Oral-B Genius 9000N review


Jep, je ziet het goed: we gaan het over een tandenborstel hebben, of tandenborstels. Hoe kwamen we erop? Wel, mocht je ooit eens iets van Coolblue of Teufel opgezocht hebben en je afgevraagd welke uber-SEO en tracking zij weten toe te passen om je vervolgens overal rijkelijk van hun reclame te voorzien (soms denk ik maar aan een nieuw koffieapparaat en Coolblue knalt er al een reclame van op beeld, damn), die twee bedrijven hebben echt -niets- vergeleken met de ultimo mind reading mogelijkheden van Oral-B en Procter & Gamble. Enkele dagen nadat ik bij onze lokale kruidvat met een nieuwe electrische tandenborstel in mijn hand naar de kassa liep om op het nippertje te besluiten toch nog maar even wat onderzoek te doen verscheen er een doosje thuis met daarin…Precies. Wij zaten er ook even van te kijken. Nu verklaart dat natuurlijk nog niet waarom we het dan gaan reviewen, maar toen we zagen dat deze 9000N voor net geen 190 euro over de toonbank gaat konden we het toch niet laten om de ervaring te delen hoe het is om met zo’n top-end tandenborstel aan de slag te gaan. Overigens is de witte of zwarte versie wat goedkoper met ca 159 euro, maar dat maakt de verwachtingen niet minder groot. En nee, als je denkt dat ‘ie volledig vanzelf je tanden poetst heb je pech, zo ver is de techniek nog niet.

Uitpakken, bouw, en features


Het is een aardig stapeltje centen dus we verwachten wel wat luxe. De Genius 9000N is dan ook een keurige tootbras (deze is voor jou Wes 😉 ), iets wat ongetwijfeld geholpen wordt door de roze-goude kleurstelling. Stevig, comfortabele grip, allemaal keurig, zij het met de kanttekening dat we dat ook bij 100 euro borsteltjes wel zouden verwachten, maar het maakt wel een nette indruk.


We zien ook de nodige aanwezige extra’s: een chique carry-case die ook als oplader functioneert en ruimte biedt aan de unit zelf en twee extra borstels. ‘tis een stevig doosje in elk geval, geen prut, en dat vinden we leuk. Hoewel slim bedacht dat een USB oplaadoptie een handig extra is naast de standaard lader vragen we ons wel af waarom er voor een Type-A ingang is gekozen.

Je krijgt er ook wat borsteltje bijs. Crossaction Uber Ultra nogwat nogwat, 3D White Mega Awesome-o nogwat, en Sensi Snowflake nogwat. Abracadabra voor een eenvoudige geek, maar allemaal met hun eigen verhaal en doelgroep: meer polijsten, wat zachter, wat grondiger tegen tandsteen of noem maar op. Die kan je weer van een kleurtje voorzien en dergelijke. En ja, ik spreek hier wat luchtig over niet omdat ik ga stellen dat het niet uit maakt, maar simpelweg omdat ik er echt niets nuttigs of objectief accuraats over kan zeggen. Er is in elk geval voor ieder wat wils denk ik.

We gaan door: boekje, een standaard lader (je hebt dus twee laad mogelijkheden) en een opbergbakje voor 4 borstels waar je de lader in kan klikken voor een permanente opstelling in je badkamer..
.. en een zuignap constructie voor op je spiegel zodat je je telefoon er in kan doen en de app je poetsgedrag in de gaten kan houden, water kan spuiten als je niet goed poetst, en ‘foei’ roept als je te snel stopt met poetsen. Of in elk geval het eerste van die drie zaken, al kunnen we dus enige teleurstelling uiten dat de app niet daadwerkelijk ‘foei’ roept. Gemiste kans op de oprechte glimlach waar we natuurlijk zo goed voor poetsen.Praktijk


Vrouwlief en ik hebben uiteraard de nodige ervaring met tandenborstels, als je eenmaal ergens in de 30 bent heb je natuurlijk wel eens je tanden gepoetst en wat verschillende borsteltjes geprobeerd. Inclusief elektrische en uiteraard ook van Oral B al was het maar dat wanneer je een willekeurige uit het schap zou pakken je 50% kans hebt dat het Oral B is, zo niet meer. Echter, en dat was natuurlijk ook wel te verwachten, de eerste ervaringen met deze unit was wel even slikken. Dit is een uitzonderlijk krachtig geval, en goedkoop als het klinkt voel je dat verschil direct wanneer je ‘slechts’ automaatjes van een paar tientjes kent. In het reinigen tussen de tanden, in het gevoel dat je een polijstbeurt over de grote oppervlaktes krijgt, tot het punt dat vrouwlief zich af begon te vragen of de standaard stand met de minder zachte koppen wellicht niet te sterk was voor de gevoelige tandjes. En gezien zij van huis uit tandarts is baseert ze dat niet op niks.

Truc is natuurlijk dat je genoeg te kiezen hebt. Een sensitive kop wellicht, of één van de vele anderen, plus dat je ook verschillende modi hebt waar je uit kan kiezen. Iets rustiger? Geen punt, maar als liefhebber van ‘grote stappen snel thuis’ en bij voorkeur met een wat hardere borstel kan ik wel zeggen dat ik meer dan tevreden ben over de kracht van dit apparaat. Noem het ouderwets ongepast anno 2018, maar ik hoef geen hippie gemekker met sensitive nogwat: gewoon goed schoonmaken die hap, en dat kan en je hoort mij dan ook enkel positief zijn over het resultaat. Een mooie marketingkreet zou zijn: “sinds ik deze gebruik geen gaatjes!”, maar die had ik ervoor ook al niet dus een echte objectieve maatstaf ontbreekt vrees ik. Lang verhaal kort: lekker krachtig ding, duidelijk stap op van de middenklassers die ik tot dusver had.

Edit: In reactie op een vraag die wij kregen even de toevoeging dat deze tandenborstel gewoon nat kan worden / in de douche kan worden gebruikt.

App en extra’s


Op basis van de de bovenstaande alinea zal je ook kunnen raden hoe ik naar de vele, vele features kijk van deze top unit. Begrijp mij niet verkeerd, de software (app) is harstikke mooi, extreem uitgebreid, en gaat tot in detail om je hand vast te houden om je beter te helpen poetsen, gericht specifieke problemen op te losse, heck: je kan zelfs automatisch nieuwe borstels laten bestellen via Amazon.

Sommige zaken zijn natuurlijk leuk, zoals je eigen kleur LED instellen (niet dat het blauwe ledje de rose goud kleurige 9000N minder twijfelachtig maakt in mijn hand), en het is ook best leuk om een grafiekje uit te draaien van je poetstijden. Maar hij helpt je zelfs bijhouden welke delen van je gebit je hebt gepoetst of nog wat aandacht aan moet besteden. Er is niets, maar dan ook niets mis met af en toe een kleine evaluatie of je niet consequent even te vlot poetst bijvoorbeeld. Dat gaat voor tal van processen op, en je poetsbeurt kan wat dat betreft af en toe best even wat evaluatie gebruiken. Voor iemand die de hele dag in de tech zit is het nog een vreemde gedachte dat je tandenborstel slim is, maar ergens is het niet meer dan logisch.


Ik twijfel niet aan het leuke, want de ‘fun zone’ en zelfs poets achievements is iets wat gewoon in de tijd past en waarvan we weten dat mensen er nu eenmaal blij van worden. Hang een wortel voor de neus en men hapt. Noch twijfelen we dat dat het voor sommigen nuttig kan zijn, maar veel van die features vereisen tijd, soms geduld, of natuurlijk een bepaalde problematiek die lastig te simuleren is. Natuurlijk is het onze taak om ons in de schoenen van de doelgroep te zetten, maar wanneer wij weer eens veel te laat (iets met reviews bakken enzo) naar ons nest vertrekken dan wil je je tanden poetsen, en het liefst lekker snel. Dan wil je niet je telefoon in de houder klikken om vervolgens zeker te zijn dat je elk kwart van je gebit goed hebt voorzien. Het is een ‘ieder zijn ding’ en voor ‘ieder wat wils’ verhaal waarbij je zal moeten afwegen of jij die doelgroep bent of niet, of gevoelsmatig gewoon een flinke meerprijs kwijt bent aan een net wat krachtigere machine met frivoliteiten die je mogelijk snel niet meer gebruikt. Basale zaken zoals elke 30 seconden een signaal dat je grofweg een idee hebt dat je lang genoeg in een bepaalde zone hebt gepoetst ga ik graag in mee als ‘algemeen nuttig’, maar die zien we ook in basismodellen van Oral-B, en de meerwaarde van veel van die features vind ik lastig te beoordelen.


Niets ten nadele van die mevrouw, maar de routine om de telefoon in de houder te willen steken bij het tandenpoetsen is nooit gekomen.

Als je net als wij de app vermoedelijk snel laat voor wat hij is is het wel fijn dat de data 30 dagen in de borstel vast zit. Dus zelfs een incidentele koppeling is genoeg voor een overzichtje of je niet structureel te kort of te hard poetst bijvoorbeeld.

Maar ach, misschien zit het in de familie. Want de kiddos hadden ook al hun Oral-B stages borstels die ze leuk vinden vanwege de plaatjes en stickers erop, maar de app waarbij ze puntjes kunnen verzamelen door goed te poetsen is inmiddels ook weer vergeten. Bij een borstel van een paar tientjes is dat natuurlijk wel wat makkelijker vergeven, en joh, zolang zij er blij mee zijn 😉


Conclusie


Er zit gewoon bizar veel in de Oral B Genius 9000 / 9000N, zo veel is zeker. Het is ook de krachtigste tandenborstel die we ooit hebben meegemaakt, en dat is een uitstekende basis, maar we hebben het wel over een tandenborstel, een apparaat dat tot voorkort niet meer was dan haren op een stokje. En in de moderne tijd snappen we dat fabrikanten niets anders kunnen dan echte topmodellen neerzetten, deels vanwege het feit dat er een enorme markt is van mensen die gewoon een hele dure of ‘de beste’ willen kopen, maar met een redelijk neutrale kijk is het lastig ontkennen dat de oplossing vanuit de Oral-B hier is om gewoon alles wat ze konden bedenken erin te zetten.

Niet dat alles per sé nuttig is, maar dan is het in elk geval lekker veel wat natuurlijk mooi oogt. Redelijkerwijs verwachten we dat er een aantal zullen aanslaan en de standaard zullen worden (volgende generatie borstels praat vermoedelijk tegen je), maar een aantal voelen toch echt als ‘extra fluff’: omdat het kan, omdat alles ‘smart’ moet, en onder de streep omdat er mensen zijn die nu eenmaal graag achievements in elke app hebben. Alleen de krachtigste, no-nonsense tandenborstel verkopen kan natuurlijk niet in het oog van de typische consument, en daarmee leggen we de verantwoordelijkheid voor extreme, hier en daar wat overdreven producten evenveel bij de consument als de fabrikant. Vraag en aanbod.

We vinden ons daarmee in een lastige situatie. Enerzijds is het een briljant krachtige tandenborstel met een zee aan modi, waarvan wij er feitelijk maar twee gebruiken maar gezien smaken verschillen we die keuzevrijheid objectief een voordeel noemen. Aan dezelfde goede kant van die discussie staat de batterijduur; vele dagen gaan voorbij met twee gebruikers voordat hij een keer op de lader moet, en wanneer je de smart features laat liggen vergeet je de laatste keer dat je moest laden helemaal eenvoudig. Overweeg je dit model omdat je gewoon een krachtigere borstel wilt en skip je op die extra’s dan is er ook helemaal niets mis mee, hooguit dat de prijs dus fors is.

Er zijn ook echt praktische extra’s zoals het reisdoosje die tevens als USB-lader functioneert (maar waarom die Type-A USB en niet type-C of micro-USB is ontgaat mij). En ja hij is harstikke chic; al met al gewoon een prachtig, harstikke praktisch apparaat, en objectief gewoon een top ervaring met dit ding de laatste weken. We zijn er heel erg blij mee, halen eruit wat we zelf willen, negeren wat dingen die we niet waarderen, en vinden dan product technisch weinig wat we anders zouden willen zien.

Desondanks blijven wat twijfels over de prijs die de overdaad aan features met zich meebrengt. We zullen er niet hard over overdelen want wellicht zie jij een enorme meerwaarde in de zuignap op je spiegel waar je de telefoon in klikt en waarbij de combinatie app en tandenborstel nauwkeurig bijhoudt welke tanden (verdeeld in zones) je voldoende hebt gepoetst en of je je doelstellingen wel hebt bereikt, of uitgebreide logging van je poetsgedrag, of automatische toezending van nieuwe borstels. Maar zelfs wanneer wij actief het product als geheel proberen te testen en ervaren merken we dat we in de praktijk de badkamer in stappen, een paar minuten poetsen terwijl we nieuws lezen / op instagram posten / neuspeuteren / noem maar wat, om vervolgens weer verder te gaan.

Nu is een overdaad aan features niet per sé een issue, je pakt tenslotte waar je zelf wat aan hebt en de rest laat je liggen. Het feit dat –ik- iets niet gebruik en het niet zie zitten om netjes mn telefoon in de houder te plakken maar liever poets terwijl ik suf voor mij uit zit te staren neemt niet weg dat jij er wellicht juist de meerwaarde van in ziet. Het feit dat ik geen moeite heb met de Kruidvat in wandelen voor een nieuwe opzetborstel omdat die aan de overkant van de straat zit neemt niet weg dat de optie tot automatische herinnering en toezending voor jou geen voordeel is bijvoorbeeld. Maar we hebben het over een tandenborstel van 188 euro, of 159 euro in andere kleurstelling, en dat mag je je best kritisch afvragen of jij al dat moois echt wilt hebben, of crucialer: ook gaat gebruiken.

En hoewel de productpagina van dit model kneitervol staat met 5 ster reviews dat men deze tandenborstel keihard aanbeveelt hebben wij daar toch wel wat moeite mee. Tofste tandenborstel die we kennen? Zeker. Krachtigste? Dito. Maar hoe zit het met die Pro series, of de Smart series van tegenwoordig, hoeveel kracht scheelt het nu nog echt, en natuurlijk: kunnen we (of liever: ze) onderbouwen dat het echte resultaat beter is met deze extra luxe boven een redelijke middenklasser uit hun assortiment. We zijn heel erg te spreken over onze tandjes de laatste weken, maar we verliezen de sub-top modellen nog niet volledig uit het oog.

Interesseert het bedrag je niet? Of denk je ‘waarom maakt hij een punt van een voorbij-150 euro kostende tandenborstel’, dan kunnen we zeggen ‘gewoon doen’. Maar wat voor ons redelijker klinkt, en dan kijken we niet naar het -kunnen- betalen maar het -willen- betalen, zouden wij liever eerst nog wat ervaringen opdoen met modellen uit de lage-, midden- en midden-hoge klasse voordat wij daar echt keiharde aanbevelingen over zouden doen. We twijfelen geen moment aan Oral B, we hadden ze ervoor ook (en de kinderen ook, de oudste van 4 is wel gek op zijn app en Cars en Yoda stickers natuurlijk, goh) en de kwaliteit staat ook niet ter discussie, maar zou ik op dit moment voor een nieuwe aanschaf staan met de Genius 9000 en iets als een Oral-B Pro 2 2500 in mijn handen? Dan moet je wel nonchalant over 100 euro denken of zelf veel zien in het ‘smart’ element, of het mega aanbod features, boven gewoon een goede tandenborstel.


TL;DR


Ultiem krachtige tandenborstel met een goede batterijduur en een mooie collectie aan prachtige extra’s, inhoudelijk kunnen we weinig meer wensen. Wat features betreft is het duidelijk dat ze het hele repertoire er op los hebben gelaten, en als gevolg hangt er dan ook wel een (heel) erg stevig prijskaartje aan vast.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.