2017 staat bijna voor de deur en daarmee is ook ons vierde jaar als review fanaten ingegaan. Toentertijd waren wij begonnen met vooral veel behuizingen, en al snel kwamen Phanteks cases bij ons in het vizier. Tussen het geweld van de grote bekende namen sprong deze club er positief uit wat betreft innovatie in behuizingen, en een aantal elementen waar zij mee kwamen zijn nu in de betere segmenten bijna vanzelfsprekend geworden, of althans gewenst. Innovatie klinkt misschien wat overdreven gezien het best bekende concepten waren, maar de implementatie in onze geliefde pc-bunkers was er tot dan toe niet. Zo kregen we spontaan PWM fan hubs, PSU covers en slimmer kabelmanagement, en wellicht nog wel de meest simpele aanpassing: velcro straps voor je kabels achterop. Simpele dingen die het bouwen van een PC toch bizar veel prettiger maakte.

Net zo leuk was het feit dat Phanteks gewoon in onze Zuid-Hollandse polder bleek te zitten, en dat daar het gros van het case-ontwikkelen werd uitgevoerd. Net als een aantal eerdere keren zullen we binnenkort ook een ‘op bezoek bij’ artikeltje doen met Phanteks met meer algemene background info, maar vandaag gaan we ons concreet richten op een aantal behuizingen en wat ze voor de komende weken voor ons in petto hebben. Het grote onderwerp van vandaag komt niet als verrassing, en dat is dat zo’n beetje elke case in een tempered glass uitvoering gaat komen. Omdat we een aantal cases al hadden gereviewd, en van één van de cases hierin een review al praktisch klaar staat, is het een beetje zonde tijd om ze allemaal opnieuw te reviewen met een ander zijpaneel, dus doen we gewoon lekker een samenvatting met simpelweg een lading foto’s Phanteks cases met tempered glass. Nou ja, en we gaan natuurlijk ietsjes verder in op dat glas 😉


Van links naar rechts: De Enthoo Luxe, de Pro M en de P400S


De glas trend is natuurlijk niet nieuw noch is glas door Phanteks uitgevonden, maar het is desondanks een hele interessante verschuiving van de markt waar ze wel goed mee omgaan; sterker nog ‘alles glas’ lijkt hun huidige streven. Het meest interessant voor de echte Hollander is eigenlijk dat tempered glass of ‘TG’ helemaal niet zo duur is, en dat de meerprijs tot een paar euro beperkt zou moeten blijven. Toch zie je dat lang niet altijd terug in de markt, met ‘TG’ varianten soms tientallen (of meer) euro’s duurder geprijsd. Hoewel ik er ook dan veelal van overtuigd ben dat de glazen versie alsnog de aantrekkelijkere optie is mag Phanteks wel een complimentje in ontvangst nemen dat de meerprijs voor een TG variant bij de cases die we hier zien 10 euro is, en op dat moment lijkt een dergelijke variant mij praktisch vanzelfsprekend.

Maar waarom dan glas? Één van de grootste voordelen van tempered glass is dat het makkelijker schoon te maken is, en dat het ook veel mooier blijft op de lange termijn. De acrylglas vensters van voorheen zaten over het algemeen grote kwaliteitsverschillen in, en zeker in het meer betaalbare segment was het onmogelijk om zo’n venster na een jaar of twee nog ‘als nieuw’ te laten lijken. Schoonmaken van dat materiaal is ook niet echt eenvoudig zonder een perfect stofvrij doekje. Glas aan de andere kant, ondanks dat iedereen denkt ‘ohh dat trekt stof en vingers aan’, vereist een willekeurig doekje, en af en toe een zwaai met glassex. En laten we eerlijk zijn: het oogt gewoon luxer.

Nadelen? In mijn praktische ervaring weinig, tenzij je het niet mooi vindt natuurlijk. Wel laat een glazen zijpaneel –alles- zien, wat bij een behuizing met minder slim interieur niet altijd handig is; je bent dan weer langer bezig met alles presentabel maken. Vooral behuizingen met een glazen paneel aan de kant waar alle kabels achter het moederbord lopen vereisen natuurlijk wat extra aandacht bij het bouwen, maar daar zien we dan weer handige trucjes voor zoals bijvoorbeeld donker getinte ramen om je wat te helpen.

Je bouwt een case, mikt er wat glas tegen aan, en schuiven maar. Tenminste, daar leek het voor mij op, maar kennelijk (nadat ik even heel boos werd aangekeken alsof alles zo simpel is) komen er nog wel wat zaken bij kijken. Zo is de ophanging een onderwerp wat enige aandacht vereist om te zorgen dat het paneel geen vibraties door geeft of krijgt. Persoonlijk vind ik de scharnieren de we in de Phanteks Enthoo Evolv al tegen kwamen heel erg leuk, iets wat we nu ook in de tempered glassvarianten zien zoals in de grijze Luxe hieronder.


Een ander element wat mij niet was opgevallen maar toch wel handig is, is de zwarte randen aan de buitenzijde van het glazen paneel. Iets wat we nog niet zo lang zien (maar inmiddels al bij meerdere fabrikanten) maar wat als voordeel heeft dat het enkele onmisbare elementen toch net verbergd. Bijvoorbeeld je LED strip zodat je niet direct in de LEDjes zit te kijken, of de kabels die langs de randen lopen, of dat je de schroefgaten en schroefconstructie kan zien. Leuk om te weten is dat die randen in het glas worden gebrand, en dus niet slijten of lospeuteren of wat dan ook.



Door naar wat echte producten! Om te beginnen de Phanteks Entoo Luxe. Deze review is inmiddels al weer even geleden, in een tijd voordat wij extra verlichting hadden en een foto van een zwarte case praktisch onmogelijk was goed te combineren met een aantrekkelijk binnenwerk. Het was echter, en is nog altijd, een beest van een case met een zee aan ruimte, gezandstraalde aluminium voorzijde en natuurlijk RGB verlichting (daarover straks nog iets). Toen bekeken we dus de zwarte variant, maar er is ook een witte en de grijze die je hier ziet, en nu dus een ‘TG’ variant. De scharnierdeuren mogen er wat mij betreft zijn en hoewel je je af kan vragen of je er in de praktijk nu veel mee gaat doen moet een klein beetje extra voor de show alleen al toch wel kunnen. Opvallend bij de Luxe is ook dat het glazen paneel echt binnen de behuizing valt, waar hij er vaker dan niet meer tegen aan zit en wat uitsteekt.




Als je toch al richting de 150 euro gaat en vermoedelijk een systeem hebt met flink mooie componenten vermoed ik dat de meerderheid toch richting de TG variant zal trekken. Hoewel de prijzen van de hele behuizingen markt hoger liggen dan twee jaar geleden heb je hier nog altijd een dijk van een case voor je geld.

Door naar de volgende. De Pro M heb ik zelf nooit gereviewd, dus deze was wel leuk om eens op tafel te hebben. Echt onbekend was hij natuurlijk niet, want de Pro M is gebaseerd op hetzelfde chassis als de Evolv ATX, maar dan in een iets meer bescheiden (en een stuk goedkopere) uitvoering. Omdat de Evolv ATX één van mijn all-time favorites is kan ik het niet laten…



Net als de Enthoo Pro heeft de Pro M echter nog wel een 5.25” slot voor de liefhebbers van glimmende schijfjes, of glimmende fancontrollers wat dat betreft, en de focus ligt ook duidelijk op wat meer functioneel koelen met een groot (gefilterd) rooster voorop. Oorspronkelijk in een half-venster uitgevoerde variant, later in een geheel acryl venster variant, en vanaf heden dus in een tempered glass uitvoerig. Geen scharnieren, wel het zwarte randje, en natuurlijk +1 voor stijl 😉




Waar de Pro M al een beetje als de middenklasser van Phanteks gepositioneerd kwamen ze iets later ook nog met een model er (net) onder: de P400 en de P400S, en je raadt het al: ook die komt er nu aan in tempered glass uitvoerin. We werden dus klein beetje verwend door ruim voordat de boot met grote hoeveelheden aan komt in Nederland alvast met deze kast aan de slag te gaan. De glas uitvoering lijkt verder op die van de Pro M, met vier vaste bevestigingen, zwarte randen, en met 4mm dikte oogt en voelt hij kwalitatief keurig.



En om het nog mooier te maken komen er nog drie nieuwe kleurstellingen ook. Deze drie combinaties (zwart/rood, wit/zwart en zwart/wit) vullen het bestaande assortiment P400 en P400S’jes aan, waaronder bijvoorbeeld al geheel zwarte en witte modellen zaten. Ik zal niet alles voorafgaand aan de review verklappen, want ja we gaan deze cases wel los reviewen, maar hier alvast een paar plaatjes:




Nogmaals, ik ga niet alles pre-review verklappen, maar als we over glas praten moet er ook een build achter glas komen. Wat vinden jullie van deze? Als je het mij vraagt zorgt glas voor een niveau luxe wat je met plastic nimmer bereikt.




Wat er precies voor 2017 in de planning staat weet ik uiteraard niet, maar dat tempered glass een grote rol gaat spelen in de hele behuizingenmarkt is wel een veilige voorspelling. Een andere veilige voorspelling is natuurlijk een toenemende aandacht voor RGB, iets wat we al jaren zien in randapparatuur en nu meer en meer in onze behuizingen terug zullen zien komen. Wel zien we daar een gevecht tussen veel fabrikanten en tot voorkort weinig ‘standaard’. MSI en ASUS hebben sinds kort wel een gewoonte gemaakt een RGB header op hun (luxere) moederborden te plaatsen, die ondanks een andere marketing naam wel dezelfde standaard voeren. Daarmee kan je de verlichting van je aangesloten LED strips automatisch mee laten kleuren met de instelling van je moederbord, waar je in het verleden nogal eens moeite moest doen om alles een beetje op één lijn te krijgen. Ondanks dat ‘alles RGB’ lijkt te zijn tegenwoordig is er zeker ruimte in de markt voor een betere integratie.

We hebben daar natuurlijk ook even met Phanteks over gesproken, en zij hebben in elk geval de keuze gemaakt om niet op de eigen software toer te gaan maar te zorgen dat hun LED producten mee gaan met de standaard waar ASUS en MSI op zitten. Nu zal een kleinere en jongere fabrikant sowieso niet zitten te springen om de wereld van software ontwikkeling in te duiken, maar nog een partij die gaat strijden om een standaard wordt ook niemand beter van. Hun keuze is dan ook best een begrijpelijke, en we zien dat meer fabrikanten langzaam richting deze grotere standaard lijken te gaan; goed nieuws dus voor zij die hun case- en component verlichting willen afstemmen. En voor de liefhebbers van custom water en RGB LEDs is een plaatje als dit wellicht wel leuk: meekleurende CPU en GPU koelblokken. Zoiets achter je mooie tempered glass vensters is natuurlijk best wel tof!


Glas en RGB lijkt dus de samenvatting van wat ons te wachten staat, vermoedelijk met nog een stukje verfijning van het installatiegemak. Althans, in de ‘normale’ prijsklasses, want ik heb ook alvast een kijkje mogen nemen wat er te wachten staat voor de zeer vermogende liefhebbers, en dat is toch weer hardware van een heel andere orde…


[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/phanteks-tempered-glass-update/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.