Na twee zeer positieve ervaringen met Phanteks had het bedrijf een plaatsje veroverd op mijn permanente wishlist. Zowel de TC12DX (Een 120mm towerkoeler) als TC90LS (een HTPC koeler) maakten indruk met hun looks, prestaties, en installatiegemak. Dusdanig indruk zelfs dat ik het merk een plaatsje durfde te geven boven aan mijn lijstjes naast Noctua. Voor de kenners zegt dat wellicht genoeg, voor de leken: dat is een groot compliment.

De TC14PE heeft net als zijn broertjes een wat lastig te onthouden naam, en is de hoogst gepositioneerde koeler in het assortiment van Phanteks. Voorheen zat deze boven de 80 euro, al is hij tegenwoordig voor onder de 70 euro terug te vinden in de prijsvergelijkers. De TC14PE is verder leverbaar in meerdere kleuren, naast deze zwarte variant is hij te koop in het wit, rood, oranje, en blauw. Keuze genoeg.

Inmiddels dus iets goedkoper geworden, maar blijft het een smak geld voor een processorkoeler, dus de prestaties, looks, en het installatiegemak zullen aan de hoogste eisen moeten voldoen. Verder speelt de TC14PE met dit prijskaartje in een segment waar je een AIO waterkoeler kan kopen met flinke koelprestaties, dus ook de strijd met z’n vochtige vrienden zal hij dus aan moeten gaan.

Voor deze test, en toekomstige koelers, had ik een setup gekocht van een ASRock FM2A88X Extreme 4+ met een AMD Athlon 760k. Een socket FM2 Quadcore met unlocked multiplier. Wellicht niet het grootste heethoofd denkbaar, maar deze set zal zeker representatieve en relatieve performance resultaten van verschillende cpu koelers geven die ook goed bruikbaar zijn voor andere setups. Naast mijn test-platform komt deze koeler op z’n eindhalte: een i7-4770k, uiteraard zal ik ook daar enkele korte tests uitvoeren.

Verder vind ik het wel van belang te vermelden dat ik bewust geen foto’s bewerk of iets dergelijks, het enige wat ik doe is soms wat bijsnijden en verkleinen naar review-maatjes. Dit juist om een realistisch beeld van de producten te geven, waar stock foto’s van veel producten nog wel eens van de realiteit kunnen verschillen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.