500i build:




– NZXT H500i Zwart-Rood
– MSI X470 Gaming M8 AC
– AMD Ryzen 2700X
– GeIL Super Luce 32GB 3000MHz
– NZXT Kraken X52 (X62 past ook overigens)
– NZXT Hue+ controller + 3 NZXT Aer fans.
– MSI Radeon RX 580 Gaming X+
– Samsung 970 PRO 512GB
– Samsung 860 PRO 1TB
– Seasonic Focus Plus Gold 650W
– Gelid solutions Extension cables (rood)

Het grootste probleem dat wij met de H500i hadden had met USB 2.0 headers te maken. De NZXT N7 heeft gelukkig drie USB 2.0 headers dus dan is het geen probleem om de Kraken en de E850 aan te sluiten. Dat MSI moederbord had er echter twee, de i-versie van de case gebruikt er één voor de smart hub, plus de Kraken gebruikt er één, en omdat we ook Aer fans wilden gebruiken hadden we een Hue+ controller nodig die er ook één gebruikt. NZXT Internal USB hub kwam to the rescue, maar zo’n ding kost je 17-20 euro en dat vinden we op een 79-109 euro case een sterk nadeel. Met de N7 is dat geen punt omdat de Aer fans ook direct op het moederbord kunnen, maar als je voor een NZXT-zware build gaat check dan even het aantal USB 2.0 connectors. Of als NZXT nu gewoon twee RGB kanalen in de hub van de H500i bouwt, dan scheelt dat ook een controller aanschaf.

Prestaties


De geluidsproductie van een moderne case is geheel afhankelijk van wat je er zelf in zet. Wij kiezen hier onderdelen waarvan we weten dat ze stil zijn (en blijven), en dan is het ook geen wonder dat we hier vervolgens een stil systeem naast ons hebben staan. De stock ventilatoren is overigens ook niets mis mee, daar hebben we veelvuldig mee gewerkt en ook die zijn keurig (onhoorbaar) stil te houden, het voornaamste waar je stil bij moet staan is je HDD keuze, want zonder chique demping kan deze constructie een luide schijf gewoon niet temmen.

We hebben er expliciet voor gekozen om per case ‘passende’ builds te maken. Het nadeel is dat we dan geen vergelijking kunnen maken wat betreft koel- en geluidsproductie. Er zijn echter verschillende platformen die zich daar specifiek op richten, terwijl wij ons liever bezig houden met een echte build. Het houdt echter in dat eventuele informatie over temps en geluidsproductie niet gestandaardiseerd of genormaliseerd zou zijn, oftewel niet 100% eerlijk vergelijkbaar met andere cases. Toch zijn we positief verrast over de absolute temperaturen die we zagen nadat we 3D Mark Fire Strike een uur lang lieten stressen. Zo kwam de Ryzen 7 in de rode build nog niet eens de 50 graden voorbij, een peulenschil en reden om toch nog maar wat te overclocken, en waar de MSI Radeon RX 580 een bescheiden 7 graden temperatuur toename neerzette vergeleken met een open testbench was het verschil op de GTX 1080 en de Kraken X52 in deze H500 5 graden.

Leuk, 5 graden op de CPU en GPU erbij, maar wat houdt dat in? Dat zijn hele bescheiden toenames, zeker gezien het feit dat de H500 enkel een intake heeft aan de zijkant en helemaal gezien we de intake ook nog deels dicht zetten met een waterkoeler. Kortom, de case koelt beter dan je zou verwachten. Bottom line kunnen we nog duidelijker zijn: elke dikke build met één videokaart kan hier gewoon probleemloos in. Kortom: prima.

[anchor=g][/anchor]

RGB Showcase


Wat extra plaatjes voor de emotie, want daar moeten cases het toch van hebben.






Conclusie


De S340 was een prima case, zeker 4 jaar terug, maar het was echt tijd voor iets frissers en dat is precies wat de NZXT H500 ons brengt. Strak design, nette kwaliteit en uitstekende afwerking voor dit geld, en een lekker praktisch interieur. Het is wellicht geen mega revolutie, maar de nodige kleine details maken het bouwen en bezitten van een 2018-NZXT echt een stuk beter dan een 2014 model: fijnere paneelmontage, nog wat strakker kabelmanagement en we zeggen acryl nu echt permanent gedag. Daarbij komt hij standaard met twee fans, koelt hij keurig, meer dan goed genoeg voor zelfs een dikke i7 of Ryzen 7 build met RX Vega of GTX 1080 Ti videokaart, en is hij solide genoeg om stil te blijven. Ook de optie om hem in meerdere kleuren te kopen zal de populariteit ten goede komen.

Zorg wel voor stille 3.5” drives als je daarvoor gaat, want de demping daarvan is erg beperkt en het installeren ervan is toch een onnodig smetje op een verder uitstekende inbouw ervaring; dit doe je liever voordat je je voeding plaatst. Onnodig minpunt NZXT. Ook het feit dat we meer dan twee USB headers voorop zelf echt niet vervelend hadden gevonden willen we even opmerken, check even dat twee voor jou voldoende is. Daarbij dien je nog even stil te staan bij het feit dat de H500 echt gemaakt is voor gangbare builds met mainstream componenten. Custom water koeling wordt krap, en ook dikke sleeved cable kits lopen niet echt lekker in de aangewezen kabelgoten, al vinden we dat geen groot probleem gezien er nog ruimte genoeg is om ze ernaast te leggen, maar toch.

Paar kleine overwegingen dus, maar dat is bij elke case zo en er is niets dat wegneemt dat voor 80 euro dit een prachtige, complete, goed presterende case is. Als je een behuizing zoekt in die prijsklasse heeft de H500 simpelweg ijzersterke kaarten in handen met de H500, uiteraard in de veronderstelling dat dit ook je smaak is, maar de gezonde plusjes als materialen, afwerking, meer-kleur-opties, mogelijkheden en prestaties op dit prijspunt zijn uitzonderlijk sterk.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.