Phanteks Evolv TG review

Als Phanteks met een nieuwe case aan komt zetten word ik toch altijd wel een beetje enthousiast. Welk merk er op een case geplakt staat interesseert mij eigenlijk bar weinig, maar de dames en heren van Phanteks hebben inmiddels wel een reputatie opgebouwd, en ook hoog te houden, dat hun cases gewoon altijd bijzonder aantrekkelijk zijn. Ook domineert het gevoel dat als ik ooit van mijn geloof zou vallen en ergens ‘fan’ van zou worden, anders dan van mijn vrouw en kinderen, dat Phanteks toch wel heel hoog, zo niet bovenaan het kandidatenlijstje van casebouwers zal staan.

Waar ik ze een tijdje terug ze nog wel een nieuwkomer durfde te noemen horen ze nu zonder twijfel tot de grote namen in behuizingenland, en met ‘het nieuwe’ er een beetje af, ik geloof dat ze nu iets van een dozijn modellen in het assortiment hebben, wordt het natuurlijk wel tijd om Phanteks te beoordelen tegen die enorm hoge lat waar zij zelf zo aan hebben bijgedragen, en verwachten we ook dat de zaken tot in detail top zijn.

Cue de nieuwe Evolv Micro-ATX Tempered Glass, de update van de originele Evolv waarbij logischerwijs Tempered Glass is toegevoegd, en sinds de toevoeging van de Evolv ATX aan het assortiment is de Micro-ATX aanduiding er bij gezet om het onderscheid duidelijk te maken. De originele Evolv was, en is, in mijn ogen een pracht case, design-wise een persoonlijke favoriet, maar een beetje glas past natuurlijk wel bij het jaar waarin wij leven. De nieuwe variant wordt met 129 euro een tientje duurder, en komt in zwart, antraciet, en zilver. Voor de liefhebbers van het strak wit gespoten originele model dus geen opvolger.







Tot zover de productnaam nog niet duidelijk was: dit is een Micro-ATX behuizing. ITX past, maar in mijn optiek wil je sowieso Micro-ATX gebruiken vanwege de uitstraling en het afvoeren van de kabels. Een kast van 129 euro gaat vast gepaard met een degelijk moederbord, maar een Micro-ATX bord met volledige breedte heeft de voorkeur boven een budget, smaller model. Micro-ATX of niet, de behuizing is met zijn afmetingen een echte mid-tower, en vergelijkbaar afgemeten als menig ATX kast; enkel 400mm diepte is ietwat aan de bescheiden kant voor een typisch ATX monster. Nog altijd bestaat de Evolv uit een stalen frame en aluminium panelen, naast het glas natuurlijk.

De inbouwopties verklappen dat het frame van de nieuwe Evolv mATX anders is dan de originele. Weg is de externe 5.25” bay achterop en het bracket waarop je extra 3.5” HDD’s kan monteren, twee 3.5” drives is je limiet. Je kan nog altijd twee SSD’s kwijt in de dedicated SSD slots, waarbij het positief is dat Phanteks tegenwoordig de benodigde brackets gewoon standaard levert: de kritiek op de oorspronkelijke keuze bij enkele van hun cases om een SSD bracket los te moeten bestellen hebben ze in elk geval goed verwerkt.

Positieve keerzijde van de nieuwe indelling is de koeling ruimte, met o.a. 280 en 360mm radiator support voorin, en max 280mm radiator support bovenin. Dat of uiteraard vergelijkbare aantallen ventilatoren voor luchtkoelers, en 192mm voor je luchtkoeler zelf is ook geen ‘beperking’. Ook flink lange GPU’s passen, 319mm past niet alles maar er zijn genoeg GTX 1080 Ti’s die je daarin kwijt kan, en als je een voeding langer dan 216mm gebruikt in een Micro ATX build dan heb je hoogstwaarschijnlijk de verkeerde keuze gemaakt.

Interessant, maar voor de lezer vermoedelijk niet relevant, is het feit dat je er met een beetje passen en meten dik 900 in een 40ft container krijgt; woop. SI’s, sla je slag. Interessant –en- relevant is de garantieperiode van 5 jaar.


Phanteks stuurt hun luxere behuizingen ‘dubbelboxed’, dat wil zeggen een extra stevige bruine doos om de ‘mooiere’ verpakking met daarop het case en het logo. Risico op transportschade is daarmee in elk geval minder. We zetten ook meteen wat onderdelen erbij waar we zo mee aan de slag gaan: o.a. een gloednieuwe MSI RX 580 Gaming X+, een 120mm AIO van Cooler Master, Corsair Vengeance LPX als één van de meer neutrale –en- betaalbare DDR4 kits van dit moment, en de MSI Z270M Mortar.



Dat brengt ons meteen bij één vrij pittige overweging: het aanbod dikke Micro-ATX borden houdt gewoon niet over. Gezien ik een Intel Core i7-7700K wil gebruiken –en- kunnen overclocken kom je op Z270 uit, en er staan op dit moment slechts 9 Micro-ATX Z270 borden in de prijsvergelijker, waarvan er in feite 6 daadwerkelijk (vlot) leverbaar zijn. MSI heeft bijvoorbeeld enkel deze Mortar als optie, dus als je MSI en een andere kleur wilt heb je pech (he serieus MSI, doe even een Gaming Pro Carbon model ofzo), en als je zwart/rood wilt zoals wij en –geen- MSI wil dan heb je ook geen keuze. Slim pickings dus.

Verder is het Phanteks en geen budget-case, dus zien we weer een nette accessoires doosje met een klein toolboxje erin met gescheiden schroeven; netjes. Pomp bracketje is ook van de partij.



En daar is onze vriend in ‘Satin Black’ uitvoering, nu nog even voorzien van de beschermende hoekjes. Aantrekkingskracht is subjectief, maar damn. Hij voelt zo netjes als ik hem mooi vind, en ik vind hem echt heel mooi. Bouwkwaliteit laat weinig te wensen over, het ontwerp is herkenbaar maar dankzij de tempered glass panelen aan beide kanten is het toch een echt ander beestje geworden.




Het glazen paneel aan de rechterkant is geheel getint zoals ook de randjes op het linkerpaneel, deze donkere branding voorkomt dat je achterop kabels ziet, en geeft je voorop de vrijheid om wat kabels en LED-strips te verbergen, en tevens houdt het de randen van het frame uit het zicht. De enige uitsnede achterop? Je SSD’s zijn geheel zichtbaar. Idealiter zou je dus eigenlijk wel twee SSD’s willen plaatsen.


Achterop dus geen 5.25” bay meer, al kan ik er niet al te treurig om zijn. Stoffiltertje onderop, en de scharnieren geven aan dat de panelen ook geheel te verwijderen zijn.





Terug naar de voorkant, verborgen achter het klepje treffen we twee USB 3.0 poorten aan, audio aansluitingen, en de LED-kleur-swap-knop om de kleur van het LEDje bovenop, in de voorzijde, en de intern te koppelen LED-strips aan kan passen tussen 10 verschillende kleuren. In hoeverre ‘slechts USB 3.0’ valide kritiek is vind ik lastig, ergens klinkt USB 3.1 natuurlijk als een mooie moderne upgrade, maar het aantal borden met die header is beperkt, en al helemaal in het al zo beperkte Micro-ATX segment. Ik vind het een begrijpelijke keuze.






Constructie van de onderzijde oogt ook netjes, gewoon een prachtcase, simpel.



We gaan ‘open’, maar niet voor de ‘tempered glas, handle with care’ stickers weg te halen. Overigens is dat glas eindeloos veel sterker dan die ouderwetse acryl panelen, dus waarom er sowieso stickers op moeten ontgaat mij (alhoewel, kennelijk win je rechtzaken als je niet snapt dat koffie heet is, dus wellicht toch laten zitten dat ding). Kwalijk is echter de aanwezigheid van een sticker die zich bijzonder lastig laat verwijderen, hier hoort gewoon een statische-, niet een plak-sticker op. Die feedback is direct (met wat boze woorden van vrouwlief erbij) doorgegeven, en ons is verteld dat dit soort stickers niet de bedoeling zijn en dat ze dit gaan fixen. Het feit dat Phanteks enkele ontwerpers in ons landje heeft zitten zal hier geen rol bij spelen, maar het feit dat ze een redelijk klein team zijn wel: onze ervaring tot dusver is dat kritische kanttekeningen actief worden opgepakt en ook daadwerkelijk verholpen. Één voorbeeld was een scherp randje op de eerste batch Evolv ITX cases, wat de volgende batch ook meteen weg was. En ja, regelmatig krijgen we reacties op feedback als “we’ll take it into consideration” zonder dat er wat gebeurd, dus een positieve notitie over hoe opbouwende kritiek wordt opgepakt is op z’n plaats.


Één van de dingen die een Evolv zo tof maakt? Doors with hinges yo. Open je PC als een baas, wat wil je nog meer. Weg zijn de klik-systemen van de Evolv, en nieuwe zijn de twee magneten. Niet al te sterke magneten overigens, openen gaat eenvoudig, daar gaan we zo op terugkomen…




Intern, Phanteks, top. Je voeding is zichtbaar maar de kabels worden afgeschermd, grommets op de grote kabelgaten, indien gewenst kan je de PSU cover een beetje openen zodat je 360mm rads kwijt kan, twee 140mm ventilatoren zorgen voor de standaard koeling, en gaan we met onze handen door de case dan voelt alles stevig, goed gespoten, net afgewerkt; één van de betere interieurs.






Achterop de bekende velcro straps voor je kabels, een nette gedempte plek voor je voeding, keurige brackets voor je HDD’s (Hey NZXT, fix dat even in de S340?), en de brackets voor je SSD’s. Missen we dan iets? Right, de PWM-fan hub uit de originele Evolv? Die is dus weg(bezuinigd?).






De voor- en bovenkant laten zich eenvoudig verwijderen en tonen zowel een stoffilter (voor, intake) als ruim radiator opties. Je krijgt ook wat extra covers, ik vermoed om te voorkomen dat warme lucht via een ongebruikt deel terug de case in slaat (bijvoorbeeld wanneer je een 120mm rad plaatst zoals wij, maar dan bovenin). Oorspronkelijk viel Phanteks op omdat het redelijk mod-friendly was, naast de waterkoeling focus. Het frame van de Evolv laat zich voorbij dit punt niet bijzonder eenvoudig uit elkaar halen, genoeg zit vastgenageld. Waterkoeling focus is er nog duidelijk, modding lijkt niet direct handiger of minder handig dan normaal.





Inbouwen op zich is weinig uitdaging, de behuizing is ruim genoeg om eenvoudig in te werken, een volledig Micro-ATX bord als dit laat kabels eenvoudig wegsturen, en ook de Seasonic Prime Platinum 850W past er zonder enige moeite in. Toegegeven, de 120mm radiator is een wat ongebruikelijke keuze, maar de 240mm variant was even druk bezig en zo krijgen we toch een beetje inzicht in de verhoudingen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de S340 Elite ligt in dit model meer voor de hand om voor een 240mm of 280mm AIO te gaan en deze dan bovenin te plaatsen, daar zien we tenslotte veel vrije ruimte terwijl het voorin naast de GPU wel krap wordt, en de MSI Gaming X kaarten zijn niet eens extreem lang. Custom water kan op zich wel, we zien genoeg ruimte naast het moederbord, maar heel groot is de Evolv ook niet en ik neig te zeggen dat de Evolv meer gemaakt is voor een beetje chique AIO, of de waterkoeler met een beetje ervaring om in dergelijke wat compactere ruimte te werken. “My first watercooled rig” zou ik eerder denken aan een Enthoo Pro of iets in die (ruime) richting.



Bij het inbouwen en afwerking komen we wel bij kritiekpunt 2 en 3. Allereerst laat een extra brede GPU zoals deze MSI zich lastig vastschroeven, het frame overlapt de PCI-e schroeven namelijk en hoewel dat geen issue is met een standaard brede GPU is het gepruts met een dikker model. Ik heb voorgesteld dat ze gaten in het frame zetten voor de schroevendraaier om er doorheen te gaan; scheelt gepruts, en gepruts is jammer bij een merk dat zich van begin af aan sterk heeft getoond op gebied van gebruiksgemak.



Het andere punt is het kabelmanagement. Er is op zich genoeg ruimte, en met de velcro straps heb je in no-time een ogenschijnlijk keurig resultaat en het feit dat het glas zwart is scheelt ook een hoop extra moeite. Echter de gebruikte magneten zijn in mijn optiek gewoon te zwak. Het resultaat op de foto was natuurlijk geen uren werk en een hoogstandje, maar je ziet toch weinig overlap, ook van de zijkant. De 24-pin kabel van Seasonic is ook niet extreem stug, maar was toch genoeg om het paneel keer op keer los te schieten. De enige oplossing was uiteindelijk hem van begin tot eind strak tegen het frame te zetten, waarna het paneel eindelijk goed zat. Hoewel ik begrip op kan brengen voor het feit dat je iets strakker moet managen was duidelijk voelbaar dat echt een minimaal beetje druk op het paneel genoeg is om hem open te doen, een zwaardere magneet kan echt eenvoudig en maakt het de gebruiker wat makkelijker. Het originele plan was om de zwarte sleeved cables van Phanteks toe te voegen, maar extra kabels is extra werk, en in dit geval nodigde de case ons niet echt uit dat te doen. We wachten de reactie af, maar ik kan mij niet anders voorstellen dan dat hier sterkere magneten op gaan komen.





Dit moesten we dus al nalopen omdat het deurtje toch nog open werd gedrukt. Stronger magnets (or more magnets) pretty please

Natuurlijk wel erg leuk, een beetje chique SSD als de Samsung 850 Evo door je venster, hop.






Wellicht dat eerdere Phanteks ervaringen ons extreem lui hadden gemaakt, want echt veel moeite was het kabel management natuurlijk niet, maar zoals ik ook in de introductie zei is Phanteks in mijn ogen verschoven van charmante nieuwkomer naar gevestigde orde, en dan leggen we de lat zo hoog als zij zelf eerder deden. Inbouwgemak is goed, maar door twee kleine aanpassingen kan het dus nog beter.

Één ding was geen discussie over hier, die paar minuten extra werk voor die kabel was snel, heel snel vergeten nadat we het complete systeem met de nieuwe Evolv inschakelden. Zoals vaker met Phanteks hebben we echt even stil gezeten en gewoon zitten staren naar die case. Objectief moet ik gewoon naar de plaatjes wijzen en mag je zelf zeggen wat je vindt, subjectief voel ik mij geneigd te zeggen “damn wat een ding!”. Wij hebben hier een extra, optionele Phanteks LED-strip toegevoegd, al sta je vrij om zelf RGB LED-strips van andere merken te gebruiken. Deze kunnen direct op de case worden aangesloten waarbij de kleur van de power-button, het lijntje voorin, en de strip zelf op elkaar worden afgesteld. Optioneel kan je het ook koppelen aan je moederbord met bijvoorbeeld Asus Aura of MSI Mystic Light of de verschillende varianten van de moederbordfabrikanten die allemaal op hetzelfde neerkomen.










Resultaat-technisch is het echter niet de meest interessante opstelling. Zo hoef je de stock ventilatoren niet te horen, en is het positief dat de case degelijk is, maar die Masterliquid hoor je altijd een beetje en dat maakt het lastig concreter te zijn over de case prestaties (tot zover sowieso relevant). Kijkende naar de plaatjes ben ik heel enthousiast over wat Phanteks hier neer zet, maar gezien de flinke ruimte bovenin lijkt de keuze voor een wat grotere AIO om die ruimte te vullen wel de logische stap.


Zoals vaker beginnen we even met een disclaimer dat een behuizing vooral een kwestie van smaak is. Vind je hem niet mooi, zoek dan gerust verder. Vind je dit juist erg mooi? Dan ga ik zoals bij elke andere Phanteks case tot nu toe gewoon zeggen dat je er lekker voor moet gaan, want het is echt een prachtige behuizing die intern of onder de vingers niet minder is dan op je beeldscherm. Niet iedereen bouwt wekelijk systemen en zal Phanteks kennen, sterker nog de kans is groot dat de gemiddelde lezer zijn vaste pc in een tijd is gebouwd nog voordat Phanteks bestond, maar als je nog twijfelt omdat de naam je niets zegt: je mist echt wat moois en een mega vooruitgang ten opzichte van behuizingen een paar jaar terug.

Dat gezegd hebbende voel ik mij verplicht om enkele punten toch kritisch aan te halen, wellicht nog kritischer dan dat ik dezelfde punten op andere cases aan zou rekenen. Noem het een negatief effect van wanneer ik een merk dermate hoog heb zitten dat enkel perfectie goed genoeg is, want als geen ander heeft Phanteks de laatste jaren aangetoond dat ze aandacht hebben voor details die door menig ander fabrikant echt totaal genegeerd werden. Met die reputatie is het jammer om te zien dat er een plak sticker in plaats van een statische variant op zit (al hebben ze dat inmiddels dus al opgepakt), is het jammer dat het inschroeven van een extra brede GPU wat onnodig extra gepruts is, en heb ik moeite te begrijpen dat niemand eerder bedacht dat die magneten wel een slag sterker mogen om eenvoudigweg het gemak waarmee je een Evolv build in elkaar zet verder te vergroten; een vergelijkbare single-GPU build als dit is leuk, maar het idee van alle kabels weg te werken van een custom cooled SLI setup met extra sleeved cables? Dat krijg je met een schroef-systeem wel dicht, maar met deze magneten? Punten die tot zover kritiek gaat overigens bijzonder eenvoudig zijn om aan te passen in het productieproces, dus wie weet, maar eigenlijk ook eerder hadden moeten opvallen.

Wat ik ook een beetje mis is het ‘Phanteks de echte innovator’ gevoel, want tot op zekere hoogte zien we ze vooral hun bekende kunstjes uitoefenen op deze Evolv, maar mist een beetje dat element waarmee ze laten zien dat ze de rest van de markt weer echt vooruit zijn. Volgens mij was Phanteks het merk dat de PSU cover gemeengoed maakte, de velcro straps kunnen we hun zeker credits voor geven, en ook de SSD montage met de brackets viel echt op in de eerste generatie cases van ze. Ook de PWM hub was zo’n positief element, maar die is hier zelfs compleet verwijderd; erg jammer. Die andere features zien we hier natuurlijk wel weer terugkomen, maar we hebben ook gezien dat andere merken goed aanhaken en op sommige fronten nog wat verder gaan, denk aan de diepere kabelmanagement uitsparing / kabelafdekking in sommige modellen van Cooler Master of NZXT. Ik weet dat er echt hele mooie nieuwe dingen in de pipeline zitten bij Phanteks, en dan denk ik aan bijvoorbeeld de bloedmooie nieuwe Shift modellen, maar een klein zetje om zeker te zijn dat ze wel haarscherp blijven daar moet volgens mij wel kunnen. En heck, terwijl ik dat schrijf bedenk ik mij dat ik hier nadruk op leg juist vanwege het gevoel dat Phanteks ook echt wat met dergelijke opmerkingen doet, en het feit dat ik mij oprecht enorm aangetrokken voel tot hun cases.


But I digress, want de kritiekpuntjes en verdere algemene opmerkingen van mij terzijde is dit bij elke moderne standaard gewoon een echte top case. Strak aluminium panelen, top afwerking ervan, dikke glazen panelen met slim gebruik van zwarte randen en aan de rechterkant vrijwel geheel donkere afwerking om kabels uit het zicht te houden, een keurig handig interieur met o.a. PSU cover terwijl je een mooie voeding toch ook gewoon net kan zien, en dat allemaal in afmetingen die weliswaar niet klein zijn maar toch op menig bureau voor een prima aantrekkelijke on-desk build kunnen zorgen. Details zoals het doosje voor de schroeven zijn nog altijd een mooie plus, en ik denk dat de optie om zowel RGB LED strips direct op de case aan te kunnen sluiten en gelijk te stellen aan de verlichting voor- en bovenop, danwel de optie om een RGB-sync moederbord het te laten regelen, positief benoemd mag worden.

Het is een feit dat de kostprijs van glazen panelen niet zo hoog is maar de meeste fabrikanten zien we toch een pittige meerprijs vragen terwijl Phanteks dat wederom niet doet, ook wanneer het hier om twee glazen panelen gaat, iets wat m.i. toch gewoon mooier is dan een enkel paneel zoals bij de slechts iets goedkopere concurrentie. De nieuwe Evolv mATX is nog altijd geen spotgoedkope behuizing, met of zonder glas, maar kijken we naar de markt en wat er geboden word is de prijs niet meer dan redelijk, zeker ook met een oog op het feit dat je luxe Micro-ATX behuizingen niet pallet na pallet de markt in krijgt. Het zal een liefhebber case blijken vanwege die Micro-ATX focus en het prijspunt, voorbij 100 euro is per definitie ‘enthousiast class’, maar ik hoop dat plaatjes als hierboven en onder ervoor kunnen zorgen dat meer en meer mensen zich als liefhebber zullen aanmelden. Enthousiast-builds draaien om emotie, en Phanteks blijft toch uitstekend scoren als het gaat om het aanwakkeren van de tech-liefde. De 10 laten ze uiteindelijk zelf liggen bij deze nieuwe Evolv, maar een mooie 9 is zeker op zijn plaats.

Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/phanteks-enthoo-evolv-tg-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.