Orico CN300 review


Je kan toch altijd op onze Aziatische vrienden vertrouwen om typische producten, in dit geval externe SSD, in ietwat opvallende jasjes te stoppen. De Orico CN300 is een SSD, maar dan in frisse kleurtjes. Je hebt uit vier opvallende kleurstellingen te kiezen, waarbij wij de nog redelijk neutrale witte hebben.

Maar is het ook een beetje een vlotte unit, of is het vooral voor de show?


De Basis


Orico scoort punten met een sterke “cute!” factor. Het zijn simpele plastic behuizingen, maar ze voelen niet dun of kwetsbaar aan. Wel zijn ze verdomd licht, met 29 gram is het de lichtste SSD in de vergelijking, al wegen de meeste alternatieven niet veel meer.Maar het is wel een kleintje, met 66 bij 39 bij 112mm, dat maakt hem ook net de meest compacte met 31mm2. We pakken de Samsung T7 erbij als referentie, die is met 85 bij 57 bij 8 mm (39mm2) iets groter, en met 57 gram bijna twee keer zwaarder. Maar die is dan wel van metaal.SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien, dat gaat ook voor externe SSDs op. Elke SSD door gaat door een flinke hoeveelheid aan tests, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten. In deze geschreven reviews vindt je een deel van de relevante resultaten terug. In de videos, later dit kwartaal, vindt je een grotere hoeveelheid.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende twee suites:

– Data: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en eventuele cache opties en minder het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een SSD zoekt om wat lichte bestanden of applicaties vanaf te openen

– Full: Dit is een langere, complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive of bij intensief gebruik de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers moet je deze test dus zwaarder wegen.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Om actief vanaf de drive te werken is de Orico geen snelheidsmonster.

Full:


Logischerwijs wordt dat niet beter bij intensiever gebruik, al ligt hij niet ver achter de Samsung T5, tot voorkort toch één van de betere SSDs die je kon kopen.

Maximale snelheden


Externe SSDs gebruik je niet alleen als actieve opslag, maar vaak ook om snel data over en weer te zetten. Hier zien we de maximale overdracht snelheden met 32 GB aan Data.Hier zien we duidelijk dat dit een USB 3.2 Gen1 drive is, oftewel USB 3.1. In die goedkopere categorie valt hij in de transfers echter niet negatief op.

En hier de tijd die de SSD nodig heeft om 100 GB te lezen of te schrijven:Gebruik je een SSD puur om data naar te schrijven en vanaf te kopieren, dan doet deze SSD het prima, een beetje in het midden van de USB 3.2 Gen 1 klasse.Conclusie


Om actief vanaf te werken is dit dus niet de SSD om in huis te halen, maar puur om naar toe te schrijven en vanaf te lezen is hij best leuk. Het probleem is echter dat de meeste SSDs in de lijst binnen 24 uur geleverd kunnen worden, bij Orico zit je toch snel aan een Chinese webshop, een levertijd van meerdere dagen of weken, en soms de kans op importheffingen. Wanneer we zien dat je ongeveer een tientje bespaart vergeleken met lokale alternatieven is dat best pittig, zeker wanneer een T5 dan ook gemiddeld net een beetje sneller is.

Maar, prijzen en beschikbaarheid kunnen altijd veranderen, en het is prima positief dat deze SSD goed mee komt. En als je een hip kleurtje kan waarderen, of je wilt elk grammetje besparen, kan je er prima naar kijken. Of wellicht dat iemand deze producten lokaal gaat voeren, want in veel opzichten doet het niet onder voor wat menig “A-merk” hier aanbiedt. Schrijf ze dus niet af als je hem ergens tegen het lijf loopt!


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.