Hee dat ben ik!

Op bezoek bij… ARIV


Vrijdag 21 juni is Techtesters aanwezig geweest bij de presentatie van de nieuwste e-bike van General Motors: de ARIV. Nu denk je vast, huh een e-bike van een autogigant? Jazeker! Om de zogenaamde strijd tegen het dichtslibbende stadsverkeer aan te gaan zijn er volgens GM meer oplossingen nodig om mensen snel en eenvoudig van A naar B te vervoeren. Vooral in steden zoals Amsterdam en Den Haag waar het autoverkeer maar niet vooruit lijkt te komen en de parkeertarieven alsmaar stijgen is dit een stap naar een mobielere toekomst, waar ARIV (spreek uit als arrive) de oplossing voor moet zijn.


Eenmaal aangekomen bij de presentatie stonden ze gelijk al buiten, de twee elektrische modellen die ARIV bedacht heeft: de Meld en de Merge. Het grootste verschil tussen deze twee is dat de Merge een volwaardige elektrische vouwfiets is met 8 versnellingen waar de Meld niet vouwbaar is en slechts één versnelling heeft, beide fietsen zijn verder nauwelijks verschillend.
Na een korte presentatie over het ontwerpproces etc. kwam voor mij het interessantste deel, namelijk het bekijken van de fietsen en de proefrit door het centrum van Amsterdam. We kijken eerst even naar de fietsen:


Voor wie er wel eens gebruik maakt van een e-bike zal het volgende niet veel nieuws zijn, de ARIV maakt gebruik van een middenmotor en heeft de accu in het frame verwerkt. Een scherm ontbreekt, er is wel een montageplek voor je telefoon plus een app van ARIV beschikbaar, deze laat wat basisgegevens zoals snelheid, een kilometerteller etc. zien.


Bij de aan/uitknop vinden we een aantal ledjes die aangeven hoe vol de fiets nog is en een 4-tal witte leds die aangeven hoe hoog je de versterking hebt staan, op deze zonnige dag was het prima af te ‘lezen’.


Op het stuur vinden we naast stevige handremmen op de MERGE nog schakelflippers (8 versnellingen), de MELD doet het zonder deze. Om de ondersteuning aan te passen zitten er + en – knoppen aan de linkerkant, hier zit ook een rood knopje welke de ‘loopondersteuning’ (rijden tot 5km/u) activeert nadat je de min even ingedrukt hebt.


Ook niet onbelangrijk is de vraag of hij (de Merge, de Meld vouwt niet) een beetje makkelijk te vouwen is. Vaak is dit bij vouwfietsen wat omslachtig, en bij elektrische soms helemaal! Zelf zegt ARIV een eenvoudig vouwbaar systeem bedacht te hebben. In de praktijk lijkt dat toch niet helemaal zo eenvoudig als het lijkt, want na 3x proberen ging het namelijk nog niet helemaal soepel en er was al schade te zien op het frame van de vele pogingen, iets wat bij anderen ook gebeurde. Ongetwijfeld dat een beetje oefening helpt als reguliere eigenaar, en natuurlijk is het fijn dat hij sowieso op te klappen is, al zal ook dan nog het gewicht van 22 kg geen kleinigheidje zijn om mee te slepen. Hij lijkt vooral bedoeld om op te rijden dus, of wellicht mee op vakantie te nemen.


Tijdens de proefrit heb ik goed kunnen kijken hoe deze rijdt, mijn conclusie: goed! Ik fiets veel op mijn mountainbike en heb eigenlijk geen e-bike nodig, maar wat rijden deze e-bikes lekker. Leuk is om de ondersteuning op standje max te zetten, en dan trek je scooters bij het stoplicht er eenvoudig uit. Op dat moment is de middenmotor overigens niet bijster stil, als je snel weg probeert te komen valt de wat hardere zoem best wel op in het verkeer.

Dan komt de prijs, en voor velen zal dat even slikken zijn. Zo betaal je voor de niet vouwbare Meld al €2800 en ben je voor de vouwbare Merge zo’n €3400 kwijt! Als we vervolgens kijken naar andere e-bikes met ongeveer dezelfde specificaties en design, zoals de Bohlt X160 (€1200), dan heb je voor minder geld toch ogenschijnlijk bijna evenveel e-bike. We moeten daarbij wel relativeren dat de ARIV gebruik maakt van een flink sterke middenmotor in plaats van vaak wat minder comfortabel rijdende voor- of achtermotor, waarmee duidelijk wordt dat ARIV zich vooral op het hogere segment lijkt te richten. Het was echter een aangename eerste ervaring, ik kijk uit om er eens wat langer mee aan de slag te gaan in mijn dagelijkse routine.Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.