Ondanks dat wij hier in huis de 30 zijn gepasseerd voelen wij ons meestal toch nog best wel jong: lekker knallen in CS:GO of Overwatch tot in de late uurtjes, beetje in het Russisch vloeken als er iets niet goed gaat, uiteraard veel tech knutselen als het even kan toch gewoon in een tshirtje de deur uit. Persoonlijk voel ik mijzelf eigenlijk zelden oud, uitgezonderd de momenten dat de inmiddels twee in huis aanwezige mini-me’s in de te vroege uurtjes al beginnen met papa’s gezicht wakker te timmeren, letterlijk. Andere momenten zijn natuurlijk bij het zien van de grijze haren in de spiegel, en vooral ook wanneer je ziet waar de echt jonge generatie vandaag nou weer mee aan de slag gaat. Zo snap ik zelf nog geen kerstkrans (jawel, we zijn de pepernoten gepasseerd) van Snapchat, en iedereen vliegt een beetje Back to the Future stijl op een tweewiel geval zonder stuur, handsvatten of andere manier om niet bizar hard van 1,96 hoog op je snufferd te gaan.

Eigenwijs als wij zijn hebben we aan Oxboard, de Nederlandse organisatie achter “the original” balanceboard of hoverboard gevraagd of wij daar even een tijdje mee aan de slag konden gaan, we waren eigenlijk wel benieuwd naar hoe zo’n ding nou ervaart. Het feit dat je dit leest maakt het antwoord op die vraag natuurlijk wel duidelijk. Nu leunen wij normaliter nogal op de productfoto’s, en de originele doelstelling van TechTesters was ook juist om door de veelal neppe stock pics van fabrikanten te prikken, maar een (in dit geval extreem) gebruikt gebruiksproduct als de Oxboard in detail op de foto zetten is weinig charmant; een degelijke constructie staat gebruikssporen natuurlijk niet in de weg. De Oxboard is een high-end invulling van het hoverboard verhaal met een focus op Nederlands design, een in Nederland aanwezig service centrum (vast geen overbodige luxe gezien wat het product allemaal moet doen), en kwaliteit focuspuntjes zoals Samsung accus, waterafstotende coating op PCB’s en veiligheidsmechanismes, verlichting en een afstandsbediening. Voor de duidelijkheid: inhoudelijke ervaringen met alternatieven hebben wij niet. Hoe dan ook, 599 euro is natuurlijk niet mis.
En uiteraard meteen even de familie erbij halen om allemaal even te proberen he, dergelijk speelgoed is toch echt het leukst als je het gezellig deelt!

De voor de hand liggende vraag voor ons was of het als complete hover-noob nou lastig is om er mee aan de slag te gaan. Hoewel de eerste momenten een handje langszij echt een geruststelling waren, zo ook de eerste keren afstappen overigens, valt al snel op hoe bizar eenvoudig deze dingen wennen. Een handje vol keren oefenen en je stapt zonder moeite of ook maar je adem in te houden op of af. Wel valt op dat als man met grote voet (48-49) je wel een beetje op het randje van de ontwerpfilosofie zit; een maat 44, kindermaat of vrouwenmaat lijkt wat dat betreft meer de doelgroep. Maar goed, mannen met grote voeten staan voor lastigere uitdagingen dan hun schoeisel op een bordje weten te passen.


Eenvoudig of niet, yours truly moest toch even aan Lethal Weapon denken…


Ietjes eleganter…

Binnen de kortste keren, zeg maar gerust na je eerste 10 minuten al, tuf je rustig met een kilometertje of 10 per uur over het fietspad vooruit. 15 km/h moet er in zitten, maar dat vereist wel een gunstige omgeving, een gebruiker niet op de rand van het maximale draaggewicht (120kg), en misschien een klein beetje lichaamsbescherming voor het geval dat. Hoe opvallend stabiel en soepel dat ze lopen, het is geen product gemaakt voor stoepjes, boomwortel opbrekingen van het fietspad, of een tegenligger.

Het is een serieus leuk product wat wel schreeuwt om een praktische invulling, en daar ook tegen wat puntjes aanloopt. De meest dringende is nog wel dat je er vooralsnog niet legaal mee op de openbare weg mag, en voor je het vraagt: daar valt de stoep en het fietspad onder. Nu lopen de aanvragen om het legaal te maken, is het zo dat een beetje joviale wijkagent het eerder interessant vindt dan z’n boekje erbij pakt, en dat werkelijk elke peuter op zo’n ding (alhoewel, meestal een minder luxe) rond lijkt te blazen, maar dat doet niets af aan het risico van een pittigere straf, om over eventuele strafrechtelijke of civielrechtelijke zorgen in geval van ongelukken nog maar te zwijgen. Ander kwetsbaar puntje is de geclaimde maximale afstand, want als je als grote volwassen man in deze koude tijd van het jaar er op gaat rijden is de kans dat je ver voorbij de 7 kilometer niet gaat komen (meer in warmere tijden, Hardware.info had een mooie uitgebreide accutest gedaan). En het laatste wat je wilt is ergens stil komen te staan, want het ding weegt een kilotje of 11 en, hoewel best te doen, is daarmee toch een flink stuk baggage.Nu lijkt het erop dat als we de doelgroep zoeken we toch vooral naar de jeugd moeten kijken, die deze apparaten in heuse stuntmachines omtoveren en er op die manier veel plezier aan beleven. Wij hebben in een relatief jonge wijk bijvoorbeeld veel (besloten) speelgebieden en ook een skate park waar die jongens en meiden op dit soort gevallen lekker hun gang kunnen gaan. Zelfs met redelijke fietspaden loop je voor een echt praktische invulling met enige regelmaat wel tegen wat puntjes aan (even los van de al dan niet aanstaande legaliteit); heuvels gaan verbazingwekkend goed, maar stoepjes, randjes en andere objecten vormen een uitdaging. Al zijn er natuurlijk wel wat praktische situaties te bedenken. Puur als fun machine is het echter een apparaat die bij alle leeftijden wel een hele grote glimlach kan verzorgen, want we hebben er echt intens veel plezier aan beleefd om dit een tijdje te kunnen doen, en zijn eigenlijk nog verrast door het feit dat dit apparaat zich in korte tijd eenvoudig, stabiel, en ook flink snel laat besturen. Hij vliegt nog net niet (enkel hard over asfalt), maar we komen op deze manier toch eindelijk een beetje in de buurt van die beloftes die de Back to the Future films uit onze jeugd ons tegen deze tijd hebben toegezegd.


Wannahave? Dat lijkt mij vanzelfsprekend…

Een Oxboard is direct via Oxboard te koop (24u levering)

[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/oxboard/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.