O By Nespresso Review


Het bleek ons laatste evenement te zijn voor de Corona ellende echt losbrak, Nespresso’s feestje in Amsterdam waar ze hun O By Nespresso concept lanceerden, hun nieuwe concept voor een slimme, koffie-herkennende machine die van elke Nespresso capsule het ideale bakkie maakt, en verder via je telefoon via een app te beheren is.

Ik zeg concept, want we gaan het vandaag hebben over een product prototype van Nespresso en geen product dat je vooralsnog kan kopen. Ze hebben er 1000 gemaakt bij wijze van test, maar er is vooralsnog geen datum bekend wanneer dit product gaat uitkomen, en in welke mate het product dan nog hetzelfde is.


Design


Wellicht het meest opvallende aan de O By Nespresso is het design, de strak witte kiezelsteen met een minimum aan fratsen sprak ons enorm aan. Koffiemachines zijn meestal niet heel aantrekkelijk, al doet Nespresso dat normaliter best leuk, maar dit is fysiek wel een klasse apart. Chic, elegant, minimalistisch, hier worden we blij van.


Kwalitatief voelt het ook keurig aan, en hij bleef ook na enkele maanden gewoon in keurige staat; materialen die snel vies ogen zijn niet handig bij huishoudelijke apparaten. Ook dit doet Nespresso goed, net als het glazen onderstukje waar je de kleinere kopjes op zet.


Over klein gesproken, het hele apparaat is relatief klein. Fijn in de keuken, iets minder fijn als het op het ingebouwde waterreservoir aan komt. Gelukkig drinken wij alleen maar kleine espressos, zo komen we tot grofweg 6 kopjes alvorens we de tank moeten vullen, maar ik kan mij voorstellen dat als je graag lungos drinkt dat je om de haverklap mag vullen. Kortom, dit komt over als een apparaat voor een vrijgezel, hooguit een stelletje, die graag een kopje of twee per dag drinken.



Ik wil Koffie!


Wat het concept uniek maakt is de app integratie, maar die gaat gelukkig niet zó ver dat je je telefoon moet pakken als je gewoon een kopje koffie wilt zetten, anders had ik het apparaat vermoedelijk binnen een dag aan de kant gezet.


Zodra je er een kopje voor zet schuijft hij vanzelf uit

Je zet je kopje voor het apparaat wat ervoor zorgt dat er een stuk naar buiten komt zetten, je zet je capsule bovenin, het apparaat herkent je kopje, je drukt, swiped of mept een paar keer tegen het touchscreen aan de voorkant om te bepalen of je een klein kopje, grote kop of “de ideale” kop wilt (die bij die cup hoort), en presto: Koffie!


Het oogt chic, het werkt prima, maar en de optie om de ideale instelling te pakken voor de capsule (die je vervolgens wel weer via de app naar wens kan aanpassen) is een duidelijke meerwaarde. Zeker in ons geval, waar Nada een voorkeur heeft voor één smaak, en ikzelf een andere smaak, en het plaatsen van ons eigen kopje dus onmiddelijk voor ons gewenste resultaat zorgt. Zolang je het niet compliceert met meerdere gebruikers met verschillende voorkeuren per smaak, gaat het prima, maar dat is natuurlijk even goed kritiek als dat het positief is.


Aan de andere kant, swipen om bijvoorbeeld “espresso” te kunnen selecteren voor een bezoeker is zeker niet sneller dan het ouderwetse “klein” knopje dat op andere Nespresso machines zit. Ja, de O kan je via de app tot op de millimeter afstellen, maar hun andere machines hebben twee knopjes die je grofweg naar wens kan instellen door ze ingedrukt te houden. Minder nauwkeurig, maar wel verdomd makkelijk. En het is die verhouding die het beoordelen van dit product best lastig maakt: ja, we zien meerwaarde, maar is ouderwets eenvoudig met twee knopjes eigenlijk niet gewoon genoeg voor onze basisbehoeften?


Vergelijken valt best tegen


Door de weken heen hebben we natuurlijk niet alleen koffie gezet en gestaard naar het design, maar hebben we de machine ook flink aan de tand gevoeld. Op sommige vlakken is dat lastig, zo bleek het nagenoeg onmogelijk te bepalen of de koffie die eruit kwam nu echt beter (of anders) was dan uit onze andere Nespresso apparaten (een oudje, en een recente CitiZ). Zelfs onze paar jaar oude unit smaakte, zolang we de hoeveelheden exact afstelden, eigenlijk niet minder, ondanks dat de nieuwe machine op een paar vlakken (waaronder druk) slimmer zou moeten zijn. Misschien zijn we niet verfijnd genoeg, maar na stapels Nespresso side-by-side door de machines te werken durven we wel te stellen dat het niet overtuigend “beter” is.


Geen gebrek aan variatie bij Nespresso

Beter dan het gros van de namaak cupjes vonden we het beide echter wel. Als fan van een sterk bakkie hoef je bij ons niet aan te komen zetten met de lichtere series van Nespresso, maar zowel de sterkere series als de specials zijn verdomd goed gebalanceerd. Smaak, dikte, crema, het plaatje klopt. Ook de wat krachtigere cups van Perla, Hema, Royal, Bellarom (Lidl) en DE werden we niet heel blij van, ongeacht de gebruikte machine overigens.


Veel “alternatieve” cups lieten ons toch met een net-niet gevoel achter

De uitzondering bleken enkele van de iets chiquere cups van Perla in de special range, de Napoli (8) en Firenze (11), die bij onswat smaak en kwaliteit wel heel goed voor de dag kwamen. En hoe fijn het Nespresso concept ook is dat ze de koffie brengen en de lege aluminium cups bij je ophalen, iedereen heeft het druk en vergeet wel eens iets, en dan is de optie om een alternatieve cup te gebruiken gewoon een onmisbare feature die ze er gelukkig niet uit hebben gelaten. Fun fact: het herkennen van de cup gaat op basis van kleur en patroon, waardoor alternatieve cups soms als een (verkeerde) Nespresso cup worden herkent.


Conclusie


Het was gedurende onze ervaring met dit apparaat dat wij zelf besloten een Nespresso CitiZ erbij te halen, en dat is wellicht de beste indicatie over hoe onze ervaring met de O By Nespresso was: We zijn blij met Nespresso, maar twijfelden of de O nu echt dé machine is die we zouden willen als die daadwerkelijk te koop zou zijn.

Nespresso heeft een paar zaken echt uitstekend voor elkaar: chique machines (de O is zeker prachtig), uitstekende koffie selectie en makkelijk in gebruik. Kost iets meer dan budget alternatieven, maar je krijgt er wel iets goeds voor terug, en dat zeg ik ook als liefhebber van een goed handmatig gemalen en gebrouwen kop.

Maar voor die zaken hoef je geen O te kopen, daar hebben ze al tal van apparaten voor, en de vraag is dan wat het O concept nu echt toevoegt. Los van het design, dat kunnen ze ook prima doen met nog twee simpele knopjes erop, is het vooral de app, en in de praktijk deden we daar maar weinig mee. Voor één simpele reden: hadden wij trek in koffie, dan wilden we gewoon wat drinken, niet prutsen met een (verder prima werkende) app. Hooguit dat je voor je favoriete cupje een keer de instelling even tweakt, maar daar blijft het wel bij.

En dat is toch maar een geringe meerwaarde bovenop wat ik hierboven al beschreef, en dan komen er nog wat praktische nadelen bij. Het waterreservoir is piepklein wat zelfs met kleine kopjes koffie snel begint te vervelen (de CitiZ heeft een flink groter reservoir), plus een touch screen swipen is echt niet lekkerder dan gewoon het knopje in drukken.

Maar goed, het is een concept, en dus een leerervaring voor Nespreso. Mijn feedback daarop is dan simpel: hou dit design aan, en breng die app customisation naar een echte high-end machine, een machine met groot reservoir, ouderwetse knoppen, maar dan wel de verfijning voor de echte liefhebber. Het product zoals het nu staat lijkt mij enkel interessant voor een single of stel die het apparaat toevallig mooi vindt en slechts af en toe een kopje drinkt, en ik vermoed dat in ons tech wereldje de drang naar frequent een goede kop koffie toch wat sterker is.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.