Patriot PXD review


We gaan verder met nog wat externe SSDs, met vandaag de Patriot PXD. Een lichte, compacte externe SSD beschikbaar in 512GB, 1 TB en 2 TB. Prijzen zien we nog nergens, dus we gaan aan de hand van de concurrentie dan maar bepalen wat hij in onze bescheiden mening zou moeten kosten.


De Basis


Patriot begint goed, want de PXD is heerlijk draagbaar met 103 bij 31 bij 10mm, en een gewicht van 344 gram. Fijne vorm voor een broek- of jaszak, laptop tas, et cetera. Hij is ook fysiek netjes met een metalen afwerking, en ik vind het fijn wanneer een fabrikant losse Type-A en Type-C kabels meegeeft in plaats van verloopjes.
SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien, dat gaat ook voor externe SSDs op. Elke SSD door gaat door een flinke hoeveelheid aan tests, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten. In deze geschreven reviews vindt je een deel van de relevante resultaten terug. In de videos, later dit kwartaal, vindt je een grotere hoeveelheid.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende twee suites:

– Data: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en eventuele cache opties en minder het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een SSD zoekt om wat lichte bestanden of applicaties vanaf te openen

– Full: Dit is een langere, complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive of bij intensief gebruik de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers moet je deze test dus zwaarder wegen.

De resultaten waren als volgt. Quick:


De eerste test komt hij niet bijzonder uit. In de USB 3.2 Gen2 klasse waarin hij zit, met 10 Gigabit per seconde dus, eindigt hij toch wel erg onderin de grafiek. De prestaties benaderen die van de Samsung T5 en T7 dus ze zijn niet per sé problematisch, maar er zijn flink snellere drives voor actief (doch licht) gebruik.

Full:


Gebruik je hem intensiever dan zien we die positie niet veranderen.

Maximale snelheden


Externe SSDs gebruik je niet alleen als actieve opslag, maar vaak ook om snel data over en weer te zetten. Hier zien we de maximale overdracht snelheden met 32 GB aan Data.Dit lijkt de Patriot wat beter af te gaan, we zien de ca 1000 MB per seconde die we verwachten bij het overzetten van een kleine dataset.

En hier de tijd die de SSD nodig heeft om 100 GB te lezen of te schrijven:Vervolgens zien we de PXD weer inkakken. 100 Gigabyte lezen begint al vertragingen te tonen, met een score nauwelijks beter dan USB 3.2 Gen1 (5 Gigabit) drives. En in het schrijven van 100 Gigabit komt hij er helemaal niet aan te pas. Wat het probleem precies is wordt mij niet duidelijk, hij lijkt niet te warm te worden, het lijkt eerder een probleem met de controller of de keuze van het geheugen. Hoe dan ook: deze SSD wil je niet als je snel een Terabyte aan data over wilt zetten.


Conclusie


Teleurgesteld is het enige woord dat in mij opkomt. Het komt vaker voor dat een bepaalde SSD goed is in één situatie, en minder in een andere, maar in dit geval is de sterke kant van de Patriot PXD wel extreem beperkt. Hij is vlot als je even een kleine dataset op de SSD zet of uitleest, maar zodra je tientallen Gigabytes gaat lezen of schrijven loopt de snelheid hard terug. En ook als SSD om actief vanaf te werken maakt hij weinig indruk: de andere Gen2 drives zijn sneller, en er zijn ook een paar Gen1 drives die er beter uit komen.

Dat geeft Patriot twee oplossingen. Of een opvolger die de prestaties opkrikt, want van de vorm en het design zijn we zeker fan, of ze moeten zorgen dat deze prijstechnisch wel heel interessant wordt. Maar dan dient hij wel echt flink goedkoper te zijn dan de andere SSDs in de grafiek.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.