NZXT Kraken X62 Review
Productpagina @ NZXT


Hoewel we in de loop der jaren tientallen lucht- en waterkoelers hebben getest is er geen enkel off-the-shelf product voorbij gekomen welke de prestaties van de NZXT Kraken X61, inmiddels 20 maanden geleden getest, heeft weten te evenaren. En niet alleen als aanvoerder van de grafiek met absolute temperaturen, maar ook als aanvoerder van onze 100% onofficiële en absoluut nergens gedocumenteerde ‘tofste AIO look’ lijst. Hoewel enkele concurrenten absoluut mooie producten neer wisten te zetten bleef de RGB feature van de X61 toch stiekem wel een beetje de baas en vooral ook flexibel in het matchen met andere hardware, met als gevolg dat wij deze koeler ook frequent gebruikten voor systeembuilds. Dat er een consequentie aan zat wat de prijs betreft was (en is nog altijd) feit, maar die bleek veelal niet onoverkomelijk.

Dat de NZXT Kraken X62, vergezeld door de X52 en X42, met open armen werd ontvangen mag wel duidelijk zijn, want als er één AIO waterkoeler is geteased waar wij dolenthousiast van werden de laatste weken is het toch wel deze, en daarbij natuurlijk de stiekeme hoop dat we een nieuwe aanvoerder zouden ontdekken. NZXT belooft vuurwerk wat betreft de uitstraling, maar ook verbeteringen wat betreft de pomp, de radiator en de ventilatoren. Daarbij valt natuurlijk op dat naast de X6x (280mm) en de X4x serie (140mm) er ook een 240mm X52 is geïntroduceerd, voor zij met behuizingen zonder plek voor een flinke 280mm rad. Die producten komen binnenkort uitgebreid aan de beurt al haal ik ze hier af en toe aan.

Het blijven nog altijd modellen in de top van het AIO segment, met verwachte prijzen van 159, 149, en 129 euro respectievelijk voor de X62 / X52 / X42. Weinig verandering wat de X61->X62 betreft, al is de X42 wel een flink stuk duurder dan de X41 was. Alle modellen kennen een garantieperiode van 6 jaar.


De specificaties:




Uiteraard verschillen wat betreft de afmetingen van de radiatoren en ventilatoren en het resulterende gewicht, maar los daarvan kennen de modellen vooral veel gelijkenissen. Zowel de pomp- als ventilatorsnelheden zijn aan te passen, en we zien tig LED modi voor de pomp LED feature; allemaal zaken die via de CAM software worden beheerd. Uiteraard heeft de nieuwe Kraken X serie uiteraard weer een interne USB 2.0 header nodig om te functioneren. Kom je die tekort? Ze verkopen ook een USB 2.0 header splitter geval.

Compatibility wat sockets betreft is feitelijk geen issue, met alle relevante Intel en AMD sockets vermeld. Het enige echt opvallende voor zij die de X61 specs nog kunnen herinneren is het feit dat de ventilatoren van de nieuwe serie een iets lagere maximum snelheid kennen.


Alle drie de koelers op een stapeltje maakt ons toch intens gelukkig…


Het uitpakken doen we vandaag dus aan de hand van de NZXT Kraken X62, al is die unbox ervaring tussen de modellen praktisch gelijk. Wat verpakking betreft is het visueel een mooi stukje vooruitgang: wit met paars oogt goed, en voor de rest is het lekker strak gehouden. Intern is het zoals we feitelijk bij elke AIO op de markt zien. Hoewel de installatie een eitje is is de handleiding niet het meest briljante onderdeel van de ervaring, wellicht dat ze ook die nog eens een beetje pimpen.





Dan mag het feest echter beginnen, want de Kraken X serie ziet er gerust gezegd fenomenaal uit. De afmetingen van de pomp constructie schrok ik een beetje van, want ik had niet verwacht dat die zo veel groter uit zou pakken dan de X61. Toch noem ik het een enorme visuele upgrade, want het spiegel effect (en later met de verlichting een infinity mirror) is erg tof. Afwerking van de zijkanten is ook uitstekend, en de keuze voor modulaire kabels heb ik zelf ook zeker geen moeite mee.






Volgen we het pad van de pomp naar de radiator zien we feitelijk overal visuele verbeteringen; zo zijn de slangen m.i. veel mooier afgewerkt, en ook de radiator zelf is weer een stukje strakker en het NZXT logo aan de zijkant is een bescheiden nette toevoeging die zeker in een NZXT-heavy build wel tot zijn recht komt.





Ook de ventilatoren zijn opvallend anders. Niet alleen maken de witte blades plaats voor een geheel zwarte fan, het zijn ook herkenbaar meer pressure fans dan de vorige modellen, iets wat op een AIO wel een logische keuze is. Hoewel netjes in de uitstraling, en gezien NZXT spreekt van Fluid Dynamic Bearings je ook verwacht dat ze intern keurig zijn, mis ik het witte van de vorige generatie stiekem toch een beetje; witte fans versterken RGB verlichting uiteindelijk ietwat.





In de verpakking zien we ook veel schroefjes, allemaal netjes zwart afgewerkt uiteraard:






Maar het inbouwen van een AIO waterkoeler blijft één van de meest eenvoudige taken die er is en lang niet alle schroeven komen kijken bij alle sockets. Backplate achter het moederbord, schroefjes erop, pomp erop (NZXT gaat logischerwijs uit van een Intel socket en heeft standaard op de koeler de juiste bracket al zitten), en vastschroeven maar. Koelpasta hoeft in dit geval niet eens, want de Kraken komt met pasta er al opgesmeerd. Als je onhandig bent is een AIO best.. handig. Vergis je niet want er -kan- wel degelijk meer komen kijken, genoeg behuizingen namelijk waar een dik 280mm rad best lastig te plaatsen is, zeker behuizingen met geringe hoogte zullen de iets dikkere radiator (dan de X61) wellicht niet niet kunnen passen. In de onderstaande NZXT H440 is er uiteraard wel rekening mee gehouden.







En dan is het toch weer tijd voor een klein feestje, want in een complete build komt een product als dit natuurlijk pas echt tot zijn recht, en als je hem aan zet helemaal. Ik zal het blijven herhalen, maar het is een pracht van een koeler. Het mirror effect is uitstekend gevonden, de LED effecten zijn aantrekkelijk, en hoewel een grote groep overtuigt is dat RGB overbodig is combineert NZXT m.i. hier een strak uiterlijk uitstekend met de flexibiliteit die gewenst is om dit product in tal van builds goed te combineren; een beetje matchende verlichting kom je echt een heel eind mee. Helemaal mooi wordt het uiteraard met bijpassende NZXT Aer fans (Review soon!). Hier zie je de Kraken in actie in de NZXT S340 Elite.





Aan dit nieuwe design valt echter één nadeel op, en dat is dat de grotere koeler in de getoonde stand het eerste geheugenslot soort-van-aantikt. Mocht je alle vier de bankjes willen vullen met brede en hoge geheugenbankjes zal je de koeler moeten draaien. Standaard geheugen zonder of de dunste heatspreader gaat nog passen op een typisch S115X bord, zo ook net onder de slangen als ze bescheiden hoog blijven, maar iets zoals deze Kingston Hyper X Fury is eigenlijk al te krap; en dat is geen extreme RAM kit. Ik betwijfel nog of deze zou passen als ik het geheugen eerst plaats, maar desondanks is het een relevant punt om rekening mee te houden cq minpunt.


Om de Kraken naar wens in te stellen heb je de NZXT CAM software nodig. Een aardig, zij het helaas wat onnodig uitgebreid totaalpakket die je naast je NZXT hardware details ook wat algemene systeeminformatie meegeeft. Hoewel prima in gebruik zou ik een light-versie met enkel de cruciale features wel waarderen.


Zowel de pomp als de ventilatoren zijn instelbaar, al is er buiten extreem overclocken weinig reden om van de silent opties af te stappen. Verlichtingsopties zijn ook uitgebreid, met tal van presets en speciale instellingen zoals temperatuur-gerelateerd: pri-ma.





Na wat moederbord struggles met het testplatform waarop de laatste tientallen koelers werden getest moeten we het tijdelijk weer even anders aanpakken. Maar laten we maar zeggen dat er heel goed nieuws aankomt wat betreft ons testplatform (correctie, testplatformen 😉 ) waarover we hopelijk snel uitgebreid kunnen delen. Gelukkig hadden we een flinke riedel processorkoelers getest op de Intel Core i7-4770k op zowel 3.9GHz (1.14V) en 4.2GHz (1.20V), en daaruit kwam de X61 toch wel ijzersterk naar voren.

Om de NZXT Kraken X62 vervolgens te kunnen positioneren hebben we de X61 nogmaals van de plank gehaald en deze twee koelers op een Intel Core i7-6700K, MSI Z170A Gaming Pro Carbon, Cooler Master V750 voeding en open Cooler Master Test Bench 1.0 aangesloten. Een directe head-to-head dus, met als doel de vraag of de Kraken X62 de kroon over mag nemen. Net als bij de recentere processorkoeler reviews hebben we ook de vergelijking gemaakt met een vaste geluidsproductie van 40dBA, iets wat we bij de NZXT Kraken X61 nog niet deden, maar voor deze re-test dus wel.

Waarom 40dBA? 40dBA op een open testbench is een bescheiden hoorbare geluidsproductie die, wanneer je hem in een degelijke case zou plaatsen, zich zou vertalen naar een marginaal hoorbare totaal build. Gezien dat bij een onwaarschijnlijk zware processorbelasting is zou je verwachten dat die combinatie bij normaal gebruik, en uitgaande van nette temperaturen, nimmer hoorbaar zou moeten zijn. Veel lagere meetmomenten zijn een uitdaging voor praktische redenen, daarbij zijn sommige (veelal goedkopere) AIO’s niet altijd in staat ver onder de 40dBA te gaan. Vooral een praktisch meetpunt dus, en tevens een redelijke test van efficiëntie: op pure koelresultaten kan een fabrikant valsspelen met een mega luide oplossing.


Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.

Eerst nogmaals even het oude lijstje om te tonen waar we waren gebleven. Met de NZXT Kraken X61 aan kop wat absolute koelprestaties betreft.


En dan op de 6700K naast ellkaar:


Ik heb de NZXT Kraken X61 en X62 beide twee maal gemount om zeker te zijn dat het –echt- klopt, maar de NZXT Kraken X62 weet de kroon te pakken. Woopdiedoo party? Nou ja, één graad in de pure power-test, vul gerust wat cynische opmerkingen in, want praktisch gezien gaat het eigenlijk nergens over. Maar dan vergeten we wel even het feit dat de NZXT Kraken X62 die score behaalt bij een iets lagere fanspeed en een iets lagere resulterende geluidsproductie. Schroeven we de geluidsproductie terug naar een 40 dBA loopt het verschil marginaal verder op in het voordeel van de NZXT Kraken X62


Iets beter dus, maar praktisch niet echt schrikbarend. Maar goed dat is ook de samenvatting die op gaat voor praktisch elke AIO boven een beetje mid-range processorkoeler en dat was dan ook nimmer de verwachting. Grotere winst zal je halen door je CPU te delidden, maar dat is natuurlijk iets risicovoller dan een leuk product als dit van de plank trekken. Het is echter wel een relevant punt want ‘nog meer CPU koeling’ lijkt door de matige interne hitteoverdracht tot een praktisch irrelevant punt omgetoverd.

Cruciaal is echter het feit dat de minimale geluidsproductie nog ietsjes lager ligt, terwijl ik dit schrijf zit ik met de Kraken (X52 weliswaar) direct naast mijn snuf op een open testbench kan ik gewoon niets horen noch boven ambieert van de omgeving (32dBA op moment van schrijven) iets meten; zet hem in een behuizing en je hebt er dus zeker geen zorgen aan. Een andere relevante praktische toevoeging: Ik heb de NZXT Kraken X52 inmiddels in een NZXT Elite S340 staan met een dikke i7 richting de 5GHz en de NZXT op minimale toeren, en zelfs dan koelt hij met twee vingers in z’n neus. Het luidste onderdeel in dat systeem is de Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming die op volle toeren (in die gesloten behuizing) 37dBA weet te produceren op 30cm afstand; eigenlijk ook peanuts, maar een nieuwe Kraken serie kan zich dus prima combineren met een nog stiller totaalplaatje.



Aan alle mooie dingen komt een eind, zo ook dus de status van de NZXT Kraken X61 als AIO-baas; de NZXT Kraken X62 is de nieuwe chef de AIO. De prestatieverschillen puur op gebied van koeling zijn gering en het verschil gaat waarschijnlijk ook niet leiden tot hogere overclocks of iets dergelijks, maar de nieuwe serie is droog bekeken net wat beter en het is niet realistisch meer te verwachten met elke nieuwe AIO generatie. De pomp is ook nog wat stiller (en de X61 was al zeer stil) en is flexibeler instelbaar, de fans zijn stiller op volle toeren (al ligt de maximum snelheid wat lager) en als je koelprestaties tegen geluidsproductie zet bij zowel typische als extreme load is de X62 gewoon weer ietsje beter; gewoon een mooi stukje evolutie. Maar goed, ‘beter’ dus, en met de geluidsproductie in het achterhoofd net weer een beetje meer in balans. Die balans is feitelijk ook belangrijker, want er zijn weinig (geen) scenario’s te bedenken waarbij deze prestaties niet voldoen; zelfs bij flink overclocken op een Intel Core i7 quadcore kan een X62 op minimale toeren het boeltje stil koel houden; meer heb je eigenlijk niet nodig.

Dat laatste geldt echter ook een beetje als minpunt, want in feite is het een enorme overkill koeler voor de meeste gebruikers en al helemaal als je de prijs in overweging neemt. Een beetje dikke luchtkoeler kan je tenslotte ook mee overclocken. Hoewel er situaties zijn waar een AIO beter tot zijn recht komt voor airflow redenen, of bijvoorbeeld wanneer je een LAN box hebt en geen kilo zware megakoeler aan je moederbord wilt hangen, komt het er toch een beetje op neer dat je de Kraken X62 ook koopt voor zijn looks. “Hij is zo mooi” mag een goedkoop argument zijn, maar damn wat is dit ding tof. Het koelblok met de infinity mirror en de RGB verlichting is m.i. met een ruime marge de opvallendste van dit moment, en ook de andere elementen zoals de nieuwe slangen zijn gewoon weer duidelijk beter dan bij de vorige generatie, en vooral ook de concurrentie. Alleen waarom het blok dusdanig groot moest zijn zodat hij dikke geheugenmodules in de weg zit op typische S115X layours? Die keuze begrijp ik niet.

Uiteindelijk investeer je absoluut in de uitstraling van je systeem als je een NZXT Kraken X62 overweegt en schiet het ideale prijs-prestatiepunt ruim voorbij, maar het ‘ik moet dit hebben’ sentiment overheerst bij ons toch overtuigend. Moet je met een X61 naar de winkel rennen voor de verbeteringen? Absoluut niet, maar de oude koning heeft in de NZXT Kraken X62 toch een meer dan waardige en vooral ook jonge en frisse opvolger gevonden.


Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”369443″ numshops=”5″]

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250 [wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/nzxtkrakenx62/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.