NZXT H510 en H510 Elite review


Eén van de populairste behuizingen van dit moment is de NZXT H500. En begrijpelijk, want het zijn strakke kastjes, er valt makkelijk in te bouwen, ze zijn kwalitatief netjes en ze kosten niet de hoofdprijs. NZXT geeft ze nu een refresh in de vorm van de H510, en maak je geen zorgen als je de H500 eigenlijk wel prima vond want de H510 verandert eigenlijk helemaal niet zo veel.

Sterker nog, ik zou de hele H510 update in één tweet kunnen samenvatten: “Kijk, de H500 heeft nu USB Type-C”, dus als je al bekend bent met die cases en je afvraagt of ze nog steeds super tof zijn: sure! Maar voor iedereen die nog niet bekend is met de H-series van NZXT doorlopen we de nieuwe cases natuurlijk in wat meer detail. Weinig veranderingen neemt natuurlijk niet weg dat dit nog altijd gewoon één van de beste case series is op dit moment. En om het leuker te maken nemen we ook de nieuwe H510 Elite mee in deze review.

Prijskaartje: de H510 kost net als zijn voorganger weer een tientje of acht. De Elite kost 149 euro en voor dat geld krijg je wat meer glas, en nieuwe RGB en fancontroller, plus 2 NZXT Aer RGB fans. Net als voorheen is de H510 weer in verschillende kleuren te koop.


NZXT H510


Nogmaals, geen veranderingen vind ik zo erg niet, want we hebben het nog altijd over één van de strakste cases van dit moment. No-nonsense voorzijde, prima PSU cover, compact glazen venster dat goed in het frame past, en ventilatie louter langs de zijkanten. De H510 is ook een mooi maatje: groot genoeg voor een stevige videokaart of leuke all-in-one, maar niet té groot waardoor hij er wat leeg uit ziet zonder (dure) custom waterkoeling. Standaard krijg je nog altijd twee ventilatoren waar we zo de resultaten van zullen zien.



Wat is er dan wel anders vraag je je af? Intern zien we minimale aanpassingen die niemand op zullen vallen tenzij je dagelijks met deze cases knutselt. Wat wel significant anders is is het frontpaneel, waar nu USB Type-C is toegevoegd. Dat is een chique stap, want USB Type-C headers op dit prijspunt zijn enorm zeldzaam. Normaliter ben je daar zo 100 euro of meer voor kwijt, binnenkort heb je er één voor ca 75 euro. Helaas lever je wel je tweede Type-A poort in, en dat vind ik wel een heel hard minpunt. Hierdoor voelt de H510 refresh meer als sidegrade dan echte upgrade zolang USB Type-C nog niet op goedkope moederborden zitten en USB Type-A devices nog zo gangbaar zijn. De aanpassing naar een enkele 3,5mm jack valt wel mee te leven, meer headsets hebben tenslotte een enkele jack tegenwoordig, en NZXT geeft er een splitter bij voor oudere analoge headsets. Daar mee ben je feitelijk flexibeler dan met cases met twee jacks.


De binnenkant van de H510 blijft een persoonlijke favoriet. Ik vind de afwerking van de PSU cover wel mooi, en je kan er nu zelf SSD brackets op plaatsen als je wil, of verberg ze achterop als je dat liever hebt. Ik vind die balk ook nog briljant, want dat voorkomt dat de voorste helft van de PC leeg oogt. Kabelmanagement is nog altijd hetzelfde en top, zeker voor het geld, dus daar zeker geen klagen. Het is natuurlijk niet allemaal super dik staal op dit prijspunt, maar hey, goed genoeg en voor deze prijs geen klagen. Wel jammer is het feit dat de HDD cage nog altijd geen trays gebruikt of demping kent. NZXT geeft duidelijk niet om mechanische drives. Wil je die per sé gebruiken, installeer ze dan voor je je voeding erin zet, en koop stille varianten.



NZXT H510 Elite


De nieuwe Elite is wel weer echt nieuw, en de spirituele opvolger van de toch legendarische S340 Elite, één van de cases waarmee tempered glass echt mainstream werd. De H510 Elite kenmerkt zich met een glazen front en de opvallende RGB ventilatoren van NZXT. Het totaalplaatje wordt er compleet anders van. Je krijgt ook een extra RGB strip die je met de NZXT CAM software kan aansturen.





De nieuwe RGB controller (die bij de Elite zit en de H510i, niet de H510) is ook vernieuwd, en dat is goed nieuws. Hij heeft nu 2 RGB kanalen in plaats van 1, en 3 fan connectors waar standaard een 3-fan fan splitter al op zit, zo kan je dus alle fan slots gebruiken zonder je moederbord nodig te hebben en je hoeft geen extra Hue controller meer te kopen als je LED strips en fans wilt.

Zoals je op de foto’s ziet is de H510 Elite een prachtige kast om te zien, en fotogeniek is hij absoluut. Toch moeten we ook kritisch zijn, en stellen dat we op het 150 euro prijspunt veelal kasten zien die in materiaalkwaliteit een mijl voor lopen op de H510 Elite. Niet heel vreemd gezien het een RGB-heavy variant is van in feite een 80 euro basismodel. Moet je je daar zorgen om maken? Niet echt, het is niet dat dikker staal je PC opeens duurzamer maakt, maar ik moet toch opmerken dat je voor dit geld wel heel veel top cases tot je beschikking hebt met uitgebreide featuresets. Zo had ik zelf op dit prijspunt toch meer dan 1 USB Type-A poort willen hebben, maar je hebt ook degelijke cases met vier USB poorten en een Type-C header als je dat wilt.

Voor de rest gaat alles op voor de Elite wat ik al van de H510 zei. Kabelmanagement is goed, interieur is goed in zijn algemeenheid, met uitzondering van de HDD montage. Maar alles draait natuurlijk om de RGB.



Prestaties


Om het interessant te maken hebben we met beide cases iets compleet anders gedaan. De H510 hebben we redelijk mid-range ingevuld met een Ryzen 5 3600X in een X570 Aorus Elite, Aorus RGB geheugen en met een be quiet! Dark Rock Slim luchtkoeler. RTX 2070 Super Gaming OC, Focus Gold voiding van Seasonic, en onze trusty Samsung 960 Evo SSD.





Met de H510 Elite hebben we juist de ‘NZXT Treatment’ gekozen, oftewel met hun Kraken X62 waterkoeling voorin. Ryzen 7 3700X dit keer, MSI X570 Gaming Pro Carbon (Die overigens de Type-C header van deze case mist, maar dat terzijde), en Corsair’s luxe dominator Platinum RGB geheugen. RTX 2080 Super Gaming X Trio deze keer, gecombineerd met een NZXT E850 voeding en Samsung Pro SSD. Tikkeltje meer high-end dus, wat ook bij het prijskaartje van de case past.






Nu mogen de H510 modellen weliswaar een gesloten voorkant hebben, de prestaties zijn gewoon uitstekend voor beide systemen. Vrij stil, prima koel, zowel met lucht als waterkoeling (ter info: De Kraken X62 stond op het stille fan profiel). Zowel tijdens het gamen als tijdens blender is er geen vuiltje aan de lucht, dit zijn gewoon dik prima temps.

Kanttekening: Onze H510 Elite sample kwam zonder fan aan de bovenzijde, enkel de twee RGB fans voorin plus één fan achter. Inmiddels heeft NZXT een persbericht uitgestuurd dat in nieuwe batches de fan bovenin weer is toegevoegd. Je hebt die extra fan niet nodig en we hadden hem ook niet tijden het testen, maar mocht je de H510 Elite kopen en die van jou heeft die vierde fan niet, dan kan je NZXT er om vragen.



Conclusie


Het gebrek aan vernieuwing is een reviewer natuurlijk een klein doorntje in het oog, het liefst zie ik nieuwe toffe dingen en de H510 is zo bescheiden een refresh als mogelijk. Persoonlijk heb ik er ook wat moeite mee dat de voornaamste aanpassing, er zit nu USB Type-C voorop, ook een negatieve keerzijde heeft dat je een traditionele Type-A poort kwijt raakt. En één USB Type-A poort voorop is wel heel krap, althans dat vind ik. Het is ook verduidelijk een kostenbesparing overigens, want de interne header voor de Type-A USB 3.0 poorten kan gewoon twee poorten aansturen. Hadden ze enkel USB Type-C toegevoegd, dan had ik ze enkel complimenten gegeven omdat de H510 dan één van de goedkoopste cases is met USB Type-C, maar nu voel ik toch ook een wat mindere nasmaak. Ik vind het gewoon balen wanneer een fabrikant één stap voorwaards verwijderd is van de perfecte (betaalbare) case, en dan een stap opzij neemt.

Maar laten we ook niet vergeten dat de H500 series -en dus de H510- nog altijd gewoon echt uitstekende cases zijn. Er is een reden dat we de H500 meer hebben gebruikt in builds en meer content over hebben gemaakt dan welke andere case dan ook. Eerst pakten we de H500 en de H500i, we hebben later nog een video gemaakt waar Nada de titel ‘mijn favoriete case onder de 100 euro’ koos, en we hebben ook nog twee special editions onder handen genomen: de speciale Overwatch versie en binnenkort komt de review van de Fallout versie. Dat zouden we allemaal niet doen als we die cases zelf niet tof zouden vinden. De H510 scoort nog altijd waar het telt, met een strak design, degelijke kwaliteit, goed inbouwgemak en goede prestaties voor een scherpe prijs. Het enige verschil is dat je nu liever een moederbord met een USB Type-C header wil, waardoor ik mij afvraag waarom ze de H500 ook niet gewoon doorzetten. Maar vind jij het design aantrekkelijk, dan is dit nog altijd één van de beste opties om de markt.

De nieuwe H510 Elite uitvoering is eveneens erg goed, of vooral heel erg sexy met zijn glazen front, Aer fans en extra LED strip voor een berg RGB. Waar we de RGB en fancontroller van de voorganger wat te beperkt vonden is de nieuwe controller (die in de Elite en de H510i zit) duidelijk beter geworden. Je hoeft niet langer een extra Hue controller te kopen als je NZXT Aer fans en NZXT Hue+ strips wil combineren, en RGB accessoires van NZXT kan je nu daisy chainen. Samen is dat is echt een verademing voor het inbouwgemak plus een besparing op het geheel.

De H510 Elite komt echter ook niet zonder kleerscheuren weg, want met een prijskaartje van 149 euro gaat hij de strijd aan met enkele enorm dikke cases. De Phanteks P600S bijvoorbeeld laat zien dat je tal van andere features en een veel dikkere bouwkwaliteit kan krijgen voor hetzelfde geld. Of wat denk je van NZXT’s eigen H700? Daar mis je de nieuwe RGB controller, maar krijg je wel een hele dikkere bouwkwaliteit en meer ruimte voor minder geld; de H700 (en de H710) voelt echt als een klasse luxere behuizing. Ook kleine schoonheidsfoutjes die bij de H510 voor 80 euro nog wel te vergeven waren, denk aan de HDD montage zonder trays, beginnen in mijn optiek wel te steken op het 149 euro prijspunt. Al kan je dat negeren als je net als wij gewoon helemaal overstapt op SSDs.

NZXT’s argument is dat als je de kosten van de 140mm RGB fans los rekent, 30 euro per stuk, de meerprijs van de Elite in één klap goed te praten is en je dan nog een strip en controller als extra krijgt. En ik denk ook niet dat de werkelijke doelgroep echt wakker gaat liggen van het feit dat andere cases dikkere stalen panelen hebben. Want kanttekeningen terzijde, de H510 Elite is wel gewoon een plaatje om te zien en het zijn precies die emoties die NZXT al enkele jaren met hun H-series weet aan te wakkeren waar ze het van moeten hebben. Is de H510 Elite de beste case voor 150 euro? Ik heb te veel kritiek geuit om het daar mee eens te zijn, maar ik kan mij goed voorstellen dat iemand dit soort plaatjes ziet en denkt ‘damn, dat wil ik ook!’. In dat geval zeg ik: zolang die eerdere kritiekpunten voor jou niet relevant zijn is de H510 Elite één van de makkelijkste -en leukste- cases om je bureau flink wat kleur mee te geven.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.