NZXT N7 Z490 Review


Vorige generatie bracht NZXT de N7 Z390 uit, een bord dat ze door ECS lieten maken, en wat vooral de focus legde op een uniek design en integratie met hun RGB peripherals. Dat pakte aardig uit, zeker voor eigenaren van meer NZXT hardware die verder niet té veel van hun moederbord vroegen.

Met de N7 Z490 stapt NZXT over naar ASRock als bordfabrikant, een positieve stap want ASRock is niet alleen bekender, maar staat ook wat beter te boek. Maar verandert dat nu veel aan de positie van NZXT als leverancier van moederborden? En is dit wat voor de ca 229 euro die ze er voor vragen.

Dit is een verkorte review. Heb je feedback op dit nieuwe format, dan horen we graag van je. Bijvoorbeeld via Discord of Twitter.


In kortere reviews verklappen we de conclusie eigenlijk gewoon direct: nee, de NZXT N7 Z490 neemt exact dezelfde positie in als zijn voorganger. En dat is echt niet negatief bedoeld. NZXT’s unieke designkeuze is iets wat ons in de smaak valt, en ook echt goed samengaat met bijvoorbeeld de (uitstekende) NZXT H710 of H510. Aestetisch is het harstikke mooi. En niet onbelangrijk, de dedicated NZXT headers voor bijvoorbeeld de Hue strips van ze, of de Hue RGB fans, is harstikke fijn voor je RGB control.





Twee headers specifiek voor je NZXT RGB hardware. Uiteraard wel even NZXT Cam installeren.

En ook de featureset is voor de meeste gebruikers prima: twee M.2 sloten, een Type-C header, de lelijke USB 3.0 header is aan de zijkant weggewerkt, net als de veelal toch lelijke SATA kabels. Je hebt drie fan headers bovenin, drie onderaan, dus aan kabelmanagement is echt goed gedacht. Je krijgt zelfs wat fysieke knoppen erop, wat echt geen vanzelfsprekendheid is op dit prijspunt. 229 euro is niet weinig geld voor een moederbord, maar vergeet niet dat je voor een beetje chic Z490 bord al snel richting de 200 euro gaat.





Op andere fronten is het bord echter karig: zes USB poorten achterop is teleurstellend, geen multi-Gigabit ethernet, het is ongetwijfeld genoeg voor de meeste gamers, maar je moet niet té veeleisend zijn.


Dat gaat nog meer op voor overclockers, want de overclock mogelijkheden zijn beperkt. Kwalijker is dat dit al maanden geleden door Anandtech is opgemerkt, en dat er weinig is verandert. Ik heb heb zelf nagekeken, vervolgens navraag gedaan bij Anandtech of daar nog een oplossing voor is gekomen (bleek niet het geval), en ook onze lokale NZXT rep had geen informatie over een mogelijke update. Nu is dat ergens wel te verwachten, want voor NZXT is dit een zijspoor en geen primaire focus, en een ASUS-achtige high-end OC ervaring ligt dan ook niet voor de hand (dat weet ASRock zelf ook niet te bereiken). Maar jij moet dus wel weten waar je aan begint: als je wilt gaan overclocken is dit niet hét bord. Zelfs als er straks een update komt die deze feature wat uitbouwt zal het niet in de buurt komen van de betere OC bordjes.

De bios is verder best prima, net als ASRock dat van nature is, en ook de stock prestaties en stabiliteit is gewoon in orde: we hebben verder geen problemen ervaren, en ook de hooguit mid-range VRM opstelling op dit bord heeft geen uitdaging aan een stock Core i9. Dus wederom lijkt “een gewone gamer” meer de doelgroep.


Conclusie


De vraag is natuurlijk of jij die bios en overclock opmerkingen belangrijk vindt. Ik ben zelf geneigd het zwaar te wegen, want een Z490 bord is inherent bedoeld om te kunnen overclocken, en het achterwege blijven van updates is dan best knullig. Het is genoeg om niet eens de moeite te hoeven nemen om naar overclock potentieel te kijken, of zelfs naar de VRM temps: zonder goede OC mogelijkheden maken die zaken niet veel uit, want ze zouden ook met een beetje leuke all-core OC gewoon dik in orde moeten blijven. Ik krijg het gevoel dat NZXT praktisch hardop zegt: dit product hebben we erbij voor iedereen die “onze look” gewoon tof vind, en de rest van een moederbord niet zo boeiend vindt. Prima, mits voor jullie de consument, duidelijk is wat je wel (of in dit geval juist niet) krijgt als onderdeel van je aankoop.

Aan de andere kant beseffen we ons heel goed dat menig Z490 en Intel K-serie CPU koper wél de hoogste modellen in huis willen halen, en vervolgens toch niet gaan overclocken. Zeker nu dat Intel K-series CPUs hard in prijs zijn gezakt dankzij de nieuwste AMD monsters, en dankzij gebrekkige beschikbaarheid in het rode kamp zijn die Intel processors (en dus Z490) interessanter nog dan maanden geleden. En, we weten inmiddels ook dat juist de uitstraling en de integratie met andere RGB producten van één merk echt cruciaal zijn voor liefhebbers van dat merk.

Kortom, het wordt zeker duidelijk dat NZXT vooralsnog geen grote concurrent is voor de moederbord giganten zoals ASUS, MSI, Gigabyte en natuurlijk ASRock zelf die achter dit bord zit, voor iedereen die vooral technisch naar een moederbord kijkt. Maar, voor de NZXT liefhebber, eigenaar van flink wat NZXT RGB fans en strips, of gewoon een een instap Z490 koper die het design belangrijker vindt dan de optie om echt te kunnen overclocken, of een berg USB aansluitingen nodig heeft, is het wel degelijk een bord om in overweging te nemen. En valt de meerprijs voor dat design ook nog wel mee overigens. Zeker als je graag een wit moederbord zoekt (je kan dit model in het zwart en in het wit kopen). Want hoewel er flink wat strakke zwarte borden te koop zijn, is het verdere aanbod aan witte borden echt verdomd karig. Awards blijven achterwege, maar dat wil dus niet zeggen dat deze gamer fashion accessoire niet het overwegen waard is.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.