Phanteks P400A DRGB Review


De Phanteks P400 is wat jaartjes oud, maar is door de jaren heen één van mijn favoriete budget ATX cases gebleven. Leuke stijl, prima bouwkwaliteit, niet te groot maar genoeg ruimte voor een beetje game rig, en met eigenlijk maar één noemenswaardig nadeel: de koeling was niet echt ideaal voor een echte high-end build.

Cue de nieuwe P400A: De P400 met vernieuwd ‘airflow’ voorpaneel. Een kleine aanpassing zou je denken, maar is dat genoeg om een paar jaar oude case weer nieuw leven in te blazen? De P400A met twee zwarte fans gaat voor zeven tientjes over de toonbank, voor zo’n 20 euro meer krijg je de DRGB versie met drie addressable RGB fans aan de voorkant.


Bouw en afwerking


Omdat de P400 al tig keer gereviewd is knallen we er vlot doorheen. Het is een redelijk compacte ATX case met ruimte voor een dikke gaming build, maar waar de focus duidelijk ligt op luchtkoelers of all-in-one waterkoelers; voor custom water heb je liever wat meer ruimte. Voor een sub 100 euro case is de bouwkwaliteit gewoon dik prima, net als de afwerking. Phanteks’ keuze voor glossy white kennen we inmiddels, maar ik blijf er wel fan van. Gloss blaast net wat meer leven in de case.


Nieuw is het mesh aan de voorkant, relatief dun dus het dubbelt als stoffilter; af en toe stofzuigen is dus onvermijdelijk. Voor de rest is tot zover ik mij kan herinneren niets verandert. Frontpaneel met twee USB 3.0 headers en audio, reset knop en DRGB controls, en een verwijderbaar stoffilter bovenop.

SpecificatiesOnze build


Intern lijkt ook weinig anders, en gezien hoe vooruitstrevend Phanteks was al die jaren geleden is dat ook niet nodig. Als je 2019-2020 cases gewend bent weet je dat er tegenwoordig nog wat ontwikkelingen zijn, en de kabelmanagement ruimte is niet heel extreem gezien de compacte afmetingen, maar dit kan nog prima mee komend jaar en is ook prima te bouwen voor beginners. De paar kleine herinneringen aan het feit dat het niet het meest luxe chassis is, zoals de expansion brackets die achter uit steken, vind ik gezien de prijs niet zo spannend.

Voor ons systeem gingen we voor een Ryzen 9 3900X met een stock koeler op een ASUS Crosshair VIII Hero, en een MSI RTX 2080 Super Gaming X Trio. Een heel stevig systeem dat dus niet geholpen wordt door een chique CPU koeler; de prestaties leunen enkel op de drie stock fans van Phanteks.


Met de fans op 1200 RPM zien we de CPU op 73 graden uitkomen, een delta van zo’n 5 graden boven de open bench results. De GPU hangt onder stress op 64 graden, vergeleken met 62 op de bench. Schakelen we de fans terug naar 800 RPM dan komt de CPU op 78,5 en de GPU op 65, oftewel de volledige front-to-back koeling van de case doet gewoon uitstekend werk. Gezien hoe dik dit systeem is en we er niet eens een exhaust fan of stevige CPU koeler op hebben gezet is het een enorm compliment.

Veel verdere build notes zijn er niet. Ruimte is voldoende, een dikke AIO had ook gekund zelfs met deze enorm forse videokaart, en radiatoren bovenin zitten nog altijd krap dus zou niet onze voorkeur hebben.RGB Showcase


De extra fan is leuk, maar het is de Digital-RGB waarvoor je natuurlijk wat meer zou willen betalen. En Phanteks heeft hun RGB effecten verdomd goed uitgewerkt. Mooie kleuren, goede helderheid, soepele overgangen en veel presets; daar kunnen anderen nog wat van leren. Smaken verschillen, maar ik vind dit mooi, zeker in glossy white:

Conclusie


Je kan met een gestrekt been op de Phanteks P400A ingaan omdat het een aantal jaar oude case is met een nieuw voorpaneel en omdat hij voorbij gaat aan een aantal chique innovaties van de laatste jaren (bijvoorbeeld dat er nog schroefjes op het glas zitten). Noem het een luie refresh en ik kan je geen ongelijk geven.

Maar omdat Phanteks in de tijd met de originele P400 al goed voor de rest uit liep doet de P400A in mijn optiek vandaag de dag niet onder voor de meeste concurrentie in deze prijsklasse. Belangrijker: het is gewoon objectief echt een verdomd goede case. Bouwkwaliteit is keurig, inbouwgemak is prima, het formaat is mooi met voldoende ruimte voor de meeste builds, de koeling is gewoon uitstekend zelfs met een high-end build. Plus hij ziet er prachtig uit met zijn ARGB fans. Iets besparen voor de basis versie kan, en voor zo’n 70 euro heb je daar ook wat moois aan, maar 90 euro voor een versie met drie hele mooie DRGB fans is zeker geen slechte deal.

Zijn er luxere opties? Sure, meer uitgeven kan zeker, maar dit is gewoon uitstekend en een helder voorbeeld dat meer uitgeven vaak niet nodig is. Zelfs voor een hele dikke high end rig trouwens, wat voor deze prijsklasse een compliment op zich is. Het enige wat Phanteks moet doen is zorgen dat deze mooie cases gewoon in de winkel liggen en de volgende werkdag leverbaar zijn. Het feit dat hij op dit moment alleen als pre-order via Caseking.de te koop is is een horde, en elke horde is ongewenst in zo’n concurrerende markt met tal van goede cases. Aan de andere kant, als dit je smaak is is hij even goed de moeite als je er even op moet wachten:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.