Het is inmiddels weer even geleden dat ik een ‘op bezoek bij…’ stukje heb geschreven, niet vanwege een gebrek aan bezoekjes overigens, en het is inmiddels ook al even geleden dat wij voor het eerst bij Sitecom een kijkje zijn komen nemen (Wij in de vorm van Pim, Nada en yours truly). Dusdanig lang zelfs dat ze inmiddels al zijn verhuisd (oké, ze zijn ‘pas’ afgelopen zomer verhuisd, dus dat zegt niet gek veel). Inmiddels weg uit hun kantoor op Rotterdam Airport en hun plekje gevonden in het hartje van die mooie stad. Mocht je er eens zijn, Markthal = heerlijk eten. Overigens zullen de foto’s in dit stuk een combinatie zijn van het oude en nieuwe kantoor, maar dat zal de pret vast niet drukken.


Leuke aan Sitecom is dat het echt oer-Hollandse glorie is, want het kantoor in Nederland is tevens het enige echte hoofdkantoor van dit bedrijf waar de oorspronkelijke Sitecom ondernemers nog altijd hun stekje hebben. Sitecom gaat inmiddels wel al weer wat jaartjes mee, waarbij twee grote posters aan de muur van hun kantoor een leuke leidraad geven en ons tonen hoe hun logo en hun verpakkingen zijn geëvolueerd. Hollandse glorie of niet, produceren in Nederland is natuurlijk niet echt rendabel en de eerste producten werden dan ook gewoon eenvoudigweg in China op de boot gezet naar Nederland, maar dan voorzien van een Sitecom verpakking. Terwijl Sitecom groeide tot één van de gevestigde namen van de Nederlandse markt voor netwerkproducten kwam daar natuurlijk een stukje eigen ontwikkeling bij, en met de sterkere positie wist Sitecom tot hun ‘echt eigen’ producten te komen; de producten die iedereen wel zo’n beetje op de plank heeft zien staan bij grote computerwinkels.De core ‘netwerk’ business bestaat natuurlijk nog altijd, waarbij het assortiment natuurlijk in al die jaren wel met de tijd mee is gegaan. In het mooie en opvallend open kantoor, cubicles doen ze daar gelukkig niet aan, hebben we een mooi uitzicht op de Markthal van Rotterdam. Lekker licht wat het kantoor een fris gevoel geeft, al heb ik wel even kunnen lachen om de grote DIY zonneschermen die sommigen om hun scherm hebben gehangen tegen al dat ‘frisse’ licht. We zien daar op kantoor natuurlijk flink wat producten rondslingeren zoals de bekende routers en switches, maar ook de powerline adapters, range extenders, etcetera. Op de website staan ook nog zaken als media spelers, maar die boot lijkt Nederland inmiddels wel te zijn gepasseerd nu dat nieuwe Tv’s ‘smart’ zijn (alhoewel, sommige meer dan anderen) en lijken fysiek ook niet langer aanwezig.

Nu valt er genoeg over routers te vertellen en lijkt er ook een sterke vraag naar router reviews, getuige de reacties en views op router reviews ten opzichte van bijvoorbeeld behuizingen. Vooral de komst van de eerste Multi-user Mimo routers dit jaar is iets waar de fanatieke thuisnetwerkers natuurlijk erg naar uit kijken; dit zou namelijk de grootste boost zijn in wifi performance in een aardige tijd. Sitecom gaat meedingen in die race voor de ultieme router met hun nieuwe ‘Greyhound’ router die binnenkort getest zal gaan worden. Voordat het de nieuwe routertje wordt van Tante Truus zal enige tijd moeten passeren, want de eerste generatie MU-MIMO routers zal bijna evenveel honderdjes kosten als dat ze antennes hebben.


Een andere sector waar Sitecom nu vol in lijkt te springen is de markt voor netwerkcamera’s, zij het meer onder de noemer ‘home cam’ en minder ‘beveiligingscamera’. Twee van deze camera’s zijn reeds door Pim gereviewd, maar de verpakkingen op het Sitecom kantoor verklappen onder andere een Dome en een buitencamera ergens in de planning.Iets wat minder bekend zal zijn, en wat ook een grote reden is dat ik graag een keertje dit stukje wilde doen, is dat Sitecom eigenlijk meerdere gezichten kent. Toegegeven, het is iets complexer en een betere beschrijving zou eigenlijk zijn dat dezelfde mensen ook achter andere merken zitten. De merken Fresh ’n Rebel en Wonky Monkey zijn bijvoorbeeld ook van hen. Die laatste ken ik bijvoorbeeld van de Party Box en de Party Box Mini (erg leuk speelgoed overigens), maar ook van powerbanks en andere betaalbare accessoires.


Fresh ‘n Rebel zit een klein stapje hoger in de markt met bluetooth speakertjes (onder de noemer ‘Rockbox’), powerbankjes en andere opladers, hoofdtelefoons, en natuurlijk de legendarische selfie-stick waar ik met een paar dagen een review van zal posten. De noemer ‘lifestyle producten’ is hier wel van toepassing, want als je de productjes zo bekijkt lijkt een jonge dame voor wie een specifieke kleur van belang is meer de doelgroep dan de die-hard nerd die de signaal-ruis verhouding wil weten. Inhoudelijk ken ik ze niet, maar het ziet er allemaal wel schattig uit. Overigens zie ik op de FNR website een hele nieuwe reeks bluetooth speakers die er wel heel chic uit zien, ik ben best benieuwd.Als ik de naam Rapoo nog even noem zal je denken ‘maar dat is toch die grote Chinese fabrikant’ en dan heb je ook absoluut gelijk. Ik weet de verhoudingen niet, maar ik heb een flauw vermoeden dat Rapoo zelfs ietsje groter is dan Sitecom, naar mijn weten hebben ze namelijk het grootste marktaandeel van draadloze randapparatuur in China, en China is ietsje groter dan Nederland als ik nog iets heb onthouden van mijn aardrijkskunde lessen van vroeger. Wat wij van Rapoo in Nederland zien komt echter dus via Sitecom (of wederom, eigenlijk via de mensen achter Sitecom) ons landje binnen. Helaas krijgen wij als klein kikkerlandje natuurlijk maar een klein deel te zien van het enorme assortiment van Rapoo, maar de laatste jaren hebben we wel duidelijk een flinke toename gezien van Rapoo beschikbaarheid in Nederland via bijvoorbeeld Bol.com, Mediamarkt, Informatique, CD-ROM-LAND, of Paradigit. Daarbij was ik ook zeker te spreken over de Rapoo Gaming producten (die overigens weer onder het merk VPRO vallen, volg je nog?) ik de laatste tijd heb kunnen ervaren, ook daar zijn een paar reviews van te vinden. Maar goed: Rapoo is een grote jongen, Sitecom mensen brengen het naar ‘onze’ winkels, wij hebben meer keuze: profit! Overigens sta ik natuurlijk helemaal open voor een bedrijfsbezoekje bij Rapoo in Shenzhen, China 😉

Kudos aan Sitecom dat ze de goede kant van het land lekker trouw blijven, scheelde mij in dit geval weer een ritje naar ‘Brabant’ of hoe die provincie daar naar het zuidoosten ook precies heet waar tig tech bedrijven zitten. En natuurlijk mijn dank aan mijn favoriete Feyenoord hooligan voor de uitnodiging een keertje te komen kijken wat deze (voor tech begrippen althans) oud Hollandse fabrikant nu allemaal uitspookt.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments