Phanteks Evolv Sound review


We zien de nodige 1 April grappen voorbij komen ieder jaar, en hardware fabrikanten grijpen die gelegenheid vaak aan om een gek stukje hardware te tonen. Phanteks deed dat met de Evolv Sound, een speakersetje in de vorm van hun Evolv cases. Dat bleek populair, dus hebben ze het product maar echt uitgebracht. En die set gaan we vandaag bekijken.

Prijs? Ca 30 a 35 euro, als je ze kan vinden, voorraad is namelijk beperkt.


Voor een uit de hand gelopen grap is het toch een prachtig setje geworden. Het design is echt in lijn met hun cases, en dat gaat ook op voor het RGB effect in de zijkant. Een RGB effect waar je nog controle over hebt ook via de knopjes. Bouwkwaliteit is tevens keurig. Het zijn geen zware units, maar voor een simpel setje van 135mm hoge speakertjes doen ze het best leuk.
Praktisch en geluidstechnisch is het echter niet echt premium. Misschien moet je dat ook niet verwachten, zeker niet voor dit geld, maar het is wel belangrijk dat we de verwachtingen een beetje managen. Het feit dat je 3 relatief stugge kabels nodig hebt, één USB voor power, één 3,5mm jack naar de bron, en één USB kabel tussen de twee speakers, is niet echt ideaal voor strak kabelmanagement.En het geluid? Dat is grofweg het niveau van een 20 euro setje van Logitech welke je in de Mediamarkt uit de bak grabbelt. Is dat slecht? Feit is dat de meeste consumenten daar genoegen mee nemen, dus niet per sé. Het is prima voor “geluid”, maar het is niet het soort speaker waar we het hoeven te hebben over bass, mids and highs; het is gewoon een instap setje wat “voldoet”.

Als je écht goed geluid wilt geef dan wat meer uit voor bijvoorbeeld een Edifier R1100 (70 euro). Geen eerlijke vergelijking, maar wel eerlijk advies als je gewoon goede speakers zoekt waarvan je dagelijks wilt genieten. De voornaamste reden dat ik de geluidskwaliteit zwaarder weeg dan het budget dan je normaliter bij een leuke grap zou doen, is dat Phanteks juist met hun cases zo duidelijk kiest voor goede kwaliteit. De Evolv cases zijn uitstekend, stevig, en onder de streep producten die je pakt vanwege wat luxe. Je moet simpelweg niet denken dat de speakerset in dezelfde premium categorie valt.Conclusie


En dat is de essentie van de Phanteks Evolv Sound. Het is een set waar je om overduidelijke redenen van gaat glimlachen, want hoe vaak zie je nu een speaker in de vorm van je pc case? Hij zal ook grotendeels op bureaus belanden van Phanteks liefhebbers die de grap waarderen, en het is ook prima als je wat meer geluid wilt omdat je monitor speakers echt matig zijn (of ontbreken) en je niet altijd met een headset op wilt zitten.

Dan krijg je voor weinig geld een design dat leuk bij je case past, een beetje RGB toevoegt aan je setup, en zodoende iets dat best leuk zonder dat je er op leeg loopt. Maar als je gewoon écht een goede speakerset zoekt voor frequent muziek genieten of lekker gamen met een stevige bass? Doe jezelf dan een plezier, en investeer wat meer in je speakers.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.