NZXT Kraken M22 review


“Hij is zo mooi, maar..”, een zin met enige regelmaat opgevolgd door “hij is wel prijzig” of “eigenlijk wel overkill voor mijn CPU” wanneer er over de NZXT Kraken X42, X52 of X62 werd gesproken. Gisteren bekeken we nog de gloednieuwe X72 waarbij NZXT aan de bovenkant van de markt de Kraken wat oprekt naar een 360mm form factor, vandaag bekijken we hun nieuwe oplossing voor de onderkant van de markt: De 120mm NZXT Kraken M22.

Ho, wacht. M22? Niet X22? Of X32 gezien ze voorheen een X31 120mm variant hebben? Correct. Want hoewel onderdeel van de Kraken familie en hij -de- feature deelt die de Krakens toch veel aandacht gaven, de strakke infinity mirror RGB pomp, is het wel een echt ander beestje dan zijn X-range broers. En daar gaan we het vandaag over hebben.

Prijskaartje? Zou 99,95 moeten worden, en als mijn informatie klopt zal hij zo midden maart in Nederland aankomen waarna je hem in tal van shops moet kunnen vinden, net als zijn broers. Als referentie, de 140mm X42 kost momenteel zo’n 124,90, dus een goedkoper pad naar de Kraken look is het sowieso.

Uitpakken, bouw en features


Doosje, bekend, netjes genoeg ingepakt, geen opmerkingen.



Specs:



En dan zien we al snel dat de Kraken M22 een ander beestje is dan zijn X-broeders. Niet alleen is hij kleiner, maar de constructie is ook flink anders. Niet alleen zien we een fill port, maar we zien ook een opvallende constructie midden in de radiator met.. een 3-pin aansluiting? De pomp zit midden in de radiator?





Een interessant idee, want het is precies het inbouwen van de pomp in het cpu block waar Asetek patenten hard op hameren, en dit zou dus betekenen dat dit in theorie de kosten significant kan drukken. Het brengt natuurlijk de vraag of er dan genoeg radiatorruimte over blijft, maar daar kijken we zo naar.

-De- grote Kraken feature blijft dus in tact, die RGB Infinity mirror constructie waar veel mensen gek op zijn. Als je goed kijkt zie je echter dat die iets kleiner is geworden dan bij de X-series, wat voor compatibiliteit een groot voordeel is, zeker als je een afwijkende layout op je moederbord had kon een X-serie snel te groot uitvallen. De afwerking van de zijkanten is iets meer basic en zwart, maar dat zie je in de praktijk niet. Wederom zit de koelpasta er standaard op, dus dat scheelt moeite.





Fans, dezelfde fans die we op de grotere units zagen, 500-2000 RPM instelbaar, geen klagen aldaar.



Montage


Dat er een andere fabrikant aan de basis staat wordt nog duidelijker bij de installatie, die net even andere onderdelen gebruikt dan de jarenlange herkenbare Asetek units. De eerste stap, fan op de radiator schroeven, is uiteraard niet anders dan anders.



Backplate voorbereiding doe je door twee schroeven in elkaar te schroeven op de meegeleverde backplate



Backplate achter je moederbord, stand-off erop, en vastschroeven dat blok. Verder gewoon een eitje dus, zoals normaal voor AIO’s.





Ter vergelijking, dit is de constructie op de Kraken X72:


Met de pomp en fan connector weg van je blok hebben we ook een kabeltje minder om weg te werken, een enkele kabel van je koelblok naar je USB 2.0 poort is nodig voor de RGB effecten.


Uiteraard kan je ook op AMD monteren met de meegeleverde extra’s .


Zoals we al opmerkten is de M22 constructie op je CPU wat kleiner, nou ja 1,5cm minder diagonaal is aardig wat, en dat geeft meer ruimte voor werkgeheugen op borden waarbij geheugensloten dicht bij de CPU zitten. Prima, zeker gezien we een vleugje SI (System integrator, elke euro telt, compatibiliteit is een dikke plus) oppakken bij dit product.

Testmethode


We blijven vanaf heden volledig trouw aan onze nieuwe Intel Core i7-8700K setup in combinatie met de ASUS ROG Z370 Maximus X Hero en onze trouwe Seasonic Focus Plus Gold Platinum Plus Titanium Ultra nogwat, ik kan de namen niet bijhouden soms. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. We zijn nu zo ver dat we een goede, rotsvaste setting hebben voor de temperaturen en geluidsproductie, we hebben lang zitten knutselen wat voltages betreft, afstelling van kleine details in de bios en het opzetten van een geheel vaste opstelling die zowel wat luxere koelers als instappers kan vergelijken, en het is nu vooral een kwestie van koelers (her)testen om de lijst weer zo lang te krijgen als voorheen. De meer nauwkeurige resultaten zijn het m.i. echter waard.

Alle instellingen staan vast zoals voorheen, minimaal 20 minuten burn-in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors, en vervolgens meten we het gemiddelde over een periode van 15 minuten. Dit op een open testbench, zonder verdere koeling aanwezig, en genormaliseerd naar de kamertemperatuur; dit kan je binnen een paar graden afwijking zonder problemen normaliseren. Enkele uren tot een dag later en de nodige burn-in verder, herhalen we de test voor een grotere betrouwbaarheid.

Nadat beide tests tweemaal zijn uitgevoerd wordt elke koeler opnieuw gemonteerd om eventuele fouten van onze kant bij monteren uit te sluiten. Afwijkingen die we daar tot dusver zien zitten meestal (mits we onze taak goed doen) in de tienden van graden tot een graad Celcius. Resultaten binnen 1 C van elkaar kan je dus als meting-technisch gelijkwaardig beschouwen en hanteren wij dan ook als maximaal gewenste afwijking tussen de meetmomenten, anders begint het proces opnieuw totdat we een resultaat hebben dat we betrouwbaar reproduceren. Heel praktisch bekeken kan je jezelf ook afvragen wat een verschil van 3, 5, of soms nog wel meer graden nu echt uit maakt in je build, maar dat neemt niet weg dat we daar termen als ‘beter’ en ‘minder’ met overtuiging kunnen toepassen.

Ter info: een open testbench is in de regel niet beter dan een goede case. Een case met zeer goede airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige tot slechte kan de temperaturen iets tot flink laten oplopen. Een open bench test is daarmee dus redelijk accuraat voor menig ’typisch’ degelijk tower systeem, maar blijf altijd nadenken over de gevolgen van jouw andere hardware.

Verder, onthoud ook dat synthetische tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests, vooral vanwege de consistentie van de belasting; een typische game geeft geen constante 100% load. Goede resultaten in synthetische tests geeft dus bepaalde zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is en dat variabelen als case airflow, warme grafische kaarten, of een kacheltje op je bureau in de winter ook invloed kan hebben. Je kan resultaten tussen verschillende reviews dus niet uitwisselen, noch garantie claimen dat jij bepaalde temperaturen die wij halen ook haalt. Dit is primair een vergelijking tussen koeloplossingen, zij het met praktische insteek.

Testresultaten


De resultaten met alle ventilatoren, pompen, en wat moderne koelers dan ook wel niet kunnen bedenken vol open:


Mocht je niet bekend zijn met waterkoeling en AIO’s in het bijzonder, dan zal het je wellicht verbazen dat een 120mm model het moeilijk heeft. Uit ervaring weten we echter dat een dergelijk kleine radiator simpelweg een beperkende factor is voor het geheel. Niet heel onverwacht spart dit model daarom ook met twee redelijk presterende luchtkoelers, en laat hij de beter presterende luchtkoelers en zeker de dikkere all-in-one’s ruim voor zich.

De maximale geluidsproductie is echter zo extreem niet, zo zien we dat hij iets stiller is dan de Cooler Master MasterLiquid ML120L die zojuist een graadje koeler was.


Kijken we wat er gebeurd wanneer we de geluidsproductie vastprikken op 40dBA dan zien we de M22 ook een plekje stijgen ten koste van die ML120L, maar het verandert weinig aan de fundamentele positie ten opzichte van grotere waterkoelers en dikke luchtkoelers.


De vraag zal vooral zijn welke processor je gaat inzetten. Want zelfs een 8700K zonder OC toont hier bescheiden absolute resultaten, zelfs als je uitgaat van hete zomermaanden gezien in onze grafiek we normaliseren naar een kamer temperatuur van 23 C. Gaan we uit van een wat zuinigere processor is het objectief natuurlijk geen issue.

Positief, zeker met die goedkopere CM ML120L in het achterhoofd, is dat NZXT de minimale geluidsproductie weer keurig weet te temperen. Aan de onderkant zien we de nieuwe pomp op minder dan een decibel van zijn grote broers zitten, en die simpelweg onhoorbare units worden met die paar tienden niet spontaan luid, of ook maar hoorbaar in een typische setup (ook op je bureau). Een lage minimale geluidsproductie die zorgt voor een onhoorbare build in idle vinden we cruciaal, en vinden we hier gelukkig ook.

Software en RGB


Als je wel eens een Kraken X hebt geinstalleerd zal je zijn opgevallen dat de pomp- en fan van deze M22 direct op je moederbord zitten. Bij de X-series sluit je de fans aan op de fancontroller van de Kraken, maar de M22 heeft die dus niet. Op zich geen bezwaar, want er is niets mis met het PWM aansturen via je moederbord.

In de software ontbreekt de fan optie dus ook, evenals wat informatie over de watertemperatuur, al maakt dat niet uit gezien de CPU temp toch relevanter is. Ook de pomp is echter niet instelbaar en draait op een vaste RPM, maar gezien de geluidsproductie vinden we dat ook geen onredelijke afweging als dat kosten spaart.


De RGB actie is wel weer van de partij, met wat presets en genoeg opties om hem naar je eigen smaak te zetten.




Ik bedoel


Vergeleken met de 80mm brede X-series is de 65mm brede M22 subjectief ietsjes meer opvallend, al zal het een ongetraind oog (of je hebt de plaatjes al eerder gezien 😉 ) wellicht niet eens zijn opgevallen dat die hierboven dus een X-serie is. Een build met de M22 komt er binnenkort nog aan voor wat extra beeldmateriaal, de tafel stond even vol 😉


Conclusie


De vraag naar een goedkopere Kraken snappen we maar al te goed. 125 euro voor een X42 is best geld, en voor de modellen die de meeste mensen eigenlijk willen zitten we nog wat hoger. De koelprestaties van een 120mm model, en de M22 is daarop geen uitzondering, zijn zelden echt interessant vergeleken met een stevige luchtkoeler, maar voor tal van populaire (sub-8700K) processoren voldoet deze prestatie ruim en dan lijkt een paar tientjes besparen echt zo gek niet, toch?

En ja, we moeten duidelijk stellen dat je een krachtigere, efficiëntere koeloplossing kan vinden in iets als een Scythe Fuma wat de helft kost, maar we gaan er stiekem vanuit dat je je zinnen gezet hebt op de uitstraling van dit geheel, iets waar we ons goed in kunnen vinden; het aantal builds die we voor anderen maken w waarbij toch even budget gemaakt mocht worden voor een Kraken houden we niet meer bij. Gaat het je niet per sé om de specifieke look maar wel om RGB, dan zien we natuurlijk een spotgoedkoop alternatief in de Cooler Master ML120L, maar NZXT houdt met hun uitstraling toch wel een sterke kaart in handen en houdt vooral de minimale geluidsproductie ook goed binnen perken, zeg maar gerust echt onhoorbaar, wat ze ook objectief nog, tot zover 120mm modellen gewenst zijn, zo gek niet maakt. En nogmaals: het is geen 240mm of 280mm koeling, maar als je die high-power CPU toch niet hebt?

Een aantal puntjes van besparing vinden we zo gek niet eens in de zoektocht naar een lager prijspunt. Pompsnelheid niet variabel? “Lekker boeiend” gezien die toch al stil is. Geen watertemp sensor? Kijkt iemand daar naar dan? En geen fancontroller via de software maar je fan direct op een PWM header op je moederbord? Tot zover besparingen gaan is dat geen vervelende. De afwerking rondom de pomp is iets minder luxe dan de X-serie, maar in een case zie je dat toch niet en de zichtbare elementen zoals de afwerking van de slangen en de radiator zelf oogt gewoon zoals het hoort.

Toch wringt de schoen ietwat met de Kraken M22. Want hoewel iets goedkoper blijft het vermoedelijk zo’n 99 euro, en 20 a 25 euro extra valt met die basisprijs in het achterhoofd binnen mijn definitie van ‘slechts 20-25 goedkoper’ en niet ‘ruim 20-25 goedkoper’. Was het bij de bovenstaande punten gebleven hadden we er nog wel een punt onder kunnen zetten, maar er is geen twijfel over dat die net wat extra performance uit de X42 zeker geen kwaad kan, en vooral het feit dat je bij de X-serie 6 jaar garantie krijgt en bij de M22 3 jaar. Sure, sommige concurrenten bieden slechts 2 jaar, maar die X42 schuilt nog altijd om de hoek. De één ziet garantie als een leuke extra, ik zie het bij een AIO als een stevige pilaar van vertrouwen vanuit de fabrikant en als enthousiasteling gesproken neig ik bijna alleen al om die reden toch naar de X42. Was de M22 nog een stuk goedkoper geweest had ik dat vermoedelijk anders gezien, but alas.

Maakt dat de M22 slecht? Nee, het is duidelijk wat NZXT probeert te doen, en dat doen ze vanwege de vraag naar een goedkoper alternatief. Deels vanwege het feit dat (te?) veel mensen niet voorbij de aanschafsprijs kijken, maar ik vermoed vooral dat system integrators (iets wat NZXT zelf ook is tegenwoordig) daar ook een grote rol in spelen. Als je tientallen of honderden systemen bouwt en jouw klant ziet het verschil tussen de 65mm M22 en de 80mm X42 toch niet, heck de extra compatibility (120mm ipv 140mm, kleiner blok op de CPU) maakt het alleen maar makkelijker. Daarbij vindt menig SI 3 jaar garantie meer dan zat. Ga je dan 20-25 euro keer heel veel besparen dan is dat toch heel interessant. Vergeet natuurlijk ook niet dat de koelprestatie gewoon redelijk blijft, de geluidsproductie keurig, de afwerking van o.a. slangen en blok nog altijd indruk maken en je dus brownie point scoort bij je publiek die eerder genoemde besparingen toch niet ervaart. Vanuit hun perspectief is de M22 harstikke interessant en zal de M22 vermoedelijk nog meer verkopen dan de X42, simpelweg vanwege een prijs met twee in plaats van drie getallen voor de komma.

Maar #PCMR enthousiasteling? En dat zijn wij toch ook. Van mij, als trouwe pc fanaat aan jou: tenzij je bewust die look wil en vanwege compatibiliteit (120mm / kleinere constructie) de M22 wilt hebben (in welk geval we hem het label ‘prima’ meegeven), zouden we zelf toch aan willen geven serieus na te denken om toch die paar euro’s bij te tellen voor de iets grotere X-series als jouw kast ruimte biedt aan 140mm/240mm/280mm/360mm modellen en je moederbord die wat grotere pomp kwijt kan. Net wat luxer afgewerkt, net wat indrukwekkender danzij het maatje groter, net wat ruimer instelbaar en de subjectieve zekerheid van de vertrouwde Asetek basis. Als je één mooie koeler voor jezelf koopt voor jouw eigen dikke build, pak dan gewoon de zekerheid van die 6 jaar garantie mee.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.