Oral-B Genius 10000N review


Wat begin dit jaar begon als een klein beetje een grap, leidde toch tot een goed gelezen artikel en nog belangrijker: liet ons toch wat meer stilstaan bij het kiezen van onze borstels. Inmiddels zijn we de nodige maanden verder, heeft Oral-B hun nieuwe 10000 serie uitgebracht (die heel toevallig vandaag ook nog even in de Black Friday deals zit), en zijn wij natuurlijk ook al weer wat wijzer geworden.

We korten het iets in ten opzichte van vorig jaar, en richten ons op een paar eenvoudige vragen:
– Hoe denken wij een paar maanden later over de Oral-B 9000 serie
– Wat is het verschil met de 10000 serie
– En onder de streep: raden wij dit aan net als die 9/10 tandartsen of wat er dan ook precies op de productpagina staat. Nee, het marketing geneuzel laten wij lekker achter ons en we kijken naar onze ervaring.

Update: In de review ga/ging ik uit van Bol en Coolblue prijzen, ca 169 euro. Momenteel is hij nog te koop voor 99 euro bij Kruidvat. De review moet ook na Black Friday correct blijven dus kan niet louter op basis van één aanbieding worden geschreven, maar voor een goede deal check de link onderaan even!

De Oral-B 9000N 10 maanden later


In maart, toen we deze al een tijdje gebruikten, sloten we af met de conclusie dat de Oral-B 9000N een ultiem krachtige tandenborstel is met een goede batterijduur, mooie collectie aan prachtige extra’s, en dat we inhoudelijk weinig te wensen over hadden. Feature (app) technisch zat er meer op dan we ooit zouden willen gebruiken, maar voor ieder wat wils (tot in extremen). Het enige nadeel? De forse, forse prijs; toen ca 159 euro waar je voor een derde al hele degelijke Oral-B Pro modellen in huis haalt.

Zijn we er nog blij mee? Dat zeker. Zoals we toen al hadden verwacht hebben we het gros van de accessoires nooit meer aangeraakt, maar het concept van een goede, sterke borstel met een automatische je-drukt-te-hard-vriend functie bevalt natuurlijk prima. We hebben er uit interesse iets later een stevige sonische borstel bij gehaald om te vergelijken, en dat was een goede basis voor vergelijking. Lang verhaal kort: de roterende Oral-B behoudt onze voorkeur als het op schoonmaken aan komt, maar de sonische oplossingen nuanceren onze batterij opmerking; die doet het maanden op een accu waar dit ding een week of twee mee gaat. Prima, maar spontaan is de accuduur eerder een minpunt dan een pluspunt geworden, zij het één die lastig af te wegen valt tegen een nipt schoner gevoel.


We zijn er dus nog blij mee, maar merken inmiddels wel op dat we zelf een beetje blijven afwisselen met de ouderwetse borstel. Het schoonste gevoel krijgen we van het af en toe combineren van verschillende opties door de week heen, elke manier behoudt toch net wat individuele voordelen.

Uitpakken!


Enfin, uitpakken! Voelt bekend: net doosje, vooral veel accessoires. Nette carry-en-charge case, USB passthrough om iets anders tegelijk op te laden (be it slowly), basisstation voor laden en vier borstels, en de zuignap om je telefoon aan de spiegel te hangen voor uitgebreide analyze is ook van de partij. Ieder z’n ding, maar wij kunnen het geduld niet opbrengen om de tanden te poetsen met de telefoon aan de spiegel, en dat de app ons dan vertelt wat we moeten doen. Ahem, zoals ik zei: voor ieder wat wils.

Wel fijn, meteen vier borstels erbij. Kan je verschillende ervaren en hoewel ze allemaal hun verhaal en sterke kanten hebben (lijkt wel een soort RPG ofzo) kiezen wij onder de streep gewoon wat subjectief het beste voelt; objectief scoren is extreem lastig. Ook leuk dat die geheel zwart zijn bij de zwarte ‘Midnight Black’ Oral-B 10000, voorheen was dat niet zo. Dit ding ziet er goed uit, zij het niet veel beter dan een 40 dollar kostende Xiaomi / Soocas om maar iets te noemen, dus echt punten geven we er niet voor.Bouwkwaliteit van de basis zelf voelt weer goed. Prima grip (iets waar de Xiaomi mee zit), prima knoppen, RGB LEDje is weer van de partij voor status herkenning en opladen is weer een kwestie van plaatsen en wachten.What’s new?


Nice, mooi ding dus, maar dat was de 9000-serie ook en wij waren benieuwd wat er nu anders was. Direct voelden beide apparaten precies hetzelfde. Maar ook echt letterlijk hetzelfde; op de tanden, in de hand, het lijkt niet alsof er een ander motortje in zit. Laten we beide van geheel vol naar geheel leeg lopen dan wint de 10000-serie bij een paar minuten maar dat schrijven we toe aan nieuw vs bijna een jaar oud, maar daar houdt het verschil ook echt op uit onze ervaring. Kortom, binnen één dag wisten we eigenlijk al alles wat we wilden weten van deze nieuwe unit.

Toch gingen we voor de compleetheid even zoeken naar wat de verschillen zijn volgens Oral-B, maar dat valt tegen om te achterhalen. We kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat deze kleur nieuw is (maar er is ook een wit-gouden 10000 serie), maar veel verder gaat het niet. De software leek iets anders dan vorig jaar, maar al snel bleek dat de oude borstel ook de nieuwere software heeft; wij hadden die simpelweg al die tijd niet gebruikt.

Kortom: niet veel nieuws.

In de praktijk


Maar is dat een probleem? We waren tenslotte al overtuigd van de poets kwaliteiten, en de software was al dermate extreem dat alles wat extra toegevoegd wordt wel vergezocht zou moeten zijn. Heck, de helft van wat er in zit voelt al vergezocht.

Een korte reminder voor mensen die de 9000N review niet hebben gelezen wat er al in zat, en wederom in zit.

– RGB verlichting voor status indicatie, maar ook voor identificatie wie er poetst
– Poetsdruk check; te hard drukken = minder kracht.
– Poets-timer, zorgen dat je lang genoeg poetst, met kleine reminders tussendoor om van zone te wisselen.
– Een soort extra zone poets controle, met behulp van de zuignap en je telefoon controleren of je alle zones wel goed poetst.
– Een 6-tal verschillende poets modi
– Logs van je poetsgedrag (poetsduur, hoe vaak je te hard drukt)
– Automatische bestelling extra borstels via Amazon.
– Heck, je kan zelfs nieuws te zien krijgen in de app terwijl je poetst. En er zit nog meer in zoals persoonlijk advies vragen en weet-ik-veel-wat, maar ik denk dat die doelgroep ietsjes anders is dan mensen die bij ons uitkomen.

Maar kortom: veel dus. Mogelijk te veel voor flink wat mensen. But again, het is maar net wat jij in die features ziet, en het is logisch dat Oral-B met hun topmodel tot in het extreme uitpakt om alle niche wensen maar te voorzien.


Conclusie


En net als eerder dit jaar zitten we dan een beetje in onze maag met de prachtige doch prijzige Oral-B Genius 10000-serie. Het is een prachtig apparaat; stevig, capabel, featurerijk en hij poetst echt heel erg goed. Het gevoel achteraf blijft beter dan met louter de sonische borstel, beter dan handmatig. Wel merken we op dat we af en toe blijven afwisselen voor het fijnste resultaat, dus gooi je ouderwetse borstel niet meteen weg, maar dit ding poetst gewoon als een malle. Daarbij is het nieuwe kleurtje leuk en zijn de borstels nu ook zwart (in plaats van een rare wit-op-zwart combi). High-end poetsen heeft er nog nooit zo goed uit gezien, klinkt bijna als marketing gel…euter.

Waarom dan een beetje in onze maag? Enkel en alleen vanwege de forse prijs. Ter vergelijking: Mijn ideale smartphone zou een mid-range toestel zijn met louter een goed scherm en top camera, maar in de realiteit bestaat dat niet en zit je voor een top scherm en camera vast aan een heel duur topmodel telefoon met tig dingen die ik niet gebruik. Deze tandenborstel is net zoiets; ik zou graag een borstel zien die net zo krachtig is als deze, maar zonder al die extra’s en features die ik toch niet gebruik. Echter de realiteit is dat ik voor deze best poetsende borstel vast zit aan dit topmodel met tig features waar je voor betaald maar dan dus niet gebruikt. Dan kan ik nog ‘voor ieder wat wils’ zeggen, er zijn natuurlijk altijd mensen die een specifieke feature waarderen die ik niet wil wegschuiven, maar ik denk dat het niet realistisch is dat onze doelgroep zit te wachten om dagelijks de smartphone tegen de spiegel te plakken om zone checks uit te voeren, persoonlijk advies te vragen, of herinnert worden aan het feit dat suiker slecht is.

Te veel features zou geen probleem zijn, maar de prijs is gewoon heel fors. Zelfs in de Black Friday aanbieding rond de 169 euro blijft het een forse prijs voor een borstel. Verdeeld over meerdere mensen valt het mee, je kan tenslotte direct met vier aan de slag, maar er zit nog ergens een echte Hollander in mij die denkt ‘170 euro voor een tandenborstel, ben je gek geworden!’. Beste borstel die we kennen? Check. Tig maanden later nog altijd blij? Check, en dat is goed nieuws natuurlijk. Maar naast het goede, schone gevoel tussen de tandjes voelen we toch een klein beetje die nuchtere emotie.

Veel poespas dus, en vanuit Oral-B veel argumenten waarom dit de beste is. Voor ons houden feitelijk twee argumenten stand, maar wel die twee argumenten die tellen: het eindresultaat met de tandjes, en de goede, praktische basis features voor iedereen zoals de ingebouwde timers en druk sensoren. We zullen naar de Pro modellen van een paar tientjes blijven kijken als het om redelijk advies gaat, maar als je ons vraagt wat, money no object, de beste elektische tandenborstel is die we kennen? Dan zullen we toch weer deze top-end Oral-B Genius modellen moeten erkennen, zij het enigszins schoorvoetend. Het loont overigens ook op de 9000N nog in de gaten te houden, want zoals gezegd is het verschil niet de moeite om over te spreken.

Nogmaals: hij momenteel voor 99 euro bij Kruidvat te koop als Black Friday special. Dat verandert één en ander natuurlijk wel aan het value perspectief van dit apparaat. Als je interesse hebt, deze link even checken!


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTubeEnkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.