NZXT Kraken Z63 Review


Eén waterkoeler staat al zo’n 2,5 jaar onafgebroken bovenaan de populariteitslijstjes: de NZXT Kraken X62. Of we kunnen er 5 jaar van maken als we de X61 erbij pakken en de koeler-familie de “Kraken X-Series” noemen. NZXT is zeker niet zonder concurrentie, maar door de jaren heen is er eigenlijk niet iets geweest dat de uitstraling -toch hét ding van NZXT- echt onder druk zette.

Het is dus aan NZXT om met hun opvolger iets bijzonders te doen. Of eigenlijk opvolgers, want de Kraken series splitst op in 2020. Ze introduceren een directe opvolger in de X-Series (X53, X63 en X73, 240mm, 280mm en 360mm respectievelijk) met een nieuw Asetek design plus wat kleine feature updates, maar de echte klapper is de nieuwe Z-Serie. De Z63 en Z73 zijn de nieuwe topmodellen met de feature waar we eigenlijk al jaren op wachten: een pomp met een volledig aanpasbare LCD display. De X-Serie behoudt de prijzen van de voorganger, de Z-Serie komt met een meerprijs van ca 100 euro. Daarmee komt de Z63 waar we vandaag naar kijken op zo’n 250 euro.


Design


In grote lijnen lijkt er niet heel veel veranderd, intern zit Asetek’s nieuwste design (7e generatie versus 6e generatie in de X62) maar daar zie je van buiten niet veel van. De hele pomp constructie is wel weer wat forser dan voorheen en met iets dikkere randen, maar het is herkenbaar een Kraken. De grote constructie heeft wel weer tot gevolg dat geheugencompatibiliteit een issue kan zijn, vooral op moederborden met een compactere layout zoals de Maximus VI Gene (Micro ATX) is dat een ding. Maar goed nieuws, gezien het display volledig rond is kan je de weergave (softwarematig) draaien. Eén van de problemen van de X62 is zo weg.





Het design van de radiator lijkt nauwelijks anders, maar aan een radiator hoef je ook niet veel te veranderen. Dito voor de slangen, dat design lijkt eveneens onveranderd, de lengte van 40cm is echter niets mis mee. En dito voor de fans, en hier had ik liever toch meteen aRGB fans gezien, zeker voor de 250 euro die dit setje mag kosten.



De bekabeling brengt een positieve verandering met zich mee: er zit nu wel een aRGB header in voor verschillende NZXT accessoires. Wil je nu Aer 2 fans toevoegen kan je ze direct aansluiten, je hebt dus niet ook de (prijzige) controller nodig zoals bij de X62. Aan de andere kant zijn het nog altijd flink wat kabels die je weg moet werken, en ik begrijp niet waarom er drie fan headers aan de kabel zitten terwijl je genoeg schroeven krijgt voor een push-pull fan setup met 4 fans.



Specificaties





Installatie en In de Praktijk


Installatie van Asetek koelers blijft top, daar valt weinig aan op te merken. Backplate zit erbij, stand-offs gaan erin, en je schroeft het geheel met fijne forse schroeven vast, koelpasta zit standaard op de koeler. 10 out of 10, eitje.


Let op: de koeler komt met pasta af fabriek, de fotos zijn gemaakt na het testen

Nou ja, 9/10 dan, want je hebt dus flink wat kabels nog weg te werken.


Ook de software van NZXT lijkt een grote stap gemaakt te hebben, het werkt een stuk vlotter en soepeler dan voorheen. Wel blijft het enorm bloated, onnodig groot, met heel veel extra features waarvan ik mij afvraag of het nou echt nodig is of dat NZXT het gewoon blijft pushen omdat het kan. De hele “PC diagnose” afdeling kan wat mij betreft opdoeken, er zijn betere en efficiëntere applicaties om je PC in de gaten te houden en overlays te generen met zinvolle info.







Maar, als je deze looks wil, dan moet je het er mee doen. En tot dusver werkt de software gewoon prima. Fan curves instellen en de fan-stop modus is een hele leuke nieuwe extra. Nu kan je je afvragen wat de meerwaarde is van een fan-stop modus wanneer ze op lage RPM al feitelijk niet hoorbaar zijn, en een klein beetje airflow al een enorme impact heeft op idle temperaturen, maar je hebt wel de optie om je fans te sparen; alleen de pomp houdt een CPU in idle of bij lichte taken ook prima koel genoeg.

Schermpje!


En dan komen we bij de showpiece, het forse 60mm display. Geen OLED, daar zijn de zwartwaardes en het contrast nét niet indrukwekkend genoeg voor, maar de helderheid is dik in orde en de kijkhoeken ruim voldoende voor praktisch elke case waar je hem in kwijt zou kunnen. Je hebt de optie om wat informatie weer te geven, denk aan je CPU of GPU temps, belasting, of een combinatie van stats. Je kan zelf met de nodige kleurtjes aan de slag, of je kan je eigen afbeeldingen en gifs uploaden. Jawel, je CPU koeler is nu meme-central. Hoewel de afmetingen zeker een dingetje zijn als je een compact moederbord hebt met geheugensloten dicht op je socket, hebben ze ook een voordeel: dit scherm is in elk geval lekker goed zichtbaar (vergeleken met de kleine display op de Ryujin bijvoorbeeld).






Prestaties


Je zou de prestaties bijna vergeten nietwaar? Maar los van een leuke showpiece voor je build, is de nieuwe Kraken ook een goede koeler? Het antwoord is simpel: Absoluut. Betere prestaties bij een nipt lagere maximale geluidsproductie is al een mooie stap vooruit, al blijft de maximale geluidsproductie fors, en op de X72 na chart-topping. Positief is dat ze bij de genormaliseerde geluidsproductie ook echt heel goed doen, het nieuwe design lijkt zijn vruchten af te werpen. En even positief: op de stilste stand hoor je niets tenzij je met je oor op de pomp op standje max gaat liggen, en mocht je echt gevoelig zijn voor elke vorm van geluid dan gebruik je de fan-stop feature.




Kleine kanttekening: Alle koelers die in 2019 (en 2020) binnen zijn gekomen worden ook getest op een hernieuwd test platform met een i9-9900K. Ik toon hier de resultaten met het oude 8700K platform, binnenkort komt er een grote update waarin we volledig naar de (zwaardere) 9900K over gaan. We bouwen nog wat meer resultaten op, maar ik kan alvast verklappen dat de 9900K ook geen uitdaging is voor deze koeler, met een ca 3 graden voorsprong op de voorganger bij gelijke geluidsproductie.



Conclusie


Dat we een lange geschiedenis met de Kraken series hebben is geen geheim, stuk voor stuk kwamen ze positief naar voren in de reviews (prestaties en looks), we hebben er meerdere in gebruik en we hebben ze veelvuldig in andere builds gebruikt. NZXT hoefde eigenlijk niet eens veel te doen om die positie te behouden. Dingen die al goed waren blijven goed, zoals het installatiegemak, en verbeteringen maken hem beter. De nieuwe Asetek designs brengen betere prestaties en je hebt nu een aRGB header direct op de pomp zodat je Aer 2 fans (of andere accessoires) zelf kan toevoegen zonder NZXT Hue controller te kopen en dus voor een (uiteindelijk) lagere prijs; de X63 is zo een gezonde opvolger van de X62.

De nieuwe Z-Serie brengt wat gemengde gevoelens met zich mee. Enerzijds heel positief, want de oh-zo logische stap van een programmeerbaar schermpje om weer te geven wat je wil is eindelijk hier, en de toevoeging van een fan-stop feature is ook leuk. Letterlijk elke fabrikant heeft een all-in-one tegenwoordig, maar visueel en feature-technisch kan weinig tegen de nieuwe NZXT op.

Maar waarom dan gemengde gevoelens? De meerprijs van 100 euro voor het schermpje is fors. En voor pak ‘em beet 250 euro ga je toch kritisch naar alle elementen kijken die toch beter hadden gekund. Waarom geen OLED, waarom geen aRGB fans inbegrepen, waarom geen chique oplossing voor de vele kabels die nu nog uit je pomp komen, waarom geen écht indrukwekkend softwarepakket waar de meuk waar elke tech liefhebber NZXT al jaren vraagt om het eruit te slopen. Sure, het werkt, en echt last heb ik er niet van gehad, maar die mega focus op extra software features voorbij wat we écht willen voelt als trekken aan een dood paard. Voor een wat kleinere meerprijs had ik dat door de vingers gezien, maar 100 euro is de prijs van een knappe CPU, een chic moederbord, of een absolute top behuizing. 100 euro voor een LCD displaytje is gewoon veel geld.

Het is echter een voorbeeld van een product met een hoge prijs ‘omdat het kan’. En hoewel ik mijn mening over de prijs niet onder stoelen of banken zal steken is dat wel de realiteit: ze kunnen dit gewoon doen in de huidige markt. Ze hebben een product in handen dat objectief gewoon uitstekend presteert, dat iets kan wat ik en anderen al heel lang willen, met nadelen dat de concurrentie niet beter doet en tegelijk voordelen en features dat (althans vooralsnog) niemand anders biedt. De top award dus omdat ze zowel wat prestaties als visuals de trend weer zetten, maar of je jezelf over de prijs kan zetten zal je zelf moeten bepalen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.